פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
איך לקדם שינוי טכנולוגי?
עגל הזהב / דוד סיון (יום שלישי, 05/05/2009 שעה 15:00)


איך לקדם שינוי טכנולוגי?

ד''ר דוד סיון



לעיתים אנחנו שומעים על טכנולוגיה ''פנטסטית'' שאם רק ניישם אותה מצבנו ישתפר באופן משמעותי. בהמשך מסתבר לנו שהטכנולוגיה הזאת לא מיושמת וזה יכול להיות מסיבות שונות. במקרים רבים הטכנולוגיה לא מתקרבת לשלבי יישום כי לא נפתרו כל הבעיות הטכניות הקשורות בכך. במקרים אחרים הטכנולוגיה דווקא ישימה אבל יקרה מידי: עלות ההשקעה ביצור הכלי או המכונה גבוהה מאשר במקרה של הטכנולוגיה המקובלת וגם עלות ההפעלה יקרה מידי. במקרה השני המכשול הוא כלכלי בלבד.

הבעיה הכלכלית הזאת בולטת מאד בנושאים שקשורים לאיכות הסביבה. אינני בטוח שכל הנימוקים שמניעים את חסידי ''התנועה הירוקה'' יש להם ביסוס במציאות או במדע. כיום בין השאר, מאד מקובל לטעון בביטחון שאקלים כדור הארץ משתנה לרעה (מתחמם), ושזה קורה בגלל שימוש האדם באנרגיה ממקורות מאובנים (fossils) שפולטת פחמן דו-חמצני. יחד עם זאת ישנם לא מעט מדענים שטוענים שלא הוכח שהאקלים משתנה. ישנם גם מדענים שלא מקבלים את הטענה שכמויות הפחמן הדו-חמצני (CO2) הנפלטות לאוויר בגלל שימושי האדם אכן משפיעות על האקלים.

עם כל זאת אפשר לטעון שזיהום האוויר והסביבה פוגעים באיכות החיים והבריאות של החיים על פני כדור הארץ. לכן, לפחות מההיבט הרפואי, כדאי להחליף טכנולוגיות מזהמות בטכנולוגיות שמזהמות פחות או לא מזהמות בכלל. ישנה גם הבעיה של 'תלות ביבוא' מארצות לא ידידותיות ואפילו אם הן ידידותיות. למשל ייצור החשמל בארץ ובארצות רבות מתבסס על אנרגיה ממקורות מאובנים וגם התחבורה והתעשייה תלויות במנועים ששורפים דלק מאותם מקורות.

יש פתרון לבעיות האלה אשר למעשה משתמש במדיניות שמשנה באופן קל וחד פעמי (בדרך כלל) את תנאי הפעולה של מנגנון השוק. כמובן שהפתרון תלוי בהבנת שורשי הסיבות לקיום הבעיות (זיהום, תלות).


בעיית המוצר ציבורי

טענה מקובלת היא שתחרות חופשית, בה כל אחד נוהג בחופש מְרַבִּי על פי האינטרס הפרטי שלו (זכור את עיקרון היד הנעלמה), פועלת באופן מיטבי לטובת האינטרסים של הכלל. במציאות הזאת מתקיימים שני תנאים בסיסיים לגבי כל המוצרים שנמכרים בשוק:
  1. בלעדיות בשימוש - אפשר למנוע שימוש במוצר ממי שלא שילם (excludability),
  2. שימוש ביחידת מוצר על ידי אדם מבטל את אפשרות השימוש בו על ידי אחר (rivalry).
הפועלים בשוק הזה עושים זאת כדי להשיא רווחים (היצרנים) או תועלת (צרכנים) ותוצאת פעולת מנגנון השוק היא היעילה ביותר (משתלמת ביותר). ההקצאה של תשומות והכמות המיוצרת מבטיחות את מֵרַב הרווח מבחינת היצרנים והבחירה החופשית מבטיחה את מֵרַב התועלת מבחינת הצרכנים: ההוצאה השולית (MC) שוות ערך למחיר (P). כך מתנהג ה''מוצר הפרטי''.

הבעיות הקשורות באיכות הסביבה נובעות מהעובדה שמאפייני המצרך הזה שונים. ההנאה שלי מאיכות האוויר והסביבה אינה מונעת את ההנאה מכך מצרכן אפשרי אחר. גם ההנאה של אדם אחר מאיכות הסביבה לא מונעת זאת ממני מישהו. איכות הסביבה, או זיהומה הוא בעצם מוצר בו לא מתקיימים התנאים שמתקיימים בתחרות חופשית אלא היפוכם:
  1. קיים חוסר בלעדיות בצריכה ובשימוש (non-excludability),
  2. חוסר יריבות בצריכה (non-rivalry).
איכות הסביבה היא 'מוצר ציבורי' (public good) שמנגנון השוק לא מבטיח שהיצרן הפרטי ישלם על השימוש (פגיעה) באיכותה במהלך תהליך היצור. זהו מוצר שגם הצרכן למעשה לא משלם דבר על השימוש בו - אין לאיכות הסביבה מחיר (P=0). לכן הקצאתו והשימוש בו אינם יעילים.

מצד שני, כפי שכבר טענתי בפתיחה השימוש באיכות הסביבה פוגע בבריאות הציבור. מוצרים מהסוג הזה הם בסופו של דבר חיוניים ונתונים לאיומי צריכה מוגברת-מוגזמת בגלל שלכאורה אין להם מחיר. אבל תהליך של צריכה מוגזמת עשוי לכלות מוצרים מהסוג הזה ולפגוע בכולנו. למרות שלכאורה אין למוצר מחיר ולכן אין לו שוק, השימוש בו כרוך בעלויות כי הנזקים הנגרמים מהשימוש (הלא יעיל) מחייבים או מצריכים פעולות שיקום. במקרה של המוצר הציבורי עיקרון היד הנעלמה לא פועל – טובת הכלל נפגעת בגלל פעולה לפי האינטרס הפרטי.

בניגוד לאיכות הסביבה שעלות שיקומה נובעת מתהליכי היצור והצריכה, הרי שיש מוצרים אחרים שמאפייניהם דומים. את השימוש בשירותי הגנה, את התועלת, שמספקים הצבא והמשטרה במדינה אי אפשר למנוע מאזרח שחי באותה מדינה אבל אינו מוכן לשלם עבורם או להשתתף בעלות אספקתם. גם תאורת הרחוב, שידורי רדיו הציבורי ושירותי המגדלור הם למעשה 'מוצרים ציבוריים' שמקיימים את אותם שני תנאים בסיסיים. אבל מאחר ומישהו מייצר אותם ברור שהדבר כרוך בעלות.

אפשר לחשוב גם על התלות ביבוא מארצות אחרות כמצרך ציבורי. למרות שלמוצר המיובא יש מחיר הרי למעשה לתלות ביבוא אין מחיר והיא לא נסחרת בשוק החופשי. אבל כמו זיהום האוויר התלות הזאת עשויה להוות סיבה רצינית לדאגה בדבר רגישות הכלכלה ומגבלה רצינית על מדיניות החוץ (Oil Dependence and National Security). האמברגו בעקבות מלחמת יום כיפור הציב את עניין התלות ביבוא במרכז הבמה הפוליטית בפעם ראשונה. גם אירועי 11 בספטמבר גרמו לכך בראשית העשור הנוכחי.


פתרון – שיטת השוברים

ראינו שהתחרות החופשית בשוק לא מתמחרת מוצרים ציבוריים כראוי. כתוצאה מכך השוק פועל ברמה שמתחת ליעילות המְרַבִּית ונגרמים נזקים. כלכלנים יעדיפו פתרון שישפר את יעילות השוק החופשי מבלי לפגוע בחופש הבחירה של הצרכנים והיצרנים במשק; פתרון שלמעשה יהפוך את המוצר הציבורי למוצר פרטי, או כמו פרטי, שנסחר בשוק החופשי.

שיטת השוברים או שיטת הרשיונות לזהם פועלת על פי העקרונות האלה. המדינה קובעת רמת זיהום מותרת, וגם תהליך שקובע ירידה ברמת הזיהום המותרת על פני זמן, ובהתאם מפיקה רשיונות לזהם לפי כמות החומר מזהם (למשל, פחמן דו-חמצני) שמשתחרר לאוויר. את הרשיונות המדינה מחלקת או מוכרת במכרז ליצרנים שתהליכי היצור שלהם גורמים לזיהום. החברות שעבורן קל וזול יותר להכניס לתהליך היצור אמצעי מניעה יזהמו ברמה פחותה מן ההקצאה שקיבלו. הן יוכלו למכור את הרשיונות העודפים לחברות המתקשות להתקין אמצעי מניעה בתהליכי היצור שלהן.

בשינוי יחסית קטן (קביעת רמות זיהום מותרות) נוצרת מציאות יותר יעילה בשוק. נקבע מחיר שמתייחס לכמות הזיהום המותרת ונוצר שוק חופשי בו נסחרים הרשיונות לזהם. כך מכניסים את עניין איכות הסביבה לתוך מערכת השיקולים המקובלת של היצרנים (מֵרוּב הרווח) וזו המקובלת בין הצרכנים (מֵרוּב התועלת). ויש גם בונוס - מכירת הרשיונות מגייסת מקורות מימון להפעלת מנגנון חלוקת הרשיונות (What is Cap and Trade).

עם הזמן תהליך הורדת רמות הזיהום המותרות גורם לתהליך מקביל שבעצם מייקר את עלויות היצור ומשפיע על הרווחיות. כך נוצרת מוטיבציה, או כדאיות כלכלית, להמציא תהליכי ייצור אלטרנטיביים; לפתח שיטות טכנולוגיות שיותר מתאימות להשאת רווחים תחת המגבלות המוגדרות ברשיונות. ככל שנמשך הזמן יכנסו לפעולה טכנולוגיות שמזהמות פחות. נוצר כאן תהליך שבאמצעות שיקולי בחירה חופשית בשוק, הולכת ומוגבלת כמות המזהמים הנפלטים לאוויר.

אם תופעל השיטה כדי להוריד את כמות הזיהום שנוצר על ידי שריפת דלקים פוסיליים הרי שבסופו של דבר תרד גם התלות ביבוא הנפט הגולמי. בעצם בהפעלת שיטת השוברים כדי להוריד את רמת הזיהום זכינו לתפוס שתי ציפורים במכה אחת.

אם רוצים להאיץ את קצב הפחתת התלות ביבוא הרי שאפשר להפעיל את שיטת השוברים גם על צריכת הדלק של המכוניות שנעות בכבישי הארץ. כך הציע בראשית העשור פרופסור מרטין פלדשטיין (Oil Dependence and National Security) שעיבד לצורך זה רעיון שפירסם פרופסור מילטון פרידמן בספרו החופש לבחור, עליו חתומה גם אשתו רוז פרידמן (נפט גולמי וכלכלה).


סיכום

שיטת השוברים מופעלת בכל מיני תחומים אבל אחד הבולטים שבהם הוא זה של מניעת זיהום האוויר. כך למשל נקבע בארה''ב ב''חוק האוויר הנקי'' של שנת 1990 שהוריד פליטת הגפרית שגורמת לגשם חומצי.

יתרונה של שיטת השוברים הוא בכך שהיא מפעילה את מנגנון השוק החופשי לטיפול בנזקי מוצרים ציבוריים. היא משפרת את יעילות מנגנון השוק מבלי לפגוע למעשה בעיקרון הבחירה החופשית.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


שיטת השוברים היא בלתי שיוויונית ומקפחת חברות חלשות
סתם אחד (יום רביעי, 06/05/2009 שעה 8:33) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מדינות מפותחות קונות את זכויות זיהום האויר ממדינות מתפתחות או נחשלות, ובכך הן מתרשלות מלצמצם בעצמן את הזיהום. ככל שהמדינה הנחשלת תישאר נחשלת ככה הזכות לכמות הלכלוך,פיח,עשן שהיא ל א תפיק יכולה להימכר למדינה מפותחת. וזו לא תתאמץ לצמצם את היקפי הפקת הזיהום שלה כמוסכם בהסכם הבין לאומי.
_new_ הוספת תגובה



פשוט לא נכון
דוד סיון (יום רביעי, 06/05/2009 שעה 10:32)
בתשובה לסתם אחד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. שיטת השוברים לא אמורה ולא מתיימרת לטפל בבעיות של אי-שוויון ולכן הטענה שלך לא באמת רלוונטית.

ב. השיטה שהוצגה התייחסה רק למדיניות פנים. מטרתה לגרום לירידה בזהום. במקרה הזה התרשלות בצימצום הזיהום כרוכה בעלות גבוהה יותר ולכן רווחיות נמוכה יותר.

ג. אפשר גם לחשוב על הנושא ברמה בינלאומית. אז צריך לזכור את העיקרון שהרשיונות מחולקים לפי כמות זיהום קיימת בלבד. מדינה שלא מזהמת לא תצטרך רשיון כדי לא לזהם ולכן לא יהיה לה מה למכור.
_new_ הוספת תגובה



החיים שלי בזבל
סתם אחד (יום חמישי, 07/05/2009 שעה 21:04) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

היום שמתי לבן של בן השלוש עשרה פלפל חריף על האצבע כדי שלא ימצוץ אצבע. הבנזונה הקטן שם לי טבסקו בטיפות אף.
_new_ הוספת תגובה



מיכאל שרון: בהקשרים כלכליים, מדיניים ואחרים - קרא מאמר מדהים
סתם אחד (יום שישי, 08/05/2009 שעה 10:54) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

להבנת גישת האנושות הנאורה ואובמה - קרא מאמר מדהים – מאמר כמוהו לא קראת במדייה בישראל:

בישראל מתופעלות תצורות טרור-מדינה עצימות ומגוונות, הן פנימיות כלפי שכבות מעוטות משאבים של עובדים, נכים, נשים במצוקה, זקנים ואף ניצולי שואה תשושים, והן חיצוניות כלפי אוכלוסיית פליטים מנושלת והפלשתינאים בכלל. יש בכך מימד של אי שפיות, טרוף בעל מצג של רציונליות, שכן יש כאן סרח עודף של אובדן גבולות, הרבה מעבר למתחייב ממדיניות כלכלית-חברתית נאו-ליברלית למשל כפי ששררה במערב טרם המשבר. בנאו ליברליזם הצרוף כפי ששרר באנגליה גרמניה או אירלנד, עדיין היתה מידה של איזון ושיקול דעת, בכך שהתקיימה מדיניות של משא ומתן עם העובדים, בכך שהוזרם סעד לשכבות מצוקה, בכך שהחינוך, אף הגבוה, היה במימון המדינה . כללית - בכך שגם אז לא פגעו בטבואים ובנושאי ליבה חברתיים מסורתיים – חינוך, מידה של הגנה על זקנים, נשים חד הוריות, נכים. בישראל מאידך שררה הקצנה משונה,דווקא בפגיעה עודפת בטאבואים כאלה. טרוף עודף זה מתבטא בכך שבישראל חרף כשלים מערכתיים רבים, רווחים אתוסים של כוח ''אנחנו חזקים, הם חלשים''. הכוחניות המוקצנת כפי שהיציגה כהנא (שפעפעה לחלקים בישראליות) מדברת בבוז על המוסר הנוצרי והליברלי, בבחינת התגלמות החולשה והסיכלות. יש לבחון זאת עניינית וחשוב להבין את התרבות הנוצרית-קתולית, הנימצאת ברקע התנועות המהפכניות וההומניסטיות בעולם המערבי, בפרט בדרום אמריקה, וזאת גם כשמדובר באתאיסטים מושבעים. למשל, כשבמליאת האו''מ הוגו צ'אבס שעלה על הבמה, הצטלב באומרו ''השטן היה כאן לפני'' – כשהוא מתכוון לג'ורג' בוש שנאם קודם. הנושא ''כבד'', חשוב מאד, וצריך פרוט מסויים. הוא כמעט ואינו ידוע במקומותינו, ועם זאת הוא בעל חשיבות בהבנת גישת האקלים המוסרי הרווח כיום בחלקים נירחבים בקהילייה הבינ''ל והעולם הנוצרי, ובוודאי כך כשמובא ההיבט הכלכלי-חברתי זה אסוני לאמר ''עם לבדד ישכון'', ''או''מ שמום'' וכיו''צ. יש הרבה סילופים וסטראוטיפיות שיקרית בנושא, ורפרוף או ניסוחים כלליים כאן לא מספיק, שהרי אם כן, לא עשינו כלום.
_new_ הוספת תגובה



מיכאל שרון: בהקשרים כלכליים, מדיניים ואחרים - קרא מאמר מדהים
סתם אחד (יום שישי, 08/05/2009 שעה 10:54) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

להבנת גישת האנושות הנאורה ואובמה - קרא מאמר מדהים – מאמר כמוהו לא קראת במדייה בישראל:

בישראל מתופעלות תצורות טרור-מדינה עצימות ומגוונות, הן פנימיות כלפי שכבות מעוטות משאבים של עובדים, נכים, נשים במצוקה, זקנים ואף ניצולי שואה תשושים, והן חיצוניות כלפי אוכלוסיית פליטים מנושלת והפלשתינאים בכלל. יש בכך מימד של אי שפיות, טרוף בעל מצג של רציונליות, שכן יש כאן סרח עודף של אובדן גבולות, הרבה מעבר למתחייב ממדיניות כלכלית-חברתית נאו-ליברלית למשל כפי ששררה במערב טרם המשבר. בנאו ליברליזם הצרוף כפי ששרר באנגליה גרמניה או אירלנד, עדיין היתה מידה של איזון ושיקול דעת, בכך שהתקיימה מדיניות של משא ומתן עם העובדים, בכך שהוזרם סעד לשכבות מצוקה, בכך שהחינוך, אף הגבוה, היה במימון המדינה . כללית - בכך שגם אז לא פגעו בטבואים ובנושאי ליבה חברתיים מסורתיים – חינוך, מידה של הגנה על זקנים, נשים חד הוריות, נכים. בישראל מאידך שררה הקצנה משונה,דווקא בפגיעה עודפת בטאבואים כאלה. טרוף עודף זה מתבטא בכך שבישראל חרף כשלים מערכתיים רבים, רווחים אתוסים של כוח ''אנחנו חזקים, הם חלשים''. הכוחניות המוקצנת כפי שהיציגה כהנא (שפעפעה לחלקים בישראליות) מדברת בבוז על המוסר הנוצרי והליברלי, בבחינת התגלמות החולשה והסיכלות. יש לבחון זאת עניינית וחשוב להבין את התרבות הנוצרית-קתולית, הנימצאת ברקע התנועות המהפכניות וההומניסטיות בעולם המערבי, בפרט בדרום אמריקה, וזאת גם כשמדובר באתאיסטים מושבעים. למשל, כשבמליאת האו''מ הוגו צ'אבס שעלה על הבמה, הצטלב באומרו ''השטן היה כאן לפני'' – כשהוא מתכוון לג'ורג' בוש שנאם קודם. הנושא ''כבד'', חשוב מאד, וצריך פרוט מסויים. הוא כמעט ואינו ידוע במקומותינו, ועם זאת הוא בעל חשיבות בהבנת גישת האקלים המוסרי הרווח כיום בחלקים נירחבים בקהילייה הבינ''ל והעולם הנוצרי, ובוודאי כך כשמובא ההיבט הכלכלי-חברתי זה אסוני לאמר ''עם לבדד ישכון'', ''או''מ שמום'' וכיו''צ. יש הרבה סילופים וסטראוטיפיות שיקרית בנושא, ורפרוף או ניסוחים כלליים כאן לא מספיק, שהרי אם כן, לא עשינו כלום.
_new_ הוספת תגובה



מיכאל שרון, כרגיל אינך כותב לעניין...
סתם אחד (שבת, 09/05/2009 שעה 4:30)
בתשובה לסתם אחד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כפי שאתה מכנה את הקישור למאמר שלך ''המאמר המדהים'',
אינו קשור בכלל לעניין.

לפחות תטרח לכתוב בצורה נוחה לקריאה את הזבל שאתה מציג בפומבי...
_new_ הוספת תגובה



שיטת שוברים מטיבה רק עם הגדולים
האביר האפל (יום שישי, 08/05/2009 שעה 18:05) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הרי לפי התיאולוגיה הכלכלית המקובלת, כדי ששוק יהיה
יעיל חייבת להיות ''הפנמת עלויות''.
אבל בחברה שלנו בעלי ההון מזהמים ואת המחיר הכלכלי, הסביבתי והבריאותי משלמים כל השאר.

שיטת השוברים תטיב (שוב) רק עם בעלי ההון הגדולים ביותר.
הרי ברור איך יחולקו השוברים:
בעלי ההשפעה יקבלו רשיון גדול יותר לזהם.
מי שישלם יהיו בסופו של דבר הקטנים יותר, לא הגדולים.

הפתרון: לקבוע בחוק הפנמת עלויות.
אם (נניח) אדון עופר רוצה לזהם, שידע שהוא גם יצטרך אח''כ לנקות=לשלם.
הזיהום ירד דרמטית ובמהירות, כי אז זה באמת יפגע בכיס.

זו שיטה הרבה יותר שיוויונית שבה המזהם=המשלם.
_new_ הוספת תגובה



קישקוש
סתם אחד (יום שישי, 08/05/2009 שעה 18:46)
בתשובה להאביר האפל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שיטת השוברים, כפי שתיארתי, היא בעצם הכללת עלות הזיהום
בשיקולים העסקיים של המזהמים במועד הקובע. הרי ברור על פי המקור:
1. שחלוקת הרשיונות היא על פי מידת הזיהום,
2. לאורך זמן יורד סה''כ הכמות מהחומר המזהם המותרת.
3. מי שירצה להמשיך לזהם יפגע ברווחיות העסקית שלו.

בקיצור המעניין בשיטת השוברים הוא בדיוק עניין ההפנמה של עלות הזיהום ולכן הפגיעה בכיסו (רווחיות עסקית) של המזהם.
_new_ הוספת תגובה



אין בשיטת השוברים הפנמת עלויות
סתם אחד (שבת, 09/05/2009 שעה 15:30)
בתשובה לסתם אחד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ת-ו-צ-א-ו-ת הזיהום הן החשובות.
אם המזהמים ימשיכו לא לתת דין וחשבון על תוצאות הזיהום אלא רק על כמות מוסכמת (על ידי מי?) של זיהום,
לא נתקדם הרבה.
יש טמנם סיכוי שכמות הזיהום הכללית תרד אבל זו טיפה בים והעיקר:
המזהמים הגדולים ימשיכו להרוויח כתוצאה מזיהום, כי הם לא ישלמו את העלות האמיתית שלו
_new_ הוספת תגובה



קישקוש
דוד סיון (שבת, 09/05/2009 שעה 18:26)
בתשובה לסתם אחד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



תגובה מאוד מדעית מצדך, ד''ר
האביר האפל (שבת, 09/05/2009 שעה 20:57)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא ענית על הבעיה הבסיסית:
אם מפעל בחיפה מזהם והתוצאות הישירות הן זיהום הקישון, איך שוברים אמורים לפתור את זה?
הרי מדובר בסה''כ באקמול - יהיה מחיר מסוים לזיהום,
אבל עדיין מדובר ברווח לבעלי הון וספיגת העלויות
(בעיקר ארוכות הטווח) ע''י שאר האוכלוסיה
_new_ הוספת תגובה



לא שאלת אלא קבעת בלי לדעת
דוד סיון (יום ראשון, 10/05/2009 שעה 0:14)
בתשובה להאביר האפל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יש שני חלקים לשיטה. אחד שקובע את כמות הזיהום המותרת בקישון. הקביעה הראשונה תהיה כמות נמוכה יותר ממה שהיה לפני יישום השיטה. החלק השני קובע חלוקת הכמות המותרת לכל מזהם. הכמויות האלה יקבעו באמצעות מכרז על השוברים.

בדרך הזאת יאסף מקור מימון להפעלת השיטה והפיקוח ויקבע מחיר בסיסי לשוברים לפי יחידות כמותיות של זיהום.

מזהם שלא יעמוד במה שנקבע עבורו יצטרך לקנות שוברים מאלה שהצליחו. זה ייקר לו את הפעילות ויפגע ברווחיות ובכדאיות של הפעילות. בהמשך הזמן הכמות הכללית המותרת יורדת ואיתה הכמויות שמאושרות באמצעות השוברים. המזהם שלא יצליח לעמוד בתהליך יצטרך לשלם יותר ויותר כסף עבור השוברים ולכן לפגוע יותר ויותר ברווחיותו עד שאפילו יאלץ לסגור את העסק (בגלל הזיהום). כאשר הרווחיות נפגעת כל בעל הון יעשה את המיטב (כולל הורדת כמות המזהמים) כדי שלא יאלץ לסגור.

הרעיון הוא הוספת מחיר הזיהום למערכת השיקולים החופשית של הפועלים בשוק. ביחד עם החוק והתקנה שקובעת את כמויות הזיהום המותרות נוצרת מערכת שמתמרצת את היצרנים להפחית את הפגיעה באיכות האוויר, בדיוק כמו אותה מערכת שמתמרצת את היצרנים להפחית את השימוש באמצעי ייצור אחר - מירוב הרווחים.

------

התשובה הזאת בעצם כתובה במאמר אבל אם היית שואל הייתי כותב אותה או מפנה אותך לקטע המתאים במאמר. לא עשית זאת. בהודעות שקדמו לאחרונה שלך נאמרו דברים שהעידו על קלות דעת והרבה אי-ידיעה. היה בהן גם הרבה חוסר רצינות וגם קצת שחצנות. כל אלה הם סימן מובהק לקישקוש.
_new_ הוספת תגובה



מ.ש. יש הרבה קשקשנות באינטרנט
סתם אחד (שבת, 16/05/2009 שעה 15:33)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

איך נדע מה שווה ומה קישקוש? קשקשנים, מטבע הדברים, גם ימעיטו בערך קונקורנצייה של כותב איכותי ויכתבו שהוא הוא הקשקשן. לפי חוק קרלוף בכלכלה, לקהל אין יכולת לדעת מה מוצר טוב ומה מוצר רע, ולכן משווקי מוצרים מכל סוג עוסקים באיתות עצמי Signalling תוך נקיטה בגינונים מקובלים האמורים לסמן לקהל שהם הם האיכותיים.

מה שקורה לפי קרלוף, שקיבל פרס נובל על תרומתו לכלכלה, היא שהקהל נותן ערך ממוצע אחיד לכולם, ומכיוון שמייצרים טובים סובלים אז מתת תמחור, הם יוצאים מהשוק, הערך הממוצע יורד, תת התמחור של הטובים מתגבר, ומי ששורדים בשוק זה הזבל.

הפתרון: חינוך לצרכנות רציונאלית, חינוך לידיעת קריטריונים ממשיים, ולא להסתנוור מזבל המדבר בטון מכובד, ומאותת בגינוני מכובדות על תוצר עצמי טוב כביכול. לחנך לשיפוט לוגי סביר. אגב, הסיפור הזה של גינוני מכובדות מרשימים בהם נוקטים יצרנים ונותני שרותים חסרי ערך ויקרים, הוא מכת מדינה בישראל, ולכן אנו משלמים פי שניים עבור מוצרי יסוד באיכות ירודה, התנועה המוטורית פקוקה, המוסכים - נוכלים ששווים לתחת, מסבכים במקום לפתור, וטובי המוחות כאן, סובלים באופנים שונים מתת תמחור, ביזוי, אי הכרה ונאלצים להגר.

מיכאל שרון
_new_ הוספת תגובה



מ.ש. יש הרבה קשקשנות באינטרנט
סתם אחד (שבת, 16/05/2009 שעה 22:47)
בתשובה לסתם אחד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

איך נדע מה שווה ומה קישקוש? קשקשנים, מטבע הדברים, מקשקשים קשקשת קונקורנציונית נגד כותב מקושקש שחושב שהוא קישקוש איכותי ויכתבו שהוא הוא הקשקשן. לפי חוק הקישקוש של הקשקשן קרלוף בעניין קשקשת הכלכלה, לקהל קשקשני אין יכולת קישקושית לדעת מה מוצר מקושקש טוב ומה מוצר מקושקש רע, ולכן מקשקשי מוצרים מכל סוג עוסקים בקישקוש עצמי Signalling kushkush תוך נקיטה קישקושי גינונים מקובלים האמורים לסמן לקהל המקושקש שהם הם קישקושים איכותיים.

מה שקורה לפי הקשקשן הראשי קרלוף, שקיבל פרס קישקוש על תרומתו לכלכלה, היא שהקהל המקושקש נותן ערך ממוצע אחיד לכולם, ומכיוון שמייצרים מקושקשים טובים סובלים אז מתת קישקוש התמחור, הם מקשקשים החוצה מהשוק, הערך הממוצע של הקישקוש יורד, תת התמחור של המקושקשים הטובים מתגבר, ומי ששורדים בשוק מקושקש זה קישקושי הזבל.

הפתרון המקושקש: חינוך מקושקש לצרכנות רציונאלית מקושקשת, חינוך לידיעת קריטריונים קישקוש ממשיים, ולא להסתנוור מזבל מקושקש המקשקש בטון קשקשני מכובד, ומאותת בגינוני קישקושים מכובדות על תוצר קישקוש עצמי טוב כביכול. לחנך לשיפוט קישקוש לוגי סביר. אגב קישקוש, הסיפור הזה של גינוני קישקושין מכובדות מרשימים בהם נוקטים יצרנים מקושקשים ונותני שרותים מקושקשים וחסרי ערך ויקרים, הוא מכת קישקוש מדינה בישראל, ולכן אנו מקשקשים פי שניים עבור מוצרי קישקוש באיכות ירודה, התנועה הקישקושית מוטורית פקוקה, המוסכים - נוכלים ששווים לתחת מקושקש, מקשקשים במקום לפתור, וטובי המוחות המקושקשים כאן, סובלים בקישקושים שונים מתת קישקוש חמור, ביזוי, אי הכרת הקישקוש ונאלצים לקשקש להגר.
_new_ הוספת תגובה



מ.ש. אני אשם שלא התברגת באיזה ג'וב שמן?
סתם אחד (יום רביעי, 20/05/2009 שעה 7:00)
בתשובה לסתם אחד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מה אתה רוצה ממני?
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי