פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
''חוק מופז'' ודמוקרטיה נוסח חיים רמון
הלבן שבעיניים / ע. צופיה (שבת, 29/08/2009 שעה 9:00)


''חוק מופז'' ודמוקרטיה נוסח חיים רמון

ע. צופיה



אומרים שהדמוקרטיה דומה לחליפה שלא נתפרה בדיוק למידות האיש שלובש אותה. לוחצת בכתף, צרה בירכיים, רואים את הגרביים, בקיצור, כל הזמן צריך תיקונים וברקע החשש כי חוטיה יפרמו ברגע המביך ביותר.
ראש הממשלה שמיר קרא מדוכן הכנסת ''אברשה, חזור הביתה'', ראש הממשלה רבין נתן סגנות–שר לחשמלאי מאשקלון כדאי להעביר את הסכם אוסלו, נתניהו בכהונתו הראשונה הגביל את מספר השרים ל-‏18 וברק אחריו הגדיל את מספרם לפי צרכי הקואליציה שלו. את הקומדיה הפרלמנטארית שהציגו הגמלאים בכנסת הקודמת טרם שכחנו ועתה, ראש הממשלה הנוכחי, ב.נתניהו, שאינו חש חופש מלא בחליפת ראש הממשלה יזם את הצעת חוק הכנסת (תיקון מס.28)(התפלגות סיעה) התשס''ט-‏2009, או בקיצור ''חוק מופז''.

עד עתה התאפשרה התפלגות סיעה במידה ושליש מחבריה תומכים בכך. השינוי בחוק קובע כי ההתפלגות אפשרית כבעבר, בתמיכת שליש מחברי הסיעה או 7 חברים בה, ללא קשר לשיעורם במספר חברי הסיעה. בכנסת הנוכחית קיימות 2 סיעות שהשליש הדרוש להתפלגות מהן הוא מעל 7 חברי כנסת. סיעת הליכוד עם 27 חברים שבה דרושים לפחות 9 חברי כנסת לפילוג וסיעת קדימה בת 28 חברי כנסת שבה דרושים לפחות 10 חברי כנסת לפילוג.
מאחר ואין לשער שראש הממשלה מכין את הקרקע לפילוג בסיעתו, הרי ,ברור שתיקון זה מכוון להכשיר את הקרקע לפילוג בסיעת קדימה.

ומי האיש שאינו שבע רצון מהתנהלות מפלגתו הן בתקופת המו''מ על הקמת הממשלה והן אחריה? שאול מופז.
לכן מיהרו העיתונאים והדביקו לתיקון זה בחוק הכנסת את הכינוי ''חוק מופז''. אין צורך להיות חכמים מדי בכדי להבין שראש הממשלה, ב.נתניהו, לא היה טורח כל כך בהעברת התיקון אלמלא היתה לו הסכמה מוקדמת עם אישים מסיעת קדימה על פרישה והצטרפות לליכוד ברגע הנכון. אמנם ח''כ שאול מופז תקף בחריפות את התיקון ואת יוזמו, ראש הממשלה, וכך נהגו גם חברי סיעת קדימה ועוד ''צדיקי-נפש'' אחרים בכנסת שתמיד סובלים משכחה זמנית לגבי אירועי עבר דומים. אך בסופו של דבר, עבר התיקון ברוב של 60 חברים כנגד 43 מתנגדים.

וראה זה פלא. ימים לא רבים לאחר שהתיקון אושר, החל ח''כ מופז לדרוש ממנהיגת מפלגת קדימה, הגב' ציפי ליבני, לערוך בחירות מקדימות (''פריימריס'') לראשות המפלגה בטענה על התנהלות לא טובה של המפלגה בראשותה וכן שינויים בתקנון המפלגה שלמעשה נותן למנהיגת המפלגה שלטון אבסולוטי בה (הצבעה ב-SMS?).

אחד הדברים המגוחכים במפלגה זו היא האפשרות שהצבעות של חברי מועצת המפלגה אינם מוגבלות בזמן. ניתן להתחילן ביום מסוים ולדחות את סיומן, בתירוצים שונים, למשך ימים, אפילו שבועות. והנה החליט, היו''ר החדש של מועצת קדימה, ח''כ, שר, משנה לראש הממשלה, הכול לשעבר, חיים רמון, להעביר החלטה שהסמכות לקביעת משך זמן ההצבעה במפלגה יקבע על ידי היו''ר, כלומר, נכון להיום, על ידו. בתיאוריה הוא יכול לדחות סיום הצבעה עוד ועוד עד שתוצאותיה יתאמו לרצונו. ממש חידוש דמוקרטי מהפכני.

כידוע במועצת קדימה ישנם 138 חברים. והנה נערכה הצבעה על הצעתו ובעדה הצביעו 68 חברים בלבד. דהיינו חסרים 2 חברים בכדי להשיג רוב. מה עשה הדמוקרט הידוע, יו''ר מועצת קדימה, חיים רמון? בהתייעצות עם יועצו המשפטי הוא הדיח מהמועצה 9 חברי מועצות אזוריות (''מפלגת קדימה חייבת להשתנות'') כך שנשארו במועצה ''רק'' 129 חברים וברור שבמצב כזה הצעתו זכתה ''ברוב''.

ותשאלו באיזה תירוץ הדיח הנ''ל את ראשי המועצות האזוריות?
בעת יסוד המפלגה ובכדי לעודד אישים פוליטיים לעבור אליה הוחלט שראשי מועצות יכללו אוטומטית במועצה. בחוקת המפלגה צוין ''ראשי מועצות מקומיות'' כאשר לכולם היה ברור כי הכוונה לכל סוגי ראשי הרשויות המקומיות החברים בקדימה. ואכן מאז ייסוד קדימה ועד היום נכללו במועצה גם 9 ראשי מועצות אזוריות. רק עתה, לצורך השגת רוב לעניין דמוקרטי ''פעוט'' הוחלט לתקן את העיוות.

מעניין לציין כי עניין זה לא הוזכר בעיתונים הגדולים אלא בחינמון ''ישראל היום'' ובאתר ערוץ 7. כמו כן כדאי לשים לב לראיון עם ח''כ שנלר שלדעתי גם ''מכין את הקרקע'' לפילוג מפלגת קדימה.

''חוק מופז'' הוא חוק ציני הבא לתת תעודת ביטוח פוליטית לראש הממשלה.
התיקון שיזם יו''ר קדימה, חיים רמון נועד למנוע כל פעילות דמוקרטית אופוזיציונרית במפלגת קדימה כנגד מנהיגת המפלגה ציפי ליבני.
דמוקרטיה ישראלית נוסח 2009.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


לידתה של קדימה בחטא, מעשיה בחטא וקריסתה בתגמול על החטאים
סתם אחד (שבת, 29/08/2009 שעה 9:30) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ונברך כשהיא תתפורר לעד!

עכשיו איך מזרזים את זה מעשית?
ע''י כמה חוקי מופז כאלה, שככל שישנה ממשלה יציבה יותר וקדימה באופוזיציה כך החוק יכול לפעול בסיכוי גבוה נגד קדימה.

מבחינת הצורך לפוליטיקה שפויה ונקיה - ראוי שקדימה תתפרק מעצמה לדעת ושימיניה יחזרו לליכוד ושמאלניה לעבודה.

בעקרון כדי שהפוליטיקה שלנו תהיה רצינית ואפקטיבית יותר, וגם רלוונטית יותר (תודה לדוד סיון על המילה הנהדרת הזאת) ראוי שהפוליטיקאים שלנו יצמצמו רווחים, ומפלגות שוליים ימניות יחברו לליכוד ומפלגות שוליים שמאלניות לעבודה, כדי שיווצרו כאן שתי מפלגות גדולות שמכילות 80 - 100 ח''כים, והפינאטס יתחלק בין עוד שתיים שלוש מפלגות.

למי ששואל, אני מתכוון שגם חברי כנסת לא-יהודים יכולים וצריכים לרוץ דרך המפלגות ''הציוניות'' הרגילות, כמו שהיו יותר בעבר.

לגבי חוק מופז עצמו, אתה צודק שהיתה הבנה מוקדמת בין נתניהו לקבוצת מופז. אלא שהחשיפה הגדולה של העניין הפחידה את מופז והוא נבהל ושחרר הצהרה נחושה ונרגשת. אבל המונחים של הפוליטיקה הישראלית והסטנדרט המופזי אין זה אומר שמופז לא יממש את רצונו לנטוש את קדימה כבר בהזדמנות הפוליטית הראשונה - נניח משבר מול אמריקה ו'הצורך הלאומי להפגין אחדות ונחישות' או לחילופין התקדמות בלתי צפויה בשיחות עם הפלסטינים וה'הצורך הבלתי מעורער להשתתפות מופז בשיחות לטובת האינטרסים של המדינה והעם היהודי'.

חכם ציון
_new_ הוספת תגובה



אילו היה לציפי לבני חזון...
שמעון מנדס (שבת, 29/08/2009 שעה 21:32)
בתשובה לסתם אחד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כאשר ראתה ח''כ ציפי לבני שהיא אינה מצליחה להגיעה להסכמה עם ח''כ נתניהו על קווי היסוד המדיניים של הממשלה, היא יכלה לקנות את עולמה ברעיון אחד גדול. היא יכלה להציע לנתניהו להקים קואליציה אד-הוק לשנה או שנתיים לצורך שינוי שיטת הבחירות, ולאחר מכן להתפזר. וכך היה יוצא ששלוש המפלגות הגדולות, קדימה, ליכוד ועבודה היו מתאחדות לצורך זה. ואז היו גואלות את עם ישראל מן השיטה הגלותית של הקונגרס הציוני.

לנתניהו קשה היה לסרב להצעה כזו, במיוחד ש''העבודה'' היא תומכת נלהבת בשינוי שיטת הבחירות. אבל הפתגם הערבי אומר: ''לו זרענו את ה''אילו'' היה צומח ''הלוואי'' (لو زرعنا اللو كان طلع يا ريت).
_new_ הוספת תגובה



אילו היה לציפי לבני חזון...
סתם אחד (יום שישי, 04/09/2009 שעה 13:21)
בתשובה לשמעון מנדס
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כלל לא בטוח שלנתניהו היה קשה לסרב, כי כזכור לי כולם רצו אז ממשלה גדולה ויציבה ליותר מ-‏4 שנים ולא עוד ממשלת מדף בתירוץ כזה או אחר.

לא ברור למה היה חשוב כל כך לעמוד על בחירות תוך זמן קצוב כאשר כבר קיימת קואליציה גדולה ויציבה? מה בער לה לציפי לבני להיות ראש ממשלה בקצת עזרה קטנה ממרפקיה?
עובדה היא שלא הליכוד ולא העבודה הסכימו לתנאי קדימה, כי גם לא בטוח שהיתה הסכמה לגבי מודל שיטת הבחירות.

חכם ציון
_new_ הוספת תגובה



אתה מזכיר את השופטת בייניש...
סתם אחד (יום ראשון, 30/08/2009 שעה 4:59) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כתבתה:

''כך שנשארו במועצה ''רק'' 129 חברים וברור שבמצב כזה הצעתו זכתה ''ברוב''.

מה הפלא ?

הרי השופטת-נשיאה בייניש, היתה נוהגת (בהרכב שופטים בבית המשפט-העליון) לצדד אוטומטית בדעתו של השופט אהרון ברק,
ולהעניק לו רוב אוטומטי...

אז אתה מצפה שהעורך-דין רמון לא ילמד מזה ?
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי