פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
ענקים בשכר אך גמדים במוסר
יהודה צורף (יום חמישי, 29/04/2010 שעה 7:00)


ענקים בשכר אך גמדים במוסר

ד''ר יהודה צורף



סוגיית שכר הבכירים במשק הישראלי חורגת אל מעבר לתחום השערוריות. היא ראויה יותר להגדרה של אחת העוולות המשוועות ביותר בבצה הישראלית מבעבעת השחיתויות. ייתכן שזוללי השכר החמדנים הם בכירים בעיני עצמם, אך המציאות העירומה ממחישה עד כמה הם בסך הכל חבורה של טפילים שמתנפחים כמורסה על גב משאביה המצומצמים של המדינה.

ההבלים המפוטפטים של ערפדי ממון אלה, שמפריחים לתקשורת באמצעות יחצניהם המגוחכים את האני מאמין המוסרי שלהם על התגמול הכספי שהם זכאים לו בשל האחריות הניהולית הרובצת על כתפיהם, הם במקרה הטוב עלבון לתבונה שעדיין נותרה במוחם של בני אנוש. על כל פנים, המסע התעמולתי שהם מנהלים להצדקת קרנבל השכר הפרוע שלהם, רק משקף את זילותם המוסרית כגרגרנים רודפי בצע שאינם בוחלים בשום אמצעי על מנת לספק את תאוות הממון שלהם.

האחריות הרובצת על כתפיו של פועל מן המניין, אשר עמל כל היום למחייתו בעבודה מפרכת ליד המחרטה, היא למעשה הרבה יותר כבדה מאשר אותה אחריות ניהולית, לכאורה, המהווה אמתלה לכרישי השכר להצדיק את משכורות העתק שלהם. שכן, אם יפוטר אותו פועל ממשרתו, סביר להניח שהוא ומשפחתו עלולים להגיע לפת לחם. לעומת זאת, בניגוד משווע לגורלו המר של פועל הנאלץ בכורח הנסיבות להצטרף למעגל המובטלים, כל בכיר מפוטר זוכה לפיצויי עתק וכל מיני הטבות הסתגלות, תגמולים ופרישה, שלמעשה מבטיחים את עתידה הכלכלי של משפחתו לכמה דורות. שלא לדבר על תנאי עבודתו המשופרים של המנהל הבכיר, וכן על מעמדו, שררתו ושאר טובות הנאה השמורות לקליקת מפוטמי השכר. זאת לעומת התנאים העלובים שבהם נאלץ לתפקד הפועל הפשוט.

מעבר לכך, תודעתה הפרימיטיבית של אוליגרכיית הממון ממוקדת אך ורק במושגים המתורגמים לכסף הזורם בעורקיהם של רודפי הבצע. שהרי, המנהל הבכיר אמור להיות מתוגמל בעיקר בסיפוקים נפשיים של שמחת הניהול, חדוות העבודה, השראת היצירתיות. מסתבר שהאתוס הקיומי המוקרן מחונטת כרישי ההון אל החברה הישראלית כולה מסתכם במטבע עובר לסוחר. נדמה שבכל דרך מנסה מדינת היהודים למלא את תפקיד שיילוק החמדן שהועידו לה האנטישמים לדורותיהם.

כך שבסוגיית שכר הבכירים אין לעשות שום אבחנה בין המגזר הציבורי והמגזר הפרטי. שכן, מדובר במכלול ממלכתי אחד, מרקם חברתי-כלכלי אורגני שבו כל רבדי האוכלוסיה שזורים אלה באלה. החוסן הלאומי של החברה הישראלית וכושר ההישרדות שלה נובעים מתוקף הסולידריות הלאומית. חונטת הבכירים, שבה יד רוחצת יד ברשת של אינטרסים אישיים ואוליגרכיים, לא רק מכבידה על משאבי המדינה אלא גם מאיימת על עצם קיומה של אותה סולידריות לאומית, שבלאו הכי הולכת ומאבדת את חוסנה.

הן הצעת החוק הצמחונית של שלי יחימוביץ' וחיים כ''ץ לריסון שכר הבכירים והן נסיונותיו המגונים של נתניהו להכשיל אותה, מעידים עד כמה השלטון, על כל מגזריו הפרלמנטריים, הממשלתיים ומן הסתם גם המשפטיים, שבוי למעשה ברשת הזדון של חונטת כרישי ההון, שתאוותם הגרגרנית לאגירת ממון אינה יודעת שובעה.

אין שום הצדקה כלכלית, חברתית או מוסרית לכך, שהיחס בין השכר הגבוה ביותר בחברה עסקית כלשהי לבין השכר הנמוך ביותר בה ירקיע עד לשיעור האסטרונומי של פי חמישים. זה הוא בעצם העקרון המנוסח בהצעת החוק של יחימוביץ' וכ''ץ. והנה, גם הצעה צמחונית כזאת, שכל כך מתפשרת עם האינטרסים של כרישי ההון, נתקלת באבני נגף שלטוניים. ללמדנו, עד לאיזה שפל מדרגה, של שעבוד מוחלט לאוליגרכיית כרישי ההון, התדרדרה מדינת היהודים המתהדרת בריבונותה.

מהאתוס הסוציאליסטי של הקמת המדינה, עברה מדינת ישראל מטמורפוזה סוציו-אקונומית של הסתגלות לאטימותו המוסרית של הקפיטליזם האמריקאי הגולמי. אלא שארה''ב המפוארת עצמה הולכת וקורסת תחת ערכי העוועים של אותה סגידה עיוורת למולך הממון. על אחת כמה וכמה ישראל הזעירה, שנאלצת להתמודד עם תנאי הקיום העוינים הכפויים עליה, אינה רשאית להסתאב בטומאת העוולות החברתיות של קפיטליזם חמדני, מנוכר ודורסני.

יתרה מזאת, מייסדי המדינה, חוזיה וחלוציה, ראו במדינה היהודית המתהווה מודל פוטנציאלי של חברת מופת לכל העמים. אכן, לא לזוועה הזאת פיללו מייסדי המדינה, שבסיוטיהם ההזויים ביותר לא שיערו בנפשם את קלונה הצפוי של המדינה היהודית המתחדשת. כגודל החזון, כך גודל הנפילה. ישראל של היום היא בסך הכל יישות מדינית פיאודלית המשועבדת לאוליגרכיה של כרישי הון חמדניים.

עצם פשרנותה של הצעת החוק לריסון שכר הבכירים ועצם המכשולים השלטוניים הבולמים את אישורה, ממחישים את אוזלת ידו של השלטון, שממנו לא תצמח שום ישועה להבראת תחלואיה המוסריים של המדינה. נותר רק להמתין לעם, לאותו רוב דומם שאולי יתחיל לחוש את העוצמה הגלומה בו לחולל את השינויים המיוחלים.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


אין שום יחוד במשק הישראלי
(יום חמישי, 29/04/2010 שעה 9:17) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

''סוגיית שכר הבכירים במשק הישראלי חורגת אל מעבר לתחום השערוריות....''

אין שום יחוד במשק הישראלי. משכורות עתק ובונוסים הם מגיפה כלל עולמית. להציג את ישראל כיוצאת דופן חורג כבר אל מעבר לתחום השערוריות....

בהצלחה לאובמה המנסה להתמודד עם הבעיה ע''י חקיקה בקונגרס!
_new_ הוספת תגובה



כמה שטויות מסוגל הבן-אדם לכתוב.
ע.צופיה (יום חמישי, 29/04/2010 שעה 15:43) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מדהים!
_new_ הוספת תגובה



אני מסכים שהשכר הזה מעצבן מאד
עמיש (יום חמישי, 29/04/2010 שעה 17:36) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ובייחוד מעצבן אותי שאני לא מקבל כזאת משכורת.
ועם זאת קשה לי להסביר מה כאן לא בסדר. האם עדיף שבעלי החברות יקבלו את הכסף הזה?
למי זה מפריע כמה הם מרויחים חוץ מאשר לאלו המקנאים, עדיין לא קראתי הסבר שישכנע אותי.
_new_ הוספת תגובה



יש בעיה שלא מקבלת ביטוי נכון
דוד סיון (יום חמישי, 29/04/2010 שעה 18:25)
בתשובה לעמיש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבעיה הבולטת עם השכר הגבוה היא שהוא מבטא תגמול על אחריות ויצירת ערך לבעלי המניות, כולל שמירת מקום העבודה לעובדים. מצד שני אין בשיטת השכר הזאת ביטוי לתקופות בהן הביטוי לאחריות ויצירת ערך לבעלי המניות היא שלילית.

בגדול הבכירים לא ניזוקים על כישלונות ואם כבר מפטרים אותם הם בדרך כלל זוכים ל''מצנחי זהב''. בעלי המניות מפסידים, העובדים עשויים במקרי כשלון להפסיד את מקום העבודה, אבל בעלי השכר הגבוה לא מפסידים דבר.

בקיצור הבכירים בעצם לא משלמים על כשלון. אלא שחקיקה המגבילה את שכרם לא תטפל בבעיה הזאת אלא בקנאים.
_new_ הוספת תגובה



יש בעיה שלא מקבלת ביטוי נכון
ע.צופיה (יום חמישי, 29/04/2010 שעה 22:15)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה צריך להבדיל בין בכירים שהם גם בעלים בחברה לבין בכירים שהם שכירים בלבד.
בכירים בעלי מניות רבות ,לעיתים קרובות ,באמת ,אינם ''משלמים'' במשרתם על כשלונות אך ''משלמים'' בירידת ערך מניותיהם.
לעומת זאת בכירים שכירים מאבדים את משרתם במהירות רבה יותר מאשר ''סתם'' עובדים.
''מצנח הזהב'' הוא פיצוי על האפשרות לפטרם בכל מועד זמן וסיבה.
לעיתים הפרסומים על השכר הגבוה אינם מדוייקים ולעיתים הם מכילים אלמנטים של יצירת ''ערך''אמיתי לחברה ולכן בשנים שאין יצירת ''ערך אמיתי'' השכר שונה לחלוטין.
ניתוח שכרם של הבכירים נעשה על ידי עיתונאים קטני הבנה ובעלי קנאה רבה.
_new_ הוספת תגובה



יש בעיה שלא מקבלת ביטוי נכון
דוד סיון (יום שישי, 30/04/2010 שעה 0:51)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה צודק שצריך להפריד בין בין בכירים שהם גם בעלי החברה. אבל גם אלה מעמדם שונה מסתם בעלי מניות מן הציבור וגם מבנה שכרם לא תמיד מבטא את נזקה של ירידת הערך או הפסדים. 
_new_ הוספת תגובה



יש בעיה שלא מקבלת ביטוי נכון
ע.צופיה (יום שישי, 30/04/2010 שעה 5:56)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הרגולטור יצר אמצעים שונים כדי לאזן את רצונות בעלי המניות בחברה ציבורית. כגון: זכויות מיעוט, נציגי ציבור בדירקטוריון ועוד. המבחן אינו בין כלל הציבור לבעלי המשכורות הגבוהות בחברה אלא בין קבוצות שונות בין בעלי המניות בחברה.
הקביעה אם שכרם מבטא ''יצירת ערך'' או לא אינה יכולה להיבחן על ידי עיתונאים או חברי וחברות כנסת פופוליסטים אלא על ידי ''בעלי מקצוע'' כגון רו''ח.
_new_ הוספת תגובה



יש בעיה שלא מקבלת ביטוי נכון
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום שישי, 30/04/2010 שעה 6:24)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1 - בעלי המניות האמיתיים אינם באים לביטוי ולהכרעות בחברות הגדולות .
2 - הרוב הגדול של המנהלים הבכירים בישראל מקבלים שכר גבוה בהשוואה למישרות מקבילות בארצות המצערב .
3 - פערי השכר גורמים להרס החברה הישראלית מלמטה .
_new_ הוספת תגובה



עם ישראל כבר החליט מזמן
דוד סיון (יום שישי, 30/04/2010 שעה 6:47)
בתשובה להמפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. בעלי המניות הם שקובעים את מבנה השכר.
3. המשטר הסוציאליסטי בישראל עבר מן העולם בהכרעת הבוחרים.
_new_ הוספת תגובה



עם ישראל כבר החליט מזמן
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום שישי, 30/04/2010 שעה 7:35)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1 - לא נכון .
3 - נכון .

פערי השכר הורסים את החברה הישראלית מלמטה .
_new_ הוספת תגובה



בהחלט לא נכון!
ע.צופיה (יום שישי, 30/04/2010 שעה 7:07)
בתשובה להמפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1.בעלי המניות יכולים להביא לידי ביטוי את עמדותיהם בהחלטות החברה אם רצונם בכך.יש די והותר כלים לכך.
2.המנהלים הבכירים והבכירים פחות מקבלים שכר כפי שמעבידיהם הסכימו לשלם להם.קשה לבצע השוואה אמיתית לארצות אחרות,אך, לדעת מומחים, ישראל אינה יוצאת דופן.
3.פערי השכר רק מעוררים את יצרי הקינאה וצרות העין של חלק לא קטן בציבור בעידוד חברי וחברות כנסת פופוליסטיות ועיתונאים אינטרסנטים.
יש להבין שבמושג חברות ציבוריות אין הכונה לחברות בבעלות כלשהי של ממשלת ישראל אלא לחברות שמספר בעלי המניות בהן גדול מ-‏50.
_new_ הוספת תגובה



בהחלט לא נכון!
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום שישי, 30/04/2010 שעה 7:43)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1 - בעלי המניות אינם יכולים לעשות זאת . אדם שמחזיק תעודת השתתפות בקרן המתמחה במניות , הוא למעשה בעל המניות בחברות שהקרן רכשה את מניותיה . לאדם כזה אין גישה חוקית ואין גישה מעשית להכרעות בכל נושא של ניהול החברה ובמיוחד בשכר המנהלים .
2 - ההשואה היא על פי היקף הפעילות והיקף הנכסים . בחברות כלכליות בארצות המערב יש עסקים שגדלם דומה לזה שבישראל . השכר שם נמוך יותר מהשכר שמקבלים מנהלים דומים בישראל . ישראל יוצאת דופן ! היא במקום השלישי בעולם בפערי השכר .
3 - פערי השכר מעוררים קינאה ? נכון !
מה פסול בזה ?
הוא מרויח מיליונים וגם אחרים רוצים .
_new_ הוספת תגובה



בהחלט לא נכון!
דוד סיון (יום שישי, 30/04/2010 שעה 7:53)
בתשובה להמפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. הוא מיוצג על ידי מנהלי הקרן ויכול לפעול להחלפת מנהלי הקרן.
_new_ הוספת תגובה



בהחלט לא נכון!
ע.צופיה (יום שישי, 30/04/2010 שעה 8:08)
בתשובה להמפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יש לך טעות בהבנת הנקרא. מי שמחזיק קרן נאמנות או חוסך בקרן פנסיה שבין היתר משקיעה במנייה מסוימת אינו בעל מניות.הקרן היא בעלת מניות. אם הצבעת נציג הקרן באסיפת בעלי מניות אינה מוצאת חן בעיניו שיעבור לקרן אחרת.
בנושא ההשואה לארצות אחרות ציינתי מה שמומחים אומרים. לי אישית אין כל דרך לבדוק זאת. אני בטוח שגם לך אין.
פערי שכר אינם אינדיקציה לשכר הולם לבכירים.זה נתון סטטיסטי שצריך לבדוק את מקורותיו והסיבות לכך.
כלכלה לא מנהלים לפי קנאה אישית,ספר זאת ליחימוביץ,ספק אם היא תבין.
_new_ הוספת תגובה



יש בעיה שלא מקבלת ביטוי נכון
דוד סיון (יום שישי, 30/04/2010 שעה 6:42)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא טענתי שזה תפקידם של עיתונאים או אחרים שאינם מוסמכים. פשוט ציינתי עובדות שלדעתי מתארות באופן כללי את מאפייני השכר של הבכירים בכלל (ובישראל בפרט).

על פי עמדה זו יש מעט מאד ביטוי לירידת ערך ולהפסדים בשכר הבכירים. 
_new_ הוספת תגובה



משכורות מופרזות
עמיש (יום חמישי, 29/04/2010 שעה 19:21) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

רייפמן העביר לנהגו האישי 4.2 מיליון שקלים
המנהל המיוחד פנה לביהמ''ש בבקשה לחייב את הנהג השיב לקופת הכינוס את הסכום. כמו כן, הוצא צו המונע ממנו למכור דירה בהרצליה ואופנוע יוקרתי בו משתמש איש העסקים באופן קבוע
ענת שיחור-אהרונסון | 29/4/2010 16:04 מתוך NRG
_new_ הוספת תגובה



משכורות מופרזות
ע.צופיה (יום חמישי, 29/04/2010 שעה 22:16)
בתשובה לעמיש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

רייפמן- נוכל מהשורה הראשונה.
_new_ הוספת תגובה



בעיה רצינית
אריק פורסטר (שבת, 01/05/2010 שעה 4:15) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ברוב המקרים אין הבכירים מקבלים משכורת ענק אלא תגמול ענק שרובו בא ממימוש אופציות. זה, לאלה שאינם בקיאים בנושא, מביא לעיוות מוסרי: המנכ''ל מעוניין בהרצת המניה בטווח הקצר, דבר המתבטא מיד באפשרות לממש את האופציות, ואין לו עניין רב בעתיד החברה בטווח הרחוק יותר.
_new_ הוספת תגובה



בעיה רצינית
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (שבת, 01/05/2010 שעה 5:27)
בתשובה לאריק פורסטר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

גם וגם וגם . . .
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי