פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
ההליכה על החבל הדק
שלמה גזית (שבת, 27/08/2011 שעה 13:00)


ההליכה על החבל הדק

אלוף (דימ.) שלמה גזית



לפני 32 שנים חתמו ישראל ומצריים על הסכם שלום בין שתי המדינות. הייתה לנו ביקורת רבה על אופיו ה''קר'' של השלום, אולם ההסכם החזיק מעמד ושרד משברים לא פשוטים – עברנו את הפצצת הכור העיראקי בבגדאד ב-‏1981, שנה לאחר מכן – שרד את מלחמת לבנון הראשונה, ידענו את האינתיפדה הראשונה והשנייה, ידענו את מלחמת לבנון השנייה ואת מבצע ''עופרת יצוקה''.

היו משברים, ידענו אף את החזרת השגריר המצרי לקהיר, ואף על פי כן, היה אינטרס אסטרטגי של מצרים לשמור ולקיים את ההסכם.

את ההחלטה על השלום קיבל אנוור סדאת משהחליט על שינוי סדר הקדימות הלאומי ולמקד את המאמץ על ייצוב ופיתוח הכלכלה המצרית. חוסני מובארכ, ירש את סדאת ב-‏1981 והמשיך באותו קו. שניהם ידעו כי שלטונם חזק ויציב וכי יוכלו להמשיך ולקיים מדיניות זו גם כאשר הרחוב ודעת הקהל היו סבורים אחרת.

לא עוד. לפני מספר חודשים הדיחו ההמונים שבכיכר תחריר את חוסני מובארכ. בשלב זה, ודומה כי גם בעתיד הנראה לעין, לא נראה במצרים שלטון חזק ויציב. חולשה זו מתבטאת בכל אתר ואתר. ההפגנות הפרועות של ההמון המתלהם בכיכר משפיעות, על ראשי השלטון הצבאי החדש שנדרשים לקבל ההחלטות.

אני מאמין כי האינטרס האסטרטגי של מצרים לא השתנה. דווקא במצבה הנוכחי, במצב של אי יציבות שלטונית, חברתית וכלכלית אין למצרים עניין לבטל את הסכם השלום ולהיקלע לעימות צבאי עם ישראל. ואכן, השליטים החדשים הודיעו כי בכוונתם לקיים את ההסכם ואף עמדו עד כה בעניין זה מול לחץ ההמון שבכיכר. אלא שאיננו יכולים לסמוך על כך. מיחד, אין היום במצרים מנהיגות חזקה המסוגלת לעמוד בפני לחץ ההמונים, ומאידך – הצלחת המפגינים בכיכר התחריר מקנה לרחוב תחושה שהוא כל יכול.

גם בתקופת השלטון הקודם לא קיימה קהיר שליטה מוחלטת בחצי האי סיני, ואף ידענו מספר פיגועים קשים. במצב החדש שנוצר התרופפה שליטה זו באופן משמעותי וראינו זאת בחבלות החוזרות ונשנות בצינור המוליך את הגז לישראל ולירדן, ולאחרונה, במתקפת המחבלים על התנועה הישראלית בכביש לאילת.

אנו תובעים מקהיר להראות יד קשה ולמנוע מן הבדואים שבסיני לשתף פעולה עם גורמים פלסטיניים ולמנוע מהם לפעול כנגד ישראל. התשובה המצרית לדרישה הישראלית, וללא ספק גם במידה רבה של צדק, גורסת כי בהסכם השלום התחייבה מצרים לשמור על פירוזו של חצי האי סיני ולא להעביר כוחות מעבר לתעלה, וללא כוח צבא שיהיה פרוס בשטח לא תוכל קהיר לשלוט ולמנוע את פעולות החבלה.

הסעיף בהסכם השלום שעסק בפירוז סיני נדרש ע''י ישראל ונועד למנוע מתקפה צבאית מצרית בהיקף דומה למתקפה שחווינו באוקטובר 1973, משחצו חמש דיביזיות את התעלה. ישראל ביקשה למנוע מתקפה צבאית שתחל בגבול החדש, ללא החיץ בן 250 הקילומטרים של חצי האי. האיום היום הוא שונה – יש לישראל אינטרס למנוע פעילות חבלנית, יש אינטרס הדדי למנוע אסלמה בלתי מבוקרת.

אל מול מציאות חדשה זו נעתרה ישראל ואישרה למצרים להכניס כוחות צבא לסיני, בניגוד לדרישות הפרוז שבחוזה. ישראל נוטלת ללא ספק סיכון בנקודה זו, אולם זהו סיכון מחושב, וללא ספק סיכון מוצדק בנסיבות המצב החדש שנוצר.

גם האינטרס האסטרטגי של ישראל הוא לשמר את הסכם השלום עם מצריים (ואגב, גם עם ירדן, כמובן). אנו נדרשים, בכל תקרית ובכל אירוע בסיני וברצועת עזה, לבחור בין תגובה צבאית קשה וכואבת לבין איפוק אשר נועד שלא לסכן את מכלול היחסים העדין שאנו מקיימים היום עם מצרים.

זו השעה בה נדרשת בישראל מנהיגות אחראית וחזקה. אין זה פשוט שלא להגיב במלוא העצמה בעת שנוחתות רקטות בבאר-שבע ובאשדוד. אין ביטחון שרקטה כזו לא תפגע ביעד רגיש ותסב לנו אבדות קשות וכואבות. הרחוב המתלהם יתבע נקם, והאופוזיציה תדרוש 'לשקם את ההרתעה' הישראלית. אלה שתי דרישות ראויות ומובנות בנסיבות נורמאליות, אלא שמנהיגות אחראית אסור לה שתפעל מן הבטן, אסור לה להתעלם מן השיקול האסטרטגי העליון וארוך הטווח.

שני הצדדים מהלכים על חבל דק, היעד של קהיר וירושלים דומה – לא לתת להסכם השלום לקרוס. קריסה מן החבל עלולה להוביל למלחמה ששתי המדינות אינן חפצות בה. אין זה פשוט להלך על החבל – אלא שזו הדרך העדיפה לאין ערוך מן האלטרנטיבה.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


כל העולם כולו חבל דק מאוד
המסביר לצרחן (שבת, 27/08/2011 שעה 17:05) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ויש לנהוג בו שלא ייקרָה רע = ייקרע.

החלטתו של סאדאת ללכת על שלום עם ישראל נבע ממצבה הכלכלי הקשה של מצרים ולחץ אמריקאי שהתנה סיוע צבאי וכלכלי מקיפים בשלום עם ישראל. פתרון כזה היה יכול להתקיים רק במשטר צבאי חילוני שמו שהיה משטרו של סאדאת.
היום מצרים במצב כלכלי קשה יותר (אוכלוסיה שגדלה בקצב מהיר יותר מגידול מקורות התעסוקה, תנאי העסקה קשים בד''כ, העדר מקורות הכנסה מגוונים למדינה: התיירות היא סעיף ההכנסות הגדול ביותר של התקציב המצרי והוא נגדע השנה) ותלויה יותר בסיוע של ארה''ב. צבאה משוכלל יותר מאשר לפני 35 שנים, אבל הוא תלוי בקשרים הטובים עם ארה''ב. האמריקאים מתחזקים את אמצעי הלחימה המתקדמים (מטוסים, מנועי טנקים ואמצעים אלקטרוניים תומכים שמערכות צבאיות).
ממשל צבאי, גם אם יהיה אנטי ישראלי קשה, לא יהין לנסות את האמריקאים ולא יסתכן בהטלת אמברגו על משלוח שוטף של מערכות נשק הכרחיות. משמעות משבר עם ארה''ב, היא הפסקת הסיוע הצבאי והכלכלי השוטפים. עצירת משלוחי הנשק והפסקת העברת חלקי חילוף. אי ביצוע תחזוקה מקיפה ובסיסית של אמצעי הלחימה. אם מצרים תרצה להיכנס לבדה לשדה התחזוקה ברמות ב' ו-ג' של כל אמצעי הלחימה שלה היא תיאץ להשקיע עשרות מיליארדי דולרים אבל גם לטכנולוגיה ומוצרים מארה''ב. כך שהכסף לבדו לא מספיק.

לכן לא נראה שהמשטר הצבאי של היום יילך לניתוק יחסים עם ישראל בעיניים פקוחות. הוא יוריד אולי את היקף הקשרים; יפעל במדיניות קשוחה יותר; מצרים תנהל מדיניות תעמולה ארסית יותר נגד ישראל (והיא כבר החלה בכך כדי 'להתקרב' אל לב המפגינים); היא תייצר קואליציות אזוריות כנגד ישראל- למשל עם תורכיה, עיראק וסעודיה.

השלטון הצבאי של היום הוא שלטון שפוזל להמונים בפומבי אבל קורץ לאמריקה בסתר. בתוך הממשלה יש מחלוקת על אופי הקשר עם ישראל. יש קיצונים שדוגלים בקירור היחסים; החזרת שגריר במחאה על משהו; במילוי מינימלי והכרחי של הסכם השלום; בתביעה לשנות כמה סעיפים בהסכם השלום (כמו תביעה להתרת כניסת צבא בהיקפים גדולים לסיני ובעיקר למזרח סיני); לצד אלה יש את התומכים בהשארת ההסכם והיקף הקשרים כמו שהוא היום, גם אם הפרופיל הפומבי שלהם יוסתר. הללו חוששים מהשתלטות החלקים הקיצונים בחברה המצרית כמו 'האחים המוסלמים', הג'יהאד האסלאמי, החמאס המצרי, האגודות הסוּפיות, על מוסדות השלטון אם בבחירות שאולי יהיו מתי שהוא ואם בהפיכת רחוב נוספת.

עליית של ממשלת אסלאם קיצוני יכולה לוותר על הסיוע האמריקאי בשם ההפיכה הדתית ולהכניס את ישראל למצב חדש -ישן, בו האפשרות למלחמה חדשה עם מצרים אינה דימיונית אלא בהחלט אפשרית, אם כי גם אפשרות זו קלושה בתנאים של היום.

במערב סיני, ע''פ הסכם השלום ישנה דיביזיה אחת של חיל רגלים ולה חטיבת שיריון אחת בגדה המזרחית של תעלת סואץ. יש לה אמצעי הגנה אווירית כולל טילים וארטילריה קצרת טווח. יעודה הוא הגנה על תעלת סואץ ממזרח.

המצרים מחזיקים כוחות שיטור במזרח סיני ולאורך הגבול עם ישראל ועזה. מספרם עלה כבר בעקבות הצורך של הצבא המצרי להתמודד עם קו פילדלפי מאז נסיגת ישראל מעזה ומתחילת השנה עם חוסר השקט בשארם א-שייח', ממש רגע לפני פרוץ ''האביב'' ב-‏20 לינואר 2011.

הכוח המצרי שישראל הסכימה לכניסתו לסיני אינו כולל אמצעי לחימה מובהקים של צבא נגד צבא - כמו למשל: טנקים, תותחים, מטוסים, טילים מכל סוג. מדובר ביחידות חי''ר על נגמ''שים וכל רכב גלגליים שיבצאו בזמן נתון את משימת ניקוי השטח, ובגמר פרק הזמן תילקח החלטה נוספת. ההסכמה אינה ללא נקודת סיום. יתלוו להם מסוקי תובלה ותצפית לאיסוף מודיעין ולהקפצת לוחמים לנקודות עימות אפשריות.

גם עם האמצעים האלה יכלו המצרים להכביד את ידם על הבדואים. לא מדובר באוכלוסיה גדולה , אלא שמדובר באזור שלממשלה המצרית לא היתה מוטיבציה לטפל בו, כל עוד זה איים רק על ישראל. פגיעת הבדואים בצינור הגז ועכשיו שיתוף הפעולה בין הבדואים לארגוני הטרור של עזה הבהירו למצרים שהזנחת הביטחון בסיני מאיימת גם על מצרים עצמה.

בינתיים התפשטות תאי הטרור העזתי אל תוך סיני התרחה והמצרים נדרשים ליותר כוח צבאי כדי לטפל ביותר איום תוך נסיון לקצר את הזמן.

אני חושב שגזית טועה כשהוא קובע ש''אנו נדרשים, בכל תקרית ובכל אירוע בסיני וברצועת עזה, לבחור בין תגובה צבאית קשה וכואבת לבין איפוק אשר נועד שלא לסכן את מכלול היחסים העדין שאנו מקיימים היום עם מצרים''. תגובה ישראלית קשה ומיידית נדרשת בכל אירוע של פיגוע ואין העניין הזה הוא מעניינה של מצרים. היא חייבת לקבל את העקרון שלישראל יש זכות וחובה להגן על עצמה מול אוייב מוגדר וברור, כמו שישראל אינה מתיימרת לנהל למצרים את גבולות האיום והמלחמה שלה. מכאן, שישראל חייבת להגיב בעוצמה רבה מאוד על כל שיגור רקטה מעזה ולגבות מחיר גבוה מחמאס, מהארגון המבצע ומהאוכלוסיה עצמה.
_new_ הוספת תגובה



כל העולם כולו חבל דק מאוד
שמעון מנדס (יום רביעי, 31/08/2011 שעה 9:34)
בתשובה להמסביר לצרחן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תשובה למסביר לצרחן:

הכותרת של דבריך מחזקת את הניתוח של שלמה גזית ביחס להווה. שהרי גם הוא אומר מאחר שהחבל דק מאד, צריך להזהר מאד בקריעת החבל - בנסיבות לא מתאימות.

אני בהחלט מסכים עם הסבריך לנימוקים של סאדאת שדחפו אותו לעשיית השלום עם ישראל. מכאן יובן, שאם ארה''ב תפסיק את תמיכתה הכלכלית והצבאית במצרים - המצב האסטרטגי בין ישראל ומצרים ישתנה.
_new_ הוספת תגובה



כל העולם כולו חבל דק מאוד
המסביר לצרחן (יום חמישי, 01/09/2011 שעה 17:28)
בתשובה לשמעון מנדס
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אם שמת לב אני לא חולק על דעתו של גזית ברוב הנושאים. העניין היחיד נדמה לי שאני חלוק עליו הוא על תגובתה של ישראל להתקפות של מנהיגים מצריים עליה. וגם על העובדה שהוא מציע ''איפוק'' בתגובות הישראליות על פעילות טרור בסיני. ההתבטלות הישראלית דווקא מזיקה לישראל גם כפי שהמצרים רואים זאת. אם חיילים מצריים יורים על חיילי צה''ל אז חובת החיילים להגן על עצמם בירי מדוייק עליהם. במקרה זה ישראל היתה זו שצריכה לדרוש הסברים ממצרים ולאיים עליה ולא להיפך, כמו שקורה בדרך כלל.

ככל שישראל תתבטל בתגובותיה לערבים כך הם יהפכו לאלימים ולתובענים יותר.
_new_ הוספת תגובה



היו לנו שנתיים של שלום עם מצרים
שמעון מנדס (יום חמישי, 01/09/2011 שעה 20:31)
בתשובה להמסביר לצרחן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שלא יחזרו יותר. אלה השנתיים של פינוי המחצית השניה של סיני. המצרים אז התנהגו אלינו כנופת צופים; עשו הכל כדי לא להגיז אותנו. שנתיים אלה חלפו לבלי שוב.

אם שמת לב יקירי,

המצרים לא פתחו את הפה תיכף לאחר המעשה. אבל כאשר הם ראו שאנו מגמגמים וחסרי בטחון, או-אז הם יצאו בהתקפה עלינו חסרת תקדים. ההגיוון אומר שאנחנו היינו צריכים לדרוש צן המצרים הסברים מיד באותו הבוקר.

אותו הדבר גם עם התורכים. האו''ם עומד להוציא דו''ח תחקיר אנטי תורכי; ראש הממשלה התורכי משתולל כאילו הוא המציא את עשרת הדברות, ואצלנו נשמעים הקולות שצריך להיות חכמים ולא צודקים.
_new_ הוספת תגובה



כל העולם כולו חבל דק מאוד
שמעון מנדס (יום רביעי, 31/08/2011 שעה 9:34)
בתשובה להמסביר לצרחן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תשובה למסביר לצרחן:

הכותרת של דבריך מחזקת את הניתוח של שלמה גזית ביחס להווה. שהרי גם הוא אומר מאחר שהחבל דק מאד, צריך להזהר מאד בקריעת החבל - בנסיבות לא מתאימות.

אני בהחלט מסכים עם הסבריך לנימוקים של סאדאת שדחפו אותו לעשיית השלום עם ישראל. מכאן יובן, שאם ארה''ב תפסיק את תמיכתה הכלכלית והצבאית במצרים - המצב האסטרטגי בין ישראל ומצרים ישתנה.
_new_ הוספת תגובה



כל העולם כולו חבל דק מאוד
שמעון מנדס (יום רביעי, 31/08/2011 שעה 9:34)
בתשובה להמסביר לצרחן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תשובה למסביר לצרחן:

הכותרת של דבריך מחזקת את הניתוח של שלמה גזית ביחס להווה. שהרי גם הוא אומר מאחר שהחבל דק מאד, צריך להזהר מאד בקריעת החבל - בנסיבות לא מתאימות.

אני בהחלט מסכים עם הסבריך לנימוקים של סאדאת שדחפו אותו לעשיית השלום עם ישראל. מכאן יובן, שאם ארה''ב תפסיק את תמיכתה הכלכלית והצבאית במצרים - המצב האסטרטגי בין ישראל ומצרים ישתנה.
_new_ הוספת תגובה



אינך עונה ולכן אינך ראוי לתגובה .
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (שבת, 27/08/2011 שעה 18:18) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



חיילים ישראלים בסיני
חזי, הרצליה (יום ראשון, 28/08/2011 שעה 9:22) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בשנות ה 70 היו עושים מילואים בסיני.בואו נעשה כמו פעם.

ישראל צריכה לדרוש הכנסה של חיילים ישראלים לסיני בתמורה להסכמה.ישראל צריכה להקים תחנות אתראה לאורך חופי סיני.נגד הברחות

מדינות שהן ביחסי שלום צריכות לפעול בשיתוף צבאי.
_new_ הוספת תגובה



רק כשהחונטה הצבאית במצרים הבינה שהפיגוע משחק גם נגדם
גלעד היפתחי (יום שישי, 02/09/2011 שעה 8:33) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הם התעוררו לפעילות מקיפה נגד הטרור מעזה. בינתיים נכנסו כוחות צבא גדולים לסיני, עצרו מאות בדואים החשודים בפעילות טרור והתחילו לפוצץ מנהרות על ציר פילדלפי.

המצרים ממשיכים להפעיל את מעבר הגבול בשעות היום, אבל מקפידים לבדוק את העוברים והשבים ואת הסחורות. בכל מקרה, פתיחה מחודשת של המעבר לסיני מוציאה את המיץ מהטיעון הפלסטיני שהם באמברגו (למרות שעל באמת הם מעולם לא היו ממש באמברגו, ולא היה להם מעולם מחסור במזון ובתרופות). אבל לפחות מעל פני השטח אפשר לראות שגבולות עזה לישראל ולמצרים פתוחים ומתפקדים, כל עוד ארגוני הטרור לא תוקפים את המעברים ישירות.

לפנים משורת הדין ישראל קולטת חולים מעזה לטיפולים רפואיים מסובכים בבתי חולים בישראל, גם בבתי החולים הנתונים למתקפות מכוונות של הטרוריסטים מבני משפחות החולים עצמם. החברה הפלסטינית היא חברה חולה.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי