פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
אלו רק אינטרסים
הלבן שבעיניים / ע. צופיה (שבת, 10/09/2011 שעה 14:00)


אלו רק אינטרסים

ע. צופיה



מערכת יחסינו עם תורכיה אינה יורדת מסדר היום. כל יום מביא אמירה תורכית חריפה יותר ויותר ונראה כי אפילו מצב של ניתוק יחסים מוחלט לא יסיים את ''הסאגה'' הזו.

מצב עניינים זה מזכיר לנו מערכות יחסים ''אינטימיות'' רבות מהעבר שהתנפצו לחלוטין אם בין רגע ואם במהלך של זמן. אך תמיד זו הייתה יוזמת האחרים ותמיד הרגשנו נפגעים ומנוצלים.
כדאי להזכיר את הברית האסטרטגית בין צרפת וישראל בשנות החמישים והשישים של המאה הקודמת. כל זמן שצרפת נאבקה על הישארותה באלג'יריה וכאשר התומך הראשי במורדים האלג'יריים היה נשיא מצרים, עבדול נאצר, וישראל הייתה המדינה, כמעט היחידה, שיכלה ללחוץ על מצרים של נאצר, היחסים פרחו ושגשגו ואנו, בתמימותנו, חשבנו שזה רומן לנצח שנובע מערכים היסטוריים הדדיים בין העמים. אך אז הגיע הנשיא דה-גול, הפך את היוצרות, נסוג מאלג'יריה ונתן בעיטה אדירה למערכת היחסים עימנו. רק אז הבינונו כי אלו אינטרסים בלבד.

והייתה מערכת היחסים עם פרס בראשות השאח. לעיתים היה נדמה לנו כי פרס היא ארץ חסות שלנו, עד כדי כך היינו מעורבים בכל מערכות השלטון שם. אבל, הגיע חומייני והבהיר לנו שאין לנו שום מקום ונחלה בפרס שהפכה לאירן, הכול היה אינטרסים בלבד.
וכדאי להזכיר את אוגנדה ודרום-אפריקה וחבש שהפכה לאתיופיה ושורה של ארצות אפריקניות ששמחו לקבל את הידע שלנו ואת הסיוע שלנו ובשעת מבחן ניתקו, בין לילה, את יחסיהם הדיפלומטיים עימנו.

אז עכשיו זו תורכיה שהייתה זקוקה לנו לשם יצירת תדמית אירופאית לעצמה בכדי לנסות ולהתקבל לאיחוד האירופאי. אך, עם עליית ארדואן לשלטון, אירופה דחתה את הבקשה התורכית לדור הבא והעניין התורכי בברית האסטרטגית עם ישראל נעלם לחלוטין. ארדואן פנה מזרחה ומצא שם שנים, אירן וסוריה, שחיכו לו בזרועות פתוחות. אך היה לזה מחיר, התנתקות מישראל.

בינתיים הסתבר לארדואן שידידו הטוב, באשר אסאד הוא רוצח המונים והידידות התפוגגה.
עתה מחפש ארדואן את מזלו בשלושת המדינות ש''האביב הערבי'' הטביע בהן את חותמו. מצרים, לוב ותוניסיה. המשטרים החדשים טרם והתבססו ו''הדוד'' ארדואן, בעל הניסיון הפוליטי הרב, רוצה להיות בעל החסות עליהן.

אכן, לקראת הביקור שיחל ביום שני הקרוב מחריפים ארדואן ושריו את התקפותיהם על מדינת ישראל. מתקבל הרושם שככול שממשלת ישראל מבליגה על העלבונות כך מתעצם ''הזעם'' התורכי. מנגד אנו רואים ''הכנות'' גם בצד המצרי, שגרירות ישראל נפרצה ונבזזה והדיפלומטים הוחזרו ארצה בבהילות.

יש לארדואן תכונה ''נהדרת'' - היהירות. יתכן שהיא הביאה לו את השלטון 3 פעמים, אך ביחסי חוץ הוא נחבט שוב ושוב. האמריקאים חשדנים כלפיו, האירופאים דחו אותו, עם הסורים והאיראנים הוא כשל, המרד הכורדי התחדש בכל עוזו, הוא החל סכסוך עם קפריסין ויוון ולא נראה מישהו שמתלהב ממנו.

לכן, לטעמי, הוא לא יותר מכלב נובח שבעיטה הגונה בזמן הנכון ובמקום הנכון תבריח אותו ביללה בוכייה.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


כשישראל תעשה שלום עם הפלסטינים
(שבת, 10/09/2011 שעה 16:40) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

המדינות הערביות יפסיקו לריב בין עצמם
זה רק עניין של אמונה ואהבה ורצון טוב.
_new_ הוספת תגובה



כשישראל תעשה שלום עם הפלסטינים
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (שבת, 10/09/2011 שעה 17:07)
בתשובה לvictoriiia@nana10.co.il
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כעת נרגעתי .
אם הדברים תלויים באהבה ורצון טוב

הם לא ייתגשמו .
_new_ הוספת תגובה



שאלה
דוד סיון (יום ראשון, 11/09/2011 שעה 8:23) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה יכול להרחיב על הנזקים הכלכליים (גם של פרשת היחסים עם צרפת)?
_new_ הוספת תגובה



שאלה
ע.צופיה (יום ראשון, 11/09/2011 שעה 8:47)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

במקרה של צרפת ,למיטב זכרוני וידיעתי, הנזקים הכלכליים היו כספים שולמו עבור אמצעי לחימה שהוקפאו במסגרת האמברגו על נשק שהנשיא הצרפתי הטיל על המזה''ת( כמו ''ספינות שרבורג'').
במקרים אחרים כמו אירן ואוגנדה היו הפסדים כספיים די גדולים ליזמים הישראליים ולמיטב ידיעתי הם פוצו, בחלקם, על ידי המדינה במסגרת ביטוח סיכוני סחר חוץ.
אם תורכיה תנתק באופן חד צדדי ומיידי את יחסי הסחר גם יגרמו נזקים גדולים לסוחרים ישראליים. מנגד ההפסד התורכי אמור להיות גדול יותר בגלל שהיחס נוטה לטובתם.
באופן יחסי לתקופה, היקף הסחר עם אירן היה גדול הרבה יותר מאשר עם טורכיה ולכן הנתק גם לנזק גדול יותר.
_new_ הוספת תגובה



תודה
דוד סיון (יום ראשון, 11/09/2011 שעה 10:16)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כנראה גם הגודל היחסי של הנזקים (ביחס לגודל המשק הישראלי)
בצד שלנו כיום קטן יותר. לא?
_new_ הוספת תגובה



[•] שאלה
המסביר לצרחן (יום ראשון, 11/09/2011 שעה 20:17)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא נכון לדבר על נזקים כלכליים בפועל בגלל הפסקת הקשרים הצבאיים בין ישראל לתורכיה, משום שבפועל הקשרים האלה התרוקנו מתוכן כבר ב-‏2007 ובאופן הדרדתי מאז ועד היום בשל רצונו של ארדואן להינתק מהפיטמה הביטחונית הישראלית. ההדרגה היתה חייבת המציאות, משום שארדואן לא יכול היה לשבור הסכמים קיימים בשל יכולתה של ישראל לתבוע אותו לדין בבית משפט הינ''ל או אירופאי. לכן יכול היה ארדואן לתזמן את ניתוק הקשרים הצבאיים לאחר שדו''ח ועדת פאלמר פורסם, כאשר העסקאות האחרונות עומדות בלאו הכי בשלבי סיום (שיפוץ מנועי המזל''טים הישראלים שנשחקו בשל שימוש לא תקין של התורכים, חלקי חילוף למטוסי קרב, טנקים ומזל''טים, ועוד כמה עסקאות רכישת פגזים ותחמושת קלה בסך כולל קצת פחות מ-‏100 מיליון דולר שחלקם כבר שולם ויתרתם תשולם). גם ארדואן פה-גדול מבין שהסכמים חייבים לקיים. אינני רואה גם איך תורכיה תחדל לרכוש מישראל חלקי חילוף למטוסים, טנקים ואמצעים אחרים שרק ישראל מייצרת אותם (ואפילו ארה''ב קונה את חלקם מאיתנו!!).

בעניין השת''פ האזרחי התורכים כבר הודיעו שאין בכוונתם להתער או לפגוע בו, אם כי השלטון יכול לפגוע בהתקשרויות עתידות. בינתיים אין ביכולתו של השלטון התורכי לפגוע ממש בסחר משום שבכך התורכים יפרו חוקים בינ''ל וחוקי השוק האירופי, וסביר שגם מדינות אירופה תראנה כל פגיעה בדאגה, ולא תרשנה הפרת חוק שלהן. בנוסף, ההסכמים עם ישראל חשובים לתורכים כי הם רוכשים בישראל פוספטים ומוצרים חיוניים להם ובמחיר טוב ממחיר השוק (בשל התקשרויות ארוכות טווח והמרחק הקצר בין המדינות). הכימיקלים ותזקיקי הנפט (המהווה כ-‏68% מסך היצוא [•]... מוצרים אחרים שאנחנו מוכרים לתורכיה הם מוצרי חקלאות, מכונות, ציוד חשמלי, ציוד לתעשיית הנייר והקרטון, מכשירים וכלים אופטיים, אבנים מלוטשות, ציוד הובלה, יהלומים. אנחנו רואים את התרחבות הקשרים הכלכליים בשנה וחצי האחרונות למרות המתיחות ביחסים המדיניים. ''היקף הסחר (יבוא ויצוא סחורות ללא יהלומים) של ישראל מול תורכיה הסתכם בשנת 2010 בכ- 3.1 מיליארד דולר, עלייה של כ- 26% לעומת שנה קודמת, בה הסתכם היקף הסחר בכ- 2.5 מיליארד דולר. בין החודשים ינואר-יוני 2011 גדל הסחר בין המדינות בשיעור של 27% והוא הסתכם בכ-‏2 מיליארד דולר''. http://www.bizportal.co.il/shukhahon/biznews02.shtml... .

גם השוק התורכי נהנה מהקשרים לישראל. הם מכרו לישראל ב-‏2010 סחורות בהיקף של כ-‏1.8 מיליארד הרוב רכבים של חברות אירופאיות, יפניות, דרום קוריאניות שמרכיבות חלק מרכביהן בתורכיה בשל כוח העבודה הזול יחסית וקירבתה למוקדי המכירות באירופה, באסיה ובצפון אפריקה. למרות שמספר התיירים לתורכיה הוא פחות מ-‏3% מסך התיירים שמגיעים לתורכיה, הרי שערך הרווחים מהם התקרב ל-‏8% מסך כל הרווחים מהתיירות. ב-‏2008 נכנסו לתורכיה יותר מ-‏517 אלף תיירים ישראלים שזה 2.49% אחוזים מכלל התיירים באותה שנה. לתיירות הישראלית משקל נכבד בעיני התורכים בשל היותה תיירות יציבה לאורך כל השנה ולנוכח רמת ההוצאה הגבוהה משמעותית של התייר הישראלי על מצרכים ושירותים לעומת התייר האירופאי.

אינני משוכנע שהיקף הסחר שלנו עם תורכיה נמוך מזה שהיה עם איראן, בתחשב בעובדה הקטנה שמחירי הדלק ומחירי המטוסים / חלקי חילוף / שיפוץ היום יקרים הרבה יותר.
_new_ הוספת תגובה



[•] שאלה
ע.צופיה (יום שני, 12/09/2011 שעה 1:14)
בתשובה להמסביר לצרחן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כמו תמיד, אתה מתווכח עם מה שלא אמרתי.
נשאלתי על נזקים כלכלים ביחסים עם תורכיה ועניתי ''אם''.
מאחר והייתה לי נגיעה, בזמנו, עם הסחר, האזרחי, עם אירן, נראה לי שיחסית למחירים, הוא היה גדול יותר.
בכל מקרה ,עם אירן, הניתוק היה פתאומי והנזק היה גדול מאוד.
_new_ הוספת תגובה



[•] שאלה
המסביר לצרחן (יום שלישי, 13/09/2011 שעה 0:00)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

קודם כל לא תמיד אני תוקף את דעותיך (או בכלל דיעו של אחרים). לפעמים אני מגיב ורק מוסיף פרטים לסל המידע.

למיטב ידיעתי היקף הסחר האזרחי עם תורכיה לשנה גדול ממה שהיה עם איראן.

הדבר המרכזי שרציתי להבהיר הוא שתורכיה לא נגעה (עדיין) בסחר האזרחי. ושעצירת הקשרים הביטחוניים הם כבר חסרי משמעות כלכלית, משום שאין כבר חוזים הדדים יותר משנתיים. כיום אנחנו עומדים לפני השלמת החוזים שנחתמו עד לפני שנתיים, כמו שציינתי. לגבי הפרת החוזים האזרחיים ציינתי שתורכיה בבעיה, ולכן לדעתי היא לא תיגע בהם. אולי הממשלה תשפיע על אנשי העסקים לא להיכנס לחוזים חדשים או לא להאריך חוזים קיימים, אבל הדבר יפגע בעיקר בתורכיה שרוכשת מישראל פוספטים חיוניים, טכנולוגיה לחקלאות ושאר פיתוחים מדעיים וטכנולוגיים. אז רק הבהרתי את משקלו של ''האם'' שלך. אז מה גרם לך לומר שאני ''תמיד מתווכח עם מה שלא אמרת''?
_new_ הוספת תגובה



נזקים כלכליים לטורקיה
(יום שני, 12/09/2011 שעה 15:35)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בעוד טורקיה מנסה להציג את עצמה כמעצמה ככללית-פיננסית
שהתוצר הלאומי שלה גדל ב-‏11 אחוז לשנה, המדובר באחיזת
עיניים, המכסה על המצב האמיתי במשק הטורקי העומד בפני
פשיטת רגל.

הגידול בתוצר הלאומי הטורקי נובע מהזרמה 'פראית' של
כספים על ידי הבנק הממלכתי הטורקי לשווקים המקומיים
מבלי שיש לכך כיסוי. בכלכלה הטורקית נוצרה 'בועת אשראי'
credit bubble. כתוצאה מכך, הגיעה טורקיה כבר עכשיו
למצב פיננסי בו נמצאות יוון ופורטוגל. במילים אחרות,
הכלכלה והלירה הטורקית מתמוטטים (ציטוט ממאמר באתר
דבקה מיום 4.9.2011).

בעיה נוספת נובעת מהשקעות עצומות בסוריה ולוב שעתידן
אינו לוט בערפל.
_new_ הוספת תגובה



נזקים כלכליים לטורקיה
המסביר לצרחן (יום שלישי, 13/09/2011 שעה 0:47)
בתשובה לvilan@zahav.net.il
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מיהו המקור המוסמך של ''דבקה''? הרי ''דבקה'' מוכר כאתר בעייתי שלא תמיד בודק ידיעות לעומק או שנותן הערכות די מופרזות.

אכן יש בתורכיה אינפלציה קלה שמתעוררת השנה - 6.3% ביולי ו-‏6.7% באוגוסט וההערכה שבסוף החודש זה יגיע כבר ל-‏6.83%. הבנק המרכזי מעודד אנשי עסקים לקחת הלוואות בריביות מופחתות, מהלך שיכול לזרז את האינפלציה. הלירה התורכית נחלשה ב-‏12% מול הדולר בחודשיים האחרונים. השנה הסתמן פער שלילי ביבוא-יצוא של 72.5 מיליארד דולר (בין יוני 2010 ליוני 2011). ירידה של 10% בתוצר הלאומי במשך השנה האחרונה.

מאז 2009 נוצרו בתורכיה 3.2 מיליון מקומות עבודה ברובם בעבודות כפיים, שכר נמוך וללא הסדרים חוזיים ארוכי טווח. בכל מקרה זה מספר שגדול יותר ממקומות העבודה שנוצרו בכל האיחוד האירופי, רוסיה ודרא''פ ביחד. אבל בהתחשב שהגיל הממוצע בתורכיה הוא 29, עדיין ישנה בעיית אבטלה במדינה. יותר ממחצית אוכלוסיית המדינה מרוויחה בסביבות משכורת המינימום. והיקפי קניית מכונית פרטית ומוצרי חשמל היא נמוכה ביחס למקובל במדינות אירופה.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי