פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
הגרעין האירני – תמיהות בשולי החדשות
יוסף אליעז (יום ראשון, 06/11/2011 שעה 10:00)


הגרעין האירני – תמיהות בשולי החדשות

יוסף אליעז



לא, אין חשש, אין בדעתי להכנס לדיונים שעל הפרק - האם צריך לדבר על הסכנות החילופיות: להפציץ באירן ולהיות מופצץ ע''י החמ''ס והחיזבאללה, או להמתין עד שתהא לטהרן הפצצה שתהפוך אותה לחסינה מתקיפה ולנציגתו המופרעת של מלאך המוות. גם לא אדון בשאלה אם בנושא כה גורלי לכולנו צריך להיות דיון ציבורי או שהוא צריך להשאר להחלטת סתרים ''שמינית השרים'' או ל''מטבח'' כזה או אחר.
רבים וטובים, וגם פחות טובים, דנו בשאלות הללו.
אני תמה אי-אלו תמיהות אחרות, וברשותכם אביאן בפניכם:

אל-ברדעי, ראשה הקודם של סוכנות האו''מ לפיקוח על הנשק הגרעיני, הסתיר במשך שנים מידע מפליל על מעשיה ומגמותיה של אירן להשגת נשק גרעיני. עתה מתמודד אל-ברדעי על כתר הנשיאות בבחירות הקרובות במצרים.

כל התנהגותו היא פליאה בעיני: אל-ברדעי יודע כי ארצו ממש פוחדת מאירן גרעינית. כמוה כסעודיה, ודומה ששתיהן, מדינות סוניות, חוששות מאירן השיעית הקיצונית יותר מחששותיה של ישראל.
מצרים, מאז ימי נאצר, שואפת להנהיג את העולם הערבי וכן, במעגל הרחב יותר, את העולם המוסלמי כולו. כעת מתמודדות אירן, מצרים וטורקיה על הכתר. על כן מוזר הוא שאל-ברדעי, המציג עצמו גם כפטריוט מצרי, פעל נגד האינטרס המצרי למנוע מאירן נשק גרעיני. מה הניע אותו? האם איזה אינטרס אישי? איזו תקוה להתמנות למזכיר הכללי של האו''מ? או, אולי אילו טובות הנאה שכנעוהו? תמיהה היא ותשאר תמיהה.

רוסיה של פוטין מתנגדת גם היא לכל סנקציה חריפה על אירן. מדוע? האמנם רוסיה שואפת לקיומה של מעצמה גרעינית-מוסלמית-קנאית על גבולה?
רוסיה, שעם פירוק בריה''מ איבדה אחיזתה ברפובליקות המוסלמיות בהן שלטה ביד ברזל 70 שנה, החפצה, בהנהגתם של פוטין ומדבייב, לחזור לעמדת-כח משפיעה ברפובליקות אלה, עלולה רק להפסיד מהתגרעינותה של אירן, התגרעינות שתעניק לאירן עמדת כח חזקה הרבה יותר מזו שיש לה עתה באותן רפובליקות מוסלמיות, שגם כיום פוזלות הן כלפי המערב והן כלפי אירן וטורקיה המוסלמיות.
נזכיר שעדיין רוסיה מצויה בעימות קשה עם צ'צ'ניה המוסלמית, ופלישתה לאבחזיה היתה לצנינים בעיני מוסלמים רבים, שטרם ''סלחו'' לה על פלישתה ומלחמתה האכזרית באפגניסטן המוסלמית.

גם התנגדותה של סין לסנקציות על אירן מוזרה. שום מדינה החברה ב''מועדון הנשק הגרעיני'' אינה חפצה בהצטרפות מדינות נוספות למועדון אקסקלוסיבי זה, אולם את סין, החסרה בארות נפט משל עצמה, אפשר אולי להבין: היא אינה חפצה להסתכסך עם מעצמת נפט כמו אירן, ורואה עתה הזדמנות להשיג איזו עמדה באירן המבודדת. אולם לרוסיה הרי יש משאבי אנרגיה עצומים, הן נפט והן גז. קשה להאמין שרוסיה מנהלת מדיניות זו אך ורק כדי להוכיח את עצמאותה וכוחה מול ארה''ב וידידותיה. שוב: תמיהה.

האמנם יתכן שרוסיה אינה חוששת, בשל שטחיה העצומים, ובשל מאגרי הפצצות שנותרו בידיה גם אחרי הפירוז החלקי במסגרת ההסכמים לפירוק נשק עם ארה''ב, משכנה גרעינית, שאם תרצה תוכל לכבוש אותה במהירות והאיום הגרעיני יהווה תירוץ טוב להשתלטות מהירה על שדות הנפט? קשה להאמין, אולם רוסיה ניסתה כבר פעמים רבות להשיג נקודות אחיזה בממלכת הנפט, עוד בְּפָּרָס של מוצאדק, אולם אז עמדו האמריקאים והבריטים על המשמר. כיום אין למעצמות המערב כל עמדת כח באירן.
לפוטין פתרונים.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


אם ארה''ב תרצה לתקוף
המסביר לצרחן (יום ראשון, 06/11/2011 שעה 20:42) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אז רוסיה וסין יקחו צעד אחורה ויתנו להם להשלים את המלאכה. איראן גרעינית לא מתאימה לתמונת העולם החדש כפי שרוסיה וסין רואים אותה. נראה לי שכולם למדו לקח מהגרעין הפקיסטאני שהיום אפילו לפקיסטאנים אין שליטה עליו. הפקיסטאנים משנעים את חלקי החומרים הגרעינים ממקום למקום כי הם לא רוצים שהאמריקאים ישימו יד עליהם. זוהי שערוריה שהעולם התרבותי לא יכול לשתוק מולה. בסוף אמריקה תתקוף באיראן, אבל לפני או המקביל היא תצטרך לבצע מבצע מסובך הרבה יותר, להשתלט באחת על הגרעין הפקיסטאני, למרות שהוא מפוצל ונייד. האמריקאים חייבים ללכת על שתי המדינות האסלאמיות האלה כמקשה אחת, ורק כשהם ישלימו את הדרוש הם יבצעו את המהלך הדו-ראשי.

הרוסים והסינים מבינים שזה האינטרס שלהם גם כן. הם יתנו לאמריקאים להוביל קואליציה מערבית בלי שותפות ישראל, כדי לא להניח לגורמים אסלאמיסטיים פתחון פה (להוציא כמובן טענות קונספירטיביות נדושות שישראל שולטת באמריקה).

מצבו הקשה של אובמה לקראת הבחירות בעוד קצת יותר משנה ישפיעו עליו לקבל החלטה לתקוף באיראן עד יום שלישי הראשון בחודש נובמבר 2012. אין ספק שההצלחה המבצעית בטוחה מראש, כי המשימה הצבאית אינה קשה במיוחד. בטח לא לאמריקאים שיכולים להציב כמה מאות מטוסים וכמה אלפי טילי שיוט במרחק כמה מאות קילומטרים בודדים מהיעדים ולבצע מטסי תקיפה נקודתיים במשך שבוע או שבועיים.

כל מי שאומר שישראל יכולה לחיות עם איראן גרעינית או שמדבר טיפשות טהורה או שהוא תודרך לשקר.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי