פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
אריק שרון ז''ל: טקטיקן גדול, אסטרטג קטן
הלבן שבעיניים / ע. צופיה (יום שני, 13/01/2014 שעה 8:00)


אריק שרון ז''ל: טקטיקן גדול, אסטרטג קטן

ע. צופיה



אריאל שרון חדר לתודעתנו הציבורית במחצית שנות ה-‏50 כמפקד צבאי צעיר ונועז שהקים יחידה מיוחדת שחזרה והכתה, שוב ושוב (''פעולות התגמול'') בצבאות ובאזרחי שכנינו שמתוכם חזרו וחדרו לארצנו מרצחים אכזריים שביצעו מעשי הרג באזרחינו (''הפדאיון''). ביצועי היחידה ולאחר מכן גדוד הצנחנים, שגם מפקדו היה אריאל שרון, היו עילאיים מההיבט הצבאי אך הם לא הצליחו להפסיק את החדירות ומעשי הרצח. מי שכן הצליח להפסיק את מעגל הדמים היה ראש המשלה דוד בן-גוריון שידע לנצל קוניונקטורה מדינית מיוחדת במינה וכרת ברית צבאית עם בריטניה וצרפת כנגד מצרים בראשות עבדול נאצר וגרם לה לתבוסה צבאית קשה.

בהמשך אנו מוצאים את אריאל שרון כאחד מהמפקדים הבולטים במלחמת ששת הימים ובהמשך כמפקד פיקוד דרום. בתפקידו זה הבין שרון כי מערכת הביצורים לאורך התעלה לא תצלח לבלימת פלישה ולכן דילל אותה מאוד והקים ''קו שני'' במרחק של כ-‏10 ק''מ הערוך לתגובה מהירה ומוחצת. יורשו בפיקוד לא הבין את ההיגיון הצבאי העמוק של שרון, השאיר את הדילול בקו הראשון ודילל גם את הקו השני דבר שהביא לתוצאות טרגיות בפרוץ מלחמת יום הכיפורים. במלחמה זו פיקד שרון על אחת האוגדות בדרום כאיש מילואים. הדבר ניכר בהתנהלותו. הרבה תקשורת מפרגנת והתלהמות צבאית. הוא הציע מיד לחצות את התעלה. זה נשמע נועז אך בקלות יכול היה להפוך לתבוסה. את האסטרטגיה ניסח חיים בר-לב ושרון היה ממבצעיה המוצלחים.

הניצחון הצבאי במלחמת יום הכיפורים והתקשורת הנלהבת סביבו הפכו אותו למנצח הגדול. כאשר פנה למישור הפוליטי-מפלגתי רבים פחדו מההילה הציבורית סביבו ורק המפלגה הליברלית הסכימה לקבלו לשורותיה. הם קיוו להכניס לכנסת באמצעותו עוד כמה פעילים מוניציפאליים והוא קיווה להשתלט על המפלגה ''הזקנה''. השידוך לא צלח, הוא רץ לבד ונכשל אך במהלך פוליטי מבריק הוא הצליח לאחד מספר גופים תחת הכותרת ''הליכוד'' וגם להשחיל את עצמו פנימה כאחד המובילים.

לאחר בחירות 1981 אנו מוצאים אותו כשר ביטחון בממשלת מנחם בגין שאינה כוללת את משה דיין ועזר ויצמן ולכן הוא נחשב לשר מוביל. עכשיו הוא ניסה בפעם הראשונה להוביל מהלך אסטרטגי. מלחמת האזרחים בלבנון בין המוסלמים בתמיכת אש''ף של ערפאת והנוצרים בהנהגת משפחת ג'ומאייל הייתה הזדמנות בלתי חוזרת להתערבות בניסיון ל''המליך'' את הג'ומאיילים שלפי הבנתו יעשו מיד שלום עם ישראל. כך ייווצר במזרח התיכון מצב שלישראל יהיה שלום גלוי או נסתר עם 3 מתוך ארבע שכנותיה והיא תהיה מדינה מובילה בגוש זה בזכות כוחה הצבאי והטכנולוגי. אך, כידוע לנו, הדבר נכשל בעיקר בגלל הפירוד העמוק בגוש הנוצרי והתחייה הפוליטית של השיעים שם. הסיום הטרגי הגיע עם הטבח הנורא שביצעו הנוצרים במחנות סברה ושתילה. מאחר והמחנות היו בשטח שליטה ישראלית ברור היה כי האחריות העליונה היא על ישראל. שר ביטחון במדינה בעלת תרבות שלטונית שונה היה מפטר בבושת פנים את הרמטכ''ל או מתפטר בעצמו. שרון לא עשה זאת ופוטר בבושת פנים.

בממשלות שמיר שימש כשר והקדיש את מירב זמנו לעידוד ההתיישבות ביש''ע. בצד ''פיזור'' חסר אחריות של ישובים יהודיים בין כפרים פלשתינאים הוא יזם את תכנית הכוכבים שידועה היום כ''גושי ההתיישבות'' ובכך עיצב לדור הבא את גבולות המדינה

עם זכייתו של נתניהו בבחירות 1996 הוא כיהן כשר בכיר בממשלתו ונתניהו עם תבוסתו בבחירות 1999 העביר, אולי בהיסח דעת, את שרביט נשיאות הליכוד לאריאל שרון ובכך העמיד אותו בנקודת הזינוק הפוליטית הטובה ביותר שלה זכה שרון מימיו.

רבים רואים ב''עלייתו'' להר הבית בשנת 2000 כעילה לפתיחת ''האינתיפאדה'' השנייה. זו כמובן שטות. ''האינתיפאדה'' תוכננה היטב מראש ולא במקרה החלה בחג ראש השנה שבו המדינה ''סגורה'' שלושה ימים. אולי חיקוי לא מוצלח לפתיחת המלחמה ביום כיפור. המלחמה עם הפלשתינאים שהפעם הייתה רצחנית מתמיד הביאה לנפילתו של ראש הממשלה ברק ולעלייתו של אריאל שרון בתחילה בבחירות ישירות לראשות הממשלה ולאחר מכן, בניצחון אדיר, בבחירות רגילות.

עתה ניתנה לשרון ההזדמנות השנייה להוליך מהלך אסטרטגי. אירועי ה''11.9'' בארה''ב יצרו נשיא ואומה עם שנאה עצומה לאיסלם ולמוסלמים. התמיכה של הנשיא בוש למדינת ישראל הייתה מוחלטת. שרון חשב כיצד לנענע ולטלטל את הקיפאון ביחסים בין ישראל והרשות הפלשתינאית, הוא האמין כי על ידי פינוי חד-צדדי הוא ייצור תגובת שרשרת חיובית בצד הפלשתינאי, אך המציאות שוב טפחה על פניו. ההנהגה הפלשתינאית הייתה חלשה וחדלת-אישים. רצועת עזה שהייתה ברובה ''חמאסניקית'' לא כל-כך עניינה אותם.

איני יודע כיצד שרון היה ממשיך את המהלך המדיני אילולא חלה. אני מנחש שהיה ממשיך בצעדים חד-צדדים גם ביו''ש. יורשו, אהוד אולמרט ניסה להמשיך אך בסופו של דבר נכשל. מנגד אולמרט אינו שרון.

לשרון היו המון הצלחות טקטיות במהלך חייו, אך תמיד כששלח את ידו למהלך אסטרטגי כשל.

שרון כמו משה דיין, שמעון פרס יבל''א ורבים אחרים היו המכונאים. בן-גוריון, בגין, רבין וברק היו המהנדסים.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


יש להזכיר
(יום שני, 13/01/2014 שעה 8:29) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

גם את הרומן של שרון עם כתמי שמאל מובהקים בניסיון להקים שלומ-ציון.

את ההתנתקות אתה מייחס לפעילות מדינית ואני לפעילות משפטית. משום מה לא הזכרת את כל האיים שצצו באוקיינוס חייו של שרון.
גם לא ציינת ששרון הפך לצמח (אתרוג) שנים לפני שהתמוטט על הסדינים בבית החולים.

מה הכנסת את ברק לתוך התמונה? מה הוא עשה שראוי לציון מלבד צאלים והבריחה מלבנון?

שרון שינה את התפיסה של הצבא אחרי מלחמת העצמאות. התפיסה הייתה אז ''רק רגע'' והוא הפך אותה על פניה. אם זו אינה אסטרטגיה - אני לא יודע מה פירוש המושג הזה...
_new_ הוספת תגובה



יש להזכיר
ע.צופיה (יום שני, 13/01/2014 שעה 8:36)
בתשובה לushargil@gmail.com
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא באתי לספר את הביוגרפיה של שרון.
1.''שלומציון'' הייתה אפיזודה קטנה חסרת חשיבות במהלך הכולל של חייו.
2.איני ''חי וניזון'' מרכילות. אולי אתה.
3.תכנית ברק להסדר קבע כפי שהוצגה בועידת קמפ דיויד עם קלינטון וערפאת היא התכנית ששרירה וקיימת עד היום.כל התכניות האחרונה (קלינטון, מפת דרכים) מבוססים עליה.
4.שינוי התפיסה הצבאית אינה אסטרטגייה מדינית. מעשית הוא גם לא שינה את התפיסה הצבאית הוא שיכלל פרמטרים מסוימים בה שהייתה להם השפעה עצומה על הצבא.
_new_ הוספת תגובה



יש להזכיר - קצת רכילות, כדבריך
(יום שלישי, 14/01/2014 שעה 8:31)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



יש להזכיר - קצת רכילות, כדבריך
ע.צופיה (יום שלישי, 14/01/2014 שעה 10:10)
בתשובה לushargil@gmail.com
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כפי שאתה, בודאי, מבין דעתי שונה.
העיתוי לביצוע ''חומת מגן'' היה בעיקרו מדיני.
אני מאמין שההתנתקות הייתה מהלך מצויין. הטעות, לטעמי, הייתה בכך ששרון לא הציג מהלך שלם, שיתכן שכבר ''בשל'' במוחו, אלא רק קטע מסוים. יתכן שהסיבה לכך הייתה יראה מדעת הקהל הישראלית.
_new_ הוספת תגובה



שאלה:
דוד סיון (יום שלישי, 14/01/2014 שעה 10:15)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

האם אי הצגת מהלך שלם קשורה להיותו ''אסטרטג קטן''?
_new_ הוספת תגובה



שאלה:
ע.צופיה (יום שלישי, 14/01/2014 שעה 12:32)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה שואל אותי על משהו שכנראה היה טמון עמוק עמוק בראשו של שרון ז''ל.
אני מאמין שבראשו של שרון הייתה תכנית מלאה לפתרון הסכסוך הישראלי-פלשתינאי שההתנתקות היתה שלב אחד בו. כנראה השלב הראשון.
לא כל תכנית צריך לפרוס אותה מיד לעיני כל. לעיתים זה עלול להזיק או אפילו לבטל את התכנית.
התגובה הציבורית על ההתנתקות כנראה הרתיעה אותו מלגלות את המהלך הבא.
יורשו, אולמרט, ניסה בדרכו לנחש מה היה בדעת שרון לעשות ולכן הוא יצא עם תכנית ''ההסתגרות'' שבסופו של יום זכתה באישור הציבור.
ההגדרה שלי על שרון כ''אסטרטג קטן'' היא בגלל תוצאות שני הפעולות שביצע בחייו וניתן להגדירן כאסטרטגיות במובן הרחב. שהן: לבנון וההתנתקות. בשניהן הוא לא הצליח.
_new_ הוספת תגובה



לע. צופיה:
יוסף אליעז (יום שלישי, 21/01/2014 שעה 18:14)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ע. צופיה,

בכל הכבוד מוזר בעיני שאתה רואה ב''התנתקות'' משהו חיובי.
העובדות הן שעל השטח המפונה השתלטו מיד ארגוני הטרור ומשם הם יורים עלינו טילים. רק שלשום - 5 טילים צבאיים [גראד, לא קסאמים] על אשקלון.

ההתנתקות המיטה אסון על אלפי אזרחים ישראלים טובים, חלקם חקלאים, שבעידודו של שרון התישבו בגוש קטיף, כמחסום בין עזה למדינת ישראל.

ההתנתקות הביאה להשתלטות החמ''ס על רצועת-עזה. לפחות - הקדימה מאד את ההשתלטות הזו.

אתה מתעלם מן המציאות ובמקום זאת נוקט בהליך מחשבתי מוזר שאינו מתאים לך, ככל שהכרתיך ולמדתי לכבדך, מן התכתובות. אתה משער [מנחש? מניח? מקוה? מתנבא?] שלשרון היתה תכנית מדינית רחבה. על השערות כאלה, שאין כל סימן לקיומן, אתה שופט את ההתנתקות? בעיני לפחות זה מוזר.

אני סבור, בכל הכבוד, שאמונתך בתכנית כוללת של שרון היא דמיונית. העובדה היא שלא אהוד אולמרט ולא ציפי לבני או אפילו בניו של שרון, עומרי וגלעד, ידעו על איזו תוכנית
כזו, שאילו ידעו עליה היו מביאים אותה אל הציבור, המביט בלב כואב על גורלם המר של ''המנותקים''. בוודאי היו עושים זאת כאשר רבים קשרו בין ההתנתקות לבין חקירות המשטרה.

אולמרט הרחיק לכת משורשיו הרביזיוניסטיים בנדיבות יתירה על חשבון עם ישראל בהצעותיו לפלסטינים. אולמרט זכה לבקורות חמורות על נדיבותו זו. אילו היתה בכליו תכנית כזו של שרון היה ממהר להתלות באילן גבוה זה. לפחות- מול הבקורת.

אומר גם שאילו היתה תכנית כזו, שהיתה ''מוצלחת'' כמו ההתנתקות - אויה לנו. מחשבה כזו היא עוד פגיעה ב...אריאל שרון המנוח...

הדתיים מונים את פרשות השבוע כסדרן : ''אחרי מות-קדושים-אמור'' דהיינו: ראה את המת כקדוש והנח לו. התרדמת סילקה את החוקרים והפרקליטים, גלעד, שכירו היקר של דודו אפל במשכורות עתק, שמר על זכות השתיקה, והכל בסדר.
אבל אפילו בניו לא טענו עד כה לקיומה של איזו תכנית מקפת מדהימה שהגה אביהם.

אני סבור, בכל הכבוד, שנתפסת לטעות.
_new_ הוספת תגובה



לע. צופיה:
(יום שלישי, 21/01/2014 שעה 18:45)
בתשובה ליוסף אליעז
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ההתנתקות יצרה תקדים בארץ ישראל שהוא כ''כ אהוב על השמאל
ראה גם מאמרו של גזית שאתו אתה מתווכח היום
_new_ הוספת תגובה



לע. צופיה:
ע.צופיה (יום שישי, 24/01/2014 שעה 2:18)
בתשובה ליוסף אליעז
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ראשית אני מתנצל על כי אני עונה לך באיחור. רק עכשיו ראיתי את הודעתך.
אני רואה את ''ההתנתקות'' כמעשה חיובי מאוד מכמה סיבות:אין ולא היה לישובים ברצועת עזה כל מומנט ביטחוני חיובי. הם לא מנעו אפילו פעולת טירור אחת. הקאסמים החלו ''לעוף'' החל משנת 2001, הרבה לפני ''ההתנתקות''.מנגד הגנת הישובים ''העסיקה'' הרבה כוחות צבא. בני ששרת את כל שרותו הצבאי ברצועה סיפר לי כי בנצרים שהו באורח קבוע כאלף חילים, פי שלוש ממספר המתיישבים.בהגנה על הישובים ובפעולות טירור ישירות כלפי המתיישבים נהרגו מדי שנה כמה עשרות אנשים. לא היה כל סיכוי כי בכל הסדר עתידי הישובים ישארו. גם מבחינה יומיומית. היהודים ברובם עבדו מחוץ לגוש קטיף ובאו שם רק לישון. אותו מיעוט שעסק שם בחקלאות העסיק בפועל רק פלשתינאים מהסביבה.זו לא הייתה התישבות של שנות טרום המדינה. זה יותר הזכיר את ההתישבות של האנגלים בקניה.
אני ער לסבלם של המפונים. בכל פינוי שהיה (ימית)ובכל פינוי שיהיה ,יהיה סבל! מי שהחליט לגור ביש''ע שיער זאת בעמקי ליבו. אך במקרה הנוכחי המתיישבים סרבו לדון בכל הסדר עד אחרי הפינוי כאילו שבכך הם יצליחו למנוע את הפינוי. וזו טעות שהם משלמים על כך.
כתבתי שאני מנחש שלשרון הייתה תכנית המשך. כמו כל ניחוש הוא יכול להיות נכון או מוטעה.
אני ראיתי בתכנית ''ההסתגרות'' של אולמרט (שכשלה)ניסיון להמשיך את דרכו של שרון ז''ל כפי שהוא, אולמרט, הבין אותה. גם רצונה של השרה ליבני להמשיך ''בכוח'' את השיחות עם הפלשתינאים היא סוג של מורשת משרון.לפי טעמה כמובן. בל נשכח כי אלו היו שני הפוליטיקאים הקרובים ביותר אליו.
איני בא לשפוט את גלעד. היועץ המשפטי כבר עשה זאת.
כפי שכתבתי בסיום המאמר, שרון היה ''מכונאי''. ''המהנדס'' האמיתי היה אהוד ברק וכל אלה שבאו אחריו גם בראשות ממשלת ישראל וגם בנשיאות ארה''ב ממשיכים את הדרך שהוא טבע בועידת קמפ-דיויד עם ערפאת.
_new_ הוספת תגובה



אסטרטג קטן ? מה זה ?
כספית (יום שני, 13/01/2014 שעה 22:33) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תקופה ארוכה היה יועץ של ראש הממשלה רבין...

סתם לשפוך מילים ?
_new_ הוספת תגובה



אסטרטג קטן ? מה זה ?
ע.צופיה (יום שני, 13/01/2014 שעה 23:18)
בתשובה לכספית
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

זה הופך אותו לאסטרטג?
_new_ הוספת תגובה



הטעות שבמלחמת לבנון...
כספית (יום שלישי, 14/01/2014 שעה 6:56) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בזמן המלחמה בלבנון, הוא האמין בלב שלם כי תבוסת הלבנונים במלחמה, תכריח אותם לעשות שלום עם ישראל...

הוא לא הבין כי לבנון היא בובה של סוריה, וסוריה לא תאפשר זאת...

מחשבה זו היא אשר הניעה אותו להיכנס עמוק לתוך לבנון.
_new_ הוספת תגובה



הטעות שבמלחמת לבנון...
ע.צופיה (יום שלישי, 14/01/2014 שעה 7:20)
בתשובה לכספית
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא תבוסת הלבנונים אלא ''המלכת'' משפחת ג'ומאייל.
הוא, כנראה, לא הבין או לא הפנים את מערך הכוחות האמיתי במדינה זו.
_new_ הוספת תגובה



שרון היה גנרל . ברק היה גנרל . רבין היה גנרל . דיין היה גנרל .
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום שלישי, 14/01/2014 שעה 12:07) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כל אחד בזמנו הוא ניצח קרבות .
אבל לא נישאר מזה הרבה .
הישגיו הצבאיים של שרון לפני מלחמת קדש לא הניבו את התועלת המקווה .
השגי שרון במלחמת קדש נמחקו בהסכם המדיני שרקחו האמריקאים עם בן-גוריון .
בלבנון הוא לא השיג את המטרה המדינית .
הישגיו במלחמת ששת הימים ואחר כך במלחמת יום כיפור נמחקו בהסכם שעשה בגין עם סאדת .
הנסיגה מהרצועה לא השיגה את המטרה הרצויה .

מכל אלה לא נישאר דבר . מצביא גדול עם אפס תוצאות מדיניות .

רק דבר אחד צלח בידיו - ההתישבות ביהודה ושומרון .
וגם זה לא ממש ....................................
_new_ הוספת תגובה



גוש קטיף ושרון
יוסף אליעז (יום שישי, 24/01/2014 שעה 15:00) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לע. צופיה,

אתה כרכת בתגובתך את כל גוש קטיף עם נצרים, ןזו טעות.

אכן נצרים היתה אי קטן בים ערבי, ואכן היה קשה לשמור עליה, והחזקתה חייבה חיילים רבים וגם שיבשה את חיי כל התושבים באזור- פיגועים בכבישים, מחסומים רבים, עוצר וכו'.

המצב בגוש קטיף היה שונה. למערכת ישובים זו, שחסמה את התפשטות הרצועה צפונה, היה חיבור ישיר עם שטחי המדינה שלפני 1967. הגוש נשא את עצמו כלכלית וסיפק עבודה ופרנסה לפלסטינאים רבים. לא היתה שום הצדקה לעקירתו בעת שנעקר, בגחמה חד-צדדית של שרון וצוות החווה [גלעד שרון, ''השתקן'' בעת החקירות, ציין שהרעיון בא ממנו. אולי. גאווה גדולה, בעיקר ממי שיושב היטב על שטחי אדמה חקלאיים נרחבים לא רחוק מגבול הרצועה, ומתפרנס גם מחקלאות כחקלאי גוש קטיף].

איני מסכים אתך שכאשר מטלת ההגנה המוטלת על צה''ל היא גדולה- צריך לנטוש, לנתוש ולעקור. אין לדבר סוף. אם זהו השיקול אזי יש לנטוש את הר דב שמתנכלים לו מלבנון, את מטולה ואת ראש הנקרה, את אילת שמתנכלים לה מסיני ובעצם- את כל מדינת ישראל.

לעובדה שחקלאי גוש קטיף העסיקו ערבים - אכן זה מנוגד להשקפה הקומוניסטית, שאדם ייהנה מפרי עבודתו של אחר.
הסובייטים חשבו שרק למדינה זה מותר ומיליונים מתו ברעב באוקראינה, ומיליונים אחרים בקור וברעב בסיביר.

במה המעסיקים פלסטינים או תאילנדים או סודנים בתוך ''הקו הירוק'' שונים מהם? ובכן- הבה נכריז על ביטול העסקתם של שכירים וכולנו נתפרנס ממעשי ידינו בלבד, כמו במשקים האוטרקים בימי הביניים, ונגווע כולנו ברעב.

אולי מעט הרחבתי, אך אחזור שוב לאשר פתחתי בו: אין דין חבל קטיף כדין נצרים. אפילו היתה הצדקה לעקור את נצרים, דבר נורא כשלעצמו, אין ללמוד מכך גזרה שווה לגוש קטיף המשגשג, שהביא רק טוב, יופי ופרנסה לעולם, ובעיקר ניתוק באופן חד צדדי שרק המיט אסון הן על המתישבים והן על מדינת ישראל.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי