פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
התמודדות באיום המשני
שלמה גזית (יום רביעי, 30/07/2014 שעה 20:00)


התמודדות באיום המשני

אלוף (דימ.) שלמה גזית



טור מלחמה יומי זה בוודאי יקומם נגדי את חצי העולם, כיצד מעז אנוכי לזלזל בחשיבות מבצע המנהרות של צה''ל ושל כל המדינה. ובכל זאת, אני רואה צורך להביע את דעתי הברורה והחד-משמעית: ישראל הציבה לעצמה במלחמה זו את היעד המשני ולא הראשי, את היעד הטקטי ולא האסטרטגי. אפילו יושג יעד זה באופן מלא – לא טיפלנו ולא חיסלנו את האיום העיקרי, כן - הקיומי.

המלחמה שאנו מנהלים, והמטרה שהוגדרה לצה''ל היא המלחמה במנהרות. צה''ל נדרש לאתר את כל המנהרות ההתקפיות שברצועת עזה ולהשמידן. המידע שהופץ על התוכניות הזדוניות שהיו לחמאס לבצע מעשי הרג, תוך פריצה דרך הפירים שמתחת לבתי היישובים, ללא ספק הכניס חרדה מוצדקת בקרב כל תושבי עוטף עזה, ודאגה בקרב כלל הציבור.

ובכל זאת, מנהרות אלה אפילו שמשו למתקפה הנרחבת ממנה היינו יראים, לא היוו איום קיומי על ישראל, ואף לא איום על כלל תושבי המדינה. האיום הגדול והאמיתי הוא נשק הרקטות, ומחר אולי גם נשק טילים שבידי החמאס. נשק זה מכסה כבר היום כמעט את כלל שטח המדינה. בקושי נחלצנו, בינתיים, מביטול הטיסות של מרבית חברות התעופה הגדולות לנתב''ג. מחר תחלנה רקטות לאיים ואולי אף לפגוע בנמלי אשדוד וחיפה, ופגיעה כזו עלולה לשתק חלק ניכר מן התעבורה הימית שלנו. ואז – אנא אנו באים?

אפילו לגבי תושבי עוטף-עזה. המנהרות הן רק איום בפוטנציה. ירי הרקטות, ובייחוד ירי המרגמות, כבר גבה מחיר יקר הן בנפגעים והן בהשבתת הפעילות המשקית.

ועוד נקודה. אפילו אצא מנקודת מבט אופטימית, ונניח כי כוחות צה''ל לא יצאו משטח הרצועה אלא אם כן אנו יודעים כי כל המנהרות ההתקפיות, עד האחרונה שבהן, הושמדו (ואני מניח הנחה זו על אף הקביעה החד-משמעית של גורמי צה''ל כי לא יוכלו להבטיח זאת), מה ימנע מכוחות החמאס לשקם את הנזק ולכרות מנהרות חדשות, בתוואי חדש, עשרות או מאות מטרים לצד התוואי הקודם? הלחימה שלנו בחמאס לא תסתיים ב-‏2014. ניתן יהיה ליעד את המנהרות החדשות למבצע התקפי ב-‏2016 או 2017.

את מי שלא תקפנו ואת מי שאיננו מכריעים זה החמאס. ללא פגיעה – או לחילופין הסכם – בהנהגת החמאס, פגיעה שלא תאפשר את שיקום וחידוש היכולות הצבאיות, לא השגנו דבר. אוסיף ואומר, חמאס ישכיל להתארגן ולהיערך טוב יותר לקראת ''צוק איתן 2'', בעוד שנה, שנתיים או שלוש. הוא יעשה כמיטב יכולתו להקשות על חדירה חוזרת של כוחות צה''ל.

ומישור אחר, ולא ארחיב, מאד אפשרי כי המערכת הבינלאומית תהיה פחות אוהדת לישראל במלחמה הבאה.

זה האיום החמור והקיומי העומד כבר היום לפנינו ואיום זה היינו חייבים לחסל כבר היום. הלחימה במנהרות לא תמנע זאת ולא תשבש זאת. היא רק הסיטה אותנו מן ההתמודדות באיום העיקרי שבפנינו.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


שלמה גזית, אני לא מבין למה אתה מדרג את הסכנה בין רקטות למנהרות?
עוז פרידמן (יום שישי, 01/08/2014 שעה 19:08) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

סכנה קיימת גם במנהרות וגם ברקטות או בטילים. ההבדל הוא שטילים צריכים טכנולוגיות, ספקים, מרחב הפעלה. כמה שטיל גדול יותר ככה אפשר לאתרו ולפגוע בו על הקרקע ובאויר. ''כיפת ברזל'' נותנת מענה לא רק לרקטות אלא גם לטילים.
אבל מנהרה, יכולה ליצור מגע-פיגוע בעל משמעות כבדה מפגיעת רקטה או טיל. לפי מה שנחשף בימים אלה, החמאס כרה עשרות מנהרות עם עשרות יציאות בעוטף עזה בתוך ישראל. לפי מה שפורסם התכוונו החמאס לבצע מגה-פיגוע באמצאות המנהרתף במתווה הזה: 20-30 מחבלים יוצאים באותו זמן מפיר. לכל מנהרה מספר פירי יציאה. כלומר מינימום 300 מחבלים שפושטים על מוצבי צבא וישובים בעוטף עזה. לאחר השתלטות רועשת וחיסול אזרחים בכמה קיבוצים ומושבים, ופגיעה בחיילים בקו ראשון, הם חוזרים ומספר שבויים (חיילים) וחטופים (אזרחים) במנהרות לרצועת עזה. סצנריו כזה היה יכול להיות ריאלי, אם המבצע הנוכחי לא היה מעורר את עניין המנהרות. לכן גם מנהרות וגם רקטות וטילים הם איום ממשל ועל ישראל לעשות הכל כדי למנוע מהחמאס להצטייד הלאה ברקטות, טילים או מנהרות.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי