פורום ארץ הצבי

http://www.faz.co.il/story_8791

ה''שמאלנים''
שלמה גזית (שבת, 10/03/2018 שעה 7:00)


ה''שמאלנים''

אלוף (דימ.) שלמה גזית



מה קורה לבכירי המודיעין משאלה פושטים את מדיהם?

פוליטיקאים ואנשי תקשורת, בעיקר אנשי ימין, מותחים ביקורת על אנשי מערכת הביטחון אשר הופכים למבטאי עמדות שמאל קיצוניים מיד עם סיום תפקידם ולאחר שפשטו מדיהם. אלה זוכים לביקורת נוקבת: ''אם זו הייתה עמדתכם גם במהלך שרות-המדינה, אז למה לא התפטרתם מתפקידיכם, למה לא עמדתם על דעתכם?''

לא בקשתי את רשות חבריי, אך כאחד מאלה שלבש מדים קרוב לארבעים שנים, ומאז אינני נרתע מלהביע את דעתי ואת ביקורתי, לרוב ה''שמאלנית'', אני מרשה לעצמי להיות להם לפה.

מלחמת ששת הימים, ובמיוחד ההתפכחות שלאחר מלחמת יום הכיפורים והסכם השלום עם מצריים, פילגה ומפלגת את העם.

מכאן, הרוב הפוליטי-האידיאולוגי, אשר אימץ מדיניות של התנחלות מאסיבית, מדיניות המאמינה בארץ-ישראל השלמה וכי יעד זה מובטח לנו שימומש אם בכוח התערבות אלוקית ואם בכוח התהליכים הפוליטיים של עולמנו, במאה ה-‏21. ולעומתם, המעוט הפוליטי, הבוחר להעריך את המציאות הדמוגרפית ואת האיומים החיצוניים והפנימיים המסכנים את קיומנו, ומכאן הצורך בהכרעות קשות ומיד, שאלמלא כן קיומה של המדינה היהודית בסכנה.

כל עוד אנו ''במדים'', כל עוד אנו בשרות המדינה אנו מנועים מלבטא את דעותינו. אחת למספר שנים, משנדרשת הצבעה בקלפי, אנו עושים זאת במעטפה חתומה. איש איננו יודע, איש איננו שואל ואין לכך כל השפעה על תפקודנו, וטוב שכך.

כמי שעשה שנים באגף המודיעין של צה''ל, דאגתי למערך המודיעין, לתפקודו הראוי וליכולתו למלא על הצד הטוב ביותר את המשימות שהוטלו עלינו. לא הייתה משמעות, במהלך אותן שנים, לתמיכתי והזדהותי – או להיפך, להסתייגותי - מן המדיניות של ממשלת ישראל. אכן, פה ושם השתתפתי בדיונים בפורומים מדיניים, נדרשתי והייתי חופשי להציג שם את הערכתי, לעתים מנוגדת לזו שסוכמה ואושרה. אך איש לא מנע זאת ממני.

אנו, בקהילת המודיעין, הרבינו לעסוק – בדרך הטבע – בזירה המזרח-תיכונית בכלל ובנושא הפלסטיני בפרט. זה היה תחום אחריותנו והיינו מועלים בתפקיד אילו הצגנו עמדות שאינן מבוססות על הערכותינו אלא על רצוננו להשביע דעתם של מי מן הממונים עלינו. ה''שמאלנות'' שלנו איננה קשורה לפשיטת המדים אלא בצורך ללמוד, להכיר ולהעמיק בנושאי היריב-האויב הערבי. נדרשנו, שוב בתוקף תפקידנו, לדון, לנתח ולהציג הערכות המנסות לצפות קדימה, ולהימנע מהערכות אופטימיות שאין להן בסיס.

עם הפרישה מן התפקיד הותר לנו להביע דעותינו אלה, במגבלות הביטחון, גם בפומבי.

אני מבין לליבם של הפוליטיקאים הנדרשים להתמודד פומבית לא עם דעה פוליטית שונה אלא עם הערכה מקצועית מנוגדת.

עצתי להם, ולכולנו – שמעו היטב את דברי האזהרה המושמעים ע''י אנשי המקצוע. נסו להתמודד עם תוכן דבריהם ולא עם השאלה למה שתקו עד כה.







http://www.faz.co.il/thread?rep=177767
אולי הבעיה היא בשיטת תהליך המיון הטיבעי
בצלאל פאר (שבת, 10/03/2018 שעה 23:33)

בה מקדמים בסולם הדרגות אנשים ה''חושבים כמוני'' ובכך סוגרים את הדלתות באופן לא פורמלי או אפילו לא מודע, לבעלי ''דיעות אחרות''? שנים רבות ממה שגלוי היה ידוע שהערכות מודיעין שנתיות ועיתיות היו נחתמות ע''י ראש אמ''ן שהקרין מלמעלה את דיעותיו המקצועיות [שהן כוללות הערכה מדינית] עד לאחרון הקצינים שלמטה. אגף המודיעין כשל [גם] בגלל זה במלחמת יום הכיפורים ובין הלקחים שהופקו היתה הקמת פונקצייה של ''איפכא מסתברא''. הבעיה עדיין נשארה משום שזו היתה עוד יחידה בסולם הטיפוס למעלה של קציני המודיעין, ומי שנתמזל מזלו להיות מוצב בה, עדיין חשב על מסלול קידום הלאה באגף המודיעין.

בגדול אין לאנשי מודיעין יתרון להבנה פוליטית טובה יותר מאשר כל אזרח בר-דעת. שאלות של קונספציה מדינית, הערכת מוטיבים פוליטיים, תרבותיים, כלכליים ברמה האסטרטגית-היסטורית של מנהיגים ומדינות באזור נשענים ברובם על ''מודיעין גלוי'' , עיתונות, תקשורת, אינטרנט , שמביאים לאזרח המצוי את הידיעות החשובות והמייצגות של אותם תהליכים. רוב בני האדם יכולים לקרוא, לבדוק ולהתרשם ולצרף את העובדות לעמדותיהם הפוליטיות ולצאת עם תובנה ראויה. היתרון של איש המודיעין הוא בעיקר בהיבט הטקטי של מה שמתרחש בעשייה הפוליטית שמאחרי הקיר, שבדרך כלל לא באים לידי ביטוי בתקשורת הגלויה. אבל כאמור, אלה היבטים טקטיים שיכולים לקבל ביטוי במהלך פוליטי מפתיע כזה או אחר. אבל לא ברמה של לשנות תפיסת עולם.

עובדה היא שגם מערכת המודיעין לא הצליחה לחזות שינויים אסטרטגיים דרמתיים – מלחמה או שלום. לא חזתה את מלחמת ששת הימים עד מוצאי יום העצמאות 1967, הופתעה בפרוץ מלחמת יום הכיפורים, הופתעה בבוא סאדאת לישראל, הופתעה באינתיפאדה הראשונה [בשניה כבר היו יסודות להאמין שהיא תפרוץ, אבל צה''ל לא היה מוכן לה מבצעית], וגם אם מישהו חזה את התפרקות המבנה המדינתי המסורתי במזה''ת שנים לפני ש''האביב הערבי'' פרץ ב-‏2011, אז מה זה בדיוק עזר למערכת? האם היא לקחה את ההערכה הזו ברצינות ובדקה כיצד היא צריכה להתנהג כשזה יקרה? לא!

מכאן אני עובר לעניין שאלת הנסיגה מיו''ש או לא, שעליה רוב הויכוחים. גם בעניין זה אין יתרון לאיש מודיעין או איש שצבא על האזרח הרגיל. מדובר כאן בשיקולים רחבים הרבה יותר משאלת ''מה יביא לנו שלום'', ויש כאן הרבה מהעניין האידיאולוגי וגם מהעניין כיצד ישראל הרישמית תנהג, או צריכה לנהוג. בדברים האלה איש המודיעין לא עוסק, אלא רק כשהוא אזרח. לאיש המודיעין אין יתרון גדול, כי המודיעין היא מערכת תובנות שאפשר לפרש ולהסביר באמצעותן גם את הנסיגה וגם ההשארות במצבנו היום ואפילו את סיפוח יו''ש בתנאים כאלה או אחרים. ההטייה שמאלה בבכירים ממערך המודיעין, כאמור, היא בשל תהליך המיון הטיבעי שקצינים עוברים בשירותם רב השנים במערכת. בד''כ נפלטים החוצה אלא ש'דעתם שונה משלנו'.


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.