פורום ארץ הצבי

http://www.faz.co.il/story_9038

הזדמנות-פז שהוחמצה
שלמה גזית (שבת, 01/06/2019 שעה 7:00)


הזדמנות-פז שהוחמצה

אלוף (דימ.) שלמה גזית



השבוע קיבלה הכנסת החלטה כל פיזור הכנסת ועל הליכה לבחירות חדשות בחודש ספטמבר – בעצם הייתה זו ההחלטה האופרטיבית היחידה של הכנסת שזה-אך נבחרה – בחירות חדשות, ובמועד הקרוב האפשרי.

איננו יודעים היום את תוצאות הבחירות שתערכנה בעוד שלושה חדשים, אך אפשר לקבוע בוודאות שאלה תהיינה MORE OF THE SAME, אפילו אם תאפשרנה התוצאות להרכיב ממשלה חדשה, ממשלה שנהנית מרוב זעום של 62 או, אפילו 54 מנדטים בכנסת החדשה. רוב שיתבסס על מפלגה אחת גדולה יחסית ועל קואליציה של עוד 5 או 6 סיעות-לווין סחטניות.

המשבר שחווינו איננו באשמת ח''כ בנימין נתניהו ואף לא באשמת ח''כ אביגדור ליברמן. המשבר הוא אינהרנטי לשיטת הבחירות היחסיות שלנו, שיטה שהבנו מיד, למן יומה הראשון, כי איננה ראויה. ולמן אותם ימים שמלפני 70 שנים, הבנו כי שיטת הבחירות הקיימת לכנסת חייבת שינוי, אלא שלא נמצא הכוח הפוליטי לחוקק את השינוי.

מאז 1948 הוקמו, פעלו והגישו המלצותיהן מספר ועדות שהתבקשו לדון בשיטת הבחירות הקיימת והציעו שיטות חלופיות, שיטות שתאפשרנה משילות יציבה ותמנענה משבר כפי שחווינו השבוע. אגב, אני אישית מוניתי לכהן כחבר באחת הוועדות הללו. עבדנו והשקענו הרבה שעות עבודה, אך משהוגש הדו''ח לא נמצא הכוח הפוליטי לאמצן.

בפברואר 1949, חדשים ספורים לאחר הקמת המדינה, נערכו הבחירות הכלליות הראשונות לאסיפה המכוננת. אסיפה שנועדה לדון ולהציע חוקה למדינה הצעירה. תוך 48 שעות החליטה האסיפה לשנות יעודה כאסיפה מכוננת ומינתה עצמה לבית המחוקקים, הלא היא הכנסת.

מה שנדרש בימים האחרונים איננו הניסיון להרכיב קואליציה חדשה אלא החלטה אמיצה שתחזיר אותנו 70 שנים לאחור, החלטה שתמנה את חברי הכנסת שייבחרו לאסיפה מכוננת, אסיפה שתאשר את שיטת הבחירות החדשה, החלופית לשיטה הקיימת, ומיד לאחר מכן – ללכת לראשונה לבחירת הכנסת שתבטיח רוב יציב לאחת המפלגות.

אינני משלה עצמי כי יימצאו מי שיקראו טור שבועי זה ויחליטו על פיזור הכנסת ועל ההליכה לבחירות בשיטה שונה. הבעיה רחוקה היום מפיתרון, ממש כפי שהייתה ערב הבחירות האחרונות.

אפשר עדיין להוציא מתוק מעז, אפשר, במקביל לבחירות שיערכו בעוד שלושה חדשים, למנות ועדה שתבחן ההצעות הרבות שנדונו במהלך השנים, ותביא הצעה חדשה שתאומץ ע''י הכנסת כבסיס לבחירות הבאות.







http://www.faz.co.il/thread?rep=177875
תומך בכל פה
(שבת, 01/06/2019 שעה 19:43)

את נושא האסיפה המכוננת החמצנו לפני שבעים שנה בגלל המלחמה שנכפתה עלינו. ואכן כפי שבעל המאמר מציע, אפשר וצריך לבחור אסיפה מכוננת, שנבחריה לא יהיו חברים בה לאחר מכן. כך שתפקידם יהיה לבנות חדש שיהיה מבוסס על בחירות אזוריות.

http://www.faz.co.il/thread?rep=177876
לא רק המלחמה
דוד סיון (יום ראשון, 02/06/2019 שעה 4:25)
בתשובה לmendes3@inter.net.il

היה לפחות עוד גורם שמנע מהאסיפה המכוננת לבצע את תפקידה: התנגדות-הסתייגות (או אי-הסכמות) של הנציגים הדתיים בה.

http://www.faz.co.il/thread?rep=177877
לא רק המלחמה
(יום ראשון, 02/06/2019 שעה 14:45)
בתשובה לדוד סיון

צודק גם צודק. הדתיים הזיקו לישראל בכל צומת של קבלת החלטות. הם התנגדו לחוקק חוקה כי... יש לנו כבר אחת כזו - התורה. בן גוריון לא עצר כח כדי להסביר להם, כי החוקה מלפני ארבעת אלפים שנה זקוקה לרענון.

הרבנים הראשיים קרעו מעם ישראל את ירושלים. ירושלים המאוחדת היתה שלנו ללא עוררין, למשך ארבע שעות בלבד: ביום רביעי ה-‏7 ביוני 1967 בין השעות 13:00 עד 17:00.
בשעה אחת באותו היום הובא השיח' האחראי על הר הבית אל מוטה גור, שישב במשרדו של ראש העיר ברחוב צלאח א-דין. מוטה גור פקד עליו להניח את מפתחות הר הבית על השולחן. השיח' המבוהל שאל: מה יהיה אתנו? ענה לו מוטה גור: אתם את תפקידכם בהיסטוריה גמרתם. אנחנו חזרנו הביתה ואנחנו בעלי הבית. העולם בכלל והעולם הערבי בפרט, היה בהלם נוכח הנצחון הישראלי על צבאות ערב.

הרבנים הראשיים ששמעו על כך, מיד זעקו: לפי ההלכה אסור לעלות על הר הבית עד בוא המשיח. משה דיין נבהל מהם ופקד על מוטה להחזיר את המפתחות. עם החזרת המפתחות הערבים הסיקו שאנחנו נבהלנו מעצמנו ופחדנו להחזיק במשהו שלא שייך לנו. רבנים עם שכל מאובן זרקו אבן לבור...

בשביל זה סאדאת אסר על התנועה האסלאמית לעסוק בפוליטיקה. הוא אמר להם: ''אין פוליטיקה בדת, ואין דת בפוליטיקה'' لا سياسة في الدين, ولا دين في السياسة).


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.