פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
''אביב'' הגיע, גלעד בא
הלבן שבעיניים / ע. צופיה (יום ראשון, 16/10/2011 שעה 7:00)


''אביב'' הגיע, גלעד בא

ע. צופיה



כולם שמחים ומאושרים שגלעד חוזר. גם אלו שהזדהו עם משפחת שליט ודרישותיה מהממשלה וגם אלו שהסתייגו מצורת מאבקה ותביעותיה.

אך גלעד שב לא בגלל מאבק משפחתו והחבורה תאבת הפרסום שהקיפוה ולא בגלל מתווך זה או אחר. גלעד שב בגלל ''האביב הערבי'' שזעזע וממשיך לזעזע את אמות הסיפים בארצות צפון-אפריקה והמזרח-התיכון.
מה שהחל בתוניסיה והמשיך למצרים, ללוב, לתימן, לבחריין, סוריה ועדיין לא נעצר הוא סוג של ניקיון ''אורוות השלטון'' על ידי גירוש הממסד הקיים ללא הקמת ממסד חדש.

התוצאה: התערערות הביטחון הפנימי, הרעה במצב הכלכלי, התחזקות גורמים קיצוניים וחיפוש דרך חדשה ביחסי החוץ. בכל פעם מתמקד המבט הבינלאומי בארץ אחרת.

עתה ההתמקדות היא בסוריה בה נאבק השלטון על המשך קיומו במאבק דמים אכזר עם מתנגדיו המוציאים לרחוב מאות אלפים של מתנגדים באופן קבוע מזה מספר חודשים. מאבק זה גבה אלפי קורבנות וכנראה שהמסה העיקרית של מחיר הדמים עדיין לפנינו. כבר עתה ברור שסוריה לא תחזור להיות אותה מדינה, בת ברית לאיראן, לחיזבאללה, לחמאס וליתר ארגוני הטרור המוסלמים. אם המורדים ינצחו אז הם יתנתקו מכל בעלי בריתו של אסאד ואם אסאד יצליח, בכל זאת, לשמור על שלטונו הרי תקופה ארוכה יהיה ''מוקצה מחמת המיאוס'' על כל האומות וגם בני בריתו ישמרו ''מרחק'' ממנו.

הנפגעת המיידית ממצב זה בסוריה היא אירן שתומכת במשטרו של באשר אסאד אך נמנעת מתמיכה פומבית מדי מתוך מבט לעתיד למקרה שהמורדים ינצחו. גם החיזבאללה ''נעלם'' וקול מנהיגו הפטפטן נאלם דום. בן הברית הקטן יותר, החמאס, נמצא בין המצרים. מצד אחד בראש המורדים בסוריה עומדים ''האחים המוסלמים'' מייסדי ארגון ''החמאס'' ומצד שני, באשר אסאד, שתמך תמיכה בלתי מסויגת בארגון במשך שנים רבות.

כבר עתה ברור למנהיגי החמאס שלא יוכלו יותר להישאר בבירת סוריה, דמשק, ועליהם לחפש אכסניה אחרת למפקדתם. רוב ארצות ערב מסתייגות מארגון זה ואינם ששות ל''ארח'' אותו. המדינה היחידה ש''באה בחשבון'' מבחינתם היא מצרים. אך יש לזכור כי למצרים הסכם שלום עם ישראל הכולל התחייבות למניעת אלימות בגבול ואי תמיכה בארגוני טרור השואפים להשמיד את מדינת ישראל . אם החמאס יחליט להעתיק את מפקדתו הבינלאומית לבירת מצרים יצטרך לקבל על עצמו כללי התנהלות שהיו זרים לו עד היום. לכן במצב זה ברור שלא ניתן לקבל אכסניה במצרים כאשר הוא (החמאס) מחזיק בשבוי ישראלי ואינו מוכן לשחררו.

זו הסיבה האמיתית לשינוי שחל בגישת החמאס למו''מ לשחרור גלעד שליט.

מדינת ישראל משלמת מחיר בלתי סביר לחלוטין עבור שחרור גלעד שליט. היחס המספרי של 1:1027 הוא יחס נורא. גם במהות היחס לא סביר. עבור חייל ''פשוט'' ישראל משחררת מאות מחבלים שהנהיגו כנופיות טרור שהניבו מעשי טרור איומים.

אז למה בכל זאת?

כי זו נקודת התורפה של החברה הישראלית שלאחר קום המדינה. ההכרה במספרנו המועט לעומת הסובבים אותנו הופכת כל אחד מאיתנו ליקר מציאות. לכן כל קורבן הופך מאישי ללאומי. ואם ניתן להצילו הרי אין גבול למחיר.

דבר זה לא רק נלמד על ידי אויבינו אלא גם על ידי משפחות השבויים והנעדרים. פעם אחר פעם ובקצב גובר והולך נסחט הציבור הישראלי, רגשית, על ידי המשפחות. לשיאו הגיע הדבר על ידי משפחות רגב וגולדוואסר שלמרות שהיה ודאי שבני משפחתם נהרגו בפרוץ מלחמת לבנון השנייה הרי הם הצליחו להכריח את ממשלת ישראל בראשות מר אולמרט להחזיר מחבלים חיים תמורת גויות. אני בהחלט משתתף באבלם על האובדן אך כאזרח המדינה אני מואס בהתנהלותם.

גם משפחת שליט בחרה בהתנהלות דומה וניסתה בכל דרך לסחוט מהממשלה תמורה גבוהה יותר לחמאס לשחרור בנם. דבר זה זכה בתמיכה גורפת של כל התקשורת, כאילו יש רק עיתונאי אחד שכותב בעיתון אחד ובערוץ רדיו וטלוויזיה אחד. אין בארץ חופש עיתונות אלא דיקטטורה תקשורתית הפועלת כאיש אחד למען מטרה שמישהו בצמרת התקשורתית קבע לעצמו. זה חזר על עצמו לאחרונה באירועי ''מחאת האוהלים'' כאילו אין אלטרנטיבה להוזים הצעירים.

לכן על רקע התנהלות משפחת שליט והסובבים אותה תאבי הפרסום והמסע התקשורתי החד ממדי מגיע ציון לשבח למנהיגי המדינה שלא נכנעו ועמדו על דעתם שלא לחרוג מהמחיר הנורא שהסכימו בכל זאת לשלם ולא לשחרר עוד מאות מחבלים.
אני אישית מאמין שאילו משפחת שליט הייתה נמנעת (וזה בכלל לא קל) מפעילות תקשורתית היה בנם שב לארץ כבר לפני מספר שנים. הפעילות הציבורית-תקשורתית שרתה ביעילות את מטרות החמאס ומבחינתו לא היתה לו כל סיבה להפסיק זאת.

רק, כפי שציינתי לעיל, השינויים הפנים ערביים אילצו את החמאס ''לעבור צד'' והמחיר היה שחרור גלעד שליט.
אני מאמין שאם ה''חמאס'' יקבע את מפקדתו הבינלאומית בקהיר יחולו בהתנהלותו שינויים רבים.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


גם אני מקבל את דעתו של גיא בכור !!!!
חוק שימור האלרגיה (יום ראשון, 16/10/2011 שעה 9:20) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



אכן נתניהו וברק הצליחו לחלץ עסקה טובה יותר
חכם ציון (יום חמישי, 20/10/2011 שעה 12:15) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מזו שהיתה עד לתחילת השנה הזאת, אבל בכל זאת ובכל מקרה ישראל נתנה הרבה לחמאס. עמדה השאלה המוסרית והיא: האם זה מוסרי או נכון להשאיר חטוף ישראלי לנפשו, והאם בתמורה לחילוצו צריך לשלם בהרבה מחבלים עם דם על הידיים?

הממשלה קבעה את אשר קבעה לאחר שהשתנו כמה תנאי יסוד המרחב המזרח התיכון שעובר תהפוכות רציניות שעוד לא תמו.
סביר שנתניהו צודק באמירתו שאנחנו היינו ברגע האחרון שלאחריו כבר לא נוכל להשפיע על המתרחש עם גלעד שליט. הרצועה עוברת טלטלה, לאחר שהחמאס איבד מכוחו : -
א. כניסת תנועות קיצוניות מבחוץ לתוך עזה כמו 'אלקעידה' ו'האחים המוסלמים' (שהם האמא של החמאס);
ב. שינויים גיאו-פוליטיים במרחב האסלאמי המזרח תיכוני :- איבוד הבסיס והתמיכה הלוגיסטית של סוריה ואיראן בחמאס. התחזקות קלה בציר המצרי – תורכי (למרות הבושות שעשו האסלאמי סטים לארדואן בקהיר) והצורך של החמאס למצוא מקום חלופי למשכן ''החמאס-חוץ'' – משעל;
ג. החלשות כוחו של החמאס בציבור העזתי בעיקר על רקע המצב הכלכלי (למרות תנופת פיתוח רצינית בשנתיים האחרונות) וההתנהלות האזרחית הבלתי תקינה של ממשלת החמאס, אל מול התחזקות קלה של הרש''פ ואבו מאזן בעקבות נאומו המתלהם באו''ם, בו הוא טווה שוב את התנאים הבלתי אפשריים לחזרת הרש''פ למו''מ - נסיגה ישראלית מלאה לקווי הפסקת האש 49', קבלת ''זכות השיבה' ואי הכרה פלסטינית בזכות היהודים לקיום מדינה לאומית ;
ד. התארגנות משפחות האסירים הביטחוניים שסחפה גם עזתים מן השורה.למאבקם

מנגד בישראל הממשלה חיפשה תמיד להגיע להסכם שמוריד את מספר במחבלים הכבדים שישוחררו. ואכן שוחררו כ-‏25 מתוך רשימה של 70. מבחינת ישראל גם זו מכה קשה כשלעצמה, אבל מבחינת החמאס המכה קשה יותר, כי מדובר בבכירי מחבליהם ומחבלי הפת''ח שממשיכים לשבת בכלא, וקרוב לודאי שמקורביהם יפעלו בדרכים שונות נגד ההנהגה שהחליטה כאשר החליטה. מכאן שגם החמאס לקח סיכון וויתר בעניין זה בלית ברירה, משום האינטרס של החמאס בלבד. הויתור הישראלי בתמורה הוא קטן יותר, משום שדובר בו בתיקונים של המקומות אליהם יישלח כל מחבל ומחבל. נראה לי שכיום לא היתה צריכה להיות לישראל בעיה לשחרר מחבלים ליו''ש ולא לעזה, משום שאבו מאזן הפך להיות לא-רלוונטי לשלום מבחינת ישראל ולכן גם אם הללו יקימו אופוזיציה לאבו מאז הדבר לא ישנה במאום את מצבה של ישראל. מנגד, האפשרות לחסל את אלה שיחזרו לפעילות טרור שקטה ומהירה יותר.

בהחלט סביר שההחלטה לסגור על העסקה כפי שנסגרה היא קודם כל רצון של הממשלה לשמור את החמאס כרוחו וכאופיו ולהחליש את הרש''פ ואבו מאזן. צריך להבין שנתניהו וישראלים רבים מאמינים שאין סיכוי לשלום עם הפלסטינים, גם אם מדובר ברש''פ. התנאים שמציב אבו מאזן לחזרתו לשיחות אינן סבירות מבחינת ישראל גם לא כסעיפים בהסכם השלום בסופו! מאחר שהרש''פ מקובל במערב כארגון מתון שמעוניין בשלום לצד ישראל, קשה יותר לישראל להתמודד איתם מדינית, הסברתית, מוסרית ומעשית. האמבה הרש''פית רבת הראשים, מדברת באנגלית בראש אחד. הגם שדבריהם באנגלית מסמרי שיער (ראו את תנאיהם לתחילת השיחות), הם לא חוצים את תובנתם של חלק מהאנשים במערב שמחפשים באמת פתרון של שלום ודי נאיבים להאמין שיש בצד הפלסטיני כאלה שבאמת מדברים שלום. לכן ההתמודדות נגד האמבה שמתמרנת את תעמולבה בהצלחה רבה היא קשה לישראל השאבלונית והפסיבית. קל יותר לישראל להתמודד מדינית מול הפלסטינים שמונהגים על ידי החמאס שמצהיר חזור והצהר, גם השבוע, שמבחינתם הפתרון הסופי הוא השמדת ישראל. לכן עדיף לישראל להתמודד מול החמאס לא רק המישור הצבאי, אלא גם במישור המדיני, כתנועה המייצגת את הפלסטינים.

ישראל צריכה להבין, להשלים ולהיערך מול קיומה של ישות השואפת להשמיד את ישראל. אנחנו מדברים על שתי חברות – החברה הישראלית-יהודית שמוכנה לחלק את הקיים והחברה הערבית-מוסלמית שרוצה את הכל. ישראל צריכה להיערך ולבנות תוכנית למימוש עצמי במקרה שתפרוץ מלחמה חדשה בינינו לבין הפלסטינים. אבל לענייננו, ישראל צריכה לבנות תוכנית פעולה למקרה חטיפה עתידי:
1) להיערך מול אפשרות לחטיפה נוספת ע''י התאמת פריסת ופעילות הצבא בגבולות;
2) חדירה מודיעינית יעילה יותר (שגם כיום היא יעילה למרות הכל);
3) בניית יכולת תגובה צבאית מהירה במידה והפלסטינים בכל זאת ינסו, כולל כניסה מהירה לתוך עזה כדי לשים יד על החטוף והחוטפים ( צריך להבין שכניסה מהירה בהפתעה היא מרכיב של מכפיל כוח שמגדיל את סיכויי הצלחה. כמו כן, בשלבים הראשונים של האירוע ישנו עדיין מודיעין עוקב שהולך ומתפוגג עם הזמן ככל שחולפים הימים, כמו שקרה בחטיפת גלעד שליט);
4) ''תג מחיר'' - גרימת נזק לתשתיות הרשות העזתית ולתשתיות. לצורך זה חקיקת חוק של ''אחד מול אחד'' אינה נכונה, כי בסוף נצטרך להפר אותה, בצורה די מסורבלת ומבישה של שינוי חקיקת כנסת תחת לחץ. התוכנית צריכה להיות תוכנית צה''לית משותפת לכל הגורמים הביטחוניים הרלוונטיים כמו השב''כ, המוסד, המשטרה, לשכת העיתונות הממשלתית, משרד החוץ – תוכנית שאושרה ע''י הממשלה וכל הגופים האמורים פועלים לפיה.כאמור, התגובה הראשונית והמיידית היא החשובה ביותר.

בהנחה שהפעולה הצבאית המיידית לא הצליחה לחלץ את החטוף, ישראל היא זאת שצריכה ''להניח אקדח על שולחן החוטפים'', להציע את החזרתו המיידית של החטוף תמורת המשך חייהם של ראשי ארגוני החוטפים ובני משפחותיהם, חיי חברי ממשלת החמאס ופגיעה בתשתיות המדינה העזתית (או הרמאללאווית, במידה וזה יתבצע מהצד ההוא). צריך להבין שעם החזרתו של גלעד שליט איבדה הנהגת החמאס את המגן האנושי שלהם. יתכן שישראל תצטרך לשקול את חידוש החיסולים ולכלול בהם בכירי חמאס מאסמאעיל הנייה ומטה, במידה והחמאס יחדש את ירי הקסאמים שלו. יש יתרון ב''תג מחיר'' קשיח ומיידי גם כתגובה לירי לעבר ישראל. אין צורך להמתין עד שהחמאסניקים יחטפו שוב.

מבחינה אסטרטגית אסור לישראל להצטייר כלחיצה, כי מחר הם יחטפו ישראלים גם כדי לאלץ את ישראל לוותר בעוד סעיף במשא ומתן שיתקיים, אם יתקיים. מרגע שמתירים חטיפה ומשחקים את המשחק שלה, ישראל מאבדת מיכולתה לאפיין את המחיר להחזרת החטוף.
_new_ הוספת תגובה



אכן נתניהו וברק הצליחו לחלץ עסקה טובה יותר
ע.צופיה (יום חמישי, 20/10/2011 שעה 12:42)
בתשובה לחכם ציון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א.לישראל מעולם לא הייתה מדיניות קבועה ומקובלת לטיפול בחטופים,שבויים ולאחרונה גם גוויות שבידי הפלשתינאים.
לאמריקאים יש עיקרון: לא דנים.
אך כאשר מחליטים לנהל מו''מ-אי אפשר להגביל.
תבנית ההסכם שנחתם ב''עיסקת שליט'' הוצעה כבר לפני 4 שנים על ידי המתוך הגרמני ונתקבל עקרונית על ידי ממשלת אולמרט. מי שכל הזמן דרש יותר היה ה''חמאס''. הסימן להתגמשותו הוא המסר שהועבר על ידי אזרח ישראלי ואזרח חוץ למר מידן.אני סבור שהסיבה לכך נעוצה בשינויים במזה''ת בעקבות ''האביב הערבי''.
ב. אין ראש ממשלה, שר או איש ציבור אחר שיקח על מצפונו נקיטת פעולה צבאית ישירה לשיחרור שבוי כאשר מירב הסיכוי הוא לגרום בכך למותו. האפשרויות הן מו''מ או הפעלת לחצים שונים על החוטפים.במקרה של גלעד הלחצים כשלו.
ממשלת אולמרט נסחטה על ידי משפחות רגב וגולדואסר ושילמה מחיר יקר מאוד בעד החזרת גויותיהם. היא גם, למעשה, נכנעה למשפחת שליט והסכימה להחזיר 1000 אסירים. נסיון העבר מלמד אותנו שכל ראשי המשלות בעבר כשלו בעניין זה.
_new_ הוספת תגובה



כמו שאמר יצחק רבין הי''ד
עמיש (יום חמישי, 20/10/2011 שעה 15:51)
בתשובה לחכם ציון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

החמאס הוא בן הברית הטוב ביותר של הימין בישראל.
_new_ הוספת תגובה



כמו שאמר יצחק רבין הי''ד
גבריאל (יום רביעי, 26/10/2011 שעה 22:01)
בתשובה לעמיש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

איזה מזל שיש לנו אנשים נפלאים כמו יצחק רבין כדי ללמד אותנו מה נכון על הימין ומה סתם השמצה...
_new_ הוספת תגובה



יצחק רבין הי''ד היה איש חזון
בצלאל פאר (יום חמישי, 27/10/2011 שעה 8:38)
בתשובה לעמיש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ב-‏1995 הוא אמר של יהיה קטיושות על אשקלון.
הוא צדק. יש רק קסאמים.
_new_ הוספת תגובה



יצחק רבין הי''ד היה איש חזון
ע.צופיה (יום חמישי, 27/10/2011 שעה 9:18)
בתשובה לבצלאל פאר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

רבין לא היה איש חזון הוא היה אנליסט של מצבים מדיניים וזה הנחה את פועלו.
_new_ הוספת תגובה



יצחק רבין הי''ד היה איש חזון
בצלאל פאר (יום חמישי, 27/10/2011 שעה 9:57)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

רוצה לומר שגם עמיש אינו איש חזון (וגם לא אנליסט). הוא כבר לא מסתפק בחמאס ורוצה את ממשלת אל-קעידה בעזה.
_new_ הוספת תגובה



יצחק רבין הי''ד היה איש חזון
ע.צופיה (יום חמישי, 27/10/2011 שעה 15:51)
בתשובה לבצלאל פאר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

איני מכיר את עמיש מעבר להודעותיו בפורום.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי