פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
המפה הפוליטית
הלבן שבעיניים / ע. צופיה (יום שישי, 27/07/2012 שעה 18:00)


המפה הפוליטית

ע. צופיה



המהפסדה של ציפי לבני בבחירות הפנימיות ב''קדימה'' יצרו גלי הדף מפלגתיים גם בימין וגם בשמאל. גם כאשר הגב. לבני עדיין הייתה מנהיגת ''קדימה'' הסקרים כבר הראו ירידה של 50% בכוחה עד ל(בערך) 14 מנדטים.
הפסדה שחק את המפלגה מטה ובכל סקר חדש כוחה ירד וירד עד שנדמה היה שתעלם.

במצב זה הודיע (בלי קשר לשחיקה ב''קדימה'') ראש הממשלה על כוונתו לערוך בחירות מהירות (תוך 3 חודשים). שאול מופז, המנצח ב''קדימה'', עמד וגבו לקיר. מצד אחד בוחריו עוזבים אותו ומצד שני הבחירות קרובות ואין לו זמן לקומם את המפלגה.
במצב זה הוא עשה צעד, לטעמי מבריק, הוא הצטרף לקואליציה, מונה כנציג יחיד בממשלה, כמשנה ראשון לראש הממשלה, קיבל את ''הקרדיט'' לטפל בחלופה ל''חוק טל''.

אני ציפיתי ממנו שינצל את כל אורך ''הנשימה'' הפוליטית שקיבל עד נובמבר 2013 לשם בניית תדמית של פוליטיקאי ממלכתי, מאזן בין עמדות, נוטל חלק בהכרעות קשות ובכך מעמיד את עצמו כמועמד עתידי להנהגת המדינה. אך, למרבה הפתעתי, הוא נטל על עצמו, כמעט בבלעדיות (יחד עם ח''כ פלסנר) את הטיפול בחלופה ל''חוק טל'', דרש אולטימטיבית שעמדתו תתקבל ו''עף'' מהממשלה.

כך, תוך כחודשיים, הוא חזר למצבו הקודם. בוחריו עוזבים אותו, חבריו למפלגה מחפשים דרך ''למלט את נפשם'' ולהבטיח את עתידם הפוליטי. אני צופה שבמצב זה ''קדימה'' לא תעבור את אחוז החסימה בבחירות הקרובות.

סקרים אינם מדע מדויק וככזה הם ניתנים להטיה (קלה) לצד זה או אחר. אך ניתן ללמוד מהם על עמדות מרכזיות בציבור ומגמות פוליטיות. בכל הסקרים שנערכו בשנה האחרונה היה דבר אחד קבוע במקומו. גוש הימין-דתיים זוכה במרב הקולות. אמנם לא ברוב גדול ומכריע, אך רוב קבוע ויציב. המסקנה: נתניהו הוא המועמד הבטוח לראשות הממשלה לאחר הבחירות.
מסקנה נוספת: כל המאבקים הבין-מפלגתיים הם בתוך הגושים. בגוש הימין אין מאבק גלוי בין הליכוד ל''ישראל ביתנו''. כנראה השלימו עם העובדה שרובם הגדול של יוצאי ברה''מ יצביעו לליברמן וכי בסופו של דבר אין לליברמן אלטרנטיבה אחרת מאשר ברית עם הליכוד. כמובן שעשוי להיות שינוי גדול במידה ואביגדור ליברמן, מסיבות שונות, לא יוכל להמשיך ולהוביל את המפלגה.

המאבק ה''לוהט'' בגוש זה הוא בקרב קהל ''הכיפות הסרוגות'' בין ''הבית היהודי'' לבין ''האיחוד הלאומי''. אני מעריך ש''הבית'' יעלה ו''האיחוד'' ירד.
בין החרדים (ש''ס ואגודה) אין כמעט מאבק, החלוקה ברורה והמעבר בין מפלגה למפלגה נדיר.

גוש השמאל (אין מרכז יותר): לאחר שכל מצביעי הימין שעברו עם אריק שרון ל''קדימה'' חזרו הביתה, נראה שגם כל מצביעי ''העבודה'' שעברו ל''קדימה'' עם שמעון פרס, חיים רמון ודליה איציק חוזרים הביתה. נשארו בתווך אותם 10 – 15 מנדטים של אנשים שתמיד מתפתים להצביע ל''משיחים לרגע'' החל מיגאל ידין דרך רפול, קהלני, טומי לפיד, ציפי לבני ועתה יאיר לפיד.

מפלגת העבודה בראשות שלי יחימוביץ' החזירה לעצמה את ההולכה בראש מחנה השמאל. הגב. יחימוביץ' נוקטת בטקטיקה של עמעום עמדות, דבר שממלט אותה מביקורת פנימית וחיצונית. ניתן להמשיך בטקטיקה זו עד סמוך לבחירות, אך ברגע מסוים יש לחשוף את העמדות במלואן ולהתמודד בביקורת עליהן. מעשית אין לגב. יחימוביץ' כל דבר לחדש בשום נושא ממלכתי ולכן השתיקה שווה זהב.

לעומת זאת, כיחידה במערך הפוליטי העומדת מול נתניהו היא החלה לתקוף אותו ואת התנהלותו באופן ישיר. גם ציפי לבני נהגה בדרך זו ונחלה כשלון חרוץ. לטעמי, הדרך היחידה לנסות ולהביס את נתניהו היא בהתנהלות ממלכתית העולה עליו.
אם המגמה הקיימת בסקרים תשמר ותהיה גם תוצאת הבחירות הרי נראה קואליציה של ימין-דתיים-לפיד. העבודה תמשיך להיות באופוזיציה ובאם תמצא מנהיג אמיתי אולי תחליף את הליכוד בהנהגת המדינה בבחירות שלאחר מכן.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


הקואליציב עם מופז
דוד סיון (יום שישי, 27/07/2012 שעה 23:50) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הזכרת את האינטרס של מופז להכנס לקואליציה אבל לא את זה של נתניהו.

הרי נתניהו הכריז על הבחירות בגלל מאבקיו הפנימיים על אנשי פייגלין והימין המדיני. הדילמה שלו היתה או לתת להם זמן להתארגן או לערוך בחירות מהר לפני כן. הוא לא באמת רצה בחירות בספטמבר. ולכן הוא התחבר עם מופז שגם הוא כפי שכתבת לא רצה בחירות בספטמבר.

אני גם מעריך שנתניהו במקביל חשב ובחש על האפשרות לגייס את אנשי קדימה לליכוד. לא פלא שהוא גם ביטל עבודת ועדת פלסנר (כדי להחליש את קדימה...).
_new_ הוספת תגובה



הקואליציב עם מופז
ע.צופיה (שבת, 28/07/2012 שעה 6:59)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לטעמי, נהפוך הוא.
''קבלת הפנים'' הסוערת במרכז הליכוד הייתה אחר הכרזתו על בחירות בזק ודחיית הבחירות הייתה אמורה , בין היתר, לתת לו זמן ''לעשות סדר'' במרכז.
הוא לא שש לבחירות בזק, אך היה מומנטום מסוים והוא ניסה ל''רכוב'' עליו.
מרגע שהגב.לבני דחתה את הנסיונות לצרף אותה לקואליציה בראשות נתניהו הפכה המפלגה ל''שדה ציד'' של כל הסובבים הפוליטיים.
אני מאמין שהוא ביטל את ''ועדת פלסנר'' (שאחר כך קיבל את עקרונותיה) בגלל שהוא הבין שאינה מתכוונת לגבש פתרונות ישימים אלא תעמולתיים.
_new_ הוספת תגובה



הקואליציה עם מופז
דוד סיון (שבת, 28/07/2012 שעה 7:53)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מהמידע שאני מכיר ההכרזה על בחירות בזק קשורה מאד לבעיות שיש לו עם מרכז הליכוד. זאת הבעיה של התחזקות מעמדם של נציגי הימין הדתי והימין הקיצוני, שיתכן ולא מביאים קולות לליכוד (הם מצביעים למפלגות ימינה מהליכוד) אבל מצליחים להיבחר בבחירות המקדימות.

כנראה שהופעת מופז איפשרה לו לבחור במסלול היותר ארוך, שכעת כנראה שוב מתקצר...

בניגוד לך אני לא חושב שלנתניהו היה חשוב לשנות משהו במצב הקיים בענייני הפטור מגיוס. יותר נוח לו המצב הקיים כפי שתיארת במאמר קודם (דיון 7032). בזה הוא גם מחזק את הברית שיש לו עם החרדים.
הסיפור של בחירות הבזק נבע
_new_ הוספת תגובה



הקואליציה עם מופז
ע.צופיה (שבת, 28/07/2012 שעה 8:02)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כינוס מרכז הליכוד היה אחר ההכרזה על בחירות-בזק כך שלא יכל להיות טריגר להכרזה אלא ההיפך.
המצב הקיים כיום הוא שעל כולם להתיצב בגיל 18 בלשכת הגיוס. אם המדינה לא תממש זאת יבוא גל של בג''צים.
כך שעל המדינה למצוא לכך פתרון בהקדם.
נתניהו לא טיפש, הוא לא יקריב את בריתו עם הדתיים-חרדים על הקנה הרצוץ של השמאל.
ההתרשמות שלי משיחה עם אנשים חילונים היא שרובם רוצים פתרון שמקובל על כולם. זה אומר פשרות מצד כולם. לדעתי זה מה שנתניהו רוצה וזה מה שישיג.
.
_new_ הוספת תגובה



הקואליציה עם מופז
דוד סיון (שבת, 28/07/2012 שעה 11:57)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבעיה שיש לו עם מרכז הליכוד היתה הטריגר להכרזת בחירות הבזק.
בשום מקום לא טענתי משהו בקשר לכינוס מרכז הליכוד.

לפי המעשים של נתניהו השוויון בנטל בעניין הגיוס, לא ממש מעניין אותו. חלק מזה נובע מהברית שלו עם החרדים וחלק מזה נובע מבעיית הכוח של הפייגלינים במרכז הליכוד.

האלטרנטיבה לחרדים איננה בהכרח שמאל. יש גם לא מעטים בימין והימין הקיצוני שבעניין הזה תומכים בשוויון בנטל. יש גם הטוענים שבעצם שמירת הסטטוס קוו מבטיח הישרדות החרדים כי הסידור הקיים מלווה בסידורים כספיים בנוסף על הפטור מגיוס (http://www.youtube.com/watch?v=peRweoxbG1w).

אני מוכן לפשרה שהציע הרב אייכלר: פטור מגיוס למי שרוצה.
_new_ הוספת תגובה



הקואליציה עם מופז
ע.צופיה (שבת, 28/07/2012 שעה 12:33)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בסולם הזמן, קודם הכריזו על הכוונה לבחירות בזק ואחר כך הכינוס במרכז הליכוד.
מציאת חלופה ל''חוק טל'' היא אינטרס ראשי לנתניהו כי אחרת הוא ''גורר'' את העניין למערכת הבחירות.
_new_ הוספת תגובה



הקואליציה עם מופז
המסביר לצרחן (יום חמישי, 02/08/2012 שעה 22:07)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מרכז הליכוד לא היה פונקציה בקביעת הלו''ז, אלא רק הסקרים וההערכה להתרסקות קדימה. מבחינת מרכז הליכוד דווקא עדיף לנתניהו לדחוק ככל האפשר את הבחירות כדי ל'נקות' את המרכז מנרשמי-דמה למפלגה ורק אחר כך להתרכז בבניית הרשימה לבחירות.

הפתרון לעניין הגיוס הוא חזרה לחוק הקיים, שלפיו הצבא יגייס את מי שהוא רוצה מבין החרדים, כמו שהוא מגייס את מי שהוא רוצה מבין החילונים.
איך לא חשבו על זה קודם?
_new_ הוספת תגובה



לצערי חלק גדול של קלות קדימה שוב יתבזבזו
המסביר לצרחן (יום חמישי, 02/08/2012 שעה 22:02) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אם באמת חלק גדול של קדימה היה חוזר לליכוד אז הליכוד היה היום מגיע בסקרים ל-‏40 מנדטים לפחות. אבל כרגיל הישראלים הפתאים מעדיפים להצביע לריח ולצבע ולא למהות ודרך. 7 מנדטים נשארים ומתבזבזים על קדימה. התכשיט יאיר לפיד מקבל 10 - 14 מנדטים (מישהו יודע על מה?). והיתר זולג לליכוד וקצת לעבודה. כלומר, חלק גדול בציבור מתכון להצביע ללא-כלום יאיר-קדימה-לפיד. אז תגידו לי - הם שפויים?
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי