פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
הסוד הכמוס של ערביי ישראל
שלמה גזית (שבת, 22/09/2012 שעה 10:00)


הסוד הכמוס של ערביי ישראל

אלוף (דימ.) שלמה גזית



נזדמן לי לצפות לפני כחודשיים בתוכנית ''לונדון וקירשנבאום'' בה ניהלו השניים ראיון עם הד''ר מוחמד ביטאר, צעיר ערבי בן נצרת, על שני הספרים שפרסם (בשלב זה, בערבית בלבד) ובהם הביא את סיפור ההצלחה של ערבים ישראלים – מוסלמים, נוצרים ודרוזים – בעולם העסקים ובעולם המדע והאקדמיה.

השיחה עניינה והרשימה אותי, ובעקבותיה יצרתי קשר עם ד''ר ביטאר והזמנתיו לערב שאני מקיים מדי פעם בפורום של ידידים בביתנו שבמגדלי הים התיכון, להרצאה קצרה ולשיחה ולדיון בעקבותיה.

הייתה לנו הפתעה גדולה. ד''ר ביטאר חשף בפנינו את אחד הסודות הכמוסים של המדינה, שמענו מפיו על המהפך שעוברים כיום הרוב הגדול של ערביי ישראל, אזרחי המדינה, גברים וגם – אף כי בפיגור מסוים – גם נשים.

מסתבר שאין קשר לנעשה עם מה שאנו שומעים וקוראים בתקשורת. זו ממוקדת כמעט בלעדית בהופעתם ובפעילותם של חברי-הכנסת הערבים. אנו מותחים עליהם ביקורת – ובצדק – על שכל עיסוקם ועניינם ממוקדים במדיניות ישראל בשטחים הכבושים תוך הזנחת הטיפול בבעיות הדוחקות של האוכלוסייה הערבית אותה הם אמורים לייצג. ומכאן, שאוכלוסייה זו פשוט מתעלמת מן הפוליטיקאים המקצועיים, ומתמקדת מזה שנים בקידום האישי של הפרטים בני הדור הצעיר.

וכך, מי שנולדו למשפחות פלחים ברוכות ילדים, חסרי אמצעי קיום מינימאליים, חסרי השכלה, ובהרבה מקרים אף אנאלפביתים, הפכו במהלך שנות דור אחד או שניים למשפחות בהן החתירה לתואר אקדמי ראשון הפכה לנורמה מקובלת.

שוב, בתדמית הרווחת, חשבנו כי רוב הצעירים הערבים, בעת שהם נרשמים ללימודים אקדמיים, עושים זאת בפקולטה למדעי הרוח, כאשר הם בוחרים ללמוד ערבית, מזרחנות והיסטוריה של המזרח-התיכון, והנה מסתבר שהיום, כ- 26% מתלמידי הטכניון שבחיפה הם ערבים ישראלים, זהו שיעור הגבוה מחלקם באוכלוסייה. התרגלנו לפגוש רופאים ערבים ורוקחים ערבים – אך לא התעניינו במספרים – 35% מכלל הרופאים בישראל כיום הם ערבים ו- 65% מכלל ציבור הרוקחים – ערבים.

תופעה לא פחות מעניינת היא בתחום העסקי. אולי בשל הקושי להתקבל, להשתלב, להתקדם ולהצליח בעולם העסקים הישראלי-יהודי, הופכים ערבים רבים ליזמים. אלה עומדים היום בראש מפעלים ובתחומים שונים ומגוונים, כאשר חלקם מעסיקים מאות ואף אלפי עובדים, לרבות לא מעט יהודים.

היה מרתק לשמוע את לשמוע את סיפורו של עיסא חורי, בן למשפחת פלחים מעוטת אמצעים, אשר נאלץ לנטוש את ספסל הלימודים לאחר שבע שנות לימוד, אלא שבמהרה הפך מפועל בניין ליזם אשר הקים אימפריה תעשייתית העוסקת בתכנון, ייצור והקמה של מוצרי מתכת. חברתו הקימה, בין היתר, תחנת-כוח בדרום קוריאה. מפעליו פרוסים כאן בגליל, בנגב, ומפעל שלישי הקים בעקבה (על מנת לעקוף את הבירוקרטיה שלנו).

בעיות של שפה, המבחנים הפסיכומטריים והגבלות רבות אחרות מאלצות צעירים וצעירות רבים ללמוד במוסדות אקדמיים שמחוץ לישראל. יש היום קרוב לעשרת אלפים צעירים הלומדים בירדן, ועוד רבים אחרים במדינות שכנות אחרות.

החיים כמיעוט מנוכר בישראל מאלצים אותם להתקדם בכוחות עצמם. זהו פוטנציאל עצום שישראל יכולה לנצל אותו. לשם כך צריך להכיר את המציאות וכן – להחליף דיסקט באשר למקומו ועתידו של המיעוט הערבי החי עימנו כאן.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


פעם נוספת שגזית מגלה את אמריקה
ע.צופיה (שבת, 22/09/2012 שעה 14:26) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מעניין איפוא הוא חי עד היום?
_new_ הוספת תגובה



רבים מאד עוד לא גילו!
דוד סיון (שבת, 22/09/2012 שעה 15:53)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

המאמר לא מספר מתי גזית ''גילה'' את התופעה.
בהחלט טוב שדאג שגם שכניו ישמעו את פרטיה.
_new_ הוספת תגובה



טוב שגזית מופתע לטובה, חבל שגזית לא ידע
בצלאל פאר (שבת, 22/09/2012 שעה 20:44) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שישראל אינה מדינה רודפת ערבים.

אני תמיד טוען שלערבים פתוחה הדרך לכל משרה שהיא, כולל הרגישות ביותר. גזית יודע או זוכר שערבים עוזרים לנו בבטחון. אני ידעתי שערבים משתלבים בחברה ובכלכלה הישראלית, אבל למען האמת היקף השתלבותם מפתיע אותי לטובה. אני מקווה שהתהליך יבשיל וערביי מדינת ישראל יתייחסו לעצמם כערבים ולא כפלסטינים. פלסטינים יהיו אזרחי המדינה הפלסטינית שתקום בעתיד (בתקווה שהערבים שרוצים להיות פלסטינים יקחו את המשימה הזאת ברצינות ויזנחו את הטרור).
אני משוכנע שכשהסכסוך הערבי-ישראלי ידעך ואולי אפילו תקום מדינה ערבית-פלסטינים (נניח בירדן) וערפילי הקרב יפוגו, כי אז בהחלט ישנה אופציה סבירה שנשיא מדינת היהודים יהיה ערבי.
_new_ הוספת תגובה



מצחיק שאתה ''... תמיד טוען...''!
דוד סיון (יום ראשון, 23/09/2012 שעה 6:36)
בתשובה לבצלאל פאר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אם תבדוק את המספר היחסי של הערבים בקרב עובדי המדינה
יתברר לך שהטענה שלך חסרת כל בסיס.
_new_ הוספת תגובה



השיטה שלך נכונה , אבל . . .
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום חמישי, 27/09/2012 שעה 17:03)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

חלק מעובדי המדינה הם ותיקים .
חלק מועסקים דרך קבלנים למרות שהם עובדי מדינה לפי קריטריון עיסוקם .

השאלה היא מה אחוז עובדי מדינה ערבים בקרב העובדים החדשים ?
אולי אפילו יש גרף .
_new_ הוספת תגובה



העובדות שבידי הן חלקיות
דוד סיון (יום שישי, 28/09/2012 שעה 8:16)
בתשובה להמפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לפי מה שאני מכיר (משרד ממשלתי אחד) יש מספר ערבים קטן מאד - פחות מחלקם באוכלוסיה. מה שחשוב לזכור שהתהליך להכנסת ערבים לשרות המדינה החל כבר לפני כשני עשורים ועדין זה המצב.

יתכן שישנם משרדים בהם שיעורם גבוה יותר. אני לא מכיר עובדות שמאשררות (או לא) זאת.
_new_ הוספת תגובה



העובדות שבידי הן חלקיות
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום שישי, 28/09/2012 שעה 19:32)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לפי המתפרסם מפעם לפעם בעיתונות , יש מעט איוש מישרות במשרדי הממשלה .
חלקם של עובדים חיצוניים הוא רב .

מה ששאלתי זה מה חלקם של הערבים בין אלה שהם עובדי מדינה חדשים ?
הבנתי . אינך יודע . גם אני לא .
_new_ הוספת תגובה



מצחיק שאתה ''... תמיד טוען...''!
בצלאל פאר (יום ראשון, 16/10/2016 שעה 14:12)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

זה לא מצחיק זה עצוב. ישנם מגזרים שעקרונית לא רוצים לשרת במוסדות המדינה. המשטרה בתקופה האחרונה רוצה לגייס מאות שוטרים ערבים והיא אינה מצליחה למלא את הרשימה.
_new_ הוספת תגובה



הערות על''הסוד הכמוס של ערביי ישראל''
ד. סואן (יום רביעי, 10/10/2012 שעה 17:34) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

קראתי את רשימתו של שלמה גזית. שלמה אינו זקוק למליצי יושר שיעידו על רצינותו. הרקורד האישי שלו מדבר בעד עצמו. עם זאת, הנתונים על משקלם היחסי של ערביי ישראל בין הרופאים, הרוקחים ותלמידי הטכניון אמרו בעיני דרשני. ניסיתי לחפש נתונים סטטיסטיים. קשה מאוד למצאם. עליתי על פרטיכל של אחת מוועדות הכנסת משנת 2010. אף שהוא היה מסורבל, מבולבל וחסר נתונים קונקרטיים, הוא עוד העצים את ספקותיי.

בסופו של דבר הצלחתי לאתר נתונים רשמיים של משרד הבריאות, היפים לשנת 2010. על-פי נתונים אלה היו בישראל בשנה זו 30,046 רופאים, מתוכם רק 34% ישראלים. הווי אומר – 66% מכלל הרופאים בשנת 2010 לא נולדו כלל בישראל. ממילא יש להניח שאינם ערבים. אלוף גזית מצטט את ד''ר ביטאר ללא הרהור שני, כאשר הוא אומר ש-‏35% מהרופאים בישראל כיום הם ערבים. על סמך הנתון הרשמי שהבאתי כאן לא ייתכן, אפוא, שהמיספר שהביא שלמה גזית ברשימתו נכון...

אשר לרוקחים. עפי אותו מקור רשמי של משרד הבריאות היו בישראל בשנת 2010 7,458 רוקחים, מהם 45% נולדו בחו''ל. גם נתון זה פירושו שלא ייתכן ש-‏65% מכלל הרוקחים בישראל הם ערבים.

ואחרון-אחרון, ברשימתו מספר שלמה גזית (בשם ד''ר ביטאר) ש-‏26% מתלמידי הטכניון הם ערבים. גם מספר זה נראה לי מוגזם מאוד. נתוני הלמ''ס ( בפירסום משנת 2012: השכלה גבוהה בישראל תשס''ט) מציינים ( בלוח 3.17) כי בשנת 2008/2009 היו 91.3% מכלל מסיימי התארים בטכניון ''יהודים ואחרים'' הווי אומר – יהודים ועולי בריה''מ-לשעבר שאינם יהודים. רק 8.7% היו ערבים. קשה לי להניח שבמהלך 3 השנים שנקפו מאז השתנו פני הדברים בטכניון באורח כה דרמטי.

מה הלקח? – איזכור נתונים, גם אם הוא עולה בקנה אחד עם השקפת עולם ליברלית ועם תקוות לעתיד טוב יותר, מחייב בדיקה זהירה. בינתיים צוטטה רשימתו של שלמה גזית בשורה ארוכה של פירסומי רשת למיניהם. רק הפירסום הרחב הזה יהפוך בסופו של דבר ל''נתנה תוקף''...

ואשר למספרים, שלצערי אינם נכונים, כניראה – לוא יהי רצון...
_new_ הוספת תגובה



הערות על''הסוד הכמוס של ערביי ישראל''
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום רביעי, 10/10/2012 שעה 17:55)
בתשובה לד. סואן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

רק הערה טכנית .
האם משמעות הנתון כי 66% מהרופאים בישראל נולדו בחו''ל
משמעו
שהם גם הגיעו עם תואר אקדמי של רופא ?

אותה שאלה בייחס לרוקחים .
_new_ הוספת תגובה



הערות על''הסוד הכמוס של ערביי ישראל''
(יום חמישי, 22/09/2016 שעה 12:30)
בתשובה לד. סואן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

נכון לשנת 2012 מספר הרופאים הערבים בישראל הוא 2,281 מה שמהווה 9.6% מכלל הרופאים בישראל.
מקור: לוח 2, עמוד 18 בקישור:
http://www.israel-braingain.org.il/uploads/attachmen...
_new_ הוספת תגובה



הערות על''הסוד הכמוס של ערביי ישראל''
בצלאל פאר (יום ראשון, 16/10/2016 שעה 16:29)
בתשובה לד. סואן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ייצוג החסר של האוכלוסייה הערבית ברפואה נובע מייצוג חסר חריף של נשים ערביות, הן ביחס לנשים יהודיות והן ביחס לגברים ערבים, המיוצגים היטב ברפואה.

_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי