פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
צוק איתן – שלוש רמות
שלמה גזית (שבת, 30/08/2014 שעה 8:00)


צוק איתן – שלוש רמות

אלוף (דימ.) שלמה גזית



''צוק איתן'' תוכנן אולי כ'מבצע', אך בעצם היה מלחמה לכל דבר. ישראל לחמה כנגד מדינה שלמה, בין אם נקרא לה רצועת עזה, חמאסטן או פלסטין. משיוחלט על 'אות המערכה' נראה את היקף כוח האדם, בסדיר ובמילואים, שהופעלו במלחמה זו. ידענו 50 ימי מלחמה בהם שני שלישים מאוכלוסיית המדינה נאלצו לחפש מגן בהתרעה של שניות.

וכאשר יוענקו אותות המערכה, יש לוודא כי אות זה, ואולי אות מיוחד, יוענק לכל תושבי ''עוטף עזה'', לכל תינוק ותינוקת ולכל זקן וזקנה. תרומתם במלחמה לא נפלה מזו של לובשי המדים.

אין לי ספק שעוד ירבו הוויכוחים על תוצאות המלחמה. סקרי דעת הקהל היום אינם בהכרח הסקרים שיפורסמו בעוד חודש, שנה או עשר שנים. לפי סקר ''הארץ'' מן ה-‏28 באוגוסט, סבורים היום 26% כי ישראל היא זו שניצחה, 54% הצביעו על תיקו, ו-‏16% סבורים כי חמאס ניצח.

אני מבחין בין שלוש רמות שונות במלחמה: הטקטית, האופרטיבית והאסטרטגית.

ברמה הטקטית, דומני כי אין מחלוקת לגבי הביצוע המרשים של כוחות צה''ל במהלך המבצע. אתחיל במודיעין. שאיפתו של כל מפקד צבאי לקבל מודיעין מדויק ועדכני. מה שתרמו גורמי המודיעין, אמ''ן ושב''כ, יום אחר יום, במהלך 50 ימי הלחימה, היה ממש מדהים.

אני עובר לחיל האוויר, לכוח שהשכיל לנצל את המידע הרב, המדויק והמעודכן שהועמד לרשותו. ביצועי חיל האוויר הם שפטרו את הדרג המדיני מן הלחץ והצורך להשתלט על רצועת עזה.

דומני שמיותר להכביר מלים על ביצועי ''כיפת ברזל''. אני מתחלחל מן המחשבה היכן היינו אלמלא עמדה ה''כיפה'' לרשותנו.

ולבסוף, כוחות היבשה עליהם הוטלה המשימה של איתור המנהרות ההתקפיות והשמדתן. משימת לחימה קשה ומתישה, משימה שבוצעה בדרך מרשימה ושונה כל כך ממה שראינו במלחמת לבנון השנייה.

ברמה האופרטיבית אנו בוחנים את התוכנית המבצעית, את הגדרת היעדים ואת דרך השגת יעדים אלה. אודה, אינני יודע מה היו יעדי המלחמה של ישראל.

ההצעה ''שקט תמורת שקט'' הייתה ללא ספק הצעה ראויה, אלא שהאויב החמאסי לא נענה ובחר להפר את השקט בירי רקטות ופצמ''רים, ובתוכניות שלא הצליח לממשן. ישראל לא הגדירה לעצמה מה יהיו יעדיה אם לא יהיה שקט. הגדרה זו חסרה לקבינט, לממשלה ולכנסת, חסרה לעם בישראל, ובמיוחד לצד השני - מה צפוי לו. בהיעדר יעד ברור ומוגדר, איננו יכולים לשפוט אם היעד האופרטיבי הושג. שוב ושוב שמענו רעיונות וויכוחים על מה תעשה ישראל בשלב זה או אחר ונותרנו מבולבלים.

אינני יודע אם האחריות על מחדל זה מוטלת על המטה הכללי של צה''ל שלא הציע לחברי הקבינט תכניות אופרטיביות חלופיות, או שהיו אלה חברי הקבינט או הצוות המוביל (ראש הממשלה ושר הביטחון), שלא ביקשו ולא יזמו תכניות כאלה.

ברמה האסטרטגית, זו איננה מוגבלת ל-‏360 הק''מ המרובעים של שטח הרצועה. ישראל מתמודדת ברמה זו הן בזירה האזורית והן בזירה הבינלאומית. הצגנו לעולם תמונה הזויה בה לשני שלישים מתושבי ישראל עומדות לרשותם שניות בודדות לחיפוש מחסה. ניהלנו את המלחמה הכי מוצדקת בעולם. ירי הפצמ''רים והרקטות המומטר על האוכלוסייה האזרחית בישראל פתח בפנינו אפשרויות מדיניות חדשות, אופציות שיכולנו והיינו חייבים לנצלן.

זו, חוששני, הייתה ההחמצה הגדולה, ברמה המדינית-אסטרטגית . של ''צוק איתן''. החמצה על מה שלא השכלנו לעשות ולנצל, ועל מהלכים צבאיים שהתעלמו מן ההשלכות המדיניות-בינלאומיות. האשמה כאן כולה של הדרג המדיני.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


לא הבנתי מה ישראל הפסידה מבחינה אסטרטגית
עוז פרידמן (יום ראשון, 31/08/2014 שעה 0:20) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

או שלא היו דברים ברורים יותר לשלמה גזית לומר?
_new_ הוספת תגובה



צריך לשנות את הכללים
הזוהר הצפוני (יום ראשון, 31/08/2014 שעה 21:46) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מאז מלחמת לבנון 1982.זו אותה הבעיה.מחבלים שמסתתרים בין נשים וילדים.ואחר כך מאשימים את ישראל ברצח ילדים.

#עד היום,ישראל לא מצאה פתרון לבעיה הזאת##
נורא.עד היום לא הצלחנו להתמודד בהצלחה,עם סיטואציה של מחבלים בתוך אזרחים.

בעיה דומה,וקטנה יותר,היא ילדים שזורקים אבנים.ומפגינים שמשתוללים.

לכן אני מציע לשנות את הכללים.ולתת להגיון לנצח.לחשוב קודם כל,על עצמינו.
מה שמפליא הוא.שברגע שנשנה את הכללים,הבעיה תיעלם מאליה.
הערבים לא מתאבדים.ואם ישראל תתקוף ללא היסוס כל אזרח שותף.
הם יותר לא ישתמשו באזרחים כמגן אנושי !!
_new_ הוספת תגובה



ישראל לא יודעת לגמול לאוייב
הזוהר הצפוני (יום ראשון, 31/08/2014 שעה 21:53)
בתשובה להזוהר הצפוני
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אחד הפתרונות הנכונים והצודקים למאבק באויב הערבי.הוא להשיב לו כגמולו.
ישראל אף פעם לא ידעה,לגמול לאויב כפי רישעתו.סוג של התנשאות.
כביכול אנחנו טובים יותר...''טוהר הנשק''...צבא מוסרי...וכו'.
למה אני מתכוון?

יורים עליך רקיטה?!תירה חמש רקיטות בחזרה.
פיגוע במסעדה ישראלית?
השב''כ ישימו פצצה במסעדה ערבית.

מיידים אבנים?תיידה עליהם בחזרה.פשוט.
מה הבעיה של ישראל?למה זה לא קורה??
מי מתנגד,מי הבוגד שחוסם את התגובה הנגדית?
_new_ הוספת תגובה



צריך לשנות את הכללים
הזוהר הצפוני (יום שני, 01/09/2014 שעה 21:46)
בתשובה להזוהר הצפוני
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הכלל החדש,שצריך להנחות את צה''ל מעתה והלאה הוא:
מי שאחראי לאזרחים של עזה,זה החמאס.פשוט.
החמאס אחראי לבטחון של האזרחים שלו.לא ישראל.רק החמאס.

אם אזרח ערבי נהרג,החמאס אחראי.ילד ערבי נהרג,החמאס אחראי.
מוסד של אונר''א הופצץ,החמאס אחראי.

בדיוק כמו שממשלת ישראל,אחראית לבטחון של עוטף עזה,שדרות וכו'.
אם פוגעת רקיטה באשקלון,התושבים דורשים מיגון ובטחון מישראל לא מהחמאס.
כנ''ל בעזה.תושבי שכונת שאג'עייה ,צריכים לדרוש מיגון מהחמאס ולא מישראל.
_new_ הוספת תגובה



במקרה דנן ההחלטה אם לקרוא לזה מבצע או מלחמה היא החלטה פוליטית
בצלאל פאר (שבת, 06/09/2014 שעה 12:32) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ואין לה קשר ישיר לשטח. שכן מאפייני הפעילות הצבאית היו מוגבלים, צה''ל תקף מנגד במטוסים וארטילריה. הכניסות הקרקעיות היו רק לצורכי טיפול במנהרות. צבא ארגוני הטרור ברובו התחפר במנהרות או השתלט על דירות אזרחים, מתקני אונר''א, בתי חולים, בתי ספר, מסגדים, ולא יצר מגע ישיר ועקבי עם כוחות צה''ל. הזוהי מלחמה? לא בדיוק. עדיין פרופיל הפעילות המבצעית היה כמבצע מתמשך, שיראל היא לא הצד הממהר להפסיקו.

במלחמה אנחנו מדברים על הפעלת כל הצבא. הכנסת הצבא למגע רחב עם כוחות האוייב במטרה להשמידו מהר ככל האפשר. יש המצטערים שלא עשינו מלחמה. אלא שמלחמה תלויה בשני הצדדים. ארגוני הטרור השתדלו להתרחק ממלחמה, להסתתר, להיטמע בציבור. העיקר לשרוד מול המעצמה האזורית ישראל שלא טרחה להפעיל את כל אמצעי הנשק שברשותה.

קשה אפילו לקרוא למבצע 'מלחמה בטרור' שבשונה ממלחמה קונבנציונלית של צבא בצבא, כאן מדובר יותר במלחמה מבית לבית, דבר שגם הוא לא היה.

''צוק איתן'' אפילו שונה ממלחמת לבנון השניה, שם נכנסו כוחות צה''ל חטיבתיים לעומק שטח האוייב וניהלו קרבות נגד כוחות ארגוני טרור. ב''צוק איתן'' חיילי צה''ל נמנעו מיצירת מגע מתוכנן עם כוחות אוייב, במידה והם לא הפריעו לטפל האיתור ובפיצוץ המנהרות.

מבחינה זאת להיקף אוכלוסיית האזרחים שהושפעה מירי הרקטות אין שום משמעות. ב''צוק איתן'' הושפעו שני שלישים מהאוכלוסין במידות השפעה שונות. אינני מציע להשוות בין תושבי תל אביב, נתניה וחדרה ובין תושבי עוטף עזה. אפילו קריית גת לא עמדה במתקפות שנירים ושדרות עמדו בהן. אבל במה הדבר שונה כאשר במלחמת לבנון השניה עמדו 20% עד רבע מתושבי ישראל באיום מתמשך וללא מערכת טילית שתגן עליהם?

חשוב מבחינת הרמה האסטרטגית שיראל קבעה כללים חדשים. כל ירי פצמ''ר או רקטה על ישראל ייענה במתקפה צבאית לא מוגבלת ביעדיה ובזמן, באויר, בים וביבשה. מעתה חייבת הממשלה על תקיפה רקטית באם תהיה לחדש את המבצע (או להופכו למלחמה) כולל כניסה קרקעית ותקיפת כל יעד טרור והשמדתו, בלי נוהלי ''נקישה בגג'' והתרעות מקדימות וחוזרות. פשוט צה''ל צריך להפשיל שרוולים ולכתוש את כל עזה עד שהיא תתנקה מטרוריסטים. צה''ל יצטרך להתחיל לעשות מלחמה כמו שעושים מלחמה ולא לעשות עוד מבצע, לטוב או לרע.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי