פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
הקברניט הראשון
שלמה גזית (שבת, 21/04/2018 שעה 7:00)


הקברניט הראשון

אלוף (דימ.) שלמה גזית



צפיתי השבוע בערוץ 19, בפרק הפותח בסדרת ה''קברניטים'', פרק שהוקדש לראש הממשלה הראשון, דוד בן-גוריון. אין לי טענות לשיבוץ פרקים רכילותיים, פרקים המציגים את המנהיג הגדול כבשר ודם, בין אם היו אלה רומנים שניהל לצד רעייתו, פולה, ובין אם הייתה זו האובססיה לרכוש ספרים חדשים.

חסרו לי בסדרה שתי החלטות גורליות שקיבל והוביל ה'זקן', שתי החלטות שאלמלא הן – ספק אם היינו חוגגים היום 70 שנים לקיום המדינה.

את ההחלטה הראשונה קיבל בן גוריון עוד ב-‏1946, שנה לפני החלטת עצרת האו''מ על חלוקת ארץ-ישראל לשתי מדינות. היה ברור לו ל'זקן' כי אנו עומדים ערב מלחמה, ולא יהיו אלה ''מאורעות'' נוסח שנות השלושים, אלא מלחמה ממש, מול מדינות ערב, מול צבאות סדירים, עם תותחים, טנקים ומטוסים. היה ברור לו כי לא נוכל לעמוד במלחמה ללא שינוי מוחלט של תפישת הביטחון של היישוב היהודי באותה עת.

בן-גוריון תבע וקיבל את תיק הביטחון בוועד הלאומי, והוא ניצל את השנה שקדמה למלחמת העצמאות לשלוש מטרות:
  • טלטול ארגון 'ההגנה', הכנתו לקראת מלחמה של ממש (השונה כל כך מן ה'מאורעות'), הקמת חטיבות-המחוז, אותן ניתן יהיה להפריד ולהציב בפריסה ארצית בכל זירות הלחימה. ובמקביל – שטיפת מוח של פיקוד 'ההגנה' שנדרש להתכונן למלחמה מול תותחים, טנקים, מטוסים וספינות מלחמה;
  • יציאה למבצע רכש של אמצעי לחימה, נשק קל, משוריינים, טנקים, תותחים ומטוסים, מדינות אירופה היו עדיין משופעות בעודפי הציוד בשדות הקרב הגדולים של מלחמת העולם. ונשק זה החל להגיע ארצה תוך מספר חדשים, להיקלט ולהטות את הכף לצדנו בלחימה;
  • גיוס אדיר של משאבים – משימה שהוטלה על גולדה מאיר – למימון הרכש והוצאות הלחימה. היישוב שנדרש ל-‏18 חודשי מאמץ מלחמתי, לא היה עומד בכך ללא כיסוי כלכלי.
אלמלא הכנות אלה במועד, מראש, ספק אם היינו יכולים לנצח במערכה.

ההחלטה השנייה שקיבל הייתה לפתוח את שערי הארץ לעלייה המונית של ניצולי השואה. ובמקביל, לפתוח את שערי הארץ לעליית כל הקהילות היהודיות שבמדינות ערב.

בן גוריון הטיב להבין כי הסכמי שביתת הנשק אשר נחתמו אינם מבטיחים רגיעה ושלום וכי לא נעמוד באתגרים הצבאיים שנכונו לנו עם היישוב היהודי הקטן, בן ה-‏600 אלף נפש. על ישראל לפתוח את שערי הארץ לקליטת המונית של העולים חסרי הכול.

ואכן, תוך תקופה קצרה, תוך שנים בודדות, קלט היישוב היהודי מסה של עולים אשר שילשה את האוכלוסייה בישראל.

הקולטים, היישוב שזה אך נחלץ ממלחמה קשה, יישוב שרובם המכריע של תושביו היו הם עצמם עולים שהגיעו ארצה בעשר השנים האחרונות, קלט עולים שצריך היה להושיבם ב'מעברות' ולפזרם על פני הארץ על מנת להשתלט על שטחים שנכבשו במלחמה.

בזכות קליטה זו, שמונה שנים לאחר מכן, במבצע ''קדש'', וכעבור 20 שנים, במלחמת ששת הימים, עמדה מול האיום הערבי מדינה חזקה, מגובשת וערוכה לקרב.

שתי החלטות גורליות אלה לא מצאו ביטוי בפרק הראשון של ה'קברניטים, הפרק על דוד בן-גוריון.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 



מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי