|
על נושא המצות בערב פסח- שאלה לאליצור | |||
|
|||
את כדורי הפינג פונג מרדדים לפני הנחתם על הגחלים... | |||
_new_ |
על נושא המצות בערב פסח- שאלה לאליצור | |||
|
|||
לק''י יועזר - מה שאתה מתאר זו מצה כשרה לפסח ואלו המצות שאכלו אבותינו ואלו המצות שהיו מקובלות במזרח במשך דורות. אגב, גם השומרונים אופים מצות כאלו. בערך כך אני מתכוין לעשות מצות מחר. כמובן עם ההשגחה הדרושה. באשר לקמח שמור משיהו אחר קונה אותו אני אשאל ואם יש לו כתובת אתן תשובה מחר. אליצור | |||
_new_ |
על נושא המצות בערב פסח- שאלה לאליצור | |||
|
|||
אליצור, מדוע, בעצם, קמח הוא חמץ? הרי אבותינו בצאתם ממצרים, לקחו איתם קמח רגיל; לא שמור. | |||
_new_ |
על נושא המצות בערב פסח- שאלה לאליצור | |||
|
|||
לק''י קמח אינו חמץ. חמץ נוצר רק לאחר מגע קמח עם מים בטמפרטורת מינימום (של שמונה עשרה מעלות נדמה לי) שבה השמרים יכולים להכנס לפעולה ובטמפרטורת מקסימום (של שמונים מעלות נדמה לי) שבה השמרים המיצרים תפיחה מתים. אבותינו לא השתשמו כמובן בקמח שמור. זו מצוה שנתנה לנו לדורות - ''ושמרתם את המצות''. אנו חוששים שהקמח בא במגע עם מים ושומרים אותו מכך. דברתי עם מי שקנה עבורי קמח שמור. אין לו את הכתובת ומספר הטלפון של ספק הקמח הוא רק זוכר איך מגיעים לשם . זה בשכונת בית ישראל בירושלים. ואגב, אנו אופים על דבר הקרוי סאז'. זה מין חצי כיפה של מתכת שמחממים אותה מלמטה על מדורה. במקרה שלנו אנו אופים על גז לא על עצים. כמובן שהסאז' הזה מיוחד למצות לפסח. לא משתמשים בו כל השנה לפיתות. אליצור | |||
_new_ |
על נושא המצות בערב פסח- שאלה לאליצור | |||
|
|||
מדוע? והרי הסאג' הזה נצרף באש. האין דינו כדין כלי הנגעל לצורך הכשרה? (ואולם אני דיברתי על אפייה ישירה על הגחלים) | |||
_new_ |
על נושא המצות בערב פסח- שאלה לאליצור | |||
|
|||
לק''י אין די בהגעלה במים רותחים. יש צורך בליבון. ליבון הוא העברה באש עד שהסאז' משנה את צבעו ונוצות ניתזים ממנו. ובאמת רק הבוקר הוגיע לי משיהו שכך הוא הכשיר את הסאז' שלו לאפיה מצות מחר. אליצור | |||
_new_ |
לאליצור | |||
|
|||
אנא, חדל מן השימוש במילה סאג', המילה העברית היאה לכלי זה היא ''קימורית'' (כך קרא לה הפרופ' שמואל אביצור). | |||
_new_ |
לאליצור | |||
|
|||
לק''י תודה על התיקון המילה קימורית לא מוכרת לי. כנראה שאבותינו אפו על קימורית (אתה מרוצה?) של חרס. בימיהם רק עשירים מופלגים יכלו להשתמש בכלי מתכת. בכל אופן עכשיו חזרתי מאפית המצות לפסח. אליצור | |||
_new_ |
על נושא המצות בערב פסח- שאלה לאליצור | |||
|
|||
אבל בהכנת מצה מוסיפים לקמח מים. | |||
_new_ |
על נושא המצות בערב פסח- שאלה לאליצור | |||
|
|||
לק''י ודאי, אבל משך הזמן מהרגע שהקמח בא במגע עם המים ועד הרגע שנכנס לתנור שאז אנזימים מתים בחום הוא פחות משיעור חמץ. זמן זה הוא שמונה עשרה דקות כמקובל או לדעתו יוצאת הדופן של הרמב''ם עשרים וארבע דקות. ובכל מקרה בדרך כלל הזמן הוא פחות מרבע שעה. אליצור | |||
_new_ |
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים. |