פורום ארץ הצבי


http://www.faz.co.il/thread?rep=169345
מגבלות הדילמה של ''עמוד עשן''
בצלאל פאר (שבת, 17/11/2012 שעה 20:05)

אני שמח שיש אלוף פוליטי ששש להעניק ציונים לשבח לגופי המודיעין לאור מה שנראה לפחות עתה כהצלחה מבצעית מרשימה לפעילות ההתקפית של צה''ל ברצועת עזה. למיטב ספירתי עד כה נתקפו בדיוק מרשים קרוב ל-‏800 מטרות, מפירים של רקטות ועד מבני ממשל הטרור בעזה. הפלסטינים ספגו כ-‏40 הרוגים ו-‏100 פצועים מספר נמוך לכל הדיעות, בודאי אם ננקה מהן את אלה שחוסלו בכוונה תחילה משום תפקידיהם בארגון החמאס.
חבל שהוא לא משבח את ראש הממשלה ושר הביטחון שבנו לאורך חודשים ארוכים את האופציה לתקיפה מאסיבית נגד החמאס (וכל ארגוני הטרור האחרים בעזה), ידאו את מוכנות המודיעין והיחידות המבצעות בצבא, וקיבלו החלטות לבצע לאור כלל השיקולים - הפנימיים, היחסים עם מדינות ערביות כמו מצרים וירדן, ושיקולים אסטרטגיים וקשרים ביננו לבין מדינות המערב בעיקר - אותם מציג שלמה גזית.

לגבי ''המחקר המודיעיני'', כפי לשונו של גזית, מדובר התהליך ארוך של בניית 'בנק מטרות' שממפה את כל המטרות הראויות המהוות נקודות לבניית הכוח של האוייב. מרגע שנאספים מירב ומיטב המודיעין על המטרות, הן עולות לאישור הדרגים הגבוהים בצבא (עד הרמטכ''ל) ולאחר אישור הן מעודכנות תדיר ונמסרות ליחידות המודיעין המבצעי ביחידות הביצוע הרלוונטיות בצבא.

הערכת המודיעין היא דעת החוקרים את המתודולוגיה המדינית והצבאית של האוייב. כאן נכנסים הרבה יותר פרמטרים לתוך שיקולי ההערכה ושקילת חלקם היחסי הראוי בתמונת המודיעין הכללית על האוייב. הערכת מוידעין כשמה היא הערכה, ניסיון לצפות מה יקרה לאוייב במידה ויתקיימו תנאים א', ב', ג' וכו'. ישנה הערכת הסבירות והערכת סבירה-קיצונית, וכל תפקידן הוא להאיר את עיני הקברניטים המדיניים והצבאיים לאופי המשטר מהצד השני וניסיון לשרטט לפי זה את מעשיו ותגובותיו בהתקיים תנאים כאלה ואחרים.

כמובן שהערכות מעין אלה אינן נבואות המגשימות את עצמן, אבל הן נותנות כללי התמודדות ראויים עם המציאות הפעילה והמשתנה, באופן שיינתן לקברניטים 'נוסחאות כלליות' לפרש תהליכים ולעצב מדיניות כנגדן או לניצולן.

הבעיה הקרדינלית בהערכות מודיעין כאלה היא שמוערך עצמו לא יודע בעצמו כיצד הוא יתנהג מחר מול בעיות שיצוצו מולו. סביר בהחלט שקברניט האוייב יפעל לפי הערכים שלו, לפי האינטרסים שלו, של מפלגתו ושל מדינתו ואם המודיעין הנגדי יודע להגדיר אותם, הוא יכול להעריך בסבירות גבוהה את התנהגותו הלאה. אלא שיש פעמים שמשתנים ההגדרות האלה, דבר שמתקיים כמעט כל הזמן, והמודיעין לא מבחין בשינויים האלה בשם 'התיקונים' הזעירים שחלים במדיניות האובייקט הנעקב. יש פעמים שאפילו מקורביו של אותו מנהיג מופתעים מפעילותו. מקרה כזה היה כשסאדאת הודיע מעל בימת הפרלמנט בקהיר שהוא רותצה להגיע לירושלים כדי לעשות שלום עם ישראל. שום מודיעין בעולם לא יכול לחזות שינוי כה קיצוני במידה והוא נעשה בראשו של המנהיג עצמו והוא מפתיע גם את מקורביו. אבל בכל זאת המודיעין העריך שפני סאדאת להסדר מדיני עם ישראל מתוך ניתוח הדברים שאמר סאדאת בפרלמנט, במפלגה ולעיתונות החל מ-‏1975, ומתוך זה שמצרים הפכה להיות מדינת חסות אמריקאית. למרות הפגישה של יועצו של סאדאת עם משה דיין וראש המוסד יצחק חופי במרוקו, אף אחד לא העלה בדעתו שסאדאת יכריז בפרלמנט את אשר הכריז ותוך 3 ימים גם יגיע לירושלים. המודיעין צדק אז שפני סאדאת להסדר מדיני, אבל טעה בכל שלא חזה לכאורה את הגעתו המהירה של סאדאת לישראל. זוהי 'טעות' נסבלת שכן היא מגשימה בעוצמה גבוהה יותר את הערכת המחקר המודיעיני. מקרה הפוך הוא הערכת חסר שטענה שאין פני מצרים למלחמה במהלך השנה (1973) ולמרות המידע הרב ששלל את ההערכה הזאת נכשל המודיעין לתקן את הערכתו, את ''הקונספציה'' שלו בדבר היתכנות גבוהה למלחמה.

כשהחליט רבין לקבל את ההצעה שהביא יוסי ביילין לפניו בעניין השיחות שמתקיימות עם נציגי ערפאת באירופה, החליט רבין להמשיך במסלול השיחות הסודיות עד להבשלת המהלך להסכמה עקרונית חתומה בלי ליידע את ארגוני המודיעין שעיסוקם היה לתת הערכות מצב גם בנושא המדיני הפלסטיני. ניתוק המודיעין מהשפעה, בדיקה והבעת דיעה סביר שפגע ביכולת רבין והממשלה לטפל בצורה סדורה בסעיפי ההסכמות עם ערפאת.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.