פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה לאלכסנדר מאן, 04/06/02 4:02)

http://www.faz.co.il/thread?rep=2425
הדוגמא הפרוסית ו''הרשות החמישית''
אורי מילשטיין (יום שלישי, 04/06/2002 שעה 9:54)
בתשובה לאלכסנדר מאן

אלכס שלום,

אתה צודק! לפחות עד היום לא היה בהיסטוריה שום צבא אינטלקטואלי. על הטעם לכך כבר עמדתי בעבר בפורום זה: מבנה הארגון הצבאי מונע פיתוח כלי חשיבה ''תרבותיים'' והוא מסתפק בכלי החשיבה ''הגנטיים'' (פרימיטיביים) - נסיון אישי ושכל ישר. נימוק זה הינו חד מימדי, שכן צבא כמו כל ארגון אחר מושפע לא רק מן המבנה שלו אלא גם מן הסביבה שבה הוא פועל. לפיכך היו בהיסטוריה צבאות יותר אנטי-אינטלקטואליים ופחות אנטי-אינטלקטואליים שבאופן יחסי הם ''אינטלקטואליים''.

דוגמא לצבא אינטלקטואלי, הוא הצבא הפרוסי שהושפע מן המסורת הפרוסית ש''המפקדים שווים בפני המלך'' ומתפיסותיו האינטקלקטואליות של פרדריך הגדול שפעל במחצית השניה של המאה ה- 18. תפקודו האינטלקטואלי (באופן יחסי) של הצבא הפרוסי בא לידי בטוי דווקא אחרי התבוסה בקרב יינה נגד נפוליון בתחילת המאה ה-‏19אז הקים מלך פרוסיה את ''וועדת שרנהורסט'' שפעלה באופן אינטלקטואלי לעילא וחוללה רפורמה יסודית בצבא הפרוסי. תנאי הכרחי להצלחתה של ועדה זאת היה ששרנהורסט היה מגדולי האינטלקטואלים הצבאיים בהיסטוריה ובן טיפוחיו הוא קלאוזביץ.

תוצאות הרפורמה של שרנהורסט ממשיכיו: איחוד גרמניה, ניצחונות על אוסטריה וצרפת במאה ה- 19 והקמת הצבא הגרמני המודרני שהיה הצבא הטוב ביותר בעולם אחרי ימי הביניים.

אם נחזור לצה''ל: לא רק שהסטרוקטורה של צבאנו היא אנטי-אינטלקטואלית, כמו כל הצבאות, אלא שהוא פועל בסביבה אנטי-אינטלקטואלית, בתחום הביטחוני לפחות. בעקבות אמרתו המפורסמת של סוקרטס, נאמר שעל מנת לשפר את תפקוד צה''ל , ראשית יש להבין שהוא ארגון אנטי-אינטלקטואלי. הבנה זאת תוביל אותנו גם ליכולת להשתיל יסודות אינטלקטואליים בתוכו כפי שעשו הפרוסים, וגם לחיזוקו על ידי ארגונים אינטלקטואלים-ביטחוניים כפי שאני מציע: להקים בישראל ''רשות חמישית'' חושבת, שתפתח תובנות ביטחוניות, שתכשיר את אנשי מערכת הביטחון ושתהווה מועצה לביטחון לאומי, דהיינו גוף מיעץ לממשלת ישראל.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.