פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה לאריה עירן, 10/11/07 9:01)

http://www.faz.co.il/thread?rep=106734
אני מניח שבשלב זה נתת רק כותרות. לא?
דוד סיון (שבת, 10/11/2007 שעה 9:40)
בתשובה לאריה עירן

בנתיים על שני דברים יש לי מה להגיד:

1. על קיפוח מצד השילטון יש לי סיפור עבורך. לא מזמן (נדמה לי שזה היה לפני כנס שדרות הקודם) פנתה אלי תחקירנית של ''פופוליטיקה'' שכנראה מצאה את עמדותי הכלכליות בפורום. לצערי היא ציפתה ממני שאתאר לה איך, אנחנו בדרום הרחוק מקופחים. אלא שבהשקפתי נקודה בסיסית (כתוצאה מחינוך ''שמאלי'') שהאחריות לחיי ולחיי משפחתי היא לא של אף אחד אחר. מדינה זה כמו אמא ואבא שהאחריות שלהם היא לא אין סופית. מרגע שהציבה תשתיות בסיסיות (מוצרים ציבוריים) על התושב לדאוג לשאר. כך היה בשנותיה הראשונות של המדינה. אם לא היה מה לאכול אז אכלו-אכלנו רק 5 זיתים בארוחת הבוקר וכאשר היה אכלנו יותר...

בענייני ביטחון הסיפור קצת אחר כי הפרט לא יכול לארגן צבא (מוצר ציבורי) במדינה מסודרת. אבל גם בהקשר הזה כל אחד צריך לקחת את האחריות ולהסתדר עם ''מה שיש''. אני עוד זוכר איך רצנו למקלטים משקי חול.

אצלנו יש תופעה מוזרה עוד יותר מצביעים בעד שלטון לא סוציאליסטי ומתלוננים שהוא לא מתנהל ככזה. אם לשם שינוי נבחר לחיות במדינה סוציאליסטית יהיה אולי מקום לטעון טענות מהסוג שהעלית על קיפוח מצד המדינה.

2. ''מגיע לי-לנו'' הפך ביטוי מוביל בחברה שלנו. אבל את ילדינו אנחנו מלמדים כל הזמן שסדר הדברים מתחיל מנתינה ואם שפר מזלנו גם מקבלים.

http://www.faz.co.il/thread?rep=106736
אתה מאמין שענית לעיניין . אני חושב שלא .
אריה עירן (שבת, 10/11/2007 שעה 10:52)
בתשובה לדוד סיון

1- באיזה קצב טופלה האוכלוסיה הפגועה במלחמת המפרץ הראשונה ? זו שגרה במרכז . ובאיזה קצב מטופלת שדרות ?
2- הימנעות הממשלה שבראשה אולמרט מהכרזה על זמן חירום ,מל''ח-קמח-תרח מנעה שבועות טיפול ראוי בתושבים עד קו חדרה . אם הפגיעה הייתה בצפונבונים צ'יק-צ'אק היו עושים את האלמנטארי .
3- אני לא חושב שחינוך חינם זה סוציאליזם . לדעתי זה אינטרס לאומי . אתה יודע זאת ואם תכחיש , אגן על עמדה זו .
4- השילטון היה סוציאליסטי בהצבעה עד 1977 מאז התחלף לכאן ולכאן . הקיפוח היה מאז . היום המדיניות היא אולטרא-קאפיטליסטית . אולמרט ו''גיל'' הגיעו לשלטון כחוק אך בגניבת דעת .
5- משפטך האחרון נכון בחציו הראשון ושגוי בחציו השני . החינוך בארץ , אם יש בכלל חינוך , הוא לאגואיזם . השכלה לעם אינה מדיניות ממשלתית מזה זמן רב .
6- חברות-כח-אדם הן פתח לעבדות . זה כמו דברים אחרים הוא הפרטה של אחריות השלטון לעם .
7- אתה כלכלן משכיל אבל אתה שוכח דבר מרכזי , שאינו כלכלי . זה הצורך באירגון לשם השגים . בני אדם משחר ההיסטוריה פעלו יחד וויתרו על חלק מעצמאותם בתמורה להישגים קבוצתיים . כאשר ליחיד בחברה התועלת מפעילות בחברה ניזקה גדול מהתועלת ליחיד , הוא מתנתק ממנה בדרכים רבות . זה קורה כעת בישראל .

http://www.faz.co.il/thread?rep=106740
לצערי לא ירדת לסוף דעתי
דוד סיון (שבת, 10/11/2007 שעה 11:41)
בתשובה לאריה עירן

הצגתי עמדתה עקרונית על תפקידה של המדינה. אם אתה עדין חושב שהגבתי לא לעניין אז כנראה שלא ירדת לסוף דעתי. התחושה הזאת מתחזקת כאשר אתה מפרט פרטים נוספים מעמדותיך על האקטואליה.

עוד מספר פרטים חשובים לדעתי:
א. לא הבנת את המשפט האחרון וחלקית זו אשמתי. המשפט הזה מתייחס למה שאבא או אמא או המשפחה מלמדת את ילדיה. ככזה הוא נכון בשלמותו. אין למשפט הזה כל קשר ל''החינוך בארץ,...''
ב. אם לפי שכתבת אתה מכיר בכך שאני כלכלן משכיל על תנסה להגיד ש'אינני זוכר' עיקרונות כלכליים כמו עלות (נזק) ותועלת. אני זוכר היטב. הרי הם חלק מהבסיס עליו ניצבת עמדתי העקרונית על תפקידה של המדינה.

ג. עוד הסבר ציורי (שלא אני המצאתי) על תפקידה של המדינה לפי דעתי המקצועית: תפקידה העיקרי של המדינה הוא כתפקידה של מערכת השמן במכונית - לשמן ולהחליק את החיכוך בין החלקים הנעים במנוע. אמנם השמן לא מניע את המכונית אבל היא לא תיסע רחוק בלי שמן או עם תקלה במערכת השמן. כל השאר באחריות הפרטים... ואין ''מגיע לי'' בכלל.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.