פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה לאורי מילשטיין, 14/09/02 6:45)

http://www.faz.co.il/thread?rep=11163
אורי: האם עמי האיזור הם ''אומות אמונות צבאיות''?
מיכאל מ. שרון (יום שני, 16/09/2002 שעה 2:32)
בתשובה לאורי מילשטיין

כנראה שיש משהו בדבריך. שכן פובליציסטים ערבים באיזור, למשל במצריים (כשבמצריים שכבה של כ- 8 מליון עירוניים מרכזת את עיקר התרבות והאינטלקט במזרח התיכון) אמרו שעמי המזרח התיכון אינם בנויים כלל למלחמה ולצבאיות. ובאותה נשימה הוסיפו שפקיסטן למשל הינה מסוג שונה, וכן בנוייה ללוחמה יעילה יחסית.

כך, כ- 30 אלף אמריקנים זרו לכל רוח במלחמת המפרץ הראשונה צבא עיראקי מצוייד מאד, עם שפע שריון, צבא בן מיליון אנשים.

דומני שכמה חיילי פלמ''ח במלחמת העולם השנייה, הפיצו לכל רוח את הצבא הסורי תחת ממשלת וישי משתפת הפעולה בצרפת, אך איני בקי בפרטי העניין.

במלחמת העולם השנייה והראשונה הערבים כלל לא נחשבו לגורם צבאי פוטנציאלי, ודומני גם שלא גוייסו ללוחמים לצבא הבריטי, בניגוד להודים, למשל.

מאידך, המיתוס של הלוחם האציל בן המדבר, עקב ידידותו של הקולונל לורנס איש ערב עם כמה רוכבי גמלים בדואים במלחמת העולם הראשונה, עמד אולי מאחורי הענקת סובריניות והכתרת כמה שליטים ערבים על עבר הירדן, עיראק, סעודייה וכד'.

במלחמת ששת הימים, כשנשאלו קצינים מצריים אודות דוקטרינת הלוחמה הסובייטית, דומני שהם אמרו במבוכה שלא ידעו כלל שקיים דבר כזה.

במלחמת יום כיפור הושגו הישגים מוגבלים על ידי המצרים, עקב אימון ממושך של חיילים מצריים במשימות מוגדרות, שעיקרם היה החצייה ותפיסת המוצבים. במלחמות שריון בשריון לאחר ההשתלטות הזאת, הם נפוצו לכל רוח.

במלחמה זו הושמדו מאות טנקים סוריים על ידי קומץ טנקים ישראלים, ללא כל סיוע אוירי. דומה שהסורים כלל לא ידעו כיצד לבצע פעולה צבאית תכליתית עם השריון שלהם, פרט להנעתו המסודרת בשטח.

מאידך, יכולת לצלוף ולירות מתוך עמדות מבוצרות אכן קיימת אצלם, כפי שהיתה קיימת אצל הצבא הטורקי במלחמת העולם הראשונה, כשהטורקים היו ידועים כצלפים משובחים (אבל לטורקיה יש גם מסורת של לחימה מאורגנת יעילה יחסית של יחידות גדולות).

אומות אמונות צבאיות הם למשל עמים במזרח הרחוק כמו וויטנאם, או יפן. אך האם אינדונזיה הינה למשל אומה כזו?
דומה שבעברם של הערבים מסורות צבאיות מהמאה ה- 7 ה-‏8וחלק מימי הביניים. אבל האם השתלהבות קבוצתית דתית כזאת רלוונטית לצבאיות מודרנית שעיקרה אירגון ותאום של יחידות גדולות על מגוון מטלותיהם?

אין כאן ביטוי של ''זלזול באויב'' אלא הצבעה על גורם הנקרא ''אומה המסוגלת לצבאיות'' מול אומות שאינן כאלה, דבר שאינטלקטואלים בעולם הערבי, בפרט במצרים הצביעו עליו.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.