פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה לנתן גפן, 28/09/02 19:43)

http://www.faz.co.il/thread?rep=12345
ז'דאנוב וז'דאנוביזם
Doron Arazi (שבת, 28/09/2002 שעה 21:35)
בתשובה לנתן גפן

אנדריי ז'דאנוב היה פונקציונר קומוניסטי בברית המועצות של סטאלין, מדור העסקנים הצעיר-יחסית שעוצב וקודם על-ידי סטאלין אחרי הטיהורים הרצחניים הגדולים של 1936/38 ושנשא בתפקידים חשובים במלחמת העולם השניה והיה בסיומה בשנות ה- 50 שלו: על דור זה נמנו גם מאלנקוב וחרושצ'וב. ז'דאנוב היה מזכיר המפלגה הקומוניסטית (ק.פ.ס.ס.) בלנינגראד, המשרה השנייה בחשיבותה במנגנון המפלגה, מאז רצח קירוב ב- 1934 ובתור שכזה גם האחראי הפוליטי על חזית לנינגראד במלחמה. ב- 1945 החל זינוקו המטאורי, כאשר סטאלין סימן אותו לפחות כלפי חוץ כיורשו והפקיד בידיו את אירגון הקומינפורם ואת מדיניות המדע והתרבות. בשנות המלחמה, כשהכל שועבד להשגת הניצחון, נטש סטאלין למעשה את האידיאולוגיה הקומוניסטית ועורר בכך ציפיה נרחבת לליברליזציה ולהקלת עול המשטר אחרי הניצחון,ז'דאנוב נבחר על ידיו כדי לעקור ציפיה זו ולהוביל את החזרה לקו אורתודוכסי נוקשה. בנאומיו קבע ז'דאנוב את החזרה ל''מלחמת המעמדות'' וכפה את ה''ריאליזם הסוציאליסטי'' על כל היוצרים והאמנים. הוא הוביל את ''טיהורם'' של הליבראלים-יחסית במפלגה (ווזנסנסקי), סימן את סגנון האמנות המאופיין בציורי-ענק של קולחוזניקיות עבות-בשר המחייכות מעל הגה הטרקטור, השתיק את המוסיקה ה''בורגנית'' של שוסטקוביץ' וכשיא האיוולת הפך את הביולוגיה של מיצ'ורין-ליסנקו, שהיתה הבל מוחלט, לדוגמה מחייבת של המדע הסובייטי משום שהתאימה למארקסיזם. בתחום היהודי התבטא הקו של ז'דאנוב בפירוק הוועד היהודי האנטי-פאשיסטי, בצימצום חופש הכתיבה של סופרי היידיש ובחיסולו של שלמה מיכואלס בתאונת דרכים מבויימת - הכל עדיין בצורה שקטה, ללא אנטישמיות רשמית (שתגיע ב- 1952).

ז'דאנוב עצמו מת במפתיע ב- 1948 בגיל 52 בלבד, ונראה שחוסל בשקט ע''י סטאלין כאמצעי זהירות לאחר שצבר כוח רב מדי לטעמו. העובדה שב''משפט הרופאים'' ב- 1952 הם הואשמו בדיעבד בהרעלת ז'דאנוב היא יותר מרמז לכך שסטאלין ''אירגן'' את מותו של ז'דאנוב בעצמו. מכל
מקום, עם הסתלקות ז'דאנוב נפתחה דרכו של חרושצ'וב לצמרת ולשלטון בבריה''מ אחרי מות סטאלין (1953-64).

אצלנו היתה לז'דאנוביזם השפעה רבה על מפ''ם, שנוסדה ב- 1948 והיתה אז בשיא (או בשפל) של הטראגדיה הסובייטופילית שלה. ולפני שתתחיל כאן ההשתלחות האוטומטית הפרועה של דוברי הימין באתר נגד השמאל הישראלי לדורותיו, הערה מקדימה למען השיפוט ההיסטורי המאוזן: לית מאן דפליג שהשיגעון הסובייטופילי של מפ''ם (כולל אחדות העבודה האקטיביסטית)היה טראגדיה קשה, אך יש להבינה כפרי נסיבות הזמן, ובהקשר ההיסטורי דאז הוא התמזג , למרבה הפרדוקס, עם שיא הלהט האקטיביסטי הציוני המיליטנטי ביותר - ראה דפי הקרב של התרבותניק אבא קובנר בתש''ח, למשל.

בסופו של דבר הוא היה תופעה חיצונית ומאולצת, וכך יצירות ברוח הריאליזם הסוציאליסטי כמו אנדרטת נגבה או אנדרטת מרדכי אנילביץ' נוצרו באופן ספונטני ובהקשר של מאבק לחירות, ולכן נושאות בחובן את רוחו יותר מאשר את רוח התכתיב השלטוני העקר כמו מקבילותיהן בכיכרות מוסקבה ולנינגראד, למרות הדמיון החיצוני.

ולנוחיותך ולנוחיות הקוראים, הנה תעתיק השמות הלועזיים בתגובה זו:

Andrei Zhdanov
Khrushchev
Malenkov
Voznesenskiy
Shostakovich
Lsyenko
Michurin
Shlomo Michoels

http://www.faz.co.il/thread?rep=12357
לדורון ארזי: יפה להזכר בנשכחות שלפעמים צפות...
רפי אשכנזי (שבת, 28/09/2002 שעה 23:38)
בתשובה לDoron Arazi


http://www.faz.co.il/thread?rep=12359
לארזי: תודה על כתבה מאלפת ונבונה. אני אישית זוכר
מיכאל מ. שרון (יום ראשון, 29/09/2002 שעה 0:04)
בתשובה לDoron Arazi

איך בבית ברנר, בסרטים שהקרינו בתחילת שנות ה- 60 ,
ניתנו כותרות ז'דאנוביות שלא השאירו מקום לתהיות זעיר בורגניות במה המדובר בדיוק: למשל ל''המלט'' עם לורנס אוליבייה ניתן ההסבר הממצה נוסח: נסיך דני המתלבט בין חיי השפלה או נקם ברוצח אביו החי עם אמו.

http://www.faz.co.il/thread?rep=12426
תודה. אין שמחה כשמחת המחבר שזכה לעניין את קוראיו.
Doron Arazi (יום ראשון, 29/09/2002 שעה 20:38)
בתשובה למיכאל מ. שרון


מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.