פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה לאריק פורסטר, 06/06/11 18:09)

http://www.faz.co.il/thread?rep=160848
רבקה דוברת אמת כהרגלה
חכם ציון (יום שישי, 10/06/2011 שעה 15:56)
בתשובה לאריק פורסטר

ובודאי כשהיא מספרת מעדות אישית.

ערביי יפו המותשים ברחו בכל דרך. אם היה נתיב לתוך כדור הארץ, הם היו בורחים גם לשם.

לטעון שאזור מסויים היה ''אזור קרבות'' בשעה שדווקא יפו היתה אזור קרבות רוב הזמן שבין כ''ט לנובמבר ועד ד' באייר הוא זריית חול בעיניים, כי השאלה היא באיזה שלב התנהל הקרב וגם האם ה''הגנה'' נתנה לבורחי יפו לנוע חופשי מזרחה או אולי הבריטים ניהלו את בריחתם. לא הכל שחור, פוסטר.

ערביי יפו ברחו בשלושה שלבים עיקריים שחלקם נמשכו לאורך ימים.
1. השלב הראשון של המלחמה מ- 29 בנובמבר 1947 ועד ל- 25 באפריל 1948 ברחו מהעיר למעלה מ-‏20,000 ערבים. אפשר לכנות זאת 'בריחה עצמונית מתוך פחד וחשש עתידי לנקמה''. גם התהילה השיקרית שהפיצו הערבים על דיר-יאסין הכניס חרדה בהרבה לבבות ערבים בארץ בכלל. רבים מהם נטשו מבחירה בלי כל איום ממשי ומיידי עליהם.

2. בשלב השני, עם תחילת התקפת האצ''ל ב-‏25 באפריל 1948 נותרו ביפו כ-‏50,000 תושבים. הבריחה כעת היתה מתוך תחושת מצוקה ותוצאות הקרב בשטח. חלק מפגזי המרגמות נפלו שלא בכוונה גם על בתים שלא היוו מטרות צבאיות.

בשלושת ימי הקרבות שניהל האצ''ל ביפו הומטרו ללא הרף פגזי מרגמות למטרות צבאיות, אבל הרעש, האש, העשן והריח הכניסו חרדה לליבות הערבים שנותרו בה. ה''הגנה'' הצטרפה לאצ''ל וסגרה על יפו ממזרח ומדרום. המתקה הציונית הצליחה לשבור את רוחם של הערבים ולעורר בהלה בקירבם ותושבי יפו החלו בבריחה המונית. בשלב הראשון ברחו היפואים ובעיקר מנהיגיהם בדרך היבשה בליווי בריטי ורק בשלב השני, לכשנאספו מספיק ספינות בנמל, הועמסו הנותרים על הספינות האלה.

3. בשלב השלישי שהחל ב-‏1 במאי נותרו כ-‏15,000 ערבים ביפו שביקשו לנטוש עם שוך הקרבות. ה''הגנה'' היתנתה את הסכמתה בעריכת חיפוש נשק אצל היוצאים. הבריטים, שמועד תום המנדאט שלהם כמעט הגיע, לא ניסו להשאירם ביפו אלא נטלו על עצמם לפנות את הערבים שנותרו, בפינוי מנהלי, שארך שבועיים. ב-‏13 במאי, ערב סיום המנדט, חתמה ועדת החירום הערבית של יפו על הסכם כניעה רשמי עם ה''הגנה'', כאשר בעיר נותרו כ-‏4,000 תושבים בלבד, בתוכם 1,500 גברים.

כאן המקום להרגיע את פוסטר ולהזכיר לו שלהתקפה הציונית על יפו קדמה שרשרת של התקפות ערביות, של כוחות מקומיים ומתנדבים מוסלמים מהחוץ. בסוף ינואר הגיעו לעיר קבוצות לוחמים מ'צבא ההצלה הערבי (של קאוקג'י הלבנוני) שכללו מתנדבים עיראקים ובוסנים שלקחו עליהם את האחריות להגנת העיר (חלקם הפך בתחילת שנות ה-‏50 גם הם ל'פליטים פלסטינים').
ההתקפות הערביות נמשכו ברצף מסוף 1947 וכללו פשיטות על שכונות גבול, ירי צלפים והטמנת מטעני נפץ.

http://www.faz.co.il/thread?rep=160859
רבקה דוברת אמת כהרגלה. תודה ציון
rivka (יום שישי, 10/06/2011 שעה 19:00)
בתשובה לחכם ציון

לאריק יש בעיה בהבנת הנקרא. הוא נותן פרשנות למה שכתוב מהרהורי ליבו..

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.