פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה ליוסף אליעז, 05/07/12 13:20)

http://www.faz.co.il/thread?rep=167923
ישראל, ירדן, פלסטין
ע.צופיה (יום חמישי, 05/07/2012 שעה 13:42)
בתשובה ליוסף אליעז

עם כל הכבוד לך, מר אליעז, צר לי שאתה קורא את דבריי בשטחיות ועונה לא לעניין מבחינתי.
לגבי עבר הירדן המזרחי ציינתי כי יישות מדינית יהודית הייתה רק פעמיים או שלוש בלבד( אלכסנדר ינאי, שלמה המלך) וגם זאת לתקופה קצרה.וזאת בניגוד למצב בעבר הירדן המערבי שישויות מדיניות יהודיות היו במשך תקופות ארוכות.לכן, תמיד אפשר לתבוע ''זכות'', אך אף גורם לא התייחס לתביעה זו על עבר הירדן המזרחי אפילו בשמץ של רצינות.
אם תעקוב אחר גלי ההגירה לארץ ישראל ולעבר הירדן המזרחי תמצא שרובם המכריע היה מכיוון דרום, דהיינו מחצי האי ערב.לכן הם מכונים בלשון עממית בדואים.היו גלי הגירה גם ממצרים ומאגן הים התיכון, אך באורח נדיר יחסית לגלים מדרום.
ההתיישבות היהודית הנמרצת בא''י במאה ה-‏20 יצרה עשרות אלפי מקומות עבודה ולכן זרמו אליה מהגרים מכל המזרח התיכון.אך זה מאפיין רקר את התקופה בין 1900-1948.
הסוכנות היהודית הבינה שיש לתת עדיפות להתישבות בעבר הירדן המערבי ולכן לא נעשה מאמץ התישבותי מזרח לירדן.
בעקבות מלחמת העצמאות נמלטו מאות אלפי תושבים לגדה המערבית ולעבר הירדן המזרחי והם היום ,באמת, מהווים רוב בממלכה.
לפי הידע לי במהלכים הבריטיים בסוף מלחמת העולם הראשונה ומיד לאחריה, הם כלל לא התכוונו ש''הבית היהודי'' שהבטיחו יכלול גם את עבר הירדן המזרחי, וגם לא את כ ל עבר הירדן המערבי, לכו הטענה ש''נגזלנו'' היא רק בראשנו בלבד.

http://www.faz.co.il/thread?rep=167924
ישראל, ירדן, פלסטין
יוסף אליעז (יום חמישי, 05/07/2012 שעה 16:51)
בתשובה לע.צופיה

לע. צופיה,

יש ויכוח נוקב לגבי מהות הצהרתו של לורד בלפור.
בלפור בתחילת שנות העשרים של המאה העשרים ידע על ריבוי האדמות בהן מחזיקים הערבים [אדמות שהפכו ברבות הימים ל-‏22 מדינות ואולי כבר יותר, נראה אם סוריה תתפצל, וגם עיראק מדממת בין השיעים לסונים].

אפשר להתווכח אם הצהרת בלפור והמנדט להקמת בית יהודי בארץ זו עליו החליט חבר הלאומים היו אמורים לחול גם על עבר הירדן המזרחי, אך דומה שלא היה חולק סביר היה אז שהמדינה היהודית היתה אמורה לקום בכל פלסטין, דהיינו היינו מן הים עד לירדן. רוב ירדן היתה שוממה ואיש לא ראה בה ישות נ פרדת, עד שנוצר הצורך הבריטי לפתור את בעיית ההאשמים, בני-בריתם.

התמהמהות הבריטים למלא אחר ההצהרה ונטיית לבם של שרי המושבות אז היתה לכוון הערבים, וזו גברה ככל שהתברר עושר הנפט וחשיבותו גדלה. אז נולדו הרעיונות על חלוקת הארץ, שגם אותה הערבים לא קבלו עד היום.

התישבות יהודית מסיבית חשובה מאד היום כאז. אך העובדה שלא ניתן היה לממש את כל זכויות העם אינה גורעת מזכויותיו, בין שיסכים להתעלם מהן למען שלום, או מטרה נכספת אחרת, ובין שלא.

אפילו כיום ההתישבות היהודית בגליל ובנגב דלילה למדי, האם בשל כך אלו לא יכללו במדינה?

בארה''ב, בקנדה, בסיביר, בסהרה ובאוסטרליה שטחים עצומים כמעט, או כלל, אינם מיושבים. בשל כך טריטוריות אלו הן הפקר, או אינן חלק ממהדדינה בה או לגבולה המיושב הם שייכים?

בכל הכבוד אתה טועה. כמסתבר הבנתי את דבריך נכוחה.

http://www.faz.co.il/thread?rep=167929
ישראל, ירדן, פלסטין
דוד סיון (יום שישי, 06/07/2012 שעה 23:02)
בתשובה לע.צופיה

המשפט האחרון שלך מתאר נכון את העובדות. אפשר קצת להוסיף:
א. להצהרת באלפור לא צורפה מפה.
ב. ההנהלה הציונית בעיקר ויצמן (בעזרת אהרון אהרונסון ושמואל טולקובסקי) השתתפו במשאים ומתנים בפאריס. הם ניסו להשיג הסכמה שהגבול המזרחי יעבור על המסילה החיג'אזית ולא ממש הצליחו לשכנע.
ג. ההחלטה הבריטית הסופית התקבלה ביולי 1922 ורק אחרי זה הסכימו הבריטים לקחת על עצמם תפקיד של ניהול המנדט. כמה ימים לפני האישור בחבר הלאומים חתמו כל חברי ההנהלה הציונית על הסכמה שהגבול המזרחי יהיה על הירדן.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.