פורום ארץ הצבי


http://www.faz.co.il/thread?rep=176764
לא הבעיה היא חוק ההסדרים!
דוד סיון (יום חמישי, 11/08/2016 שעה 9:25)

הטענה שהטלת מס על מחזיקי דירה שלישית ויותר היא לא שוויונית בטעות יסודה. ראשית משום שאין מערכת מס שהיא באמת שוויונית. למשל מס ערך מוסף פוגע יותר בעניים מאשר בעשירים משום שהוא מוטל על המוצרים. כך כל מי שקונה שעון ב-‏100 שקלים משלם עליו %X. ברור שהמס מכביד יותר על העני. שנית מס הכנסה גובה שיעור יותר גבוה מהכנסות יותר גבוהות ולכן מקפח את היותר אמידים. בקיצור אפשר להעלות נימוקים שמראים שמיסוי פוגע בשוויון. לכן אפשר לטעון שהטלת מסים בכלל היא אנטי-דמוקרטית. נשאל השאלה אז מה?

מסתבר שממשלות צריכות לממן את פעולתן ומן הראוי שאזרחי ותושבי אותה מדינה בה שולטת הממשלה ישאו בעול. זה נכון לגבי כל סוגי המשטרים המוכרים. כלכלנים יסבירו שמיסוי פוגע בשוק החופשי, בקפיטליזם, משום שהוא מוסיף לשיקוליו של בעל עסק עוד משתנה שהוא לא כלכלי-עסקי וכמובן עשוי (רק עשוי) לפגוע ברווחיות העסק.

הטענות שהטלת המס הנזכר פוגעת בחופש העיסוק או בזכות הקניין נופלת גם היא משום שאין בחוק כל הנחיה או ציווי שמבטל את זכות הקניין או חלק ממנה. אין בו גם שום סנקציה בקשר לחופש העיסוק.

הבעיה שלנו היא חוק ההסדרים. זה חוק שנחקק לראשונה בקייץ 1985 כאשר המשק היה במשבר קשה – היה מצב חירום – והיה צורך לחלץ אותו מהמשבר. כדי לעשות זאת היה צריך לחוקק בו זמנית חוקים ורפורמות במסגרת המדיניות הכלכלית. אכן החוק עצר את החרפת המשבר וגרם להתחלת השיפור במצב הכלכלי. שמאז 1985 מאפשר לממשלה לשנות שורה של חוקים, לחוקק רפורמות, בכמעט כל תחום בו יש חקיקה, בהצבעה אחת. ביום עבודה רגיל של הכנסת כאשר עולה הצעת חוק דנים בה בכמה שלבים ובכמה מסגרות לפני שהיא הופכת לחוק. הדיון בחוקים בענייני בטחון עובר בועדת חוץ וביטחון ובעייני רווחה בועדת העבודה, הרווחה והבריאות... כך יוצא שלמחוקקים יש זמן לשקול את עמדתם ולהתייעץ ובדרך כלל עובר זמן לא קצר עד שהצעת הצעות חוק מאושרות ובמהלכו הן גם משתנות. אבל במקרה של חוק ההסדרים הממשלה ''חוסכת'' את התהליך הדמוקרטי שמאפשר למחוקק לשקול את עמדתו. זאת משום שהחוק הזה כורך בתוכו הצעות חוק בתחומים רבים כמיקשה אחת. בנוסף ההצבעה על חוק ההסדרים תמיד כרוכה בחוק התקציב, ומאחר ואי אישור התקציב מוביל לפיזור הכנסת חוק ההסדרים תמיד זוכה לתמיכת הקואליציה.

במקרה הנוכחי, בחוק ההסדרים 2016, ישנן לא מעט הצעות שמעוררות ביקורת ומחאה, אבל לא שמעתי ביקורת רצינית על המנגנון שמאפשר לכרוך ביחד הצעות חוק קשורות ולא קשורות במהלך חקיקה קצר אחד. לא שמעתי ביקורת רצינית על כרוכת חוק ההסדרים עם חוק התקציב (http://www.faz.co.il/story_3888).

השרה מירי רגב שלחה ליועץ המשפטי לממשלה מכתב נגד הכוונה לשנות את חוקי ההימורים משום שהם עשויים לפגוע בתקצוב הספורט. גם ראשי רשויות יצאו למאבק משום שהם חוששים שהשינוי הזה יפגע בתקציבם. גם התנועה הקיבוצית יצאה למאבק משום שבמסגרת חוק ההסדרים ישנה הצעת חוק שמשנה באופן קרדינלי את שיטת המס שמשלמים הקיבוצים. בלי לרדת לפרטים ברור לגמרי שצריך וראוי לשקול כל אחד מהצעות החוק האלה (ואלה שלא נזכרו כאן) באופן שקול ורציני ולא להנהיג שינוי בחטף.

הכי חשוב זה לזכור שהחוק נועד לטפל במצב חירום ושזה לא ממש המצב כעת. הגיע הזמן שיאפסנו את חוק ההסדרים לימים אחרים.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.