פורום ארץ הצבי


http://www.faz.co.il/thread?rep=43539
זכורים לי הימים הלא רחוקים
בננה ספליט (יום שלישי, 30/03/2004 שעה 23:30)

שעיקר הביקורת הכלכלית של השמאל היתה שהאינתיפאדה היא הגורם להתדרדרות הכלכלית של ישראל. ואם לא היינו (כלומר, שרון) פותח באינתיפאדה, אזי מצבה הכלכלי של ישראל היה אחרת.

כמובן שטענה זו היתה רק לצורך ניגוח פוליטי לא הוגן ולא אמין. בודאי שלמאמץ מלחמתי ישנה השפעה על המצב הכלכלי, אבל חיבור בלבדי וישיר, כפי שנעשה הראה את הכוונה הפוליטית של הטענה הזו. הביקורת התעלמה כמעט בכלל מהמצב הכלכלי הבינ''ל של השנים האחרונות - משבר הבורסות, משבר ההיי-טק, שכולם היו תלויים זה בזה.

והינה... בתוך אותה מלחמה, המדינה משנה באופן מתון יחסית, את כללי המשחק הכלכלי. היא גם קיבלה סיוע המצביע על תמיכה מדינית וכלכלית של ארה''ב בישראל. הקשרים הכלכליים עם אירופה מתרחבים. פשוט ישנה תפנית חיובית.

לכאורה, ע''פ אותה הלוגיקה של טענות מן השמאל הדבר צריך להצביע גם על התחזקות מעמדה המדיני של ישראל באירופה. האין הצלחה זו צריכה להטריד את השמאל? או שמא זה דווקא מעודד אותו לתשוקה בלתי מוסתרת להצטרף לממשלה ולזכות בקמצוץ של תהילה?

לגבי חריגות מהתקציב, אין לחשוש מהן פן יפגעו בצעדי הצמיחה. תלוי במהות החריגה וסיבותיה. אם תוספת התקציב באה לתמוך בפרוייקטים שייצרו תעסוקה לעוד כמה עשרות מפעלים, אז החריגה הזו תתמוך בצמיחה. האם יש לך מידע אמין לגבי יעדי תוספת ה-‏2 מיליארד לתקציב?

http://www.faz.co.il/thread?rep=43549
מספר הערות
דוד סיון (יום רביעי, 31/03/2004 שעה 8:13)
בתשובה לבננה ספליט

בכלל הגישה שלך לנושא לפי שמאל או ימין לא נחוצה. אבל, בכל זאת, הנה דעתי. מי שהשתמש בצורה הבולטת ביותר בתירוץ האינתיפאדה היה דוקא שר האוצר סילבן שלום. השמאל תמיד טוען שיש מכשולים או מאיצים פוליטיים ומדיניים. בהשקפת העולם השמאלית כלכלה זה חלק מהפוליטיקה. לכן אין פלא שזה מה שהם טוענים בקשר לאינתיפאדה. מה שהפליא אותי בהקשר הזה היה דוקא ההתנהלות של סילבן שלום. ראה את אחד המאמרים הראשונים שלי בפורום, ''תרומתו של מר סילבן שלום לכלכלה הישראלית'' (http://www.faz.co.il/story_884). אבל גם במאמרים יותר מאוחרים צויין שהוא לא הפסיק לטעון את הטענות על גורמים אקסוגניים (המלחמה, הכלכלה העולמית). הוא המשיך בזה גם שכל המומחים אמרו אחרת.

מצב מלחמה תמיד משפיע באופן ישיר על הפעילות הכלכלית אבל במקרה שלנו כל מי שעיניו בראשו, והוא לא פוליטיקאי, ראה את האפשרות לצמיחה. עוד נקודה חשובה המצב במשק העולמי משפיע על יכולת הצמיחה של המשק. אבל העובדה שאנחנו הפכנו להיות תלויים בכך היא נקודת חולשה גדולה. תמיד ישנה אפשרות לעשייה קונסטרוקטיבת - זה היה חסר מאד בתקופת שר האוצר הקודם.

מקור אחד לבעיית 2 המיליארד הוא מאמר של צבי זרחיה (9.3.2004), ''מערכת הביטחון לכנסת: אנו פועלים על בסיס תקציב שחלקו עוד לא אושר'' (http://www.aonline.co.il/site/news/showReport.jhtml?...). שים לב מה אומר אורי אריאל שהוא יו''ר ועדת המשנה.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.