פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה לרמי נוידרפר, 04/06/04 22:50)

http://www.faz.co.il/thread?rep=48163
ממש לא נכון. אבל ממש
בננה ספליט (שבת, 05/06/2004 שעה 10:20)
בתשובה לרמי נוידרפר

המפלגה המנצחת ''הצדק והפיתוח'' (AKP), היא הפלג המתון של מפלגת ''המוסר'' האסלאמית בראשותו של נג'מטין ארבקן. כיום היא מאכלסת 66% מן הפרלמנט התורכי (363 צירים מתוך 550 חברי פרלמנט). חֵציה של המפלגה הם בכלל נציגים של הסקטור העיסקי הפרטי ובעלי מקצועות חופשיים, שהדת אצלם היא בכלל במקום שני. הם הצטרפו למפלגה האסלאמית רק משיקולי פריצת אחוז החסימה הגבוה בתורכיה. והם טורחים להבטיח את ייצוב ופיתוח הקשרים עם מדינות חוץ, כולל ישראל.
מצעה של המפלגה הוא לא-אסלאמי דווקא (הייתי אומר הרבה פחות קלירקלי מש''ס שלנו), פרו מערבי ופרו כמאליסטי (תורתו של אתאתורכ), כאשר היא ממצבת את עצמה כמפלגת ימין מתון. המפלגה תומכת בדמוקרטיה ביחד עם העמקת האסלאם המתון במסגרות חינוכיות ודתיות. בכלל, האסלאם בתורכיה הוא מאוד מתון וחוקֶי המדינה אוסרים על שימוש בסמלי אסלאם בכפייה בחוצות. המדינה היא חילונית, גם כשמובילה אותה מפלגה אסלאמית.

עמדתה של תורכיה ביחס לבעיה הפלסטינית לא השתנתה. גם הממשלה הקודמת הצהירה שהיא רואה צורך לפתור את המשבר בדרכי שלום ובמקביל העמיקה את הקשרים העיסקיים והביטחוניים עם ישראל. מנהיג המפלגה ארדואן הצהיר מספר ימים לאחר הנצחון בבחירות בנובמבר 2002 כי ''תורכיה מתנגדת למדיניות הטרור של שרון'' ובמשפט השני הוא אמר שתורכיה לא תקשור בין זה לבין קשריה הכלכליים עם ישראל, או כמאמרו: ''תורכיה לא תקשור בין קשריה הכלכליים עם ישראל לבין הכעס הציבורי''.

אתה צריך לזכור שישראל סייעה ומסיעת לתורכיה בשידרוג מעמדה הכלכלי מול אירופה וארה''ב ודֶי בהצלחה, עד כמה שזה נשמע מוזר. ישראל סייעה לתורכיה להיכנס כחברה מלאה באיחוד האירופאי במעמד QIZ=Qualifying Industrial Zone ׂ
תורכיה רוצה לשפר את מעמדה הכלכלי מול ארה''ב ולהשוותו לזה של ישראל וירדן (מאז 1996) ומסתייעת בכך גם בישראל. היא לא רוצה לעצור כרגע גם את התהליך הזה.

אבל עכשיו הפאנץ' ליין.
זה שמפלגת ''הצדק והפיתוח'' זכתה בכ-‏66% מושבי פרלמנט אינו אומר ש-‏66% מהתורכים תומכים בה. הרבה פחות. רק כ-‏35% מכלל המצביעים בפועל תמכו בה ישירות. אתה צריך לזכור שאחוז החסימה בתורכיה הוא 10%. מתוך 18 מפלגות שרצו בבחירות, 16 לא עברו את אחוז החסימה ו-‏7 מפלגות בכלל לא עברו את ה-‏1%. רק ''הצדק והפיתוח'' עברה ויריבתה הרפובליקנית הסוציאל דמוקרטית, מפלגתו של כמאל אתאתורכ
(CHP).

כלומר הרבה רשימות וקולות שלא הגיעו ל-‏10% נמחקו והעבירו קולותיהם באופן יחסי לשתי הרשימות האלה, וכך באופן מלאכותי שאינו מייצג את כלל האוכלוסיה בפועל, קיבלה המפלגה הזו כוח נוסף לא לה. לכן, על אף שמקומה של המפלגה בצמרת מובטח עד לבחירות הבאות, קשה לה לעשות מהלכים החורגים מהסכמה לאומית רחבה, גם בענייני פנים וגם בענייני חוץ. ותיקח לתשומת ליבך שכמחצית מהמפלגה הם אנשי עסקים שרצו ביחד כדי לפרוץ את ה-‏10%, אז תבין שגם בתוך המפלגה יש כוח גדול לאלה המעוניינים לשמור על היחסים הטובים בין תורכיה לבין ישראל.

תוצאות הבחירות (רק מפלגות שעברו 1% מופיעות)
============================================

Adalet ve Kalkinma Partisi (Justice and Development Party, islam-democratic) AKP 34.3% 363

Cumhuriyet Halk Partisi (Republican People's Party, social-democratic) CHP 19.4% 178
Doðru Yol Partisi (True Path Party, conservative) DYP %9.6 -

Milliyetçi Hareket Partisi (Nationalist Movement
Party, nationalist) MHP 8.3% -
Genç Partisi (Youth Party, populist) GP 7.2 -

Demokratik Halk Partisi (Democratic People's Party)

Alliance based on: Halkin Demokratik Partisi (Democratic People's Party, Kurdish minority) Dehap 6.2% -
Anavatan Partisi (Motherland Party, conservative) AnaP 5.1% -
Saadet Partisi (Felicity Party, islamist) SP 2.5% -

Demokratik Sol Partisi (Democratic Left Party, social-democratic) DSP 1.2% -
Yeni Türkiye Partisi (New Turkey Party, centrist) YTP 1.0% -

Büyük Birlik Partisi (Grand Unity Party) BBP
1.1% -



מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.