פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
(נכתב בתשובה לישראל בר-ניר, 30/08/05 3:05)
הסכמה
אלכסנדר מאן (יום שלישי, 30/08/2005 שעה 17:57)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

משפט אחד כתבת, איתו אני מסכים: ''מה היה קורה אח''כ זו כבר ספקולציה טהורה, אבל בכל מיקרה קשה לי לראות את סטאלין יוזם מילחמה נגד גרמניה''.

זוהי הגבלת התרגיל האינטלקטואלי, ובכך מתיישרים ההדורים לשיטתי נקודה זו.
_new_ הוספת תגובה



הסכמה
פרקש (יום שלישי, 30/08/2005 שעה 19:21)
בתשובה לאלכסנדר מאן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה צודק. בלתי אפשרי לדבר בלשון 'האילו' הניתוח היסטורי כי היא מייצגת לכל היותר את רצונו של המספר. כמספר המסָפרים, מספר הסיפורים.

יחד עם זאת, במספר מקומות ובאופן מוגדר אפשר לבצע הערכה כאשר יש לנו נתונים רבים מהזמן והמקום של האירוע. לפעמים ידיעות נחשפות שנים לאחר האירוע והן שופכות מימד פרשנות חדש על אירועים הסטוריים. לכן ניתן לבנות מספר תרחישים הגיוניים ברמה כוללנית מה היה קורה 'אילו' - גם בהקשרים של מלחמת העולם השניה - אבל כמו שאתה אומר, זה רק משחקי מחשבה אינטלקטואלים שמשבחים את לימוד ההסטוריה והפקת לקחים היסטוריים ותו לא. לפעמים הם גם נותנים לנו הבנה טובה ונאמנה יותר לטיב השיקולים ודרך ההחלטות שקיבלו מנהיגים, אבל לא יותר מכך.
_new_ הוספת תגובה



בכל זאת אפשר להשתמש כאינדיקטור
ישראל בר-ניר (יום שלישי, 30/08/2005 שעה 19:49)
בתשובה לאלכסנדר מאן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בהתנהגותה של רוסיה בתקופה שאחרי מילחמת העולם השניה, בין אם מדובר בתקופת סטאלין ובין אם מדובר ביורשיו.

אישית אני מאמין שאילו לרגע אחד הצמרת הרוסית היתה מאמינה שהיא יכולה לצאת ממילחמה עם המערב ב''מידה סבירה'' של נזק, היא היתה פותחת במילחמה כזאת. המציאות היא שלמעט התקופה המיידית אחרי תום מילחמת העולם השניה, הם אף פעם לא הגיעו פעם למצב בו נראה להם שהיתרון (אמיתי או מדומה) שלהם יאפשר להם התמודדות כזאת. מייד אחרי המילחמה הם היו למעשה במצב כזה, ולמרות שהם היו מאוד מותשים רק אי הוודאות בשאלה אם לאמריקאים יש פצצות גרעיניות נוספות ברזרווה מנעה בעדם מלהמשיך להתקדם למערב אירופה. לבעלות הברית ב 1945 לא היתה כל אפשרות לעצור אותם.

הרוסים אף פעם לא היססו לקחת סיכונים בשעת הצורך, אבל הם תמיד נמנעו מ''להמר על כל הקופה'', ובעיתות של העדר וודאות מוחלטת הם העדיפו ללכת ''על בטוח''.

זה לדעתי היה גם קו החשיבה שהינחה את סטאלין ביחסיו עם היטלר.
_new_ הוספת תגובה



חומר מודיעיני של ה-MI-6 שפורסם לראשונה לפני כשנתיים
פרקש (יום שלישי, 30/08/2005 שעה 21:38)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מביא ידיעות והערכות של המודיעין הבריטי ב-‏1945 שבכוונת בריה''מ לנצל את סיום המלחמה כדי להשתלט בכוח על שטחים במרכז אירופה ע''י העברת מאסה של כוחות לאוסטריה, בוואריה וצ'כוסלובקיה ולקבוע ''עובדת בעלות''. ככל הנראה זו היתה הסיבה להצעת צ'רצ'יל להמשיך את המלחמה מזרחה ולנקות את מזרח אירופה מחיל כיבוש סובייטי. בסוף האמריקאים דחו את הצעתו, והעולם נראה כמו שהוא נראה.

הרוסים בסופו של דבר לא ביצעו זאת בשל חוסר יכולתם הלוגיסטית שנתמכה במלחמה נגד הנאצים ע''י חיפוי אווירי מאסיבי של חילות האוויר הבריטי והאמריקאי. סביר שגם הטלת פצצות האטום חייבו אותם להיערך לשיקול נוסף.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורום
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי