פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
אז מה היה לנו?
גדעון ספירו (יום ראשון, 26/01/2003 שעה 16:00) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

התגובות על רעיון המשטר הסוציאליסטי שהעליתי, לא חרדו מהשבלונה הצפוייה.
רועי פרש לנו כאן את כל קורות חייו, איך התחיל לעבוד כבר בגיל 14 וכו'ו וכו'. אלא שכל הסיפורים שלו על ילדותו העשוקה, לא זו בלבד שקרעו את לבי, אלא הוכיחו באותות ובמופתים מדוע יש צורך דחוף במשטר סוציאליסטי; כי בין השאר, במשטר הסוציאליסטי על פי העקרונות הדמוקרטיים עליהם הוא מושתת, ילדים בגיל 14 לא יצאו לעבודה. הם ילמדו ויהיו עסוקים בפיתוח אישיותם. במשטר הזה הורים לא יהיו נאלצים לשלוח ילדים לעבודה (וזה יהיה גם אסור על פי חוק) משום שלא יהיו בני אדם בעלי הכנסה שמשאירה את המשפחה באזור הרעב. מצד שני לא יהיהו כאלה שירוויחו 800 אלף ש''ח לחודש. שכר המינימום במשטר סוציאליסטי יהיה כזה שיאפשר לכל משפחה קיום מכובד מבלי לחטט בפחי הזבל, או לאסוף את הירקות והפרות הרקובים שנישארו עם תום יום המסחר בשוק. במשטר הסוציאליסטי הכנסתם של פועלים מתאילנד או מגאנה יהיה מכובד עם כל התנאים הסוציאליים, ולא יועסקו בשכר ובתנאי עבדות.

החשיבה הסטריאוטיפית היתה קו מוביל בתגובות. גרפיט, שחוזר ומעיד על עצמו כבעל אינטלגנציה גבוהה במיוחד וכמומחה כמעט לכל, מייאש בדבריו הבנאליים על הבירוקרטיה והשרות הגרוע שהם מנת חלקו של האזרח בקופת חולים או בהסתדרות בשעתו וכו'. כאילו אין מפעלים ציבוריים שהשרות בהם מעולה ומפעלים פרטיים שהשרות בהם הוא קטסטרופה. מי מאיתנו לא סבל משרות נורא ואיום מחברות פרטיות המשווקות מכוניות, מכונות כביסה, מקררים, וכיוצא באלה פריטים.
אבל מעל לכל חשוב להדגיש, כי הסוציאליזם הדמוקרטי, לא יחסל את התחרות ואת הגיוון. אין שום מניעה כי שניים או שלושה בנקים בבעלות ציבורית יתחרו על ליבו של הציבור. אין כל מניעה כי כפי שחברות פרטיות באותו מוצר או ענף מתחרות, יעשו זאת גם קואורופרטיבים בבעלות עובדים.
ועוד מסר מרגיע: במשטר הסוציאליסטי יהיו גם מפעלים פרטיים, אבל כל מה שנותן לחברה ולמדינה את העוצמה הכלכלית, כל מפעלי היסוד יהיו בבעלות ציבורית, שלא בהכרח תמיד זהה לבעלות ישירה של המדינה.
מרבית המפעלים הפרטיים הגדולים שניכללים בתחום התשתית, ממילא זוכים להטבות שונות מהמדינה, ועל כן אינני רואה כל סיבה מדוע הרווחים ילכו לכיסים פרטיים וההקלות יבואו מהתקציב הציבורי.
הסברתי כבר, כי אם כדור ארץ לא יחרב על ידי ארה''ב של בוש ודומיו, הא יוכל לשמור על עצמו רק אם במדינות ישלטו משטרים שהרווח אינו מוטיב עליון. ככל שמשטר הוא קפיטליסטי יותר,הוא סכנה גדולה יותר לאנושות. ככל שהשפעת הציבור על הכלכלה גדולה יותר, היכולת של המשטר לכלכל עניינים בצורה תבונית שעולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי, גדולה יותר. ארה''ב, שהיא הדוגמא לקפיטליזם היותר פראי, פרשה מאמנות בינלאומיות כמו פרוטוקול קיוטו (במסגרת אמנה שעוסקת בשינוי האקלים), כי ההשקעות הדרושות על פי האמנה הם אדירים, והמפעלים הפרטיים אינם מוכנים לשאת בהם. ארה''ב היא אחוז זעיר מאוכלוסית העולם, אולם מבחינת תרומתה לזיהום הסביבה היא המזהם הגדול ביותר בעולם, דומני כרבע מכלל הזיהום העולמי.
כאשר ארע הזיהום הנורא של חוף ספרד כתוצאה מהתבקעותה של מיכלית הנפט פרסטיז', חזינו בתופעה שחזרה וחוזרת על עצמה: החברות הפרטיות גורמות לנזק, התקציב הציבורי מנסה לתקנו. מדוע התבקעה האניה? כי בעליה לא היו מוכנים להשקיע באניה בעלות דפנות כפולות כמתחייב על פי התקן, כך חוסכים השקעה ומגדילים את הרווח, אבל את התוצאות הקשות של המחדל מממנת הקופה הציבורית. אילו מיכליות נפט היו בבעלות משטרים שסדר העדיפות שלהם מעמיד את הרווחה לחברה לפני הרווח לכיס הפרטי, לא היו אניות ישנות כמו הפרסטיז' משייטות בימים.
_new_ הוספת תגובה



החיים על פי ספירו
רועי בלום (יום שני, 27/01/2003 שעה 1:52)
בתשובה לגדעון ספירו
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

במקום לענות לטענות ותגובות הוא בוחר לשמוע מה שירצה לשמוע ולהגיב איך שירצה גם אם אין קשר מצאותי בין השניים.
אגב ספירו אתה יודע שלאחר שהחטתי לא לעשות מילואים בגלל חוק טל אתה הוא זה ששיכנע אותי כן לעשות מילואים. משעשע לא?

קורות חיי יכולים למלא יותר מאשר פורום אחד וניסיוני בדברים שונים ומשונים גם כן, אולם אני לא בוכה על רגע אחד בחיי, ואם היו שואלים אותי האם הייתי בוחר שוב לעבוד בגיל 14 הייתי עושה זאת בלי לחשוב פעמיים כיוון ששם למדתי מה הוא מוסר עבודה. (דבר שמרבית הישראלים לא סגורים עליו.)

שמור היטב על ליבך ושלא יקרע בגללי ,חיי למרות כל קושי שעברתי היו טובים אלי עד מאוד והמשפט תמיד יכול להיות גרוע יותר חקוק על דף נייר במקום עבודתי למעו שאני בכל יום אזכור כאשר קורה לי דבר רע כי תמיד יכול להיות רע יותר. בזכות משפט כזה הפכתי לאופטימיסט אף יותר משהייתי בעבר.

מצד אחד אתה בעד לתת לאדם את מירב הזכויות מצד השני רוצה למנוע בחוק מילד שרוצה לעבוד לעשות כך, אתה חיי באיזה עולם דמיוני שאמור להיות מסוגל לספק הכל לכולם ושעוד ישאר קצת לאחר כך, אולם עולם כזה כמו שציינתי טוב לסיפורי המדע בדיוני שאני אוהב מאוד לקרוא, כיוון שהמציאות קצת שונה.

בעולם שלך זקן שלקרת סיום חייו מקבל פניה נאמר יפה של 5000 ש''ח יוכל לממן לעצמו בקלות עובד זר שיהיה איתו מידי יום 24 שעות ביממה בסכום תקין נאמר 5000 ש''ח לחודש רק שאז העולם שלך הוא ידאג לזקן גם למגורים כיוון שהוא צריך כסף גם לזה , והעולם שלך ידאג לא גם למזון כיוון שגם זקנים אוכלים, וכאשר הכסף בפנסיה של הזקן יגמר כי מה לעשות כסף לא גדל על העצים אז אתה ואני נממן את הזקן אולם אנחנו נממן גם את ילדינו כיוון שאם הם יחליטו שאינם רוצים לעבוד בעבודה שאינה בשכר הוגן הרי שעדיף שלו לעבוד כי המדינה תממן להם מזון, ומי זאת המדינה? אה ניזכרתי שוב אנחנו. אז בשכר העצום שלנו שנאמר יהיה שייך אז למעמד הבינוני 10000 ש''ח נשלם 70 אחוז מס ישיר ועקיף וישאר לנו סכום עתק של 3000 ש''ח שבהם ניצטרך לממן את החיים שלנו ואת דמי הכיס של ילדנו שרוצים מידי שבוע מחשב חדש וסרטים וdvd וחוגים , ואז היום שאסור להם יהיה לפי החוק לעבוד אנחנו או המדינה שוב דרכינו תממן אותם. שוב נשתמש בשיטה העתיקה של לגדל כסף על העצים כיוון שבשום דרך אחרת לא יהיה לשלם על כל הדברים שהמדינה שלך תצטרך לממן.
ואם לא נהיה שייכים לבינוני אלא קצת פחות ממנו כמו רוב האוכלוסיה אז מה יקרה ספירו איך אז נממן את הכל? האם האל יתן לנו?

וכמובן שכאשר ירצו להשקיע פה זרים נודיע להם שרק אם הם יתנו לנו להחליט כמה שכר הם יקבלו על ההשקעה שלהם וזה שהם משקיעים מליונים גדולים ממש לא מעניין אותנו כי אנו מדינה שכזו, ולאחר שישקיעו את המליונים נגלה שהמפעל ריווחי נעביר אותו מיד לידיים ציבוריות לא מקצועיות כדי שיוכלו להרוס אותו ולדעוג למקורבים אילו ואחרים שגם הם לא יעשו.

שוכח ספירו כי גם קיום המגזר הציבורי הוא היחיד שהשכר שלו עולה ללא קשר להצלחת המקום שבו הוא עובד. שוכח כי מנהלי מטנסים בארץ מרווחים בעשרות אלפים כי הם עובדי מדינה.

ספר לנו על המפעלים הציבורים המנוהלים על ידי המדינה שנותנים שרות טוב, מוזר לי לא עולה אפילו אחד בראש , האם כוונתך במקרה למרז ההימורים הגדול ביותר במזרח התיכון , זה האחראי על הטוטו לוטו ועל המהמרים בארץ? האם הוא שנותן שכר עתק לבכיריון הוא המקום שעליו אתה מדבר?
או שמה אתה מדבר על לישכות התעסוקה שבהן ממתינים שעות בתור, על משרדי ממשלה שלא מיבים לפניות אזרחים?

שואל ספירו מי לא סבל מפעל פרטי שלא נתן שרות טוב, ואני עונה מי בחר שלא להמשיך לעבוד אם המפעל הזה? כמה פעמים פוטרו מנהלים בגלל שלא עמדו בדרישות השרות של הבעלים, ויספר לנו ספירו איפה הוא ראה פיטורים כאילו במגזר בציבורי שם זאת אינה זכות לתת שרות.
ואם קיבלת שרות רע ממפעל פרטי המפסיד בסופו של דבר הוא בעליו של המפעל כי לא תיקנה ממנו, מי הוא המפסיד כאשר בשרות הציבורי יש שרות לא טוב? האם זה לא האזרח הקטן?

למה לבנקים בשרות הציבורי להתחרות בינהם, האם יצא להם משהו או מטוב לב? ורצון לעזור לאזרח הקטן?
האם בבנק ישראל העושה המשמרתו בנושא הבנקים עושים זאת למרות שכולם שם עובדי מדינה שמרווחים סכומי עתק?

והכי משעשע האם אתה מאמין כי המיכלית במידה והייתה שייכת לארגון גדול בירוקרטי שלאיש לא איכפת מה ממש קורה שם לא הייתה מתבקעת מול חופי ספרד?

אלמלא הייתי בטוח כי אתה לא לוקח לריאות הייתי שולח אותך מה לקחת?
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי