פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
פרשת חובות הקיבוצים
דוד סיון (יום חמישי, 04/12/2003 שעה 13:26) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

המקור הראשוני של החוב נובע ממספר סיבות:
1. עד קום המדינה לא ממש חשבו על הצטברות החוב בגלל ''השליחות.'' השליח רק עובד, בונה ושומר על המדינה בדרך.
2. תרבות המתנות (''היהורי כפירה וצמיחה''דיון 1851).

המדינה לא רצתה (יש אפילו הסכמת בגץ בנדון) לשלם על ההשבחה כי בערך 67 - 75 אחוזים מהאדמות של הקיבוצים אף פעם לא נרכשו על ידי הקיבוצים. היו גם קיבוצים שלאחר הקמת המדינה העבירו (עם בעלות על האדמות) בעלות לזכות המינהל בגלל אידיאולוגיה. אחרים פשוט לא דאגו להסדיר מסמכי בעלות.

לגבי בעלי הון פרטיים הגישה הבסיסית של המדינה (היועץ המשפטי) דומה. למרות זאת מועצת המינהל מנסה מידי פעם (כמו שרצתה ''לעזור'' בזמנו לקיבוצים) להיטיב עם בעל החזקה או בעלות. כך נהג/נוהג המינהל בעניין חברת המלח של משפחת דנקנר.

בעיקרון מאחר והחוב נצבר בהרבה שנים חלק ניכר ממנו הוא באמת מריבית על הריבית. במסגרת ההסדר בין הקיבוצים הבנקים, הסוכנות היהודית והמדינה בעצם נמחק חלק משמעותי מהחוב ועל היתרה נקבע הסדר פריסה מחדש בריבית אחרת. מכאן שכל הנוגעים בדבר הלכו לקראת הקיבוצים (כמו שגם נהוג במקרה של עסקים פרטיים שמתקשים לעמוד בהחזרי חובות). אתה, אולי, יכול לטעון שזה לא היה מספיק. אולי תטען שאם היו מגיעים להסכמה לטפל בנושא באמצעות דין תורה היו מקבלים הקלות יותר משמעותיות. כרגע אינני זוכר אם המספר, 9 מיליארד, שהבאת כולל גם את המחיקות.

אם לקיבוץ יש נכסים יצרניים (מפעלים, עסקים ועוד) אז הוא ודאי יכול לעמוד בתשלומים על החוב שנותר. אבל במציאות ישנם קיבוצים שלא יכולים לעמוד בתשלומים שפסקו להם בהסדר כי אין להם מספיק נכסים יצרניים.

השורה התחתונה של בעית הקיבוצים מתחלקת לשניים:
1. האידיאולוגיה התחלפה ועמה השליחות;
2. תרבות המתנות (נותנים לך - תקח בלי לשקול יותר מידי).
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי