פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
בועז א' - אתה צודק, יש הרבה מה לשפר ולשנות...
ראובן גרפיט (יום רביעי, 26/06/2002 שעה 21:10) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

פרק ראשון: מדינת ישראל, תקועה כיום בין תפיסות כלכליות / חברתיות שונות. מצד אחד - ישנו עדין (איני מציין באם זה לטוב או לרע) הרצון לאחריות קולקטיבית, לחברה המבוססת על קביעות, ביטחון כלכלי, שירותי בריאות וחינוך ממלכתיים וכדומה.
במקביל, קיים משק המבוסס על כוחות השוק, על כלכלה פרטית , כ 98% מהעסקים בארץ הינם עסקים פרטיים קטנים ובינוניים, אשר נפגעו קשות מהמשבר המתמשך.
קבוצה נוספת הינה קבוצת ההי-טק המתבססת על הכפר הגלובלי, על אנשים ועסקים שגבולות מדיניים והחלטות מקומיות לא כך כך משפיעים עליהם.
בעיה קשה נוספת הינה - התלות הרבה של המשק הבטחוני ומי שנשען עליו, על כספי הסיוע האמריקאי.
הטיעון שלי, שלא האמריקאים מסיעים לנו, אלא להפך, אנו מסיעים להם, וכספי הסיוע הינם קללה למשק, אסביר את עצמי.
המושג פיל לבן, מוכר לכולנו, אך מה מקורו? המקור הינו אגדה הודית מהתקופה שלפני הכיבוש הבריטי. בהודו שלט מלך ותחתיו נסיכים אשר קבלו ממנו מנדט לשלוט על איזורי משנה. שליחי המלך היו מבקרים ובודקים את רמת התפקוד הכלכלי של אותם נסיכים והאם שלמו מס מתאים למידת הרווחים שצברו מהאיזור שבשליטתם. המלך היה מרוצה - שלח במתנה פיל לבן, פיל קדוש כשי וכהוקרה וסייע בבנית אורוות זהב לפיל.
המלך לא היה מרוצה, שלח פיל 1 ואחר פיל שני ואולי גם שלישי ולא סייע בהקמת האורוות ובמימון כל העבדים והמזון שנזקק להם הנסיך על מנת לכלכל את מתנות המלך. אותו נסיך היה פושט את הרגל ומאבד את השלטון באיזור .
כך גם הסיוע האמריקאי. כל דולר חוזר לארצות הברית במטרה לסייע לתעסוקה בארצות הברית.
מטוס שאנו מקבלים בחינם, (לפחות לגבי מטוסי הפנטום והסקאי הוק שלגביהם בדקתי כלכלית את הנתון שאני מספר עליו) ,עלות ההחזר בדולרים לאורך חיי המטוס, לשוק האמריקאי, היה פי 5. זאת אומרת, שקבלנו מטוס בחינם ולאורך חייו החזרנו לאמריקאים פי 5 מעלותו המקורית. אני מניח שלגבי F15 הסיפור יתר גרוע.

ארצות הברית נחשבת המובילה בתחום המשקים הפרטיים, זהו שקר ואחיזת עיניים.
ארצות הברית מסייעת במגוון דרכים לעסקים בגדולים שלה. חברות התעופה מסובסדות בדרכים עקיפות במילארדי דולר לשנה: מספר דוגמאות.
כאשר ממשל ארצות הברית יוצא למכרז, הוא מופנה רק לחברות אמריקאיות. כל המו''פ שהן זקוקות לו הן מקבלות בחינם. בין החברות הזוכות המתמודדות בשלב הסופי, מתקבלות 2-3 חברות. הממשל משלם להם במחיר עלות + את עלות הפיתוח. רק החברה שזוכה צריכה לקזז את המענק מההכנסות שתקבל מהמשל. כל למשל חברת בואינג אשר הפסידה בתחרות על מטוס לתובלה בעת מלחמת ויאטנם, קבלה את בואינג 747 בחינם. שיעור מס החברות הוא נמוך ושיעור ההוצאות המוכרות למס הוא גדול. הריבית נמוכה ויש עוד סיוע ברמת המדינות. בנוסף הממשל מתערב ומחייב מדינות שונות לקנות תוצרת אמריקאית.
ומה עושה ממשלת ישראל? מסבסדת ומסיעת לישיבות, ומעבירה פרויקטים והזמנות לארצות הברית, לסין לתורכיה.

במידה ויהיה ענין, ארחיב אתהנושא ואביא דוגמאות נוספות.
_new_ הוספת תגובה



ולא רק זה...
בועז א. (יום רביעי, 26/06/2002 שעה 22:10)
בתשובה לראובן גרפיט
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

המשק הישראלי הוא פגיע ביותר. טעות לחשוב שהוא חזק וחסין. למרות שאיני כלכלן מדופלם טענתי זאת פעמים רבות בעבר, גם בתקופות הטובות של הבועה ההיי-טקית בשלהי שנות ה- 90 ותחילת המילניום. זאת מתוך הנסיון שצברתי בעבודתי עם מגזרים רבים במשק הישראלי, החל ממגזרים ממשלתיים, סקטור פרטי וציבורי, עסקים קטנים ובינוניים ולקוחות קצה. כשבוחנים לעומק תהליכים ודפוסי עבודה הנהוגים בישראל משתקפת תמונה לא קלה של משק הנשען על יסודות רעועים אם לא רקובים. אתן לדוגמא את מוסר התשלומים הגרוע הנהוג בארץ מזה זמן רב. לאחרונה פירסמה חברת ביזנס-דטה נתון קשה המלמד כי ישראל ממוקמת במקום ה- 2 (אחרי טורקיה) ברמת מוסר התשלומים הירוד מבין מדינות המערב המפותחות. להזכיר לכולם, לא מדובר רק על ימי האשראי הגבוהים הניתנים בהסכמה אלא גם על ימי הפיגור הגבוהים.

הקטר שהניע את הכלכלה המקומית בעשור האחרון היה בעיקר ההיי-טק. למרות שכח העבודה בהיי-טק הוא בסה''כ פחות מ- 5% מכח העבודה במשק הוא הניע מגזרים רבים נוספים, החל מחברות להשכרת רכבים, חברות נסיעות ותיירות, שרותי קייטרינג ואירוח, חברות תעופה ומה לא. כיום אנו נמצאים בפני שוקת שבורה היות ואין שום כח הנראה לעין שיכול לתפוס את הגה הקטר במקום ההיי-טק ולהניע את המשק קדימה.

כיצד יוצאים מזה ?! התשובה מורכבת וכלל לא פשוטה. אני בכל אופן מאמין גדול במשאב האנושי, לכן חורה לי מאד לשמוע שאנשים רבים וטובים (חלקם חבריי) עוזבים את הארץ. קולגה שלי מהולנד, שהוא גם ידיד אישי קרוב, אמר לי בעבר שהוא לא יודע איך עולם הטכנולוגיה היה בכלל נראה ללא התרומה האדירה של ישראל משך העשורים האחרונים.
_new_ הוספת תגובה



כן, מאד כואב שאנשים מוכשרים עוזבים
ראובן גרפיט (יום רביעי, 26/06/2002 שעה 22:53)
בתשובה לבועז א.
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

חלקם מחוסר ברירה.
מתקיימת כאן הבדיחה המפורסמת, שרק שליש מהאוכלוסיה עובדת, שליש עושה מילויאם ושליש משלמת מיסם, הבעיה שזה אותו השליש. אנ מקווה מאד שהמשבר הנוכחי עם הפלשתינאים יבהיר לכלולם את מגבלות הכח. שיבהיר לכולם את מגבלות המיסוי שגבוהה המבריח אנשים. את מגבלות אי עידוד התעסוקה והעבודה והפגיעה ביזם הקטן תיפסק. שיובן שלהרויח כסף זו אינה בושה, וגם אם מעלימים הכנסות זה לא פשע כי כסף פנוי טוב לכלכלה. מיסוי יתר משמעותו העברות לפרזיטים וגורמים פוליטיים מושחתים. אני מקווה שהשינוי יבוא בקרוב, אחרת אנו נקרוס. שרון צריך לבצע שינוי ורפורמה בארץ ולא לדרוש רפורמה מעראפת. אני מצפה לממשלה של 14 שרים ומס מקסימלי של 35%. לא מספיקות ההכנסות , לקצץ בעובדי המדינה, בצבא ובכל היתר.
_new_ הוספת תגובה



השתמטות מתשלום מיסים היא כמו כל השתמטות אחרת
רפי גטניו (יום חמישי, 27/06/2002 שעה 10:22)
בתשובה לראובן גרפיט
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ראובן שלום

אין הבדל בין השתמטות מתשלום מיסים להשתמטות משרות צבאי , מהשתמטות משרות אזרחי או מהשתמטות מכל מטלה שצריכה להיעשות ונעשיית רק על ידי חלק מהציבור. עד שדבר זה לא יובן ולא יופנם ע''י אחרון האזרחים , נמשיך להיות מה שאנחנו , לטוב ולרע , ובעיקר לרע.
הנורמה (ולא רק החוק) צריכה להיות מאד ברורה בעניין , ויש לנדות ולגנות כל משתמט מתשלום מיסים במקום לטפוח לו על השכם.

מעבר לפגיעתו החברתית, ולכעס ולתסכול שהוא יוצר אצל אלה שכן משלמים , כסף שחור רע לכלכלה משתי סיבות עיקריות.

1) אי השיוויון בסיסי בתמורה ליחידת עבודה/הון של משלם מיסים לבין זה שאינו משלם או מעלים חלק מהכנסותיו , גורם לכך שהתחרות שאינה הוגנת , ובעצם אינה קיימת , פוגעת בסופו של דבר גם ביצרן וגם בצרכן .
2) אין אפשרות לתכנון בכל הרמות , מהפרטית ועד הלאומית , כי מעבר לתנאי אי הודאות ה''קונבנציונליים'' נוסף גורם שאין לגביו שום מידע לגבי השפעותיו והתנהגותו, והוא הכסף השחור.
אחת הסיבות העיקריות לכך שתחזיות אנליסטיות בארץ הפכו לשנינה כי יומיים אחרי שנכתבו הסתברו כנטולות קשר למציאות , היא כמותו הגדולה של הכסף השחור המסתובב במשק , שאפילו לגבי גודלו קיימים חילוקי דעות גדולים.

בברכה

רפי
_new_ הוספת תגובה



גטניו - בעיקרון אתה צודק, אבל חייב להיות חסם עליון
ראובן גרפיט (יום שישי, 28/06/2002 שעה 11:57)
בתשובה לרפי גטניו
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

של שיעור המס שמשלמים. בארץ אנו משלמים מעל ל 70% מיסים. מס הכנסה, ביטוח לאומי, מיסי בריאות, מיסים על הרכב, אגרת טלויזיה, מס על הדלק, ארנונה, מס שבח ועוד. הבעיה שאת כל המיסים האלה משלמים אותם אנשים והנטל כה כבד ומונע יכולת לפרנס ולהגיע למשהו בזכות עבודה הגונה. אין עוד אומה בעולם ששיעור האוברדרפט הלאומי (של כלל האזרחים) הוא כמו שלנו! ולאן הולך הכסף? להנאתם של נבחרי הציבור ולעמותות שלהם! מדוע ולמה ?
_new_ הוספת תגובה



זאת בדיוק הבעיה
רפי גטניו (יום שישי, 28/06/2002 שעה 16:41)
בתשובה לראובן גרפיט
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

רק שמנקודה זו כל אזרח הולך לדרכו ולשיטתו , לדעתך הוצאות התפעול של הממשלה גבוהות מידי תשלומי העברה גבוהים צידי , ולדעתי הכסף שנשפך כמים על המתנחלים מיותר ורב מידי.
יש לנו דעות שונות וכך ל 6 מיליון מאזרחי המדינה , בערך 6 מיליון דעות.
המנגנון שמחליט כמה לקחת ואיך לחלק צריך להיות מוסכם . ניתן להשפיע עליו, (בבחירות) לשנות סדרי עדיפויות, הכל מותר - חוץ מאשר לא לשלם.
מי שלא משלם , מבחינתי הוא כמו גנב פשוט שלוקח דבר אשר לא לו. (מותר לך להוסיף לכאן גם את כל הסופרלטיסים של מיכאל שרון בעניין גזלנות)

בברכה
רפי
_new_ הוספת תגובה



רפי, אני חולק עליך, בדמוקרטיה חובה על האזרח לתרום
ראובן גרפיט (יום שישי, 28/06/2002 שעה 21:42)
בתשובה לרפי גטניו
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לקבל עליו את דין הרוב אך עד לנקודה מסוימת. אין זכות לממשלה להמית אותי ברעב. אין לממשלה זכות לחוקק חוקים שרוב הציבור אינו יכול לעמוד בו. אין לממשלה זכות להכריח את אזרחיה לעבור על החוקים הבינלאומיים ועל אמנות בינלאומיות. לכל ממשלה במשטר דמוקרטי יש מגבלות. ממשלות ישראל לדורותיה, עושקות את האדם העובד. רימו אותנו בנושא הפניסיה. תשלומי הפנסיה לזקנים הינו מתחת לסכום שנקבע בחוק. מיר המים שאנו משלמים בעיר הינו פי 6 - 10 ממחיר יצור המים. תושבי סביון מסובסדים בדומה לכלל תושבי הכפרים והקיבוצים. העיריות לקוחות לעצמן את ההפרשים. מקוואות מסובסדות ועוד. זו שחיתות ממוסדת שעלינו להתקומם ולפעול נגד.
_new_ הוספת תגובה



אין לי ויכוח איתך לגבי רוב הדוגמאות
רפי גטניו (יום ראשון, 30/06/2002 שעה 3:53)
בתשובה לראובן גרפיט
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שהבאת , ויתכן שגם אצטרף למאבק על מנת לשנות אותן. אולם לא בדרך של מרי מיסים או העלמת מס בהחבא.
אם הממשלה עושקת את האזרחים, הפתרון הפשוט הוא לא לבחור בה.כל פתרון אחר ייקדם אינטרסים של קבוצות מסויימות על חשבון קבוצות אחרות.
אני לגמרי לא משוכנע שעריצות בעלי ההון תשפר את מצבם של העשוקים. במקרים רבים היא אף תרע אותו.

אבל כנראה שכל עם מקבל את הממשלה הראויה לו.
_new_ הוספת תגובה



משפט הסיפא לא מקובל עלי. ראה כמה שינויים עברנו
ראובן גרפיט (יום שני, 01/07/2002 שעה 22:10)
בתשובה לרפי גטניו
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

במהלך ה53 שנים אחרונות. ראה את המהפכים שעברה אירופה באותה תקופה. עלינו להאבק, בכלים דמוקרטיים אבל אילה שבשלטון, בארץ , בצרפת, בארה''ב, באנגליה, יוצרים קליקא של שמור לי ואשמור לך. אתן לך דוגמה ,הרללונטית לכל אותן מדינות שציינתי אך אתיחס למצב בארץ. מה היקף ההטבות שיש לאנשי השלטון (ממשלה, כנסת, בתימשפט, צבא וכדומה), בעת השירות ולאחר מיכן? מדוע חבר כנסת מקבל פנסיה כה נדיבה והוצאות טלפון וחשמל ונסיעות ושירותים רפואים כה נדיבים לפנסיה שלו? הטבות אלה, מעבר לעלותן המצטברת, מנתקת אותו מהכאבים והקשיים שעוברים על בני התמותה הרגילים. מדינת ישראל, רוב תקציבה הינו חובות שעליה לשלם. מדוע לא לקבוע בחוק 11-12 משרדים ושהתקציב הכולל של הממשלה יגזר מהמס המקסימלי, של 35% שיוטל על הציבור וכן כפונקציה ממצבה הכלכלי של המדינה. כיום זה קוסט +.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי