פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
אין שיטת בחירות מושלמת
ישראל בר-ניר (יום רביעי, 14/07/2004 שעה 7:21) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לכל שיטה יש מעלות וחסרונות. אין ספק שהשיטה הנוכחית בישראל פשטה את הרגל. זה עדיין לא מבטיח שמעבר לשיטת הבחירות האישיות (הכותב מסתמך כל הזמן על בריטניה, אבל השיטה הזאת נהוגה בארצות נוספות בכל מיני ווריאציות), תבטיח שיפור של ממש.

נקודת המפתח היא איך מטפלים במקרים בהם באזור בחירה אחד יש מספר מועמדים שכל אחד מהם מקבל פחות מ 50% מהקולות. בן גוריון ז''ל, שהיה חסיד גדול של השיטה הזאת רצה לקבוע שיבחר המועמד שקבל את מספר הקולות הגדול ביותר, מה שהיה מנציח את שלטון מפא''י לדורות. גם החלוקה לאזורי בחירות היא פתח לשחיתות ממדרגה ראשונה (כדאי לראות מה שהולך בתחום הזה בארה''ב).

אין כל קושי לעוות את רצון הבוחר באמצעות טריקים ממין זה בכל שיטת בחירות. מה שהכותב מתעלם ממנו לחלוטין היא שבבריטניה העסק עובד לא בגלל שהשיטה מוצלחת במיוחד, אלא בגלל המסורת הדמוקרטית של בריטניה.

במדינת ישראל עם ה''מסורת דמוקרטית'' של השטייטל בגליציה, סביר מאוד שגם השיטה הבריטית לא תפתור את כל הבעיות. זה לא אומר שלא צריך לנסות, אבל צריך לשקול טוב את אופן הביצוע ולא לתלות בזה יותר מדי צפיות.
_new_ הוספת תגובה



אין שיטת בחירות מושלמת
אליצור סגל (יום רביעי, 14/07/2004 שעה 9:56)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לק''י
בשיחה שהיתה לי עם כמה אנשי מפתח במנהיגות יהודית אמרו לי שמדעי המדינה הם מדע. ולא לחינם אין בשום מדינה שיטת בחירות הדומה לשיטה שלנו.
רציך לשנות את שיטת הבחירות לוריאציה כל שהיא של בחירות אזוריות.
עם זאת כפי שאמר ישראל - אינני תולה בזה יותר מידי תקוות.
בסופו של דבר לא העטיפה קובעת אלא המהות.
דה גול הבין בלי שום הוראה מחייבת בחוק שעליו להביא את פתיחת המשא ומתן על אלזיר למשאל עם ואחר כך להביא את ההסכם למשאל עם וכאשר הוא נכשל במשאלי עם בשנים 1946 ו1969 הוא ידע ללכת הביתה.
אצלינו רבין הלך לדבר עם אש''פ בניגוד להתחיבות מפורשת לבוחר. ולא העמדי את ההסכם למבחן הבוחר. שרון הולך באותו מסלול - וגם הוא בורח ממבחן הבוחר לאחר שבמבחן שהוא עצמו יזם הוא הובס בענק.
כך שלא חוקים טכניים הם הקובעים אלא המהות הדמוקרטית.
אליצור
_new_ הוספת תגובה



שיטת בחירות הדומה לשיטה שלנו
רמי נוידרפר (יום רביעי, 14/07/2004 שעה 11:07)
בתשובה לאליצור סגל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כלומר בחירות ארציות יחסיות נהוגה בהרבה מאוד מדינות.
בשיטה זו במיוחד כשאחוז החסימה היה רק אחוז אחד, מושג פיצול מכסימלי אולם זוהי השיטה ההוגנת ביותר מבחינת ייצוג ההשקפות השונות.

בשיטה אזורית מוחלטת עם מועמד אחד בכל אזור נוצר מצב של שתי מפלגות בפועל עם הבדלים לא גדולים בין השקפותיהן.

יש לכך יתרונות ויש חסרונות.

יש הרבה שיטות ביניים
_new_ הוספת תגובה



אין שיטת בחירות מושלמת
אברהם שלום (יום רביעי, 14/07/2004 שעה 12:49)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הערותיך צודקות ונכונות - לכל שיטה יתרונות וחסרונות, שום שיטה לא תצליח ללא מסורת של כבוד לדמוקרטיה. אליצור סגל בתשובתו גם מראה את ההתעלמות של ראש הממשלה מן המשאל שיזם.
כנגד זאת נאמר, כי בעת ששוקלים את היתרונות היחסיים של שיטות שונות יש לבדק מה המציאות באותה מדינה. במציאות של קיום מפלגות מוגדרות של בעלי השקפות קרובות יש יתרון לשיטה היחסית, כפי שמזכיר רמי נוידרפר. במציאות הישראלית של התפוררות המפלגות השונות בולט הצרך לבחר באישים - אמנם מיצגי מפלגה - ולא ברשימות. אנו גם חיבים להבין מה הם העוותים שמביאה השיטה של רשימות - כפי שהראיתי, חברי הממשלה - או ההתנגדות לממשלה - נלחמים אלה באלה במקום אלה לצד אלה בבחירות. ושאר עוותים שהזכרתי.

בימי בן גוריון היה חשש כי בבחירות אזוריות תזכה מפא''י במרבית המושבים ותמחקנה רוב המפלגות האחרות. כיום אנו מבחינים בשני גושים גדולים יהודים ובגוש לאומני ערבי. השיטה לא תפחית את חפש הבחירה של המצביע.

השיטה האישית נהוגה גם בארצות אחרות אבל מקורה בבריטניה. בצרפת עברו משיטה אזורית ליחסית וחזרה.

בריטניה לא הגיעה לדמוקרטיה ביום אחד. ידוע קיום הROTTEN BOROUGHS - אזורים רקובים שהיו בהם מעט תושבים אבל היו להם נציגים בפרלמנט ובעלי השפעה היו קובעים מי יבחר (ב' דגושה וקמוצה) שם.
המסורת הבריטית של דמוקרטיה התחילה בזכות הגישה האזורית - עוד מימי הפאודליזם. המלך לא רכז בידו את כל הסמכויות וחלק אותן עם האצילים באזורים השונים. בצרפת המסורת היא של רכוזיות השלטון בפריס - לואי הארבעה עשר פעל כך שהאצילים היו שוהים רוב הזמן בחצרו ולא באחוזותיהם.

השיטה האזורית בארץ תקנה לתושבי שדרות ודימונה זכויות שוות לתושבי תל אביב. יהיה קשר ישיר בין הבוחר לנבחר. הנהגתן תהיה צעד ראשון למען דמוקרטיה בישראל.
_new_ הוספת תגובה



הבעיה איננה השיטה
צחי (יום חמישי, 15/07/2004 שעה 15:40)
בתשובה לאברהם שלום
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבעיה היא המבנה האוליגרכי-פיאודלי של ישראל.הבעיה היא תרבות הקומבינה של העם עצמו,אשר באה לידי ביטוי בהשתקפות שלו במערכת המשפט ובמערכת הפוליטית.
לא משנה מה השיטה ומי האיש,אם העם עצמו הוא הבעיה.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי