פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
לתכנן את ישראל ''פוסט התנחלויות''
יורם המזרחי (יום רביעי, 17/04/2002 שעה 17:49) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אחד ממכרי,שבעבר התגורר בהנחלות קיקיונית עד שחזר להתגורר בישראל- שלח לכתובתי מסר אלקטרוני ארוך בעניין ההתיישבות הזמנית ברש''פ.
בקשתי שירשה לפרסם את מכתבו בפורום- אך הוא סרב מסיבות השמורות לו,אך לא התנגד שאשתמש באחד הרעיונות שהעלה והרי ''התמצית''
לו היתה בישראל ממשלה חכמה ואחראית,כך בערך הוא כתב,היתה הממשלה מלווה את המבצע- המשטרתי הרחב ברש''פ בפנוי התנחלויות זעירות.
לדעת בעל הרעיון היתה לישראל חזקה מוסרית בלתי מעורערת להלחם במוקדי טרור אם היתה מוכיחה שפניה לא רק לביטחון אלא גם להסדר על בסיס פנוי התנחלויות ובראש ובראשונה התנחלויות קיקיוניות ''שערכן'' הוא היותן ''שיפוד'' בצלעות הרש''פ.
הרעיון נשמע ונקרא הגיוני,אפילו מעשי,מה עוד שאם יש מנהיג מקובל ''וחזק'' היכול להתחיל במשימה הוא אריאל שרון,שכידוע ''התמחה'' בפינוי ישובי סיני ופתחת רפיח.
הבעיה היא שלובי-ההתנחלויות משולב באופן מפותל והדוק במערכת הפוליטית של ישראל,בעיקר במפלגות הימין הקיצוני והדת המאורגנת,עם גרורות מסרטנות המגיעות עד מפלגת העבודה.
הלובי קטן,אפילו זעיר,אך ההיסטוריה מלמדת ולא רק מתולדות היהודים,שקבוצות לחץ קטנות מחזיקות לא פעם אצבע על הדק אקדח המאיים על רקת השלטון.....זהו למעשה המצב השורר בישראל ומי שכותב על כוחן של שדולות הימין הקיצוני - צודק בדרך כלל בהנחות יסוד על עצמתן שאינה עומדת ביחס שווה לגודלן.
רוב הציבור הישראלי,היהודי בכלל והעולמי המתעניין במזרח-התיכון - מסכים שרוב ההתנחלויות , לפי פריסתן גודלן ומיקומן -חייבות לרדת לא רק בגלל העובדה שאינן ''צודקות'' אלא גם משום היותן מכשול בדרך לכל הסדר יציב בין הרש''פ למדינת ישראל.
מי שמודע לתהליכי השלום הישראלי מצרי למשל, ומי שליווה את הצעדים השונים והזהירים שצעדו מנחם בגין ואנוור סאדאת- יודע שההסכם לא היה אפשרי לו היתה ישראל מנסה להגיע לשלום ובאותה מידה תובעת להחזיק בשארם א שיח (מי זוכר את השם אופירה?) או כל ישוב אחר מאלה שהוקמו בסיני.
דין שווה קיים גם בשאלת יחסי ישראל הרש''פ וההגיון אומר שיש להתחיל מייד בהסרת התנחלויות זעירות מיותרות ומזיקות ,לא רק בשל התועלת המעשית שמהלך כזה יביא אלא גם כשלב ראשון בהסדר מתקדם.
כיום קשה למצוא תמיכה ציבורית בתכנית להורדת ישובים גדולים כמו מעלה אדומים או אריאל למשל,אך בענינן אפשר יהיה למצוא פתרון בדרך משא ומתן על חילופי שטחים כפי שנעשה בין ירדן לישראל,לא רק במסגרת הסכם השלום אלא מייד אחרי מלחמת השחרור.
כל אלה בחזקת הרהורים ומאוויים ובינתיים גם בחזקת חלום, אך ככלות הכל - חלום מספק כח לתקווה ותקווה מחזקת את מאמיניה כשבעניין זה של חלום ותקווה יש הרבה קווים מקבילים בין הציונות לתנועה הפלסתינית.......
לעניות דעתי צריך להתחיל בתכנון השלב הבלתי נמנע של חיסול רוב ההתנחלויות.רעיונות שהועלו על ידי אורי אבנרי,כמו למשל דרך הפיצוי וכיו''ב שוות בדיקה מעשית. יש לפתח תכניות בעלות היבט כספי כלכלי, לא רק משום עקרון ''המקל והגזר'' אלא בעיקר להוכיח לחלק גדול מהמתנחלים שיש להם לאן לעבור ואפילו ,אם ירצו,משימות התיישבות לאומיות בנגב,בגליל ומקומות אחרים.
אחת הדרכים להחלפת שטחים ראלית,יכולה לבוא גם בשיתוף עם חלק מערביי ישראל,בפרט אלה שישוביהם נמסרו לישראל על ידי המלך הירדני עבדאללה הראשון.
אינני יודע אם תושבי אום אל פאחם למשל,יסכימו להמיר דגל בדגל ? אך העניין שווה בדיקה וטיפול.
דרך נוסםפת למציאת פתרון יכולה לבוא באמצעות פיתוח מדעי טכנולוגי מזורז ורב היקף של בעיית עתודת המים בעיקר על בסיס מפעלי התפלה מרכזיים,פתרונות נוספים העשויים להשמע דמיוניים אף שהם אפשריים - יכולים לבוא בשיטת ''הליכה לים'' נוסח יפן או הולנד כדי ליצור עתודת קרקע לבניה ופיתוח.
שיחזור רעיון תעלת ים תיכון-ים המלח שווה עיון מחודש, בלי להקשיב רק לכלכלנים ספקניים, אלא כמשימת פתוח אנרגיה בעלת יעוד לישראל,ירדן ופלסתין.
השמיים הם הגבול,נוהגים לאמר באנגלית ובתחום זה אכן אין גבול לדמיון לחלומות ולאפשרויות.
לדעתי,יש להתחיל לחשוב ולתכנן בתחומים הנ''ל בלי לשים לב לשדולות ובלי להמתין לרגע (שיבוא!) בו יהיה צריך לממש מסקנות ולהוריד התנחלויות.
ולסיום -''בפסק זמן הגירה'' שעשיתי בסוף שנות השמונים,כשעבדתי בקהיר ומשפחתי התגוררה בקצרין ובמרום-גולן,התוודעתי לאחדים מראשוני המתיישבים ברמה שלהפתעתי הכינו ''תכנית מגירה'' לאפשרות שלום ישראלי סורי.
התכנית לא כללה הורדת ישוביהם,אלא נסיון להביא לדו-קיום ישראלי סורי ברמת הגולן,לפחות עם חלק מהישובים על בסיס הסכם שיאפשר להם להשאר במקומם תחת ריבונות סורית.
התכנית,שקראתי בעניין רב,שורטטה בין השאר על ידי אחדים מהתושבים היותר לוחמנים של רמה''ג שבסוף שנות השמונים הגיעו ג''כ למסקנה הבלתי נמנעת ''שעתידם הישראלי'' ברמת-הגולן אינו אלא זמני.
אורי אבנרי כותב על הנסיון הצרפתי באלג'יר,גם אניט התייחסתי לדוגמא ברשימה גם האנגלים והצרפתים''שכבר היו בסרט הזה''ואכן, אי אפשר יהיה לדכא לעד את שאיפות הפלסתינאים.אפשר יהיה לאכוף עליהם עול כיבוש ונוכחות צבאית ממושכת, אך גם אלה סופם שיוחלפו בהסדר.כזה הוא הלקח ההיסטורי, שהצטבר בקרים דומים ודווקא בן גוריון ז''ל היה זה שאמר פעם ''משר ההיסטוריה אי אפשר להתחמק''.....
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי