פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
עובדים, מהגרים וכלכלה
א. פרקש (יום שלישי, 09/05/2006 שעה 19:16) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

צמיחה כלכלית ארוכת טווח היא בעצם מותנית-גלובליזציה, ולו רק בגלל שמדובר גם בתהליכי הגירה גדולים וביצירת שווקים חובקי . אבל יש לי שאלה אליך, האם באמת תנועות אוכלוסיה יוצרות צמיחה כלכלית או להיפך, צמיחה כלכלית יוצרת פיתוי להגירת אנשים מחברות קשות יום. ובד''כ, בחברות צומחות כלכלית עולה הדרישה לכוח אדם זול, ואז נוצר מפגש אינטרס בין האינטרסים של החברה העשירה והחברה הענייה 'מייצרת' ההגירה.

מעבר לכך וקודם לכל צריכים להיות תנאים ראשוניים הכרחיים של ממלכה/מדינת חוק בעלת משאבי טבע – מחצבים למשל, ו/או יכולת לייצר מוצרי חקלאות, תשתיות. ללא כל אלה גם מדינה עם הרבה מחצבים לא תוכל להתפתח משום שהמשק שלה אינו פועל במאורגן וע''פ חוק וסדר. כשהכל פרוץ, הכל מתבלגן. אירופה נכנסה לתהליכים האלה לפני כמה מאות שנים, ובשילוב ההשכלה הם הצליחו לבנות את החברות המתקדמות ביותר שהיו מאז בעולם, ושם 'נולד' המדע והתפתחה ה'טכנולוגיה'.

ההתפתחות ההסטורית הזאת, 'קיצרה' את המרחקים בעולם – נוצרו תוואי חיבור, בין חברות ותרבויות, קצרים יותר בזמן ומיידייים באמצעי תנועה מגוונים (רכב, רכבת, אוניה, מטוס), הפכה את ה'יקום' ל'כפר גלובלי' קטן עם אמצעי תקשורת מיידייים ומגוונים – רדיו, עיתונות, טלויזיה, אינטרנט, לווינות, כבלים. מכאן שההגירה נעשתה אינטנסיבית יותר. ויותר מש''האדם הלבן'' יזם אותה (כמו בזמן כיבוש אמריקה) הרי שעכשיו ה''אדם השחור'' מוביל אותה.

לדעתי אירופה של ה-‏30 השנים האחרונות מגדילה את היצור שלה ומקטינה את אוכלוסייתה (יותר ויותר זוגות אירופאיים לא מולידים צאצאים). גם הגירת כ-‏20 מיליון פועלים זרים מהעולם השלישי לאירופה (ויש הטוענים שמדובר ב-‏30 מיליון) לא מצליח לאזן את הגידול הטיבעי שהיה צפוי לאירופאים לו היו שומרים על רמת הריבוי הטיבעי של שנות ה-‏30 וה-‏50 (פחות החללים שהם רצחו האחד לשני). היום, תוצאות המלחמות באירופה במאה הקודמת וצמצום דרסטי ברמת הילודה, ביחד עם התפתחות הטכנולוגיה ועליית כושר הייצור, מחייב את האירופאים לכוח עבודה זול שיבוא ויעמוד ליד פסי הייצור של תעשיות החיים שלהם. בלי הסנגלים, התורכים, המצרים, הפלסטינים, האינדונזים, המרוקאים וכו', אירופה היתה נכנסת למפולת כלכלית גדולה.

הבעיה של אירופה כיום היא ההגירה הלא חוקית שמרחיבה את הנטל הכלכלי על משלמי המיסים בה. מהגרים רבים שם נמצאים שלא לפי החוק כבר דור שני ועוד ממשיכים לבוא בדרכים נפתלות, ומהווים נטל חברתי שהולך וגדל שם. צריכים לראות מה קורא בשנה האחרונה בארה''ב שם מקיים ויכוח ציבורי ער לגבי 12 מיליון ה'מקסיקנים', המהגרים הלא חוקיים שתובעים היום לקבל אזרחות אמריקאית כדין. ואמריקה מחולקת בעניין הזה לשניים.

גם המודל האמריקאי מלמד אותנו שהגירה באה בעקבות הצלחה. בתחילה הגיעו המהגרים הראשונים ובנו את 13 המדינות. לאחר שמדינות אלה הצליחו ועמדו על רגליהן הן עשו מהפיכת עצמאות. ואז נדרשו להם כוח עובד נוסף וזול. לפיכך כבר בסוף המאה ה-‏18 התפתחה מדיניות של קליטת הגירה בארה''ב שהעדיפה לבנים מצד אחד כדי להגדיל את הכוח השוק והרחיבה את ממדי ה'הגירה הכושית' בכפיה (עבדות) שהוא כוח העבודה הזול של אז.

אתה צודק ביחס לקורה בישראל.צריך לעודד חזרת אנשים לעבודה ולערוך את כל התמיכה הסוציאלית רק לאלה שזקוקים לה באמת, בשל העדר אמיתי של כוח עבודה. אבל האם העדפת מעסיקים להעסיק נשים חרדיות לא נוצרת בשל הקלות לשלם להן משכורות נמוכות? צריכים למשוך יותר חרדים וערבים לעבודה, ע''י יצירת מדיניות של עידוד הקמת מפעלים גם במגזרים האלה.
_new_ הוספת תגובה



אבל אתה לא כל כך שואל
דוד סיון (יום שלישי, 09/05/2006 שעה 20:41)
בתשובה לא. פרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. גורם צמיחה כלכלית מספר אחד הוא התהליך שגורם לשיפורים טכנולוגיים. השכלה, יוזמה וחופש הם ודאי המנועים של השיפורים והקפיצות הטכנולוגיות.

ב. אם בתהליך הזה משתלבת הגירה (חוקית או לא) הרי היא הופכת למנוע עזר. המהגרים נכנסים בתחתית הסולם שמתפנה עם הצמיחה והשתלבות ה''ותיקים'' ברמות ידע גבוהות יותר.

הצמיחה מפנה מקום לקליטת המהגרים שמוסיפים את תרומתם שלהם. בהמשך עם הצמיחה, אותם מהגרים התקדמו בסולם ופינו מקום למהגרים חדשים. כך, לדעתי, התנהל המשק האמריקאי (לפעמים עם לא מעט סיוע ממשלתי לעידוד יזמות - על כך בהזדמנות אחרת...). ברור לגמרי שקיום משאבי טבע הגדיל את כושר הנשיאה של קצב גידול האוכלוסיה במשק האמריקאי.

את אירופה אני מכיר פחות אבל נדמה לי שמה שקורה שם קשור יותר בשני תהליכים שאחד מהם זיהת:
1. הזדקנות האוכלוסיה וירידת מספרם היחסי (ביחס לכלל האוכלוסיה שמפרס המשק) של המפרנסים.
2. עצירת תהליכי הצמיחה הכלכלית - לדעתי האפיקורסית הלא מומחית - בגלל תהליכים שמדכאים יזמות והתחדשות.
3. במקרה כזה מהגרים שמיד, עוד לפני שלומדים לדאוג לפרנסתם, לומדים את כל הזכויות האחרות (גם אלו שמדכאות את הרצון לפרנס את עצמך....) מקטין עוד את מספרם היחסי של המפרנסים.

כאן אפשר לקשור את ההפגנות של המהגרים הלא חוקיים בארה''ב. אולי הם התחילו תהליך שמהגרים לארה''ב לא הכירו, של דאגה לזכויות שאם יצליח ידכא את היוזמה והמוטיבציה להתקדם בכוחות עצמך. אולי כך יהפכו המהגרים לגורם שלא מסייע לצמיחה ואולי מעכבה.

מאפשר למשק לשאת גידול אוכלוסיה יותר גדול מאותו משק שאין לו
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי