פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
הכישלון של שרון
חֲמוֹר כָּחֹל לָבָן / אריה פרלמן (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 9:17)


הכישלון של שרון

אריה פרלמן




בתולדות יחסי ישראל ארצות-הברית, ישנו לעתים מתאם שלילי גבוה למדי בין יחסים אישיים טובים בין המנהיגים – לבין מצבם של האינטרסים החיוניים של ישראל.

כך, למשל, כאשר הושמעו צלילים צורמים בין רייגן לבגין ז''ל – היו אלה שעותיו היפות ביותר של בגין: הפגזת הכור בעיראק; סיפוח רמת הגולן, ודחייה בוטה ומוחלטת של תכנית רייגן לנסיגה לגבולות 1949 (תוך כדי מחאה על עצם הביטוי ''גדה מערבית''); וכאשר יחסי בוש-את-בייקר עם יצחק שמיר היו צורמים ורעים, ופרצופים חמוצים התעופפו לכל עבר – היה זה סימן בולט לכך ששמיר עמד בתוקף על האינטרסים של ישראל; וכאשר פרחו והנצו היחסים האישיים שבין קלינטון לרבין ופרס – היה זה סימן מובהק לכך שישראל מוכרת את עצמה לדעת – אמנם הפעם מרצונה החופשי – לשביעות רצונו המלאה של הנשיא החייכן והפוחז; וכאשר ברק וקלינטון – הנאהבים והנעימים – פיזזו להם בעליצות בינות העצים והפרחים של מרחבי קמפ-דייויד – אות וסימן היה זה לכך שישראל דוהרת בעוצמה במסלול התאבדות מקוצר, וכן הלאה והלאה.

והנה עלו לשלטון בארצותיהם – בתיאום כמעט מופלא – אריאל שרון וג'ורג' בוש. אותם שרון ובוש שסיירו במסוק מעל שמי ארץ-ישראל בשנת 1998 – עמדו כתף אל כתף, כאשר בוש מצידו מבטיח להכיר בירושלים המאוחדת כבירת ישראל; מתחייב ''לא לכפות שלום'' על ישראל; מצווה על עובדי מחלקת המדינה להימנע מביטוי ''תהליך השלום'' במזרח התיכון(!), ומצפה בהסכמה-שבשתיקה לחיסול הרשעות האש''פיסטית ולהסרת בעיה חמורה זו מסדר היום העולמי והאמריקני (שזה בעצם אותו הדבר, פחות או יותר).

והיחסים האישיים ליבלבו. בין רגליה הנאות של קונדוליזה לבין טפיחות של ''ג'ורג''' על כתפו של ''אריק'' – התהלך ראש ממשלתנו מעדנות, כאילו מטופפות רגליו על ענני-נוצה...

פקידי השלטון (הישראלי) היללו את ה''תיאום וההבנה'' הנהדרים ששוררים בין שרון לבוש – וכמעט נדמה היה שעוד-מעט-קט יפנה שרון את מקומו לבוש בראשות הליכוד, כפי שפינה יצחק מרדכי את מקומו בראשות מפלגת החיוך לאמנון-ליפקין-שחק.

אך למרבה הצרה הצער – מרוב טפיחות ויחסים מצויינים – נמלטה מתודעתו של שרון-בעל-הנסיון העובדה הפשוטה – שבין מדינאים ומנהיגים אין ידידות – יש רק אינטרסים; ואילו בוש, הצעיר, הבור וה''קאובוי הטיפש'' – חתר בעקביות למימוש האינטרסים של ארצו – לפחות כפי שהוא מבין אותם.

וכך עלו השניים על מסלול התנגשות ברור: האחד רואה במערכת היחסים סיפור ידידות אפלטוני – השני רואה במערכת היחסים כלי מדיני לקידום אינטרסים. ההתנגשות היתה בלתי נמנעת.

ואכן – בשבוע האחרון קרסה בבת אחת כל חומת הקלפים שבנה שרון בינו לבין המציאות: רוסיה וארצות-הברית עשו יד אחת להעביר החלטה חמורה במועצת הביטחון – על אף התנגדותה הנחרצת (חה חה חה) של ממשלת ישראל; הערבויות קוצצו – גם סכום הגדר; בוש התחיל לדבר כאילו היה מאחרוני חסידיו השוטים של ביילין (''להפסיק להשפיל את הפלשתינאים; להקפיא את ההתנחלויות''); פאואל נערך לפגישות פרובוקטיביות עם עמי איילון, יוסי ביילין וחבר הרוצחים והפושעים שהתדיינו איתם – למרות ''מחאותיה'' של ממשלת ישראל, ועוד היד נטויה.

יש להבהיר היטב: לא פאואל רשע בכך שהוא בוחר להיפגש עם ביילין והרוצחים; לא בוש שונא ישראל בגלל שהוא טוען שהיא ''משפילה את הפלשתינאים'' – לא ולא. שכן אילו שרון היה מתנהג כמו שרון – היתה נראית יוזמתו של ביילין כמו יוזמה להקים אוטונומיה יהודית באוגנדה, ואילו איש לא היה שומע על ''השפלת פלשתינאים'' – מהסיבה הפשוטה שלאחר דיכוי הטרור – מצב הפלשתינאים היה משתפר פלאים.

שרון, כהרגלו בקודש מאז שנבחר לראשונה לראשות הממשלה – נע בהתנהגותו בין אווילות ילדותית במקרה הטוב – לבין שמאלנות סהרורית במקרה הרע – ואת התוצאות אנחנו רואים וחשים.


על זכות השביתה וזכות ההשבתה

נתניהו יוצא למאבק חדש על דמותה החברתית של המדינה, באמצעות החוק למען זכויות העובדים בישראל.

תשאלו: ''נתניהו רוצה להציע חוק למען זכויות העובדים''?

ובכן – אכן כן.

זכות השביתה וזכות ההשבתה – חד הן, וההפרדה ביניהן היא מלאכותית, אך חשובה לצורך הבהרת העניין.

לכל עובד שמורה הזכות לשבות, שזהו מעשה סביל. הוא לא עובד.
אך לא לכל עובד שמורה הזכות להשבית, שזהו מעשה פעיל – לגרום לאחרים לא לעבוד.

אך ורק ראשי ועדים – שבינם לבין זכויות עובדים אין דבר וחצי דבר – רק הם רשאים להחליט בשביל כולם מתי להשבית, את מה ואת מי. הם רשאים להחליט מי ייצא מהארץ ומי ייכנס ומתי; מי ייקח משכנתא ומי יחדש תעודת זהות; מי יקבל את הסחורה שקנה מחו''ל ומי לא; מי יקרא עיתון ערב לאורה של נורה חשמלית – ומי לא, והעיקר: מי יתפרנס ומי ייחנק.

והנה בא שר האוצר – ומציע להעניק לעובדים את הזכות לקבוע בעצמם האם הם מעוניינים לשאת על גבם את נטל המאבק – אם לאו. ריבונות העובד – ולא הוועד – על גבו.

יטען הטוען שאין בכך דמוקרטיזציה של יחסי העבודה – כי אם שיתוק היכולת האירגונית, מכיוון שוועדי העובדים נבחרים פעם בכמה שנים – ואם העובדים לא מרוצים מתפקודם הם רשאים להדיחם בבחירות.

אכן טיעון נאה. לפי היגיון זה – אנו בוחרים פעם בארבע שנים רודן – שעושה בנו ובזכויותנו ובפרנסתנו כל מה שיחפוץ – וכעבור עוד 4 שנים בוחרים רודן אחר – כדי שיעשה בדיוק את אותו הדבר.
ראשי הוועדים רשאים לייצג את העובדים מול המעסיקים במשא ומתן על תנאי עבודה ושכר, הסכמים קיבוציים וגו'. אך אם מדובר בצעד קיצוני וחריף כגון שביתה, ואפילו עיצומים של יותר מ-‏48 שעות סמליות, למשל – חובה מצפונית ודמוקרטית היא, וציווי של השכל הישר - לשאול את פי העובדים.

במקביל – חייבת הממשלה לפתוח את השוק לתחרות: להוריד מסים, מכסים, היטלים, סובסידיות, הגבלות וחסמים ביורוקרטיים – על-מנת שבכל תחום שבו אפשרי הדבר (וישנם מעט מאוד תחומים שבהם הדבר באמת אינו אפשרי) – תתפתח תחרות חופשית על ליבו וכיסו של הצרכן.

או-אז – תפחתנה באופן ניכר השביתות, מהסיבה הפשוטה שבניגוד להיום, במקום שאירגון זה או אחר ישבות ו''המדינה תעצור מלכת'', יפסיד האירגון על כל יום שביתה – בעוד שמתחריו ירוויחו עשרה ימי עבודה.

שני היבטים בהצעת החוק נראים לי פגומים, ויש להתריע עליהם: הפגם הראשון הוא חובת הקוורום – דהיינו שלפחות 45% מכלל העובדים יתמכו בשביתה – על-מנת שזו תיכנס לתוקף. לא טוב הדבר: די בקוורום סמלי, של 10% למשל. כל עובד שלא יטרח להצביע – לא תהיה בידיו הזכות להלין כי החליטו במקומו וכפו עליו שביתה. בעייתו תישאר אישית.
הפגם השני הוא האיסור על שביתת-אהדה, או על שביתה ממניעים פוליטיים. אני אומר: אדרבא! שישבתו כל העובדים כל היום וכל הלילה – על כל נושא שבעולם –

אבל: שישלמו את המחיר. כל עובד שישבות באופן מלא או חלקי – לא יקבל אגורה; שביתה תוכל להיכנס לתוקף רק בהצבעה חשאית של רוב העובדים – די ב-‏51% מכלל המצביעים בפועל.

אם ימלאו שני תנאים אלה, דהיינו: שביתה מתוך בחירה ותוך נכונות לשלם את המחיר (חוסר השתכרות) – והעובדים יעמדו בגבורה בשביתתם – וישיגו הישגים מהמעסיק – אות היא ששביתתם באה מתוך מצוקה אמיתית ואמונה כנה בצדקתם – ולא מתוך מניפולציה פוליטית קנטרנית, או מניפולציה חמדנית שמטרתה להתעשר עוד קצת על חשבון הקופה הציבורית.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


צודק לגבי שרון
אורי (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 10:39) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לגבי הועדים,הצעת נתניהו לא טובה.
יש לבטל את זכות השביתה של עובדי הסקטור הציבורי
ושל מונופולים.ביטול מוחלט.
גם את תופעת העיצומים יש להעביר מהעולם.גם כאילו שובתים וגם מקבלים משכורת.
להכניס לחוק סעיף שעיצומים מכל סוג דינם כדין שביתה.
_new_ הוספת תגובה



[*] בוש ושרון
נמרוד פינסקי (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 13:05) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ההבדל בין בוש לשרון הוא כזה:

[* הוסרו ביטוים שנוגדים את מדיניות המערכת]

שרון, לעומת זאת, בעל ידע רחב מאוד. הוא ''חי את ההיסטוריה''. יודע מה קרה בחדרי חדרים. שרון הוא בעל מודעות עצומה. איש שעמד על כך שרבע ס''מ ממדינת ישראל לא יינתן לאוייבים נותן כיום לגיטימציה ליוזמות פרטיות כמו ז'נבה ואיילון-נוסייבה.

מה יש לו לומר? הרי תוכניתו אינה שונה בהרבה מתוכניתם..

שרון הביא אותנו למצב של אבסורד, של מיגננה, על המדינה שלנו!

איזו עוד מדינה בעולם נלחמת על חייה? שרון אשם בכך שיצאנו רעים. הוא לא האשם היחיד. אשמים איתו כל חברי הכנסת מהליכוד ושמאלה.
_new_ הוספת תגובה



בוש ושרון
אבי רביבו (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 13:16)
בתשובה לנמרוד פינסקי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לך תתגיס
אולי בטירונות יפתח לך המח
_new_ הוספת תגובה



שרון הביא אותנו למצב של אבסורד, של מיגננה, על המדינה שלנו!
חזי (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 14:46)
בתשובה לנמרוד פינסקי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה כותב:
''
שרון הביא אותנו למצב של אבסורד, של מיגננה, על המדינה שלנו!''

שרון הביא אותנו למיגננה ?
ובלי שרון, הפלסטינים היו מפסיקים בהתנדבות לפוצץ אוטובוסים ?
_new_ הוספת תגובה



שרון הביא אותנו למצב של אבסורד, של מיגננה, על המדינה שלנו!
אבי רביבו (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 14:50)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בלי שרון אין בטחון
_new_ הוספת תגובה



לא
נמרוד פינסקי (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 15:53)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הם לא היו מפסיקים אבל היתה לשרון את ההזדמנות הענקית לעשות שינוי. מעולם לא היתה ממשלה כ''כ ימנית! ומה הוא עושה? מכריז על רצון להקמת מדינה פלסטינית ומדבר איתי על כיבוש...

שרון הוא לא זה שהביא אותנו למגננה אבל יכל להוציא אותנו ממנה. עם זאת, הוא העמיק את המגננה פי כמה וכמה והוציא אותנו יותר רעים ממה שהיינו לפני.
_new_ הוספת תגובה



אני סומך על חוכמתו של שרון
חזי (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 16:58)
בתשובה לנמרוד פינסקי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תראה מה הוא השיג:
1 - ארה''ב ירדה מהלחץ עלינו ''להסכים'' למדינה פלסטינית
2 - גדר ההפרדה הולכת ונבנית, ויוצרת מצב חדש.
3 - היתרונות של גדר ההפרדה גדולים מבחינת בידודם של הפלסטינים.
4 - גדר ההפרדה תאלץ בסופו של דבר את הפלסטינים להגר.
5 - המושג ''מדינה פלסטינית'' הוא דבר ערטילאי. מי שרוצה לפרש את המצב היום כאילו יש להם ''מדינה'' יכול לעשות זאת.
6 - המצב בעיראק, מהוה שינוי משמעותי, במפת המזרח התיכון. כלומר: למשוך זמן.

חוץ מדיבורים (כאלאם פאדי) מה הוא הפסיד ?
_new_ הוספת תגובה



מזמן היה צריך לעשות את זה
חזי (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 16:25) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה כותב:
''
אבל: שישלמו את המחיר. כל עובד שישבות באופן מלא או חלקי – לא יקבל אגורה; שביתה תוכל להיכנס לתוקף רק בהצבעה חשאית של רוב העובדים – די ב-‏51% מכלל המצביעים בפועל.''

במצב האבסורדי של היום, אין לשובתים מה להפסיד.
אם קופת הציבור תכנע לדרישותיהם, ותשפר להם את התנאים, מה טוב.
אם לא, הרי את המשכורת הם יקבלו, אז מה יש להפסיד ?
_new_ הוספת תגובה



הכשלון של שרון
בננה ספליט (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 17:34) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אריה פרלמן, למה אתה אומר שאין איזון ביחסי ישראל-ארה''ב (חיוכים תמורת נשק)? כל מדינה, כולל ישראל, מנווטת את יחסי החוץ שלה ע''פ האינטרסים שלה. וככה ישראל עוברת יום ועוד יום באיזונים של אינטרסים אסטרטגיים, יכולת מימוש אינטרסים, יחסים פוליטיים פנימיים, יעילות המערכת הביצועית (משה''ח, הבטחון, אוצר, רוה''מ) וכו'.

מכאן שאין משפט ככל שיהיה ''הסטורי או הסטרי'' של בוש בלונדון או קיצוץ בערבויות צריך לשחרר קיתונות של דברי ביקורת. זה היה צפוי בין המדינות, ויש רק לתמוהה כיצד זה בכלל התעכב.

גם ממשל בוש נמצא בלחץ. הם עומדים כשנה לפני בחירות. הם יוכלו ללחוץ על ישראל רק עוד 5-6 חודשים ושרון צריך לדעת לעבור את זה בשלום. אח''כ יהיה בוש טרוד כולו בקמפיין שלו והוא לא ירצה לפגוע במצביעיו, שחלקם גם אוהדי ישראל (יהודים שמרנים, ליברלים, שמאל מתון וכ-‏70 מיליון נוצרים אוונגליסטים).

בינתיים עד אז הבמה פתוחה והשחקנים מוכנים. זה הרבה זמן במונחים מזרח תיכוניים. גם אם האסלאם הפונדמנטליסטי יתקוף בארה''ב כאבטחתם האחרונה, אנחנו נצטרך לגלגל מחדש את האבנים בבקבוק.
_new_ הוספת תגובה



בננה, זאת בדיוק הבעיה
אריה פרלמן (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 21:35)
בתשובה לבננה ספליט
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ישראל איננה מנווטת את מדיניותה לפי האינטרסים שלה - אלא לפי מד-תחושת הנחיתות של ראש ממשלתה.

שרון - שהיה מוחרם בזמנו על-ידי הממשל האמריקני ושנוא על-ידי חלק ניכר מהציבור בישראל (ורוב האליטות, התקשורת, האקדמיה וגו') - מעוניין להשיג לגיטימציה בכל מחיר.

בדומה לברק (וכמה כואב לי לומר זאת) - הוא נתפס בדיבוק של ''הבאת שלום'' על-מנת לזכות בטפיחה על השכם מאת ''שר ההיסטוריה''.
_new_ הוספת תגובה



יש משהו בדבריך והם בהחלט נכללים במה שאני כתבתי
בננה ספליט (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 21:43)
בתשובה לאריה פרלמן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

השאלה האמיתית היא עד כמה שרון ''משחק אותה'', ואם אכן הוא ''משחק אותה'' האם הוא לא מביא נזק למדיניותו הראשונית שלו, אם ירצה ואם לא ירצה?

אבל הכל נכנס לתוך המשוואה המסובכת של מורכבות התהליך המדיני.
_new_ הוספת תגובה



אני מציע שביבי יביא את כל ההצעות שלו
מושה (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 18:28) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

להצבעה של הציבור.
למה רק את עניין השביתה?
_new_ הוספת תגובה



ביבי לא צריך להביא כלום למשאל הציבור
בננה ספליט (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 18:35)
בתשובה למושה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הוא צריך להביא ולאשר את תקציב 2004 בזמן. זה הכל.

זה נכון שהוא היה צריך לדבר יותר עם ההסתדרות, אך גם ההסתדרות אשמה שהיא נזכרה מאוחר מדי. לדעתי את עניין הפמסיה הם צריכים להוציא החוצה ולהתווכח עליו בחודשים הקרובים ללא קשר לתקציב. החשוה הוא להכניס כמה תיקונים חשובים בתקציב, כפי שאנחנו מכירים אותו היום מהתקשורת.
_new_ הוספת תגובה



כמו שהכנסת נבחרה על מנת להחליט
מושה (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 18:58)
בתשובה לבננה ספליט
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כך גם ועד עובדים. לא צריך לשאול כל דבר, יש להם חובה וזכות להכריז על שביתה בלי להביא למשאלים.
_new_ הוספת תגובה



נכון, כל עוד החוק מתיר או מסייג זאת
בננה ספליט (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 19:03)
בתשובה למושה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אם ביבי ישנה את החוק, גם הפועלים יצטרכו לשנות מנהגם בהתאם. אנחנו סוף סוך בדמוקרטיה. אם הפועלים רוצים שינוי שיתחילו לבחור למפלגות השמאל סוף סוף. למה הם כל הזמן מאיימים?
_new_ הוספת תגובה



הפעם, בננה, לקחת לי את המילים מ ....
דוד סיון (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 20:36)
בתשובה לבננה ספליט
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



התחלקו לי המילים על הבננה ... (-:
בננה ספליט (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 21:02)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



כי הם יודעים
אורי (יום חמישי, 27/11/2003 שעה 22:29)
בתשובה לבננה ספליט
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שבחירת הסמול תביא ל :

1)מרבית משפחתם תפגע בגל הטרור האדיר שישטוף את ישראל
2)הם יהפכו למובטלים לטובת פליטים ועובדים זרים
3)לאחר שהנדבות בתמורה להסכם הכניעה יאזלו (סדר גודל של 5 שנים) הם יתגעגעו למצב הנוכחי
4)הם לא רוצים להתנצר ושילדיהם יהיו נשואים לנוצרים.

סיבות די טובות,הייתי אומר....
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי