פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
חוק, שלטון ויוזמה פרטית
עגל הזהב / דוד סיון (יום שלישי, 30/12/2003 שעה 15:00)


חוק, שלטון ויוזמה פרטית


ד''ר דוד סיון




הפילוסוף אדם סמית (עושר העמים, 1776) נחשב אבי הרעיונות של התחרות החופשית ואי ההתערבות של השלטון בכלכלה. במהלך המאה ה-‏19התפשטו רעיונות אלו ברחבי העולם המערבי והניעו שינויים לא מעטים בכיוון של תחרות חופשית וחופש פוליטי. אבל התגברות החופש הפוליטי הולידה דווקא את יישומם של רעיונות מדינת הרווחה - במיוחד בעקבות המשבר הגדול שהחל בשנת 1929.

בזכות הפעילות האקדמית והאינטלקטואלית של המחלקה לכלכלה באוניברסיטת שיקגו, אסכולת שיקגו, חזרו והתקרבו הרעיונות של אדם סמית לקדמת הבמה. לרובנו מוכר הפרופסור מילטון פרידמן כדוברה הנחרץ והעקשן של האסכולה במחצית המאה הקודמת, אבל קדם לו פרידריך האייק, שהיה ממייסדי האסכולה. האייק הדגיש שתחרות חופשית תלויה בקיומה של מערכת משפטית מתאימה. אחרת מנגנון השוק החופשי לא יעבוד ביעילות מרבית.

על פי עמדתו של האייק תפקידה העיקרי של המערכת השלטונית הוא כתפקידה של מערכת השמן במכונית - לשמן ולהחליק את החיכוך בין החלקים הנעים במנוע. אמנם השמן לא מניע את המכונית אבל היא לא תיסע רחוק בלי שמן או עם תקלה במערכת השמן. מערכת משפטית מתאימה היא, בעצם, מערכת השמן במנוע הכלכלי. המשמעות של הנאמר כאן היא שכללי המשחק הכלכלי, כולל תפקידו של הממשל, צריכים להיות ברורים ושקופים כדי לאפשר תכנון עסקי רציונלי (אבי נוב, שלטון החוק בכלכלה). העיקרון של שלטון החוק הוא מהותי בהקשר הזה

כמובן ששינויים תכופים ב''מערכת השמן'' הזאת, במיוחד אם הם לא בהירים מספיק לציבור, עשויה לשבש את תפקודה ותרומתה ל''מנוע הכלכלי.'' המנוע הזה אמור להיות חופשי ממונופולים, עסקים ממשלתיים-ציבוריים וניגודי אינטרסים.



העקרונות שהצגנו כאן הם הבסיס לתכנית הרפורמות ששר האוצר, בנימין נתניהו, מנסה להוביל. גולת הכותרת של המדיניות היא אכן פרוק מונופולים והפרטה של עסקים וחברות ממשלתיות. מה שכנראה נשמט, או שלא מקבל ביטוי ראוי, הוא החלק החוקי - משפטי. להלן כמה דוגמאות של מהלכי מדיניות שרומזים כי המערכת המשפטית-חוקית לא הותאמה לשרת יעדים של תחרות חופשית וכלכלת שוק:
  • לפני מספר שבועות נבלמו מהלכי הממשלה לפצל ולהפריט את רשות הנמלים בגלל התנגדות העובדים.
  • החברה לישראל המחזיקה 49% מהבעלות על צים ניהלה מו''מ ממושך לרכישת חלקה של הממשלה (50%). כעת מסתבר שהתכנית למכירת חלקה של הממשלה ביחד עם פיצול החברה נבלם. כנראה שזכות הסירוב שניתנה לחברה לישראל ומשום שנכשלו המגעים עם ועדי העובדים. כל זה לאחר שמספר מכרזים להפרטת החברה נכשלו בשנים האחרונות (דוד חיון, נסתם הגולל על ההפרטה: החברה לישראל לא תרכוש את צים).
  • לאחר מו''מ החליטה הממשלה, והכנסת אישרה חוק שבעצם הלאים את קרנות הפנסיה ההסתדרותיות. אבל לאחרונה חודש המשא ומתן והפעם לשינוי החוק והועלה לדיון חוק חדש - חוק פנסיה חובה (הפרטה ופנסיה ממלכתית?). מעבר למצב המוזר שאת קרנות הפנסיה מלאימים וחברות עסקיות אחרות מנסים להפריט, הרי משתמע שהצד המשפטי לא הוסדר או שאינטרסים זרים מעורבים בנושא.
  • השבוע התברר סופית ששר התמ''ת, אהוד אולמרט, ''ניצח'' את המערכת, היועץ המשפטי לממשלה ומשרד האוצר, כאשר הוחלט לאשר מענק לקוקה קולה בניגוד לכללים המקובלים (הודעות ממשלתיות, מרכז ההשקעות בתמ''ת אישר את בקשת קוקה קולה להעתקת מפעלה לאשקלון: תקבל מענקים של 65 מיליון שקל). ניצחה הגישה של גמישות הרשות המבצעת מול בהירות ושקיפות. בהקשר הזה קיים חשש לניגוד עניינים. כוונות דומות יש לשר התמ''ת בקשר לשיווק קרקעות המדינה (צבי זרחיה, השר אולמרט: יש לתת קרקעות מדינה בחינם ולעודד הבנייה; כל אמירה שכרישי נדל''ן ינצלו את הקרקעות היא שטויות). וזו לא ההחלטה היחידה של שר התמ''ת שנוגדת את עמדת היועץ המשפטי לממשלה.


ניתן להגיד שהרפורמה להנהגת כלכלת שוק נמצאת בשלבי התחלה מתקדמים כבר לא מעט שנים והיו לא מעט הצלחות. אבל נציגי הציבור לא מזדרזים להתאים את מערכת המשפט והחוק לטובת העניין. חלק מזה נובע מכך שאין הסכמה מלאה על הכיוון והקצב של הרפורמה שמוביל שר האוצר. יחד עם זאת קיימים גם השאיפה לכוח ושררה וניגודי עניינים (השאיפה להיבחר מחדש) של בכירי המערכת הפוליטית.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


''וועדי העובדים'' הם המפתח להבנת
חזי (יום שלישי, 30/12/2003 שעה 18:32) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

''וועדי העובדים'' הם המפתח להבנת רוב העיוותים במשק שלנו.

נדמה לי שאין עוד מדינה בעולם, שבה ''וועדי העובדים'' מרכזים בידיהם כוח כל כך גדול.

אם אתה סבור כי אותו ''הסדר המשפטי'' להבראת הכלכלה, הוא קיצוץ ביכולת של אותם ועדי עובדים, באמצעות חוקים אשר יגבילו את ההפקרות ששוררת כיום בענין ההשבתות, אני בהחלט מסכים.
_new_ הוספת תגובה



אולי נתניהו משמן את המערכת הכלכלית
בננה ספליט (יום שלישי, 30/12/2003 שעה 21:08) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אבל הוא לא מחליף את הרינגים, השסתומים והפאקונג ראש.
_new_ הוספת תגובה



הקשר בין חוקה מגוננת וכלכלה
גילאון שהם (יום שלישי, 30/12/2003 שעה 22:01) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הינו קשר מעניין מאד וחשוב מאד, מורגשת עוצמתה של האוליגרכיה הישראלית בראי בתי המשפט, אך יש פעפוע מעניין בתוך המערכת השופטת של בקורת כנגד הבנקים,וחברות הבטוח.
את הכסף שאולמרט חסר הסבלנות העניק לורטהיים בעלי בנק המזרחי, והבעלים של מונופול קוקה קולה אפשר לכנות ''כ ב ש ת ה ר ש''
קטע עיתונות מעניין תמצא במעריב של היום מדור עסקים, אמיר רוזנברג. שלחתי לך גם את 800000 עובדי הצבור ,כולם נכנסו באיימיל קטן, גם התפתחות השכר עד שנת 97 מצאתי.
_new_ הוספת תגובה



אתה ממעיט בכוונותיו האידאולוגיות של נתניהו
גבי בחן (יום רביעי, 31/12/2003 שעה 22:10) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ראשית, המשמעות של אסכולת שיקגו היא שתפקיד המדינה באמת להיות רק''שמן'' בגלגלי הכלכלה וזהו. בלשון אחרת, המדינה לא צריכה להתערב בכלכלה. תפקידה רק ליצור מסגרת חוקית בה יתחרו עסקים ואנשים על השווקים השונים. כמובן שבסגרת אידאולוגית כזו אין מקום לדאגה לחלשים, למיסכנים, לנכים או אפילו לשיקולים לאומיים של הפניית תעשיות לאזורי פיתוח. אבל, כשאנו בודקים את מעשיו ואת מעשי הממשלה, מסתבר שלנתניהו יש לא רק אידאולוגיה כלכלית אלא גם שיקולים פוליטיים (וזה כמובן לגיטימי). לכן הוא גם מלאים את קרנות הפנסיה (זו למעשה הצעה של ההסתדרות) כדי לנטרל את כוחה של ההסתדרות , המעט שנישאר, וגם משנה את התנאים בקרנות. בקצב כזה של שינוי רטרואקטיבי בקרנות באמצעות חקיקה הוא יוכל להפוך אותם לריווחיות. ושימותו המבוטחים.
אלא שאין בזו, ובשאר הדוגמאות, משום ראיה של אי התאמת החוק למגמה הכלכלית החדשה. יש מחלוקת קשה, מחלוקת אידאולוגית, עם נתניהו ותורתו ודרכו. רבים לא רוצים לאמץ, לא את חזונו ולא את שיטותיו. דוגמת קוקה קולה היא דוגמא לחיזוק מונופול מובהק ולמעשה מתן מתנה לזכיין, מוזי וורטהיים, מהמדינה. על כך יצא קיצפו של רובינשטין, והפעם, לשם שינוי בצדק. אלא שהפעם ניתקלו בגדול הפוליטיקאים, או לחילופין המקיאוויסט שביניהם - אולמרט, שבשבילו יש רק פוליטיקה. עקרונות? הצחקתם אותו...
_new_ הוספת תגובה



אני לא ממעיט בכוונותיו
דוד סיון (יום חמישי, 01/01/2004 שעה 0:31)
בתשובה לגבי בחן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

החששות שלי לגבי ההבדל בין שיקולים כלכליים ושיקולים פוליטיים של שר האוצר, כבר כתבתי לא פעם. לגבי המצב החוקי הרי כתבתי על רמזים לא על ראיות.
_new_ הוספת תגובה



אתם שוזרים זרים מיותרים
גילאון שהם (יום חמישי, 01/01/2004 שעה 19:42) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

גבי ודוד אתם יוצאים מנקודת הנחה שלעניות דעתי בסיסה שגוי.
לא אף זאת למשנתי הלוואי שאכן כך היה הדבר. פרוש: אני מעדיף תכנון ומניפסט סדור ואפילו דמוני (כמו שמצטייר מתפיסת עולמכם את מעשיו ורעיונותיו של הביבי.)
על העובדה המצערת שהתנהלותו אינה בנויה על משנה סדורה, אלא היא תוצאה של מסקנותיו מהקדנציה הראשונה שלו כראש ממשלה +היעוץ הקלולקל של אנשי האוצר עליהם כבר ידועה לשניכם דעתי הנחרצת.
הם לא יודעים היכן ובאיזו מדינה הם נמצאים, מי הם אזרחיה, מהי הפריפריה והיכן היא נמצאת. מהם הכשלים המוניטראיים של בנק ישראל .ואיך אפשר בקלות רבה עם שנויי חקיקה פעוטים לשנות ולהפוך את כוון הספינה ב180 מעלות. עליהם רמז דוד במאמרו !
נראה להם סביר שלאחוז אחד מכלל האוכלוסיה מוענק 75 % האשראי הבנקאי.
נראה להם נכון שעל כל אחוז מע''מ תוספת הם גובים פחות מס עקב כך.
נראה להם נכון לחזק ע''י תקנות וטיפול שערורייתי את הבנקים לרמה המנותקת לחלוטין מהמשק הישראלי(פשוט קנונים בניהול...)
את ההפרטה הם מובילים לכיסיהם של כמה ליצנים שאך תמול שלשום, לא היו ,והם נבראו כמעט סולו בעזרת קשריי שלטון,ומניפולציות על חשבוננו.
קלעתם לדעתי על ''השולף'' אולמרט. איש שלא יוסיף לנו מאומה ,גבר שהוביל את ירושלים לגרעון של מילארד ש''ח, הציבור לא יבחר בו לשום תפקיד (תזכרו שהתנבאתי).
בקיצור אני מעדיף ''ברלוסקונים'' על פני ''בייגאים'' בברלוסקונים אתה יכול לצאת למלחמה ,בבייגאים אתה נותר חסר אונים. לצערי.
_new_ הוספת תגובה



אתם שוזרים זרים מיותרים
אליצור סגל (יום חמישי, 01/01/2004 שעה 22:34)
בתשובה לגילאון שהם
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לק''י
אני רואה שיש לך דעה על ביגלה - אני קורא בענין אבל לא יודע אם אתה צודק. מה שכן ביגלה אינו שר אוצר כבר כמה שנים אז למה המצב לא משתנה?
בנוגע לאולמרט = אני מצטרף לקונסנזוס - האיש רמאי ושרלטן.
ההתנהגות שלו בענין קוקה קולה היא ביזיון ממדרגה ראשונה.
אליצור
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי