פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
''נשף המסכות'' של אריאל שרון ודב וייסגלס
צבי גיל (יום שני, 11/10/2004 שעה 18:21)


''נשף המסכות'' של אריאל שרון ודב וייסגלס

צבי גיל



המאמר הופיע באתר של המחבר.

בראיון לארי שביט, בכתבת- שער במוסף ''הארץ''(8.10.2004, אשר ה''סקופ'' שלו התפרסם בעיתון ב- 6 לחודש) התבטא יועצו הבכיר ביותר של ראש הממשלה, דב וייסגלס כי יוזמת ההתנתקות מעזה [שהפטנט עליו רשום על שמו. צ.ג] תכליתה להקפיא את התהליך המדיני לזמן בלתי מוגבל.

הראיון במלואו התפרסם, כאמור בגיליון סוף השבוע של העיתון, אבל יום לאחר ש''הארץ'' נתן לו פרסום מוקדם בידיעה הראשית בעמוד א', הבית הלבן וה''סטייט דפרטמנט'' הבהירו בשפה שאינה משתמעת לשני פנים, כי בעיניהם ''מפת הדרכים'' חיה וקיימת ועליה התחייב ראש הממשלה. ואכן לשכת ראש הממשלה הבהירה כי מר שרון דבק ב''מפת הדרכים'' כפי שהיא סוכמה עם הנשיא בוש. וייסגלס מצידו הודיע כי הדברים הוצאו מהקשרם וכי כוונתו הייתה שכל עוד אין שותף לשיחות מדיניות מתבקש הצעד הישראלי החד צדדי.

מכיוון שהשימוש המרובה ב''הוצאה מן הקשר'' מכוון לתקשורת, הרי התקשורת יכולה גם להכניס את הסוגיה להקשרה- האמיתי.

אין להעלות על הדעת שהצהרה מהדהדת כזאת של עוזרו המדיני הבכיר והנאמן של ראש הממשלה, ניתנה על דעת עצמו, בלי לקבל על כך הכשר מוחלט מצד שרון. מאידך אין להעלות על הדעת שלאחר הסטייה הזאת לסמטה האפלה, לא חוזרים למסלול הראשי של ''מפת הדרכים'' (נכון יותר מפה של אבדן דרך ששמורה רק אצל הקרטוגרף מבלי שהצדדים יעשו שימוש בה) ולהביך את בוש ערב הבחירות.

המסקנה היא שכל העניין הוא תסכית, או תסריט, או ''ספין'' שבא בראש וראשונה לרמוז רמיזה גסה לחברי הליכוד הסוררים ולרוב המתנחלים שאביהם הרוחני ותומכם המעשי, לא סטה לגמרי מ''דרך הישר''. בהנחה שהנשיא בוש, חודש לפני הבחירות לא ירצה לעשות מזה ISSUE יוצר כותרות, באה התגובה מוושינגטון והתשובה משרון שמאומה לא קרה, פשוט החלקה על קליפה של בננה, שבגינה לא נשבר כלום, לא זקוקים לגבס וממשיכים לפי מפת הדרכים.

ללמדכם שאמירתו של הנרי קיסינג'ר שבישראל אין מדיניות חוץ אלא מדיניות פנים בלבד, חלה הפעם גם על נשיאו ג'ורג' בוש. ההבדל הוא בכך שכאשר יסתיים פסטיבל הבחירות בארה''ב, בוש או המועמד הדמוקרטי ג'והן קרי, יצטרכו לנהל גם מדיניות חוץ. ובמסגרתה גם מקומנו לא ייפקד. באמריקה, לאחר שנגמר ''קרנבל הבחירות'', חוזרים ל''ביזניס'' וכל השאר, כולל המילים היפות כמו ה''קונפטי'' מושלך לפח.

מבחינתנו, אזרחי ישראל, תרמית זאת זועקת. ראשית לעצמה. אם ההנחה הזאת נכונה הרי צודקים הפלשתינאים בקובעם שכל עניין הנסיגה מעזה היא פצצת עשן סמיך כדי לכסות על המשך השליטה בשטחים מחוץ לעזה (ולשם אפשר הרי לחזור). שנית, מתייחסים אל העם כאל חבורת אטומים, שהתרגל כבר לספינים, לתרמיות פוליטיות, כאשר יד שמאל יודעת יפה מה עושה יד ימין.

מנחם בגין כאשר חתם על הסכם קאמפ-דיוויד ליציאה מסיני הצהיר בצורה ברורה למדי, שזה המחיר שהוא משלם בעבור הישארות ביש''ע. שרון לא מוכן להצהיר על כך, אבל הוא מוכיח שזאת כוונתו. וזאת הסיבה, לפחות הבולטת, שהוא כלל אינו מעוניין בהסכם על נסיגה מעזה. שכן הסכם כלשהו עם הפלשתינאים יהיה חייב לכלול בתוכו התייחסות לשאר השטחים הכבושים. זאת שרון לא רוצה. אלה שתומכים בצעד הזה (ואני נמנה איתם), אף שמכירים היטב את השיטות של ראש הממשלה אריאל שרון, מאמינים כי היציאה מעזה תיצור דינאמיקה, וכל עיכוב בתהליך שישבש אותה ישים קץ למה שאנו רגילים לקרוא ''חלון הזדמנויות''. וזה שם המשחק. אלא שהציבור בישראל, ככל שיהיה אדיש ועייף מן ה''ספינים'' הפוליטיים, ראוי, גם מוסרית וגם פוליטית, שההנהגה לא תתייחס אליו כאל עדר או כאל צופים בקרנבל מסכות. באמריקה בעוד חודש ייגמרו הפסטיבלים, ואילו אצלנו יש שחושבים שכל יום פורים. אבל אל נטעה: לא כל יום פורים, וודאי שלא לאחר הימים הנוראים, עם ובלי מירכאות כפולות.





חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


מאמר יפה
אריה פרלמן (יום שני, 11/10/2004 שעה 23:26) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אילולא הכינוי המיותר ''שטחים כבושים'' בסוף - לא הייתי יודע לאיזה מחנה שייך האיש.
_new_ הוספת תגובה



כוונת שרון לא רלוונטית
צחי (יום שלישי, 12/10/2004 שעה 9:53) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שכן היא תשמש תקדים למעשי טרנספר נוספים.
אם זה יקרה 20 שנה לאחר עידן שרון,זה לא ינחם אותי.
_new_ הוספת תגובה



הראיון עם ויסגלאס
צחי (יום שלישי, 12/10/2004 שעה 9:55) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

נועד להסביר לציבור כי שרון לא מבצע את המהלך כדי לזכות אותו ואת בניו בחסינות משפטית אלא יש פה הגיון מדיני.
ובכן,הנסיון נכשל.
אין לי כעת ספק כי כל המהלך הוא עסקה בין משפחת שרון לפרקליטות + ביה''מ העליון.העסקה מדברת על שטחים תמורת כתבי אישום.
_new_ הוספת תגובה



יש לי שאלה אליך
מנשה אבי-חן (יום שלישי, 12/10/2004 שעה 14:31) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

האם אתה מאמין בכנות שיש בצד הפלסטיני מישהו שאפשר לעשות איתו שלום?

דעת ראש הממשלה, ככל הנראה היא, שאין לנו פרטנר לשלום. ביננו - אפילו אין לנו פרטנר למלחמה. יש לנו הרבה פרטנרים למלחמה. וכל פרטנר מראה בנק שונה של חוקי מלחמה.

הנסיגה מחלקי שטחים היא חד-צדדית (כלומר, הכרזנו שאין לנו פרטנר לדיאלוג פוליטי) ונובעת רק משיקול ישראלי. אף אחד לא אמר אחרת. שרון רוצה לסגת מחלק מהשטחים לדעתי כי:
א. הוא מראה לעולם שישנה אפשרות לקביעה חד-צדדית של גודל הנסיגה. כל תיקוני קו נוספים יהיו המשך למגמה הראשונית וחיזוק התודעה שאין ברירה אחרת, אלא הפתרון של נסיגה חלקית והישארות ישראלים בחלק מהשטחים (גושי התיישבות ותיקוני גבול בינהם.
ב. הוא גורע משטח השליטה הישראלי קרוב למיליון פלסטינים.
ג. הוא לא מכשיר את ההנהגה הפוליטית הפלסטינית הנוכחית לשיחות מדיניות כי רובם מעורבים בפעילות הטרור.

אל אף שדעתי לגבי פתרון בעיית שני העמים אינה כדעתו של שרון, אני רואה את תיקוני הגבול האלה כצעד שיכול להקל על ההתמודדות העתידית של ישראל, מדינית וצבאית, מול הפלסטינים.

כזכור לך, אני דוגל בשתי מדינות לשני עמים. מדינת ירדן הפלסטינית של הפלסטינית ומערב ארץ ישראל של היהודים. פליטים ערבים ייושבו בפלסטין, ממזרח לנהר הירדן. אזרחים ערביים שיתגוררו ממערב לנהר הירדן יהוי תושבי קבע בישראל, ייהנו מכל זכויות התושב, אבל רק יצביעו לפרלמנט בעמאן.

יהודים, גם אלא שיישבו בפלסטין (שממזרח חירדן) ייהנו גם הם מזכויות תושב, אבל יצביעו לפרלמנט בירושלים.

הפתרון הזה לא יגרום לנו לכל איום באופייה היהודי של ישראל, ויתן פתחון פה מלא לפלסטינים במסגרת המדינה שלהם.
_new_ הוספת תגובה



יש לי תשובה
צבי גיל (יום שישי, 15/10/2004 שעה 13:37)
בתשובה למנשה אבי-חן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

סליחה על האיחור במתן התשובה.לא זו בלבד שאני לא חולק על הצעד של הינתקות, אלא אני חושב שככל שזאת תוקדם,כן ייטב לנו.ובכלל,השקפתי הפוליטית והמוסרית היא שישראל כמדינה ריבונית צריכה לעשות מה שטוב לה.זאת לא כאמצעי זמני אלא כמטרה.אני רק מקווה,וזאת בניגוד לדיעה שהשמיע דב וייסגלאס,שהנסיגה מעזה אינה סוף פסוק,אלא התחלה להסדר קבע ביננו לבין הפלשתינאים.אשר ל''גדה המזרחית'', כלומר שירדן תהיה מדינת פלסטין,אם אכן חלילה תפיסה שאת תוגשם,אזי נעמוד בסופו של דבר מול מדינה פלשתינאית אשר תשתרע מגבול עיראק ועד שכם,ג'נין,הבקעה וכו'.וזה יהיה ראשית סופה של מדינת היהודים.אני מייחל ומתפלל שזה לא יקרה.ונוסף על התפילה,עלינו לעשות מעשים שזה לא יקרה.המעשה הראשון היא הנתקות מוחלטת מן הפלשינאים,ושמירה מכל משמר על יחסים הדוקים עם ירדן כמדינה עצמאית ידידותית לנו.
_new_ הוספת תגובה



למה חלילה?
מנשה אבי-חן (שבת, 16/10/2004 שעה 0:59)
בתשובה לצבי גיל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מה חלילה במדינה פלסטינית גדולה ממזרחה של הירדן שם יבואו לידי מיצוי וסיפוק דרישות הפלסטינים לביטוי לאומי? הרי אני טוען שאין סיום למאבקם של הפלסטינים בנו. אז למה לא לתת להם שם מדינה, שתקום באופן הכי טיבעי שבעולם. זכות הצבעה דמוקרטית לרוב פלסטיני היושב כבר בפלסטין. אם ירצו או לא ירצו הפלסטינים, זה מה שמסתמן בסופו של דבר.

לפחות במהלך זה אנחנו נשלול את הטענה של שני עמים הנאבקים על ארץ אחת. כי מדינה על אותה ארץ כבר תהיה לפלסטינים. לכל היותר נמשיך להילחם על הגדרת קו גבול חדש - נהר הירדן? אני מניח שהם לא יסכימו. אבל הסכסוך יהיה בעצימות נמוכה יותר, גם מול האירופאיות, שהרי חלק גדול מהפתרון כבר יתקיים - אותה מדינה פלסטינית.

אכן המאבק העיקרי יהיה עוד לפנינו וזו ''מדינה אחת לשני עמים'' שיותר ויותר אנשי שמאל ישראל לא-ציוני דוגלים בה, וזוהי מגמתם של הפלסטינים הנתמכים ע''י ''הוגי הדעות הקליריקליים'' במצרים ובסעודיה. אבל ברור לכולם שאם תהיה כבר מדינה פלסטינים נרחבת, עם פרוייקטי שיקום פליטים בתמיכה בינ''ל, המתח הצבאי יפחת, המחוייבות שלהם כלפי המדינות התומכות בהם כלכלית תאלץ אותם להצניע את כוונותיהם. ואולי גם כוונותיהם ישחקו ויתפוררו בחלוף העיתים.

בטוח שירדן תהיה מדינה פלסטינית. השאלה למה לחכות קודם לפתרון ישראלי-פלסטיני, שתמורתו ישראל נדרשת לשלם המון. התשלום מול פלסטין הירדנית יהיה נמוך יותר, בשל הזהות הלאומית-מדינית שתתפתח להם, שאת מרביתה ישראל נדרשת לשלם היום מעצמה.
_new_ הוספת תגובה



בסוף אם נרצה או לא נרצה
אושר גרויסנשלוץ (יום שישי, 15/10/2004 שעה 22:58)
בתשובה למנשה אבי-חן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

זה יהיה הפתרון המעשי האחד והיחיד. מדינת פלסטין בירדן ומדינת ישראל בכל הגדה המערבית של נהר הירדן. יותר מחצי מהערבים, פליטים של 48' (מהשטחים ומחו''ל) ושאר מתחזים משנים מאוחרות יותר, יועברו לירדן להתיישבות קבע ממוסדת בסיוע האו''ם והמדינות התומכות (הערה: נקווה שהצרפתים הפעם יתנו קצת כסף, הקמצנים האלה).

הרעין שיהודים מצביעים לכנסת בירושלים והערבים לפרלמנט בעמאן, מוצא חן בעיני. זה מבטיח שמדינת ישראל תהיה יהודית ודמוקרטית, ללא כל תלות במספר הערבים הגרים בה. מה עוד שאת רובם הרי ניישב בירדן.

אני אכתוב משהו בעניין ואשלח לכל חברי הכנסת. כולל לערבים.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי