פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
''...שהדיירים יתקנו!''
אברהם בן-עזרא (יום ראשון, 13/02/2005 שעה 7:14)


''...שהדיירים יתקנו!''


ד''ר אינג' אברהם בן עזרא




וישלח ישראל את ימינו וישת על ראש אפרים והוא הצעיר, ואת שמאלו על ראש מנשה, שיכל ידיו...
[בראשית, מ''ח י''ד]
מה עושים כאשר בדירה אותה רכשו דיירים מקבלן מופיעים ליקויי רטיבות קשים, אך מומחה התובעים סבור כי עלות התיקונים היא 100,000 ש''ח ומומחה בית המשפט סבור כי עלות התיקונים היא 5,000 ש''ח?

לשופט חיפאי יש פתרון מקורי בעניין זה [נא לשים לב!]:

לתת לדיירים את הסכום הכספי שנקבע על ידי מומחה בית המשפט, ולחייבם לתקן את ליקויי הרטיבות בסכום זה!!!

אכן, מחשבה יצירתית, אך... נטולת היגיון, חסרת בסיס משפטי ובלתי ניתנת כלל לביצוע.


נטולת היגיון

התובעים טוענים באמצעות המומחה שלהם כי הסכום הדרוש לתיקון הליקוי הוא 100,000 ש''ח, ומומחה בית המשפט חלוק עליהם בעניין זה וסבור כי די בסך מזערי של 5,000 ש''ח כדי לתקן הליקויים. במקרה כזה, ''לשכל ידיים'' זה מעשה סכלות ולא מעשה משכיל. [''וישלח ישראל את ימינו וישת על ראש אפרים והוא הצעיר, ואת שמאלו על ראש מנשה, שיכל ידיו'' בראשית, מ''ח י''ד]. הנכון הוא לחייב את הנתבע [הקבלן] לתקן את הליקויים בסכום שנקבע על ידי מומחה בית המשפט [או בסכום אחר אם גם הוא חלוק על קביעתו], ואם בכל זאת יש דרך משפטית לחייב את התובעים לתקן את הליקוי שנגרם על ידי הקבלן [אין, - ראה המשך] - הרי צריך להקציב להם לשם כך את הסכום המתאים להערכתם ולשיטתם בעניין התיקון. ההחלטה לחייב את הדיירים לבצע את התיקונים במגבלת המחיר שנקבע עי ידי מומחה בית המשפט, בניגוד לדעתם בדבר הסכום הדרוש לכך, היא חסרת שחר ונטולת היגיון.


חסרת בסיס משפטי

אשתמש בעניין זה בדעתה של עו''ד סמדר בן דור מחיפה - להלן ציטוט:
מבחינה פרוצדוראלית - משלא הוגשה תביעה כנגד הדייר, לא ניתן לחייב אותו בביצוע פעולה כלשהי (צו עשה?). באין תביעה כנגד הדייר - לא ניתן לפסוק כנגדו סעד כלשהו (זאת באבחנה מפסיקת הוצאות, המהווה סעד טפל לעילה העיקרית ולפיכך היא בסמכות בית המשפט).

מבחינה מהותית - אם סבור בית המשפט שהוא רשאי לחייב את הדייר לבצע תיקונים בעצמו מכוח סעיף 4 ב' לחוק המכר (דירות) תשל''ג - 1973, טעות בידו. הסעיף דן באופציה הניתנת לקבלן לתקן את הליקויים [הזדמנות] אך לא מוטלת עליו החובה לעשות כן. בנוסף: סעיף זה מחייב את הקונה לתת למוכר הזדמנות נאותה לתקן את אי ההתאמה, אולם אין הוא כולל הוראה המחייבת את הדייר לתקן בעצמו את הליקויים. הטעם לכך ברור: הקבלן מוחזק כמי שהוא בעל מקצוע ויש לו האמצעים ו/או הכישורים לבצע את העבודה כנדרש בכוחות עצמו ו/או באמצעות אנשים מטעמו, וניתנת לו הזדמנות להוזיל את עלות התיקונים על ידי ביצוע עצמי. הדייר, לעומת זאת, אינו יכול לבצע את התיקונים בעצמו, ועליו לשכור לצורך זה שירותיו של צד שלישי. מטבע הדברים, הדייר אינו יכול לאכוף על צד שלישי ביצוע תיקונים בעלות מסוימת.
אין צורך להוסיף על דברים אלו.


בלתי ניתנת לביצוע

המחיר של ביצוע התיקונים בדירות התובעים בתיקי ליקויי בנייה, כפי שנקבע לרוב על ידי מומחי בתי המשפט, לא בהכרח חופף לעלות הנכונה של ביצוע התיקונים הדרושים, לאמור, בדרך כלל, כבמקרה הנדון, אינו עומד במבחן המציאות.

במקרים רבים בית המשפט בעצמו משתכנע בכך, וזאת בעיקר כאשר ההליך המשפטי מסתיים בדרך הרגילה הכוללת את שלב ההוכחות עד תום ולעתים נמשכת בדרג של ערעור. הדבר בא לידי ביטוי בפסקי דין בהם בכל הכבוד למומחה בית המשפט, ומבלי לבטל את מעמדו ומומחיותו [דבר שבית המשפט אינו שש לבצע], פסקי הדין קובעים ממצאים עובדתיים ומקצועיים בניגוד לדעת המומחה שמטעם בית המשפט.

לפיכך, החלטת בית המשפט במקרה האמור היא ממש בלתי ניתנת לביצוע.





חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


אינני מבין דבר פשוט
רמי נוידרפר (יום ראשון, 13/02/2005 שעה 12:46) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מדוע בית המשפט נדרש לעניין הסכום בכלל? אם זו אחריותו של הקבלן, ניתן לחייבו בביצוע התיקון על חשבונו ויעלה כמה שיעלה. אני טועה?
_new_ הוספת תגובה



אינני מבין דבר פשוט
אברהם בן-עזרא (יום ראשון, 13/02/2005 שעה 14:28)
בתשובה לרמי נוידרפר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אינך טועה, אף שהתביעה היא כספית, אכן האחריות היא של הקבלן ועליו לתקן, ובית המשפט טועה בעניין זה. אלא שלקבלן הנתבע קל ונוח להיתלות בטעות זו של בית המשפט ולצאת ידי חובה בתשלום מינימלי כזה...
_new_ הוספת תגובה



אינני טוען שבית המשפט טועה בענין
רמי נוידרפר (יום ראשון, 13/02/2005 שעה 16:59)
בתשובה לאברהם בן-עזרא
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הסכום שכן אינני מכיר את המקרה, אולם אינני מבין מדוע הטיל את התיקון על הדיירים ולא על הקבלן, ואם הקבלן יכול לתקן את הטעון תיקון ב5000 ש''ח, או בעבור נעליים, אדרבא ואדרבא.

לשמחתי בכל המקרים בהם רכשתי דירות מקבלנים, הם תיקנו את כל הדרוש תיקון על חשבונם בצורה משביעת רצון ביותר, ובמועד הנקוב בחוזה.
_new_ הוספת תגובה



אינני טוען שבית המשפט טועה בענין
אב''ע (יום ראשון, 13/02/2005 שעה 18:07)
בתשובה לרמי נוידרפר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

זה האבסורד הזועק לשמיים, הקבלן לא מרים את הכפפה ולא מתקן, ובית המשפט, שלי ברור כי הוא שוגה כאן בגדול, מגבה אותו על ידי שבמקום לדרוש שהקבלן יתקן [וזה יעלה לו עשרות אלפי ש''ח] - מנסה לחייב את הדייר לתקן בנזיד עדשים [בסכום שלא מספיק אפילו לקבל הצעות...]. נכון שלא חשוב כמה עולה התיקון, אך זה מותנה בכך שהקבלן יתקן...
_new_ הוספת תגובה



אינני טוען שבית המשפט טועה בענין
לוי (יום ראשון, 20/02/2005 שעה 9:07)
בתשובה לאב''ע
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הנקודה הבסיסית מיהוא מומחה ? שופט שאין לו מושג במה מדובר מחליט שהאיש העומד לפניו הוא מומחה . בעולם המסודר קיים מנגנון של הסמכת או התעדת כח אדם .במדינת ישראל המעטירה , במקצועות רבים העובדה שמישהוא גמר את הטכניון לפני שלושים שנה ומאז רק העביר ניירות מצד אחד של השולחן לצד שני מספיקה לשופט להחליט שהוא מומחה . גם אם אותו ליצן סים במגמה לגיאודזיה והוא מחווה דעה בקונסטרוקציה או בנושא איטום . השופט לא יודע מה ההבדל ביניהם . מאחר שהחינוך של השופטים הוא פגום מבחינה בסיסית הרמה שלו היא שאינו יודע שאינו יודע או בפי שכתכ מי שהוא בפורום הזה שהשופט ברמה עוד יותר נמוכה הוא לא רוצה לדעת . אי לכך מתקבלות תופעות המזכירות תגובות של אנשים מופרעים . כגון : חזקה שבעובדה שהממל''ז בסדר מפני שרוב הנאשמים מודים באשמה . גם לא מזיז לשופטים אם שוטר אשר אינו יודע להפעיל את המכשיר מדד מהירות של 254 קמ''ש לטרנטה שבקושי יכולה להגיע ל100 קמ''ש . במקרה הזה המשטרה התנצלה אך אם הטמבל היה מודד 150 קמ''ש השופט היה מרשיע את הנהג לפי העקרון של ''חזקה שבעובדה '' ואהרון ברק היה ממשיך להפריש את הצהרותיו על המערכת המשפטית המפוארת של מדינת ישראל ....
_new_ הוספת תגובה



אינני טוען שבית המשפט טועה בענין
אב''ע (יום שלישי, 22/02/2005 שעה 14:25)
בתשובה ללוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ללוי שלום
איני מבין מדוע אתה טוען כי שופט לא כשיר לקבוע מי מומחה ממש ומי מתחזה. הרי חלק עיקרי בעבודתו ובהכשרתו של כל משפטן הוא בהליך החקירה, והליך זה מטרתו להבחין בין המומחים. שופט שלא כשיר לכך, צריך לא להימנות ומשהתמנה - להתפטר.
אני איני מתייחס בסלחנות אל שופטים, וזאת וודאי הבנת ממאמרי שלמעלה.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי