פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
''בין הזמנים''- שלי ושלך
צבי גיל (יום שני, 10/10/2005 שעה 14:00)


''בין הזמנים''- שלי ושלך

צבי גיל



המאמר מתפרסם בעת ובעונה אחת באתר המחבר זרקור.

הרשימה מופיע בעת ובעונה אחת באתר של המחבר ''זרקור''.

האמריקנים סוגדים לממון. גם האחרים, הבריטים, ההולנדים והשווייצרים מקדשים אותו. אבל האמריקנים הפכו את הכסף לפולחן והם שהטביעו את הסיסמה time is money. זכור לי הביקור הראשון שלי בבנק אמריקני. מוסיקת רקע רכה וענוגה בחלל. אנשים דוממים ניגשים לכספר וממתיקים סוד בלחש כאילו היו מתוודים בפני הכומר. אמרתי לעצמי ולידידי: זהו בית התפילה האמריקני.

ואכן הכסף הוא אחד הערכים הגבוהים בסולם הנורמות שלהם, הכלכליות לפחות. אלא שאצלם זמן הוא זמן ומה שאתה עושה איתו הוא עניינך. אצלנו לזמן יש כמה שערים, כמו פעם לדולר. הזמן שלי הוא יקר. הזמן שלך הוא זול.

ככה נוהגים במוסדות ובשירותים ציבוריים, כך מקובל במפגשים שאליהם אתה מוזמן, וכך גם בשירותים פרטיים. אם אמור לבוא לביתך איש שירות: מים, חשמל, גז וכיו''ב, או מוביל שמספק לך מוצר שרכשת, הוא יקבע לך זמן בין 9 בבוקר לבין 1 אחה''צ. למה? ככה. זאת היא מסורת שהציבור הורגל לה, והוא מקבל אותה כנוהג שאין עליו עוררין. אפשר להבין שהדיוק הוא בלתי אפשרי ואיחורים בלתי נמנעים, מטעמים שונים ומשונים שאינם תלויים באותו נותן שרות. אך מדוע אני חייב להיות שמרטף של הבית 4 שעות ומדוע לא שעה וחצי או לכל היותר שעתיים?

התשובה היא שיש הבדל בין זמנך שלך ולבין זמנו של ספק השרות או האיש מאחורי המכתבה. וודאי שזמנו של הבנקאי יקר יותר מאשר של הלקוח, אבל הלקוח הוא אדם שבתחילתו של דבר ובסופו מפרנס את המנהל. כלומר שאם אתה כבר מתפנה לפגישה, עליך לשקלל את כל המרכיבים. ככה עושים האמריקנים, האירופים ובעצם כל מדינה מתוקנת.

הדוגמה הבולטת ביותר אצלנו הם שרותי הבריאות ובראשם ''שירותי בריאות כללית'' המבוססים בעיקר על מרפאות. להלכה בין מספר בתור לבין הבא אחריו הוא עשר דקות או רבע שעה. למעשה אם אתה מוזמן לשעה 10 אתה עלול לחכות עד לשעה שתים עשרה, או אף יותר. ככה זה במחלקות מסוימות כמו רפואת עיניים אשר במסגרת הביקור אתה צריך גם לעבור מבחן ראייה או במהלכו הרופא מטפטף טיפות להרחבת האישונים, והביקור מורכב משני חלקים. זה גם גורם לעצבנות בקרב הממתינים. לכאורה, הפתרון הוא פשוט. באותם תחומים שיש עומס יש להוסיף רופאים. אבל זה עולה כסף ואילו זמנו של הזקוק לטיפול, אשר משלם במיטב כספו, הוא זול יותר.

באחד הביקורים, באחרונה, יעץ לי פקיד המרפאה להביא איתי עיתון. הוא לא אמר לי איזה עיתון. הוא השאיר לי את הפריבילגיה. שאלתי אותו מדוע שלא תהיה גם ספרייה צמודה ככה שאנשים שלא הביאו עיתון יוכלו לשאול ספר. ואם אפשר איזה בית קפה קטן. בעצם אם כבר, מדוע לא duty free? הישראלים הם חסידי ה''דיוטי פרי''. ואין זה סוד שההמתנה מורטת העצבים בנמל התעופה היא כדי להרגיע אותך ולמשוך אותך ל''דיוטי פרי''. אלא מה? בנתב''ג צריך לטוס. במרפאות בקושי מקרטעים, זוחלים. אבל סמכו על הראש הישראלי. הוא כבר ימציא משהו כל עוד תיתן לו זמן. זמן, כאמור, הוא כסף.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


בתור אישה של רופאת עיניים
רמי נוי (יום שני, 10/10/2005 שעה 14:28) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

פשוט אין ברירה. אם אתה נזקק להרחבת אישונים, עליך לקבל קודם כל את הטיפות, , לחכות עד שיפעלו את פעולתן, ורק אז להיכנס שוב לרופא, זה יגרום לך לחכות הרבה זמן. יתרה מזו, אחרי הבדיקה גם לא תוכל לנהוג הביתה.

מנסיונותי עם המערכת הרפואית - המצב טוב בהרבה - המתנה קצרה יחסית של חצי שעה לכל היותר, ואצל רופא המשפחה, כחמש דקות. אצל רופא השיניים שלי לא המתנתי מעולם יותר משתי דקות.
_new_ הוספת תגובה



זמן- לרמי נוי
ראול (יום שני, 10/10/2005 שעה 17:20) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

lucky you לא ייאמן כי יסופר.כאן בארץ?צריך לרשום את המרפאה שלך לקבלת איזה פרס.נכון שאני לא חיכיתי שלוש שעות,אבל שעתיים חיכיתי גם חיכיתי.
_new_ הוספת תגובה



צבי, יש לי חדשות בשבילך
ישראל בר-ניר (יום שני, 10/10/2005 שעה 18:21) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

גם כאן בארה''ב, כשאתה מזמין איש שרות (שרברב, חשמלאי, טלפון או טלוויזיה לדוגמא) אתה מקבל חלון זמן (שבמקרה הטוב הוא 4 שעות). חסר לך רק שתפתח את הפה אם האיש לא הגיע במועד . . .
אם אינך בראש הרשימה (וזה המצב ברוב המקרים) הסיכוי שלך שהמיסגרת של חלון הזמן אכן תישמר הוא קטן מאוד.
יש פה שרותים שמבטיחים הענות 24/7 (24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע) עם תגובה מיידית במצבי חרום, אבל זה עובד רק על הנייר.
הכבוד לזמן תופס אצל עורכי דין, רופאים, בבנקים ואפילו בשרותים הציבוריים, אבל אנשי שרות - אלה אדוני הארץ. אתם אף אחד לא מתווכח.
_new_ הוספת תגובה



המצב התהפך
רמי נוי (יום שני, 10/10/2005 שעה 23:38)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אחי גר במשך מספר שנים בניו יורק בשליחות המדינה , וחזר לא מכבר ארצה.

רמת השרות אותה קיבל מנותני שירותים מבחינת האינטיליגנציה של נותן השירות, זמן התגובה, ואיכותה, נפלו ברוב המקרים מאלה שאתה זוכה להם היום בישראל.

במו עיני נכחתי בארבעה מקרים -

שירות של חברת טלפון סלולרי ( היה צורך לגשת למוקד השירות לשלם פיזית חוב , מה שניתן להעשות בארץ באמצעות הוראת קבע או תשלום בכרטיס אשראי בטלפון) השירות היה איטי, רשלני, וחצוף - הפקידה לא הפסיקה ללעוס מסטיק ולשוחח שיחות פרטיות עם חברותיה תוך כדי הטיפול באחי

שירות של מעבדת מחשבים שהיה רשלני, מטומטם, חסר כל תודעת שירות. הפקידה בדלפק היתה ללא ספק מסוממת.

נהג מונית (ממוצא מצרי) שלא דיבר מילה אנגלית אך ניסה לסחוט ממני באיומים כסף שלא הגיע לו.

נהג מונית אחר ( ממוצא ישראלי) שהתפאר באוזני על היותו בעבר מוביל גופות בשרות הפשע המאורגן ( הוא גם נידון בכלא הקנדי ל 15 שנה על כך, אך ריצה 3 שנים בלבד) ואף הראה לי אלת בייסבול מוכתמת בדם בעזרתה הוא שומר לטענתו על ''כבוד ישראל''
_new_ הוספת תגובה



רמי, אתה צודק בהחלט לגבי איכות השרות
ישראל בר-ניר (יום שלישי, 11/10/2005 שעה 0:58)
בתשובה לרמי נוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אם כי ניו יורק איננה דוגמא טובה. באזורים אחרים, ובמיוחד באזורים לא מטרופוליים, המצב הרבה יותר טוב.
הנושא היה זמן ההמתנה, או הדרישה שתשב בבית ותמתין באפס מעשה לבואו של איש השרות. זו מדיניות של כל החברות המספקות שרותים ללא קשר לטיב או לאיכות השרות.
_new_ הוספת תגובה



מספר הערות
ע.צופיה (יום שני, 10/10/2005 שעה 18:32) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. האמריקאים הם אנשים המקדשים את היעילות. ''זמן הוא כסף'' אין הכוונה לקדש את הכסף אלא את הזמן.דהיינו,אל תבזבז לי אותו כי אני עושה בו כסף.
ב.נותני שירותים-נוכחתי לדעת מנסיון אישי כי אם ''לוחצים'' על הפקידה היא מסכימה שהטכנאי יתן התראה של שעה מראש.
ג.אני חבר קופ''ח כללית עשרות שנים.לאחר קבלת חוק הבריאות השתנה השרות (לפחות בר''ג)באופן דרסטי לטובה.
הרבה חברים אינם מודעים לכך שניתן בכל ענף רפואי ללכת לרופא בבית במקום במרפאה הציבורית,שינוי מרענן ביותר.
מה שהאמריקאים יודעים מצוין ואנחנו עוד לא התחלנו להפנים זה צרכנות נבונה ועמידה תקיפה על זכויותינו כצרכנים.
חג שמח
_new_ הוספת תגובה



אין פתרון פשוט
יובל רבינוביץ (יום שני, 10/10/2005 שעה 23:32) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

המצב אינו כה פשוט כפי שמתאר הכותב.

בדרך כלל מוקצבות 10 דקות למפגש בין מטופל לבין רופא המשפחה שלו. זה די והותר כאשר הלקוח בא רק כדי לחדש מרשם ובהחלט לא מספיק אם הוא מגיע לטיפול כלשהו או לאבחון מורכב.

במקצועות מסויימים מוקצה מראש זמן רב יותר.

אבל מה צריך לעשות כשהמפגש התארך אל מעבר לצפוי? לסיים את המפגש עם המטופל מבלי למצות את העניין משום שהתור בחוץ מתארך?

לכאורה – הפתרון פשוט. להקצות מראש זמן רב מהדרוש, נאמר, להקצות 20 דקות לכל מטופל. כך יראה כל רופא שלושה מטופלים בשעה ולא יותר.

אבל אז לא רק שייווצר מחסור ברופאים או הוצאת בריאות גדולה (ושלא יהיה ספק, התקציב הנוסף יושג על ידי הגדלת מס הבריאות), אלא שהמועד לקביעת תור יתרחק. אתה אולי צריך לראות רופא היום, אבל תיאלץ להמתין שלושה ימים כדי שאנשים בחדר ההמתנה לא יתעכבו.

סיפר לי רופא-אדמיניסטרטור באחת מקופות החולים (לא שלי), שהם עמדו בפני בעיה קשה של ביטולי תור לרופאי עור. המועד לקביעת תור היה ממושך וחלק גדול מהמטופלים בחרו בסופו של דבר לא להגיע. נוצר מצב שבו הרופא ישב באפס מעשה בו בזמן שהתור להגיע אליו היה ארוך. הפתרון שנמצא היה overbooking: לרופא הוזמנו מטופלים רבים יותר מיכולת הטיפול שלו. היות שחלק לא הגיעו, הטיפול לא נפגע. אבל אני מניח שהסיפור הזה אינו שלם. סביר שלעתים באים כל המטופלים שהוזמנו ומה אז?
_new_ הוספת תגובה



דווקא יש פתרון, והוא לא כל כך מסובך
ישראל בר-ניר (יום שלישי, 11/10/2005 שעה 1:03)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כאשר מי שהוא לא מופיע לפגישה אצל הרופא בלי להודיע לפחות 24 שעות מראש הוא מחוייב בתשלום מלא (וזה מהכיס כי חברות הביטוח כאן לא מכסות את זה אלא אם כן היתה סיבה טובה לביטול הפגישה). למנוע אי הבנות, ברוב המקרים פקידת הקבלה מטלפנת יום או יומיים קודם להזכיר או לאשר את קיום הפגישה.
_new_ הוספת תגובה



דווקא יש פתרון, והוא לא כל כך מסובך
יובל רבינוביץ (יום שלישי, 11/10/2005 שעה 1:38)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

נראה שזה לא יעבוד בארץ. התחרות בין הקופות היא גדולה והמבוטח פשוט יעבור לקופה אחרת.

גם כך המחירים השוטפים הם מגוחכים במונחים אמריקאיים. פגישה עם רופא משפחה אינה עולה כסף. פגישה עם רופא מומחה עולה 18 ₪ לרבעון.
_new_ הוספת תגובה



''פגישה עם רופא מומחה תמורת 18 ₪ לרבעון''?
ישראל בר-ניר (יום שלישי, 11/10/2005 שעה 3:15)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני מקבל העתקים של כל החשבונות שהרופאים אותם אני מבקר שולחים לחברת הביטוח. לא זכור לי מקרה אחד בו הסכום היה פחות משלוש ספרות (עבור ביקור בודד ובדולרים . . .)
_new_ הוספת תגובה



יובל, ישראל - כמה הערות
דוד סיון (יום שלישי, 11/10/2005 שעה 7:08)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. בזמנו, 1983/4, במדינת ושינגטון היה שרות ציבורי מעניין. כעובד בגוף של המדינה (ה-State) היה לי ביטוח בריאות ששולם על ידי המעביד. אבל כל פעם שחשבתי לנחוץ לגשת למרפאה המקומית היה עלי להשאיר כמה דולרים בכניסה. אחר כך אתה פוגש מישהו שהוא משהו כמו קדם-רופא (במעמד שבין אחות לרופא) והוא היה קובע עם עליך לראות רופא. בדרך הזאת נחסך זמן רופא, ואנשים נמנעים ללכת למרפאה כך סתם.

2. הרעיון שלקוח-חולה ישלם מעין קנס על אי-הופעה גם הוא רעיון שימנע את הבעיה שעליה סיפר יובל.

3. רופא השניים שלי ניסה פעם לגבות ממני את מחיר הטיפול על איחור. אני סירבתי לשלם בטענה שיוצא לי להמתין לא מעט זמן כל פעם שנקבע לי תור (בגלל סיבות אותן האיר יובל). אז ממני נמנע ה''קנס'' אבל אינני זוכר מה קרה עם אלו שבכלל לא טרחו להגיע ולהודיע.

4. המזכירה של רופא השיניים דואגת להזכיר ללקוחות שהמועד שלהם הגיע - בערך 24 שעות לפני.

5. עלות המומחה בקופ''ח שלי היא 12 ש''ח למשך שלושה חודשים לא תלוי במספר המפגשים. אבל עליך לשלם אותו הסכום על כל מומחה שראה אותך.
_new_ הוספת תגובה



''פגישה עם רופא מומחה תמורת 18 ₪ לרבעון''?
דוד סיון (יום שלישי, 11/10/2005 שעה 7:19)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

זה רק מה שהלקוח משלם, לא מה שמשלמת הקופה.
בדרך כלל משלמים את הסכום הזה גם אם המומחה הוא עובד
במרפאת מומחים של אותה קופת החולים שלך. אני מניח שאם תלך למומחה שהוא לא עובד הקופה יהיו גם תשלומים בין הקופות, אלא שאתה לא תראה ולו מסמך בהקשר הזה.
_new_ הוספת תגובה



''פגישה עם רופא מומחה תמורת 18 ₪ לרבעון''?
יובל רבינוביץ (יום שלישי, 11/10/2005 שעה 14:51)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא דיברתי על הסכום הנגבה מהמבטח אלא מהלקוח.
_new_ הוספת תגובה



''פגישה עם רופא מומחה תמורת 18 ₪ לרבעון''?
Israeli101 (יום רביעי, 12/10/2005 שעה 21:22)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שלוש ספרות עבור ביקור רופא משפחה!!?
אולי כדאי לעבור מקליפורניה למקום שפוי!!
אולי קנדה? רופא משפחה קנדי מקבל C$25.00 עבור
כל חולה.
_new_ הוספת תגובה



ראשית אני כבר מזמן לא גר בקליפורניה
ישראל בר-ניר (יום רביעי, 12/10/2005 שעה 23:44)
בתשובה לIsraeli101
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אבל לפי המידע האחרון המצוי בידי, שם זה הרבה יותר יקר מאשר כאן.

בקנדה נהוג ביטוח בריאות ממלכתי (מה שהוא בין אנגליה ומדינת ישראל). המחירים לצרכן מאוד זולים, אבל טיב השרות בייחוד כשצריכים בדיקות יקרות לא מי יודע מה. לבדיקות כמו MRI או בדיקות מעבדה שאינן שיגרתיות, ההמתנה יכולה לקחת כמה חודשים.

מצד שני הם נותנים כיסוי מלא לתרופות.

אם אתה משווה את ארה''ב לקנדה מתברר שזה תלוי מאוד בצרכים האישיים שלך. היום לי אישית עדיפה ארה''ב. אבל אם במקרה אגיע בעתיד למצב בו אזדקק לתרופות יקרות במיוחד, ייתכן שזה יהיה שונה.
_new_ הוספת תגובה



ראשית אני כבר מזמן לא גר בקליפורניה
Israeli101 (יום חמישי, 13/10/2005 שעה 0:26)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ניו-יורק, קליפורניה ועכשיו איפה
שהוא באמצע! נווד שמח אתה ישראל!!

גמר חתימה טובה.
_new_ הוספת תגובה



ככה זה ברפובליקת הבננות
מהנדס אזרחי (יום שלישי, 11/10/2005 שעה 7:22) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

זה טוב אתה מיתעורר לאט לאט
_new_ הוספת תגובה



זמן.
מתערב מן החוץ (יום שלישי, 11/10/2005 שעה 10:41) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שרותי הבריאות הובאו כדגומה בלבד לנושא הזמן..שלי ושלך.הנה דוגמה.צריך היה לבוא אלי אתמול אדם כדי למדוד וילונות,ודוקא משך הזמן שנקבע לי היה 45 דקות- סביר פלוס.
אלא שהאיש הופיע כעבור שעה ושלושת רבעי.כמובן שהוא היה מצוייד בהרבה נימוקים.אבל הוא לא הביא את העילה הלטנטית
''ככה עושים כולם''.....כאן אצלנו.ואנו יושבים כאן ולא בוושינגטון או בניו ג'רסי.גם אצלם יש פגמים,אךיש גם יעילות והערכה לזמן הזולת.ככה שהשוואה-כל השוואה במקרה זה אינה במקומה.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי