פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
המלך מת, יחי השליש
צבי גיל (יום שישי, 01/06/2007 שעה 12:00)


המלך מת, יחי השליש

צבי גיל



במדינת ישראל הנורמה של היחס למיעוט כלשהו, שהוא מאבני היסוד של המשטר הדמוקראטי, היא הפוכה. מצד אחד לא מתחשבים במיעוט בכל הקשור בזכויותיו האזרחיות ובמעמדו. מאידך מאפשרים למיעוט להכתיב לרוב מדיניות, בעיקר בכל הקשור להסכמים קואליציוניים או סיעתיים, תוך מפלגתיים. זאת תופעה אנטי דמוקרטית ונוגדת את רצון הבוחרים.
מישהו בחוץ שמכור לתיאטרון האבסורד יכול להגיע למדינה שלנו וליהנות ממופע מקורי כמעט יום יום. לעתים האבסורד לובש צורה קברטית כאשר הנפשות הפועלות מקפצות ומשמיעות קולות של הילולה. ובאמת באיזה מקום בעולם ראיתם מציאות שבה מנהיג מפלגה שעומד לבחירה על ידי צירי מפלגתו זוכה ל-‏22% מכלל הקולות ויריביו מתחלקים פחות או יותר בשאר, והמנהיג ותומכיו יוצאים במחול המחניים. שורת מקהלה של ''נחום תקום''.

כל הפרשנים וסגניהם, העיתונאים והעטונאים, והמומחים האסטרטגיים ושלישיהם - במקום להתמקד במהפך הגדול, של הדחת עמיר פרץ, שאמנם היו צפוי אך החזית הפכה למציאות, והמהפך השני, של שובו הממשי של אהוד ברק להנהגת העבודה - עסקו במחיר שידרוש עמיר פרץ תמורת תמיכה באחד המועמדים. בעצם , הקריקטורה ב''הארץ'', ביום רביעי, ה-‏30 במאי בציור של בידרמן, קיפלה את כל הקונספציה, כפי שזאת באה לכלל ביטוי בתקשורת. היא הראתה את אהוד ברק מצד אחד ואת עמי איילון מצד שני, מעסים את גופו של פרץ, והאיש נהנה מכל רגע של מסאג' עמוק. אבל, אם אכן נכונה הייתה הידיעה שיוחסה לאנשי ברק ש''לא יהיה דיל'' עם פרץ, הרי בכך רשמתי נקודת זכות לברק. גם אם הסיבה, כפי שהובאה היא שפרץ יהיה נטל במקום נכס.

עמי איילון כן נועד עם פרץ ואמר ש''לא יציע דילים אלא שותפות לדרך וכי הוא רואה בפרץ חלק מן ההנהגה העתידית של המפלגה''. לכאורה, טבעי שתומכי פרץ יעבירו את משקלם לטובת איילון, שכן מבחינת השקפת עולם הוא קרוב אליהם יותר. אולם הצעד הנכון והדמוקראטי היה צריך להיות הכרזה על חופש הצבעה מוחלט מצד תומכי כל האישים שכשלו: פרץ, פינס ויתום. הם, ולא מאכערים, קבלני קולות וראשי משפחות, יחליטו מי יעמוד בראש מפלגתם. אם הליך דמוקראטי אז עד הסוף.

וודאי שיש להתחשב במי שעמד בראש מפלגה, גם אילו קבל פחות אחוזים מכפי שקבל. וודאי שחייבים להביא בחשבון את הדגל החברתי שבו הוא דגל, גם אם זיגזג, סגר את תוכנת החברה ופתח את תוכנת הביטחון וחזר שוב לקבצים הסוציו כלכליים. כמו בדפדפן המחשב. אבל מה לזה ולשמחה שראינו אצל ח''כ יורם מרציאנו, יו''ר סיעת העבודה ותומך פרץ, שמוציא מעין מכרז על תמיכת ציבור המצביעים לפרץ, כאילו הם איזו סחורה עוברת לסוחר. כמובן שלא מדובר בכסא אלא ב''אידיאולוגיה'', שהוצאה שוב מן הנפטלין. הכיסאות המיניסטריאליים שלנו חורקים מרוב מטען אידיאולוגי שלוחץ עליהם.

אם תרצו, המיקרו הזה הוא ליבת הבעיה של המאקרו במערכת הפוליטית שלנו. שורש הבעיה הוא שהציבור אינו בוחר כפי שבוחר ציבור בכל מדינה מערבית, ימין שמאל, ונתח קטן באמצע. הוא מרסק את הקול שלו והתוצאה היא שהרכבת קואליציה דורשת מחירים מופקעים לסיעות קטנות .

הודעתו של אהוד ברק שרק הוא ינצח את ביבי נתניהו, יכלה להיות בשורה אילו שמענו, כפי שאי-אלה פובליציסטים ומאמרים ראשיים הדגישו, מהי הבשורה שלו. בהעדרה זה נשמע כאילו מאמן הפועל תל אביב מבטיח לגבור על נבחרת בית''ר ירושלים בהנהגת ביבי.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


מסיבת הנצחון של פרץ
ע.צופיה (יום ראשון, 03/06/2007 שעה 5:21) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שיא האומללות.
_new_ הוספת תגובה



מסיבת הנצחון של פרץ
לוי (יום ראשון, 03/06/2007 שעה 7:06)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אין ספק , שרון הוא פוליטיקאי גאון .
חיסל את צהל .
חיסל את הליכוד .
חיסל את מפלגת העבודה .
וכמעט חיסל את ישראל .
הכל בזכות עסקנים עלובי חיים .
_new_ הוספת תגובה



מסיבת הנצחון של פרץ-אז?
ע.צופיה (יום ראשון, 03/06/2007 שעה 7:59)
בתשובה ללוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

איך אתה קושר את ע.פרץ לא. שרון?
_new_ הוספת תגובה



ובכל זאת עם ישראל זקוק היום למנהיג עם ביצים כשרון
סוריא (יום שלישי, 05/06/2007 שעה 0:45) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



ובכל זאת עם ישראל זקוק היום למנהיג עם ביצים כשרון
צדק (יום שלישי, 05/06/2007 שעה 3:36)
בתשובה לסוריא
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הביצים של שרון נראים כמו הביצים של הורדוס........
_new_ הוספת תגובה



ובכל זאת עם ישראל זקוק היום למנהיג עם ביצים כשרון
סתם אחד (יום שלישי, 05/06/2007 שעה 12:33)
בתשובה לסוריא
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

צמח עם ביצים .

שרון ככול ששתק יותר הצטייר כמנהיג אמיץ יותר , ככה היה תמיד הוא שמר על ''קור רוח'' .

אולי המנהיג האידאלי הוא צמח.
_new_ הוספת תגובה



לא אתייחס למצבה העגום של מפלגת ה''עבודה''
א. פרקש (יום שישי, 08/06/2007 שעה 12:33) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ולמניעי הכוחות הנאבקים בתוכה. אולי בהזדמנות אחרת.

אני רק בא לטעון שהפוליטיקה הישראלית היא פוליטיקה ממוצעת למדינה דמוקרטית ייצוגית ואין היא שונה בהרבה מהפוליטיקות המתנהלות בכל מדינה מערבית שהיא. נשיאי ארה''ב, צרפת, וממשלות בריטניה, שבדיה ואיטליה נבחרים קודם כל על ידי קוורום בוחר מפלגתי ורק אח''כ ע''י הציבור. כך נבחרות גם ממשלות ישראל. אם תמצא לנו מנגנון בחירה ''נקי'' יותר, אשמח לקרוא זאת כאן.

הבעיה שלנו שאנחנו משלבים בתוך שיקולי הטיעון של מהוות הדמוקרטיה שיקולים פוליטיים אקטואליים שאינם קשורים לכך בכלל. כל הפרשנות שלנו והערכתנו / אי הערכתנו את הפוליטיקאים מתנהלת דרך המניעים הפוליטיים המיידיים של המפלגות והפוליטיקאים בויכוחים האקטואלים. אבל בין ה לבין שיטת הבחירות אין דבר. בכל שיטה שהיא לבסוף הנבחרים ינהלו את אותה פוליטיקה כדי לשרוד ולהיבחר שוב.

הציבור בישראל מגיב לסדר היום השוטף. הויכוחים, שחלקם באים לידי ביטוי גם כאן, הם הויכוחים שמתנהלים יום יום בציבור ובין הפוליטיקאים. הציבור התאכזב מהפוליטיקאים משום שככל שהוא בחר, סדר היום לא השתנה. דפוסי הבחירה בישראל דומים לאילו שבאירופה - גם שם אנחנו מוצאים גרעין קטן במרכז, שני בלךוקים גדולים בימין טבשמאל המתונים וכמה מפלגות כותרת בקצוות הקיצוניים יותר. גם שם המשקלים משתנים בהתאם לסדר היום התקופתי. פעם מעט לימין ופעם מעט לשמאל.

המצב הזה אינו משתנה כל עוד רוב הציבור נותר מיואש ואדיש. כי מה שקורה במצב כזה, המעטים שהולכים להצביע בשל הכרתם האידיאולוגית, ממשיכים להטביע את חותמם על תמונת הפוליטיקה מבחירות לבחירות. רק תנועת מחאה ציבורית רחבה, תוססת וחיה שתתעורר לפני בחירות, תוכל להכריע בבחירות לכיוון מסויים שלה - אם בבחירוה למפלגה אחת מסויימת או לחילופין לעצמה במידה והיא תתארגן ותרוץ כרשימה לכנסת.

אני בהחלט תומך בשינוי אחוז החסימה כדי לדלל את הפוליטיקה שלנו מרשימות זוטא שלא תורמות כלל לסדר היום. ראוי לשקול להעלות את אחוז החסימה ל-‏5% או 6% וכך יימחקו המפלגות הקטנות של היום או לחילופין כדי לשרוד הן תיאלצנה להתאחד לרשימה אחת. בכל מקרה השינוי יחזק את המפלגות הגדולות ויקרין יציבות שלטונית לאורך כל הקנדציה.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי