פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
שני שלבים
שלמה גזית (שבת, 24/01/2015 שעה 8:00)


שני שלבים

אלוף (דימ.) שלמה גזית



התקיפה המיוחסת לישראל ברמת הגולן הינה צעד חריג בהתנהלות ישראל במהלך ארבע שנות מלחמת האזרחים בסוריה. הקו בו נקטה ישראל עד כה, התבטא במדיניות ברורה לפיה אין המלחמה בסוריה מעניינה של ישראל, להוציא מניעת העברת אמצעי לחימה מתוחכמים מסוריה ללבנון, לידי חיזבאללה. אפשר גם להבין החלטה לפעול נגד התארגנות עוינת ברמת הגולן, לה שותפים חיזבאללה וגורמים איראניים. לא כך היה החיסול הממוקד, לאור היום, ברמת הגולן.

כיצד מתקבלת ההחלטה במקרה מעין זה?
הגורם הראשון, כמובן, זו מערכת המודיעין. זו פועלת על פי הצי''ח, ציון הידיעות החיוניות והמבוקשות למערכת המודיעין. אני מניח שהצי''ח במקרה זה ביקש לאסוף מידע על התארגנות עוינת לישראל מן השטח הסורי שברמת הגולן. מן המידע שהתקבל נודע, ככל הנראה, על יזמה משותפת לחיזבאללה ולגורמים איראניים ליזום פעולות כנגד ישראל ברמת הגולן.

סביר להניח כי מן המידע שהגיע לידינו נחשפה זהותו של ג'יהאד מורנייה, כמי שמרכז את פעילות חיזבאללה בשטח. ומכאן, הנחיית צי''ח ממוקדת, לעקוב אחר פעילותו ותנועתו של מורנייה בשטח.

איננו יודעים מניין ומתי נתקבל המידע על סיור מורנייה שצפוי היה להיערך, אך יש להניח כי ההחלטה לחיסולו הייתה של הדרג העליון – הרמטכ''ל, שר הביטחון וראש הממשלה. ככל הנראה נתן הדרג העליון אישור מראש לחיסול מורנייה, בטרם נודע דבר הסיור, בטרם יצא הסיור לפועל ומבלי לדעת מי ומי יאיישו את כלי הרכב.

איננו יודעים אם ידענו על השתתפות חבורה איראנית בסיור ועל הגנרל, איש משמרות המהפכה, שנכח באחד הג'יפים. הפרסום אפוא של סוכנות רויטרס, ממקור ישראלי בכיר, כי בעת אישור הפעולה לא ידענו על השתתפות הגנרל, נשמע כסביר ואמין במקרה זה.
עד כאן, תפקיד האיסוף במבצע.

מרגע זה נכנסת לפעולה מערכת המחקר וההערכה המודיעינית. זו אמורה להציג לדרג המחליט את המידע שבידיה המתייחס לנתונים המבצעיים של הפעולה – סיכויי הצלחתה של פעולת החיסול ומי עלולים להיפגע במקרה זה, בנוסף לחבורת ג'יהאד מורנייה.

בה בעת, נדרש הגורם המודיעיני להתייחס ולהתריע גם על התגובות ועל ההשלכות הצבאיות והמדיניות שעלולות להיות למבצע, אם יאושר, יבוצע ויצליח.
בתנאים המבצעיים במקרה מעין זה, חייבת ההחלטה לפעול להתקבל תוך דקות ומבלי שיתאפשר דיון מקדים ויסודי. איננו יודעים אם האישור שניתן במקרה זה כלל את כל שלושת הדרגים – הרמטכ''ל, שר הביטחון וראש הממשלה.

ידענו פרשייה דומה לפני למעלה מ-‏40 שנה. היו אז בידינו ידיעות על תכנית פח''ע להטיס מטוס נוסעים שיתרסק במרכז תל-אביב. בפברואר 1973 התקשר מפקד חיל האוויר, האלוף מוטי הוד, לרמטכ''ל, דוד אלעזר, ודיווח על מטוס חשוד מעל שטח סיני הטס מזרחה לעבר ישראל. המטוס לא נענה לדרישה לנחות בשדה רפידים ומפקד חיל האוויר ביקש אישור ליירטו. דדו אישר את הבקשה. לאחר שהמטוס הופל, התברר כי היה זה מטוס נוסעים לובי שתעה במזג האוויר הסוער, ולאחר שהתבררה לטייס טעותו, פנה חזרה מערבה לעבר קהיר.

הסיור של ג'יהאד מורנייה לא היה תמים, אך אם אכן נתקבלה החלטת החיסול בלחץ זמנים, ומבלי שהייתה שהות לדון על כל ההשלכות הצפויות והאפשריות – יש להצטער על כך.
אני מקווה כי יופקו הלקחים. עלינו להמעיט ככל האפשר החלטות תקיפה ותגובה הנמסרות לדרג נמוך, יחסית, וללא מתן שהות לדיון מקדים ויסודי.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


סליחה, אדוני, מה אמרת?
יוסף אליעז (שבת, 24/01/2015 שעה 16:57) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בכל הכבוד, ויש בלבי הרבה כבוד לכותב, הנה למאמר שנכתב ונשלח לפרסום - יש מטרה: להאיר נקודה אפלה, למתוח בקורת, להביע תמיכה ועוד כיוצא באלה.

מכובדי: מה הוסיף מאמרך לקורא? האם האיר סתומות? האם ביקר או תמך במעשה? או שזו כתיבה של סתם: אם המקלדת לפני מדוע לא אריץ עליה את אצבעותי, מה שקרוי במישור אחר: ''זכות המיקרופון''*.

כמובן קיימת תמיד אפשרות אחרת - שהבעת משהו חשוב שאני, בכוחי הדל, לא ירדתי לעומקו.
אם כך הדבר - אנא הסירהו לי בטוסך ויאורו עיני.

בכבוד רב יוסף אליעז, קורא מצוי

----------
מעשיה יהודית ידועה [דומני שקראתיה בספרו המצוין של דרויאנוב] מספרת שהמוכסן, דהיינו חוכר בית-היין מהפריץ ומקורבו היהודי של הפריץ, ביקש מרב העיירה לתקוע בשופר ב''ימים הנוראים''. מאחר והמוכסן היה איש גס, בור ועם הארץ, סירב לו הרב, שכן תקיעת השופר היא משימה מכובדת, וגם יש לדעת את סדר התקיעות: ''שברים, תרועה, תקיעה'' ועוד.

חש המוכסן אל מיטיבו הפריץ והתלונן בפניו: ''הרבה שלך מסרב לתת לי, נציגך ושר אוצרך, לתקוע בשופר , וכדי בזיון
וקצף''...

הורה הפריץ: ''רד לכפר והורה לרב ולגבאים להתיצב מיד בפני!!''

חש המוכסן לבית-הרב, וזה מששמע על ההזמנה פקו ברכיו, ובחיל ורעדה עלה עם המוכסן, הגבאים והשמש אל בית הפריץ.
התיצבו בפניו.
הזעיף הפריץ פניו והרעים על הרב: ''רב'לה, מדוע אינך מאפשר למוכסן, ידידי, לתקוע? האם אינו יהודי כשר? האם סירב לתרום לבית-הכנסת? בסירובך אתה מעליב אותי!!''.
ניסה הרב להסביר כי תקיעת השופר ראויה לבן-תורה וגם בה יש צורך בלמידה וידע.
הפריץ איבד מיד את סבלנותו: ''חזרו, יוד'לך, לעיירה ועד מחר בצהרים תודיעו לי מתי המוכסן שלי תוקע ואוי לכם אם תשיבו את פני ריקם''.

הסתלקו היהודים והתכנסו בבית-הכנסת המט לנפול , ב''שטיבל'', ונועצו מה יעשו ולא יעלו את חמת הפריץ.

והנה הציע השמש: ''רבה מכובדי, תן לו לתקוע במוצאי יום הכיפורים, זו תקיעה קצרה אחת ומיד לאחריה רצים כל המתפללים הביתה לשבור את הצום''.

קראו למוכסן והודיעוהו החלטתם. המוכסן התרגז, ''כן אני יודע, נתתם לי ''תקיעונת'', עוד השופר נושק לשפתי וכבר כולם סיימו לקפל טליתותיהם ואצו הביתה. לא יקום ולא יהיה! אני רוצה לתקוע בראש השנה!''

הרב עמד בסירובו. שוב רץ המוכסן לפריץ והסביר לו את עוצם העלבון.

לפריץ נמאס מכל הענין והוא גער במוכסן: ''יהודי,עד כאן! רצית תקיעה וקבלת. ברגע שהשופר בידיך תקע ככל שתרצה, אפילו עד אור הבוקר, ואוי למי שימנע זאת ממך!!''
_new_ הוספת תגובה



הרבה שלבים המשולבים זה בזה
בצלאל פאר (שבת, 31/01/2015 שעה 22:43) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

התקיפה המיוחסת לישראל ברמת הגולן היתה כדי לסכל התארגנות עוינת של החיזבאללה בסיוע גורמים איראניים ברמת הגולן, אם כך אז זה כן היה חיסול ממוקד. שאלת העיתוי המתוכנן של פתיחת מבצע הטרור הוא שולי, שכן אם המבצע תוכנן לעוד שבוע או לעוד חודש, סיכולו עכשיו הוא 'חיסול ממוקד'. 'חיסול ממוקד' לא תמיד היה צמוד פעילות מיידית של המסוכל, ולעיתים בשל הקושי המבצעי להגיע אליו המחוסל נפגע רחוק מפעילותו האחרונה ולפעילותו העתידית המתוכננת.

בגולן נוצר מצב ייחודי בו היתה צמרת פיקוד השטח של החזבאללה ולכן פגיעה בהם עצרה את המבצע המתגלגל, גם אם היה צפוי להתבצע שבוע לפני הבחירות. אני מאמין שהמערכת הצבאית מרמת החייל ועד לשר הביטחון החליטו באופן מקצועי לחלוטין ולקחו בחשבון את כל שאלותיו של שלמה גזית. לכן ההחלטות לא נלקחו בלחץ זמנים, אלא לפי סדר הפעולות המבצעיות, גם אם העדכון שהניע את התקיפה התקבל רק כמה שעות לפני התקיפה.

הפעילות שתיאר שלמה גזית היא סכימטית כאילו יש פרק זמן של איסוף מודיעין וכשהוא נגמר מתחילים במחקר ללמוד את העניין ולהתחיל לגלגל מבצע. העניין הרבה יותר מוכרכב. התהליך מתחיל מרגע שישנה התרעה, גם כללית, שהחזבאללה מתכוון להוציא פיגוע ברמת הגולן. מרגע הזה המחקר מוציא צי''ח ליחידות האיסוף והללו מתאמצות להתמקד על דיווחים מהמקור ההתרעה. ככל ההתרעה יותר מדוייקת ועניינית קל יותר ל'חלוב' מידע על התגלגלות הפיגוע. כשהמידה כללי וללא ממוקד עם שמות, מקומות מדוייקים ויחידות הטרור כך יהיה קשה יותר להתחיל את האיסוף. המחקר והמבצעים מתיישבים להערכת הסיכון כבר מהרגע הראשון שמתחילים להגיע ידיעות. לעיתים יש מאות ידיעות שבתוכן יש כמה נתוני זהב וזה תפקידו של המחקר להוציא ולבנות תמונת איום כמה שיותר מלאה. לעיתים יודעים הרבה על ה''איך'' ומעט על ''המתי'', ''מי'', ''היכן'' ולהיפך בכל ורסיה. לכן יש הערכות מודיעין שמתבשלות לאט ויש כאלה שמהר יותר. הכל תלוי בהיקף המודיעין ובפרטים שמופיעים בו. כאן מתקיים דו שיח אינטנסיבי בין המחקר והקמ''ניה שמובילה את המבצע העתידי אם וכאשר יאושר על הקבינט עם יחידות האיסוף. עד לביצוע המבצע הקמ''ן המבצעי, המחקר והאיסוף פועלים יחדיו.

בכל המקומות שטוען שלמה גזית ש''איננו יודעים'' הוא מתכוון לעצמו ולמרבית אזרחי ישראל שלא מדווחים ישירות ובמיידי בעדכוני המודיעין, וטוב שכך, ולכן גם אותו ''איננו יודעים'' פשוט לא שאלה חשובה לענייננו, שכן מערכת המודיעין ידעה את התשובות לכל השאלות ששואל גזית, להוציא את עניין הבכיר האיראני שהחליט ברגע האחרון להצטרף לסיור. כאן, מאחר שנוכחותו קרוב ולדאי לא היתה תנאי לבצע את המבצע, הרי שנוכחותו בה, אם ידענו, כנראה לא עצר את המבצע, ואל לא ידענו, אז השאלה לא חשובה.

מתי בדיוק רוצה שלמה גזית שישראל תחסל צמרת שלמה שהופילה פיגוע בטווח הזמן הקרוב? כשכבר לעולם לא נתפוס אותם ביחד לפני הפיגוע? לכן קביעתו של גזית שההחלטות התקבלו בלחץ זמנים, דבר שאינו ברור שכך הדבר, אבל גם אם היה כך, זה לא דבר חדש או נדיר. כל ממשלות ישראל לפניו פעלו כך בשיקול דעת, גם כשלוח הזמנים היה קצר. דיון מקדים ויסודי זה דבר ששמור למבצעים ארוכי טווח. אבל במבצעים בטווח המיידי אנחנו צריכים יכולת קבלת החלטות מיידית ויסודית. וזה מה שהיה.

עניין ''המטוס הלובי'' הוא אירוע שונה שמבחינה מסויימת היה, בגלל העדר מודיעין עליו בזמן אמיתי. המטוס טס בפרופיל של מצבע מתגלגל כשהוא בא להתפוצץ על רפידים או על באר שבע וצוותתו לא השיב לקריאות ב-S.O.S להזדהות ולתקן את נתיבו. לכן נדרשה גם פעולה מיידית של חיל האויר לעצור אותו, הרבה בגלל אי הידיעה שצוות המטוס התמים איבד את דרכו בסערות החול וחדר לסיני בטעות.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי