פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
חמור כחול-לבן / טור שבועי
אריה פרלמן (יום חמישי, 19/09/2002 שעה 0:31)


חמור כחול-לבן



אריה פרלמן






הם במערב - אך ליבם בסוף המזרח



לפני שבוע, צוינה ברחבי ארצות-הברית ושאר מדינות המערב שנה לרגל טבח ה- 11 בספטמבר, בניו-יורק, וושינגטון ופנסילבניה. לכאורה - שורה של מחוות יפות, הזדהות עם קרבנות האסון וגינוי לכוחות הרשע. אווירה זו התחברה באחת גם לכותרות העיתונים המרכזיים מחוץ לארצות-הברית, שהכריזו, מיד לאחר הפיגועים, באופן זה או אחר: ''כולנו אמריקנים''.

ואולם, יותר ויותר מסתבר שמדובר בלא הרבה יותר מאשר קרום על פני זרמי געש מתחת לפני השטח. בכל רחבי המערב, נתנו פיגועי ה- 11 בספטמבר - באופן פרדוקסלי - פתחון-פה לשנאה אדירה כלפי ארצות-הברית, שהיא כשלעצמה רק מהווה תרופת-אליל כנגד רגשי-אשמה חולניים, חלקם מופרכים וחלקם מוגזמים - כלפי ''העולם השלישי''.

בעולם האיסלאמי, יש מדינה אחת בלבד, שבה קיים רוב (קטן אמנם) שמאמין כי אכן ערבים ביצעו את פיגועי ה- 11 בספטמבר... זו טורקיה.

אך מה נלין על עולם האיסלאם? ביוון - מולדת הדמוקרטיה ואחת ממחוללות התרבות המערבית - מאמינים 30% מהציבור כי ממשלת ארצות-הברית היא זו שהרסה את מגדלי התאומים, על-מנת למצוא ''תירוץ'' לפלוש לאפגניסטן, ובצרפת, זוכה לפופולריות עצומה ספר, שלפיו הפנטגון הוא האחראי לפיגועים...




השנאה לאמריקה גובלת לעיתים בהזיות ממש, שאינן חסות אף על הבכירים ביותר. כך, למשל, טען מי שהיה שר ההגנה של צרפת, ז'אן פייר שבלמאן, ש''ארצות-הברית מקדישה את עצמה לניוון מאורגן של אומתנו'', או הצהרתו של המלחין הגרמני הנודע קרלהיינץ שטוקהאוזן: ''אנשים אלו הצליחו להשיג את מה שאנו כאמנים יכולים רק לחלום עליו: להתאמן בפנאטיות עשר שנים רק בשביל לבצע קונצרט אחד ולמות. זהו מעשה האמנות הגדול ביותר שנעשה אי-פעם''.

ואלו רק דוגמאות מעטות, ממה שמכנה סלמאן רושדי ב''גארדיאן'' (06/02/2002) : ''אוייב מסוכן לארצות-הברית אף יותר מהפונדמנטליזם האיסלאמי: האנטי-אמריקניזם המערבי''.

רושדי ממשיך ומפרט, כיצד בעצם מהווה הקנאה דלק לשנאה:

''מבקריה המערביים של אמריקה ומסעה באפגניסטן זועמים, כיוון שהוכחה טעותם על כל צעד ושעל: לא, הכוחות האמריקניים לא הושפלו בדרך שבה הרוסים הושפלו, וכן, המכות האוויריות עובדות; ולא, הברית הצפונית לא טבחה באנשים בקאבול; וכן, הטאליבאן כן התפורר כפי שהיה צפוי שרודנים שנואים יתפוררו; וכן, הסיעות השונות הצליחו להרכיב ממשלה שמתפקדת לא רע''.


ואולם, המבוכה, הבלבול, והשנאה העצמית אינם עוצרים בגבולות המכס האמריקני. סוזאן זונטאג הבלתי-נלאית דאגה להבהיר שהפיגועים התרחשו ''בגלל פעולות של אמריקה בעבר''; טד טרנר מיודענו כינה את המחבלים ''אמיצים'' (ונאלץ להתנצל), ומנהל סוכנות הידיעות רויטרס החליט מיד לאחר הפיגועים, שהוא לא יכנה אותם - חלילה - ''טרוריסטים'', כיוון ש''טרוריסט של אחד הוא לוחם חופש של האחר''...




ממה נובעת הפתולוגיה הזאת?

ובכן, בכל הנוגע לשנאתם של זרמים חזקים במערב לאמריקה, דבר אחד צריך להיות ברור: היא לא נולדה אתמול, ושורשיה עמוקים - הרבה לפני שהפכה ארצות-הברית למעצמה עולמית, ה''גוזלת'', ''מנשלת'' או ''מפיצה קוקה-קולה'' (גם כן פשע מחריד).

במאמר נאה ובהיר, מספר דייויד ברוקס מהשבועון ''וויקלי סטרנדארד'' (פורסם ב''תכלת'' גיליון מס' 13), על התופעה שהוא מכנה אותה: בורגנופוביה, על-שם אחד ממבקריה הצרפתיים של אמריקה בשנות ה- 1830, גוסטב פלובר, שכתב על השנאה לבורגנות, שהיא ''תחילתה של כל מידה טובה'', ועל תיעובו כלפי ''בעלי החנויות המטופשים ודומיהם''. פלובר נהג לחתום בשם... ''בורגנופוב''.

כך, למשל, מתאר הסופר וההיסטוריון הרוסי מיכאל פוגודין את אמריקה ב- 1837 כמדינה ש''לידתה לא חוקית'', כיוון שהיא ''חברת-סחר, לא מדינה''. צרפתי אחד בשם פרנסואה לה-רושפוקו ליאנקור, שסייר בארצות-הברית בסוף המאה ה-‏18(!) תיאר את אנשיה כמי ש''התשוקה לעושר היא הרגש השולט בהם'', ואילו הפילוסוף האנגלי מוריס בירבק סיכם כעבור שנים אחדות את הרוח האמריקנית במילים ''רווח! רווח! רווח! רווח!''.




שני מוטיבים מרכזיים מאתר ברוקס בתוך זרמי העויינות הללו: האחד הוא הקנאה בשגשוגה והצלחתה של ארצות-הברית, ועלייתה בכל התחומים לכדי מעצמה, בעוד אירופה הולכת ושוקעת ומאבדת ממעמדה. המוטיב השני הוא התנשאות, ראיית האמריקנים כרודפי-בצע פרימיטיביים, מעריצי-דולר חסרי נשמה. אך התנשאות זו, כאשר היא מתחברת לתסכול איום, עקב חוסר היכולת להסביר כיצד חבר הנחותים הללו מצליחים כלכך - היא המתכון לשנאה איומה, המקלקלת את השורה.


מעניין לציין, שמתוך עיון - ולו שטחי - במאפייני השנאה המערבית לאמריקה, מצויים קווים משותפים לשנאה כלפי היהודים: האמריקנים רוצים להשתלט על העולם באמצעות ''אמריקניזציה''? גם היהודים רוצים להשתלט על העולם. טוענים נגד היהודים ש''האלוהים שלהם הוא השטר''? גם האמריקנים הם רודפי בצע.

האירופים, ובמיוחד הצרפתים מורמי-האף, מסתכלים על אמריקה ורואים בה דברים שהיו רוצים לראות גם בראי: פטריוטיזם, יצירתיות, חדשנות, רעננות, שמירה על רוח החופש, עוצמה והשפעה כלכליים וצבאיים, ובעיקר השפעה תרבותית, המתבטאת בעיקר בשלטון השפה האנגלית - ולא הצרפתית - בעולם.




פיגועי ה- 11 בספטמבר נתנו לרבים משונאי אמריקה באירופה מעין סיפוק חולני, סמוי או גלוי בנוסח ''מגיע להם'', שאינו שונה באופן מהותי מהחגיגות הברבריות שפרצו בבת-אחת בכל רחבי העולם המוסלמי.

נקודת אור אחת, בולטת, בכל זאת ניתן למצוא באירופה, והיא דבריו של ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני:

''אנחנו חייבים להיות מודעים לעליונותה של הציביליזציה שלנו, שיטה שהבטיחה רווחה, כבוד לזכויות-אדם, ובניגוד לארצות האיסלאם - כבוד לזכויות פוליטיות ודתיות, שיטה שיש בערכיה הבנה של שונות וסובלנות''.

כפי שהעיר הפובליציסט הקנדי מארק סטיין: ''ברלוסקוני מצא עצמו מושמץ ומנודה על-ידי חבריו באיחוד האירופי, אם כי אף אחד מהם לא הצליח להצביע על דבר אחד מהצהרתו שאיננו, למעשה, אמת''.

ללא ביטחון מוסרי וערכי בתרבות המערב - כל מלחמה שינסה המערב לנהל - נידונה מראש לכישלון. ובימים אלו, ימיה הראשונים של ''התנגשות הציביליזציות'' - כישלון איננו בא בחשבון.




לסיכום, אני מנצל במה צנועה זו, על-מנת לפנות אל שגריר ארצות-הברית בישראל, שהוא במקרה גם דובר עברית, ולהביע את תנחומיי הכנים - למרות ומעבר לכל חילוקי הדעות - לעם האמריקני בעת התייחדותו עם זכר קרבנות פיגועי ה- 11 בספטמבר.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


אני מזדהה עם העם האמריקאני
דורון הרמן (יום חמישי, 19/09/2002 שעה 5:49) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

עלינו להבין כי סוג זה של מלחמה הוא הינו על ''ערכים''
ולא על דת והמבורגרים. מעבר העובדה שארה''ב היא ידידה אמיצה של ישראל היא גם מדינה בעלת ערכים.

כאשר התאומים נפלו, נפלו איתם גם ערכי החופש, החירות והזכות לחיים נפגעו קשות. אני מאמין שעלינו להזדהות עם העם האמריקאי לא רק בגלל היותה של מדינתם מדינה חזקה תומכת ישראל, אני חושב שעלינו להזדהות איתם בגלל היותה של ארה''ב מדינה בעלת ערכים משותפים עם ישראל, וכאשר הערכים נפגעים כל אותם אנשים שמאמינים באותם ערכים נפגעים לא משנה היכן הם!

*אני ב - 11 לספטמבר לקחתי את דגל ארה''ב שקניתי שם בעודי מטייל ברחובות וושינגטון והבעתי את הזדהותי האישית!
_new_ הוספת תגובה



ארה''ב וישראל
אליצור סגל (יום חמישי, 19/09/2002 שעה 8:47)
בתשובה לדורון הרמן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לק''י
לא לחינם אנו נמצאים עם האמריקאים באותה סירה. (או אולי באותה נושאת מטוסים) יש באמת דמיון עמוק בין שני העמים - יכול להיות שמחוץ לפורום אני ואודי כאן היינו חברותא טובה ללימוד, אבל בנוגע ליחס לאמריקה יש לי דווקא דעה חיובית מאוד על האמריקאים, הן כאומה והן כפרטים - אין ספק שיש שותפות גורל עמוקה בינינו והלואי ונדע לנצלה - אגב, אח של חברה של אשתי (עולה חדשה מארה''ב) עבד בבנין הסמוך לתאומים וניצל בקושי. כל היום עשינו תרגילי יאוש שונים במערכת התקשורת מכאן כדי להגיע אליו.
שנה טובה
אליצור
_new_ הוספת תגובה



הזדהות עם האמריקאים???
בועז ברק (יום שישי, 20/09/2002 שעה 18:00) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אמונה בעליונות של תרבות המערב??
חשבתי ש 99% מהכותבים בפורום הזה רוצים שנזנח את תרבות המערב ושנפסיק לנסות להיות עוד סתם דמוקרטיה מערבית..

וזה עוד מפיו של המראיין האוהד של משה פייגלין?
_new_ הוספת תגובה



הזדהות עם האמריקאים!
אליצור סגל (שבת, 21/09/2002 שעה 23:38)
בתשובה לבועז ברק
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לק''י
אני מזדהה עם האמריקאים ואינני מתביש בכך - אני חושב שכל אדם ישר על פני תבל צריך להזדהות עימם.
אין לזה נגיעה לתרבות שלנו - אנחנו צריכים לפתח משטר יהודי המתבסס על תרבותינו. הזדהות עם ידידים אינה להעתיק מעשה קוף או חיקוי של תוכי כל ענין שהם מחזיקים בו או מדברים עליו - יש דברים פגומים רבים אצלם ואינני רוצה שנתעתיק אותם. יש גם דברים המתאימים לארה''ב ולא לכאן וגם אותם אינני רוצה להעתיק. ויש דברים המיוחדים לנו שאותם אני רוצה לפתח וגם ליצא למדינות אחרות ועמים אחרים. ויש דברים המיוחדים לנו שאין ליצא אותם. וכמובן שתרבותינו שלנו עומדת בראש דאגתינו וכך ראוי - כפי שתרבותם של האמריקאים עומדת בראש דאגתם וכך ראוי.
אם תטרח לקרוא את מאמריו של משה פיגלין תראה שגם הוא מחזיק בדעה שהבעתי כאן. ובאשר לאריה שידבר בשם עצמו כאן.
חג שמח
אליצור
_new_ הוספת תגובה



זו אינה הזדהות!
בועז ברק (יום ראשון, 22/09/2002 שעה 14:06)
בתשובה לאליצור סגל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה אולי מחבב את האמריקאים אבל אתה אינך מקבל את הערכים הבסיסיים ביותר של תרבות המערב.
אולי תאמר לי, במאבק בין האיסלאם לבין המערב, עם אילו ערכים של המערב אתה בדיוק מזדהה?

1) עם שוויון הזכויות לכל אדם ללא קשר לדת, גזע, מין, נטייה מינית, לאום, או השקפת עולם?
2) עם הפרדת הדת מהמדינה?
3) עם חופש הביטוי כולל החופש להביע עמדות קיצוניות, ועמדות שפוגעות ברגשות של שמרנים ודתיים?
4) עם המתירנות המינית?

אני בטוח שאתה גם לא מזדהה עם ברבריות כפי שראינו באפגניסטאן וברש''פ אבל אם היית כנה היית מודה שבסופו של דבר המשטר היהודי שאתה מציע (אם הוא דומה להצעות של פייגלין http://www.manhigut.org/hebrew/princip.html ) דומה הרבה יותר למשטר של איראן מאשר למשטר שנהוג במדינות המערב.

אני לא אומר שזה שמשהו שונה מהמערב אומר שהוא רע, אבל צריך להיות ישרים ואי אפשר בו זמנית מצד אחד להלל את עליונות הציווליזציה המערבית ומצד שני להטיף לשינוי השלטון כך שכל חוק שנוגד לתורה ע''פ פרשנות של הרבנים יבוטל.

חג שמח

נ.ב. מה זה לק''י?
_new_ הוספת תגובה



הזדהות - לבועז ברק
אליצור סגל (יום ראשון, 22/09/2002 שעה 17:08)
בתשובה לבועז ברק
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לק''י
כל הנושאים שהזכרת נתונים בויכוח במערב בדיוק כמו שהם נתונים בויכוח כאן - אתה מנסה להכריז על דברים המוצאים חן בעיניך כערכי יסוד של המערב בזמן שהם ערכים של קבוצה מסוימת שם ולעיתים די מצומצמת שם. טוב שיש מגון דעות אבל אתה פשוט מנסה לחסל את הדיון על ידי שאתה מכריז על הדעות שלך כעקרי אמונה שכולם חייבים להסכים עמם ולקבל אותם כמושכל ראשון.
אני מצרף פה מאמר שהתפרסם באתר של מנהיגות יהודית - ואפילו גרר כמה תגובות כל אחד יכול לראות האם מדובר בחומיניזם או במדינה חופשית על פי הדגם ששירטטו אין ראנד ומילטון פרידמן.
באשר ללקי הסברתי כאן כבר מספר פעמים שכך נוהגים התימנים להתחיל את מכתביהם - זה ראשי תיבות של לישועתך קוית ה'.
חג שמח
אליצור
_new_ הוספת תגובה



המדינה האידאלית ע''פ ''מנהיגות יהודית''
בועז ברק (יום שני, 23/09/2002 שעה 0:18)
בתשובה לאליצור סגל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

קודם כל, המאמר שצירפת מתאר מדינה ששונה מאוד מהתמונה העולה מקריאת העיקרים של מנהיגות יהודית. מה שמעורר אצלי את השאלה האם זו באמת עמדת הסיעה או שזו רק עמדתך הפרטית.
למשל אני לא רואה במסמך את הכלל שההלכה היא הסמכות העליונה, שלערבים יש זכות הצבעה רק לעניני פנים. כ''כ אני לא רואה אזכור לבית-דין התורה של תלמידי חכמים שרשאי לבטל כל חוק.

בכל מקרה אני מסכים שהמדינה שאתה מתאר שונה מאוד ממבנה השלטון באיראן. יחד עם זאת היא גם שונה מכל מדינה אחרת שאני מכיר. לי יש נטייה להסתייג מהצעות למשטר אידאלי שנראות טוב על הנייר, מאחר וגם המרקסיזם נראה מצוין על הנייר אבל היה איום כשניסו לממש אותו. היה נחמד אם היית מנסה את צורת המשטר הזאת קודם בקטן, ועדיף במדינה שאני לא חי בה.

העקרונות שהזכרתי הם לא שוליים אלא הם בדיוק עיקר ההבדל בין מדינות המערב ומדינה כמו איראן.

דרך אגב, האם במדינה האידאלית שלך אהיה רשאי לקנות תדר טלוויזיה ולשדר שידורי פורנו (אולי מתובלים גם בתכנית יומית של גדעון ספירו)?
_new_ הוספת תגובה



ציטוט של משה פייגלין
בועז ברק (יום שני, 23/09/2002 שעה 0:40)
בתשובה לאליצור סגל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מתוך ''בעד החזרת שטחים''

''הליווד פועלת על בסיס ערכי המערב וכמובן מפיצה אותם. ערכים אלה מבוססים על הדת הנוצרית... אם נדבוק בתרבות הנוצרית לא נוכל להשאר בארץ הזו''
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי