| אינני יודע מהיכן אתה לוקח את הקביעה שמצבם של תושבי אפריקה ואסיה משתפר כל הזמן. יש גם להפריד לדעתי בין אפריקה לבין אסיה, וגם לבָדֵל בינהן*. בכל מקרה, זו לא מכת טבע שהניגרי צריך לחיות באשפתות לעומת איש וירג'יניה, מה גם שבעולם גלובלי פתוח, הניגרי רואה הכל בטלויזיה הנמצאת בצל אוהלו או ב'מסעדת' הזקנים בקרן שביל. מה גם שבערים המרכזיות ישנה פעילות כלכלית ערה עם גורמי חו''ל ונציגי חו''ל.
גם אם נניח שכללה בנויה על: קרקע, הון וכח אדם, הרי הכל קיים באפריקה, בדרום אמריקה ובאסיה. לפחות במובן הראשוני של הביטויים האלה. אם כן, למה הכלכלה לא פורחת שם? למה החברות שם הן מפוצלות באופן שפוגע רק בעצמן? למה אין ממשלות שמצליחות לבנות אזרח אפריקאי חדש שמתכבד בעבודת ידיו?
כלכלה בנויה על הרבה מרכיבים נוספים, חלקם הכרחיים - תוכנית ומדיניות מתאימות, ניווט נכון של הנהגה כלכלית ומדינית, יציבות משטרים ושקט חברתי וכו'.
במדינות העולם השלישי קיים פוטנציאל כלכלי אדיר שנשען על אוצרות טבע, כוח אדם זמין ויחסית זול וכבר ניצנים של תשתיות תעשיתיות וטכנולוגיות בסיסיות. כדי לקדם אוכלוסיות גדולות כאלה, חובה להרחיב ולפזר את מקורות הייצור וההכנסה בצורה שתתאים לפיזור האוכלוסיה באזורי העוני ולא להניע עובדים ל''עולם הראשון''. כי בכך גורמים שתי עוולות, האחת: המשך הזנחת העולם השלישי ע''י ''גניבת'' כוח העבודה הטוב יותר ושנית: העלאת המתח הבין גיזעי-תרבותי. שני התהליכים הלה טומנים בתוכם פוטנציאל פיצוץ חברתי בעתיד, גם ב'עולם הראשון' וגם ב'עולם השלישי'.
בינתיים הפער בין העולם השלישי לעולם הראשון נשמר ואולי דווקא מתרחב. הפער נשמר או מתרחב גם בבדיכת גובה הכנסה חודשית/שנתית של הפרט, אבל בעיקר כשאנחנו מודדים 'רמת חיים', 'השכלה', 'בריאות ואריכות חיים', 'איכות חיים', שיעורי תמותה בלידה, מוות ממחלות, מוות מאלימות, הבדלים בין המינים, זכויות אדם ועוד - רק חישוב של כל הפרמטרים האלה נותנים לנו מושג על מצבן האמיתי של תרבויות, חברות, מדינות. ואפריקה נמצאת עמוק בתחתית.
------ * -------
* מדינות אפריקה - הכוונה למדינות שבין החגורה של מדינות צפון אפריקה (מצרים - מרוקו) לבין דרום אפריקה. |