פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
(נכתב בתשובה לגדעון ספירו, 03/05/02 17:34)
לגדעון מיורם
יורם המזרחי (יום שישי, 03/05/2002 שעה 22:47)
בתשובה לגדעון ספירו
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יום שישי....כמו פעם במסעדת רימון....טוב לשוחח ולהתווכח.... מה שביקשתי לברר הוא אם לדעתך האשמים במצב הם ''רק'' הנבחרים שהגיעו לשררה בהליך הדמוקרטי או שמא.... הבוחרים?
יתכן שלא התבטאתי נכון ועל כך - סלח לי.אך קיוותי שהדו-שיח יביא לדיון על העם ונטיותיו הפוליטיות.
מי כמובך יודע שמעולם לא הייתי חלק ''מהולכי בתלם'' אך גם כשאני מסכים אתך שאין תחליף ראוי לדמוקרטיה - עדיין ''בא לי'' לדון בצוננים או רותחים, את מי שמכנים ''עם ישראל''...

הדמוקרטיה הישראלית היא שהטיסה את מפקדך לשעבר לפסגת השלטון ואיפשרה לו לנהוג כפי שהוא נוהג והיא שהכניסה לכנסת גם את ד''ר טיבי ואת סחטני ש''ס...
הלוואי והיה אפשר לשכנע את הבוחר לשלוח לכנסת נבחרים מסוג אחר,אך ''זה מה יש'' ובמסגרת הזו צריך לברר איך קורה שהליך כה חשוב כדמוקרטיה -מתקבל ואינו מתקבל על הדעת בעת ובעונה אחת...
אגב איפוא סמרטוט אדום?

ועוד פינה אישית.....מצאתי צילום ישן מהר-ציון חתונתו של מישהוא ליד קבר דוד....ברקע עם נר,מחייך מאוזן לאוזן....גדעון ידידי מאז.
_new_ הוספת תגובה



מספר הערות ליורם המזרחי
גדעון ספירו (שבת, 04/05/2002 שעה 14:39)
בתשובה ליורם המזרחי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יורם ידידי,

השאלות שאתה מעלה הן כמעט עמוקות ורחבות מני ים; מחייבות ניתוח פוליטי סוציולוגי של החברה הישראלית, שמאמר קצר אינו יכול להכיל, אבל יש מחקרים אקדמים מקיפים בנושאים אלו, שהותירו את רישומם במהלך השנים גם בפובליציסטיקה העיתונאית.
פטור בלא כלום אי אפשר, ועל כן בקצור נמרץ אומר כך:
הדמוקרטיה הישראלית היא עדיין דמוקרטיה נכה, משום שטרם אימצה כמה עקרונות בסיסיים של דמוקרטיה מערבית תקינה, כמו למשל הפרדת הדת מהמדינה, כמו למשל סרובה של ישראל להיות מדינת כל אזרחיה. יש ניגוד בסיסי בין מטרות הציונות, שבאים לידי ביטוי בחוק השבות ובסדרת חוקים מפלים כלפי ערבים (להבדיל ממדיניות מפלה, שזו צרה נוספת) כמו למשל בתחום הקרקעות וההתישבות, לבין עקרונות קלאסיים של מדינה דמוקרטית.
הערוב המתמשך בין דת ולאום יהודים, הוא תמהיל המבטיח מעמד ממלכתי לרבנים, שפוסקים הלכות גם בתחומי מדיניות וחברה, כולל יסודות משיחיים שחדרו עד לליבה של השלטון הישראלי.
הסכסוך הישראלי פלסטיני וכיבוש השטחים, השפיעו עמוקות על אופיה של הדמוקרטיה הישראלית, משום שהוא איפשר את הדו קיום בין אפרטהייד מחד (בשטחים הכבושים) ויסודות של דמוקרטיה מערבית מאידך. לשטחים היתה גם השפעה אדירה לחדירתו של היסוד הדתי משיחי תנכי לתוך המערכת הפוליטית והמפלגתית החילונית. כל הענין הזה של הארץ המובטחת על ידי הקב''ה לעם ישראל משפיע עמוקות גם על חלקים חילוניים בחברה הישראלית. אשר על כן תוכל לראות מתנחלים דתיים מנהיגים מפלגות חילוניות (כמו ח''כ הרב אלון, מנהיגה של המפלגה הימנית פשיסטית ''מולדת'').
אימוץ הדגם הפראי של קפיטליזם במדינת ישראל, עם כל ההפרטות של מגזרים שהיו פעם ציבוריים, הפך אותה לחברה עם הפערים הגדולים ביותר במערב בין העשירון העליון לתחתון. במדינה בה הולך ומתהווה עוני מדכא, שם עולות ופורחות תנועות ימניות פונדמנטליסטיות המונהגות על ידי רבנים וכלי הקודש שלהם. ש''ס היא ביטוי לכך. היא רוכבת על גל העוני שמתרכז אצל שכבות בעלות אמונה דתית, ויוצרת הזייה של סיוע בעזרת גמ''חים למיניהם שניזונים מהתקציב הממלכתי. העובדה כי שכבות המצוקה מתרכזות בקרב יהדות אסיה אפריקה, יהדות בעלת מסורת דתית, מאפשרת למפלגה דתית עדתית כמו ש''ס לקצור הצלחה. ש''ס לא נאבקת בתשתית המשטר הקפיטליסטי שיצר את העוני, אלא בצורה צינית חוברת אליו ודגה במים העכורים האלה, בעזרת סמכות הרבנים, כחלק מהשלטון.
האפלייה המימסדית כלפי הערבים יוצרת גם שם תרבות עוני קשה, ותורמת לחיזוק היסוד הדתי פונדמנטליסטי. וכך קורה, שההסכסוך מתלבש על המצב הכלכלי הקשה של שכבות המצוקה, שמגוייסות לחיזוק יסודות הקנאות לאומנית דתית בחברה. חברה הנתונה בבסכסוך בעל יסודות לאומיים דתיים, קליטה מאד למנהיגים כוחניים מסוגו של שרון ודוחה מנהיגות שמנסה לשדר מסר דמוקרטי אוניברסאלי. לכן אני במיעוט, ושמעון מנדס, כמשל בלבד, עם הרוב.
וזה אך מעט מן המעט מדיון בשאלות שהעלית.

ועוד הערה אישית: שמחתי לקרוא על התמונה הנימצאת אצלך מאותה חתונה שהיה לי הכבוד להשתתף בה, ואודה לך אם תעשה העתק ממנה ותשלח לי אותה לביתי.
_new_ הוספת תגובה



דמוקרטיה....מלאך וזונה בכסות אחת
יורם המזרחי (שבת, 04/05/2002 שעה 21:39)
בתשובה לגדעון ספירו
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

גדעון - אמת,יש לברר לעומק ולרוחב את הפרופיל הפוליטי-רעיוני של הבוחר הישראלי ומוסדותיו.

לי אין ספק ''שמשהוא לא בסדר'' בהבנה הכללית של מושג הדמוקרטיה בישראל, לכן יש בתוכנו רבים המתייחסים אליה כאל...מאהבת לא כל כך מוכרת בציבור ואגב כך שואפים שזו תהיה שילוב של מלאך וזונה בכסות אחת...(או בלעדיה)
לדעתי שרש הבעיה היא ''הדמוקרטיה החלקית'' בשיטתה הישראלית...אולי נכון יותר לאמר ''דמוקרטיה מסוייגת'' שאמנם אינה שווה לכל אזרחי המדינה, בין אם בשאלת יחסי המדינה עם אזרחיה הלא יהודים או בשאלת העדר דמוקרטיה בכל הקשור לעירוב תחומי דת ומדינה...
לפני ימים אחדים השתתפתי ''בפנל'' לא אקדמי, שעסק בישראל ומצבה.
כמו תמיד, בגולה, דיברו הרבה על נפלאות המדינה ''כדמוקרטיה היחידה במזה''ת'' וכו'...העזתי להעיר לקהל ולתקן שלו היו מציעים להם אפשרות איחוד כנסיה ומדינה בקנדה, או בארצות-הברית השכנה, הם היו מתנגדים לכך בכל תוקף ורואים בהליך כזה סייג דמוקרטי חמור...כך ששאלות הפרדת דת ממדינה נשארו (בעיני) חשובות מתמיד ומוסיפות להיות חרב-דמוקלס התלויה מעל אופיה הדמוקרטי של ישראל ומהותה ''כמדינת היהודים...''
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי