פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
מי הם הנושאים בנטל המס?
בצלאל פאר (יום שני, 05/08/2013 שעה 23:07) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ההתפלגות של שיעור נטל המיסים היא סוגיה מורכבת שלא נתנו עליה את הדעת בישראל בצורה רצינית, ולכן ישראל נגררה לשולי הפירמידה האירופאית – העניים נדפקים יותר והעשירים פחות, באופן יחסי. המצב מגיע לידי כך שהמשכורת הממוצעת בישראל נמוכה יותר באופן ניכר מהמשכורת החציונית. אינני יודע אם ואיך מתגמלים את מיעוטי השכר במס הכנסה שלילי. אבל לא יתכן שישראלי ממוצע יחיה בישראל של שנות ה-‏2000 עם משכורת שהיא פחות מ-‏10,000 ש''ח.
מדובר ברשלנות מתמשכת של ממשלות ישראל שבכל קיץ הם מתחילים לחשב את ההכנסות לכיסי משרדיהם, בלי לתת את הדעת למצבם הכלכלי של הישראלים. המיסוי נקבע לפי מטרות והיקפי התקציב, התקציב מעולם לא מיצה את עצמו. הגרעונות אינם תולדה של תקציב, אלא של חריגה רשלנית מהתקציב.

המדינה גובה את כספה מהאזרח ע''י העלאת מיסים ישירים ועקיפים. מאחר שהדבר נעשה בלא השקעת מחשבה מלומדה אלא כאילוץ מיידי, אז הממשלה נוקטת בהליך הפרוצדורלי הקל ביותר – העלאת אחוז המס בצורה הכח קלה. מס הכנסה לפי מדרגות מס, ומס עקיף באחוז מסויים. מכאן שהתיקונים האלה לעולם לא יקלו על האזרחים, כי ההוצאה החודשית שלהם תעלה בלי שהם יגדילו את היקפי קנייתם. כלומר כושר הקניה של האזרח ייפגע, ולכן צפוי שהוא יקנה פחות מכל דבר. פחות קנייה מכל דבר תקטין את הכנסות בתי העסק, והללו ישלמו פחות מס לממשלה מצד אחד ואולי גם יפטרו עובדים. לכן כל התרגיל של עדכוני המסים לא בטוח שהם יספקו את הסחורה לה הממשלה מקווה. יתכן אף שהדבר יגדיל את היקפי האבטלה, תועה שתגבה מהמדינה הוצאות נוספות.

לכן חבל שהממשלה התעסקה בכלל בגרעון של ה-‏39 מיליארד שקל, שחלקו הוא בכלל גרעון זמני שהוצא על פרוייקטי פיתוח שאמורים להגדיל את הכנסות המדינה בהמשך. עיקרו של הגרעון נבע מתוספת שירותים שהממשלה אישרה מדו''ח טרכטנברג תגובה 170503 .

אבל לא הגרעון הוא הדבר המשפיע ביותר על מצבה הכלכלי של המדינה, אלא חוסר גביית מיסים כהלכתם.

המדינה מפסידה כל שנה עשרות מיליארדי שקלים בשל מסלולי פעילות עוקפי מס, הלבנות הון ועוד תרגילי שחרור ממס. המדינה לא משקיע פרומיל אחד במטרה לאתר את הבאגים האלה ולכן מה שנקרא אצלנו ''תקציב מדינה'' הוא תקציב חסר שלא מייצג נכונה את הפוטנציאל האמיתי של המשק הישראלי. בשל כך, התקציב המשתקף הוא חסר ולכן גם משפיע פחות על האצת הפעילות המישקית.

מכאן שהממשלה היתה צריכה להרחיב את מנופי הגבייה ובכך לגבות מס אמת שהיה מאפשר לה אפילו להוריד את שיעודי המיסים הישירים והעקיפים המושתים על הציבור. ואז היו קורים תהליכים חברתיים-כלכליים חיוביים של יותר כסף פנוי בידי האזרח, יותר הוצאות של האזרח, הקטנת האבטלה, יותר תפוקה תעשייתית ומכאן יותר הכנסות למדינה (למרות ההפחתה בשיעורי המס). הורדת שיעורי המס גם הם חלק מהמלחמה בהון השחור, מאחר שהיה נוצר מצב בו היה כדאי פחות לאזרח להעלים מס ולהסתכן יותר בחשיפת העלמתו.

תשלומי מס אמת גם היו מציירים לנו בגלוי את המצב הכלכלי האמיתי של שני המגזרים הבעייתיים בחברה הישראלית: החרדים והערבים. כיום כ-‏60% מהחרדיות וכ-‏40% מהחרדים מדווחים כעובדים. האבטלה במגזר הערבי גבוהה יותר מפי 3 מהמגזר היהודי החילוני-דתי. תגובה 170313 אבל מסתבר שהרבה מהעובדים כמעט ולא משלמים מס, והלא-עובדים מתוגמלים בצורה מכובדת ע''י המדינה. ע''פ מידע והערכות מספר העובדים שלא מדווחים על עבודתם מסיבה שאינם רוצים לשלם מס היא גדולה באופן בולט הרבה יותר מאשר במשק החילוני-דתי. הסיבות הן בעיקר הניתוק הריגשי והאידיאולוגי מהמדינה ותחושה שגנבה מהמדינה היא מצווה. לכן יש בהחלט הרבה יותר מצבים בהם מקבלי ביטוח אבטחת הכנסה שמגזרים האלה בעצם מרוויחים הרבה יותר מממוצע המשכורת של הישראלי העובד כחוק. בנדינה חייבת לטפל גם בתופעה הזאת, וחלק מהמלחמה היא הגברת יכולותיה של 'משטרת הגביה' (ב-‏2012 גוייסו עוד 800 פקחי מס ובכך שולש מספרם!!!!! וכמובן צריך להתאים את החקיקה למשימה החשובה הזאת תגובה 168920 .

הגדלת התפוקה התעשייתית במצב של יציבות משק וצמיחה כלכלית תאפשר ליצואנים הישראלים להתחרות בתנאים טובים יותר בחו''ל ובכך להגדיל את היצוא הישראלי ולהגדיל את זרימת המזומנים לארץ. תגובה 169194 .

לצד יעול הגבייה והיצוא צריך לזכור שהחל מהשנה הבאה צפויה ישראל להינות מגביית חלק מחלקה על מכירות הגז לחו''ל ובמקביל לרכוש פחות גז מחו''ל. כלומר, אנחנו אמורים לקבל הרבה כסף ולחסוך הרבה כסף, שני תהליכיםמקבילים שיפרו את המאזן הכלכלי הישראל ויאפשרו את הגדלת התקציב לגודל הטיבעי, והפעם מתוך כוונה ישירה לתגמל גם את האזרח הישראלי, בעבור חלקו בריווחי הגז.

לכן לצערי ממשלת נתניהו-לפיד בחרה בנתיב הקל יותר והיעיל פחות לאיזון הסל התקציבי, והגדילו את הסיכון שמצבה הכלכלי של ישראל יורע. מנגד למזלנו מדובר רק לתקופה של שנה – שנה וחצי (לפי הבטחתו של לפיד) שלמרות האפקט השלילי שלה, יש לממשלה וללפיד בסיס איתן לתקן את הכלכלה הישראלית מן היסוד. חבל שהשממשלה לא עשתה זאת מיומה הראשון.

• רמת המיסוי נמוכה – אבל גם רמת המשכורות של ''מעמד הביניים'' היא נמוכה, באופן ריאלי מאשר כל מדינות ה-OECD, אולי להוציא את ארה''ב. אני לא רוצה ''רמת מיסוי נמוכה'', אני רוצה הקטנת שיעור המס לפחות ל-‏8 העשירונים הנמוכים, תוך העלאת המשכורת הריאלית של 5 העשירונים הנמוכים. הכוונה היא לתת יותר כסף פנוי לאזרח שיעשה בו כרצונו – חיסכון או הגדלת ההוצאות החודשיות השוטפות. בשני המקרים זה טוב לאזרח ולמדינה. הבעיה היום היא שתנועת הכספים השוטפת בשוק עוברת רק בחלק הזעיר מדי דרך העשירונים הנמוכים. הדבר מסוכן גם לעשירונים הגבוהים שלכאורה נהנים כרגע מהמצב. אבל אם העשירונים הגבוהים היו מרימים ראשם לרגע מהפנקס של עצמם, הם היו צריכים להבין שריווחיהםן יגדלו אם יותר כסף יזרום דרך הידיים של העשירונים הנמוכים. זה בעצם הלוואה כספיית ללא סיכונים שבסופו של דבר חוזרת לעשירונים הגבוהים עם רווח בצידה.

מכאן שהממשלה צריכה לעשות חושבים כדי לייעל את גלגלי השיניים של הכלכלה. לצד זה הייתי מבטל או מגביל את חברות ההשמה ומחייב את המפעלים להעסיק את עובדיהם בצורה מלאה. חברות ההשמה יכולות להיות לכל היותר חברות שמסייעות לאזרח למצוא את מקום עבודתו, אבל לאחר 3 חודשים בהם עמד למבחן במקום עבודתו המפעל המעסיק חייב לקלוט אותו בצורה מלאה עם כל זכויות העובד לפי חוק. צריכים לשכלל את קביעוּת העובד במקום עבודתו, אבל לתת יותר יכולת למעסיק להיפטר מעובד לא טוב בצורה מכובדת.

• ''המע''מ חל על רוב ''מחזור'' הפעילות העסקית בישראל. לכן מי שמרוויח יותר, מדרך הטבע צורך יותר ולכן משלם יותר מע''מ'' - - - מה בדיוק טענתך? ברור מי שצורך יותר משלם יותר מע''מ. אבל לא זאת הבעיה! הבעיה הפוכה, העלאת המע''מ מייקרת את המוצר או השירות ומונעים אותם (או את חלקם) מיותר אזרחים. העלאת המע''מ ועוד במקביל להעלאת מס ההכנסה תקטין את יתרות הכסף לאזרח הממוצע, או למעשה תגדיל את המינוס להרבה ישראלים ממעמד הביניים, וכך זה יגרום לנזק כלכלי גדול מאוד לאזרחים (תזכור גם את הריבית הבנקאית הרעבה). תזכור שהמע''מ הוכנס לישראל ב-‏1976 והיה בהתחלה רק 8% וזה היה במקביל להגדלת מס ההכנסה. כלומר, הנטל הכלכלי על האזרח הישראלי הוכפל בגלל התנהלות משקית לא אחראית של ממשלות ישראל לאורך עשרות שנים.
• אין שום סיבה שהעשירונים העליונים יזלגו לחו''ל, מותנה באופי עיסקיהם, ביציבות הכלכלית והמדינית ובהטבות שבהם יזכו בחו''ל. אין הרבה מקומות העולם שמשחררים עסקים ממיסים לאורך זמן רב יחסית. מצבם בישראל כיום אופטימלי ובדרך כלל יש כוח אדם זמין ומיומן. למדינה יש עניין להשאיר את כל העסקים בישראל, גם אם חלקם יפתחו סניפים בחו''ל (זה לא ישחק כנגד ישראל אלא להיפך). ישראל צריכה לעודד הגירת עסקים לישראל תוך הבטחת פטור ממס חברות ל-‏5 או 10 השנים הראשונות. כל מפעל שפותחים בארץ הוא חיזוק לכלכלת המדינה ולכלכלת הפרט, יותר עבודה ליותר אנשים ומפעלים נילווים. הממשלה מרוויחה ממיסי ההכנסה והמע''מ שנוצרים מהפעילות המקומית של המפעל, משכורות, מיסי נמל ומכס.

• נתון כלכלי מעניין – מספר שיא היוצאים לחו''ל בשנה שעברה היה 32,000 ביום אחד. תגובה 168282 ממש אתמול עברו בטרמילנל היוצאים לחו''ל יותר מ-‏60,000 אזרחים. אף אחד לא יכול להמשיך ולטעון שמצבם של הישראלים היום גרוע יותר משנה שעברה. הפרשנים התפלפלו וטענו שבשנה שעברה יצאו ישראלים ל-‏7 ימים בממוצע לחו''ל והעריכו שהשנה הם קיצרו את שהייתם ל-‏5 ימים. מי שמאמין שירים את ידו. אני לא מרים את היד. ראיתם ישראלי שייצא לנופש בחו''ל ויקצר את החגיגה בגלל מאה או מאתיים אירו? הכי הרבה הוא יגדיל את המינוס בחשבון הבנק. בכל מקרה המספרים מדברים מציאות.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי