פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
(נכתב בתשובה לדניאל143, 16/10/16 10:10)
מדינת ישראל קמה בעקבות נצחונה במלחמת העצמאות
בצלאל פאר (יום ראשון, 16/10/2016 שעה 14:09)
בתשובה לדניאל143
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא או''ם ולא שמו''ם.

'החלטת החלוקה', כמו כל החלטות עצרת האו''ם, הן המלצה חמה. מרגע שצד אחד דוחה אותה, ההחלטה לא תקפה. מאחר שהבריטים כבר הפנימו שהם צריכים להסתלק מכיבוש ארץ ישראל הם העמידו את שני הצדדים, אלא מול אלה, בזירת הקרב. הנצחון הביא לנו מדינה שגבולותיה נקבעו ברגלי החיילים, ולא לפי מפת 'תוכנית החלוקה'. כלומר, לכיבוש יש משמעות מעשית, לפיה הכובש הוא בעליו של השטח הנכבש, כאשר בשטח הנכבש אין ישות מדינית מוכרת וקיימת.

באותה מידה כיבושי 67' העבירו את שיטחי יו''ש לשליטת ישראל, ועל ההנהגה להחליט אם לספק, כמה לספח. מדובר ב''שטחים במחלוקת'' מבחינה משפטית, ומבחינה מדינית מדובר בשטחים שלא היו עליהם ריבון מעולם במאה ה-‏20 (העות'מנים והבריטים הוכרו ככובשים קולוניאליים. הבריטים קיבלו מנדט של ''חבר הלאומים'' להחזיק בשטח עד שהיהודים יהיו כשרים לשלוט על כל ארץ ישראל-פלשתינה (ב-‏1922 בריטניה קרעה את עבר הירדן מארץ ישראל-פלשתינה ועבירה אותם לערביי הארץ וכשלה באותו מהלך להעביר את מערב ארץ ישראל לריבונות היהודים) ומרחו את הזמן הזה בגלל אינטרסים אזוריים שלהם. בשל פעולות ארגוני המרי והשחרור היהודיים, בגלל התעייפותם המדינית, הבשלת הישוב היהודי לקבל עליו את המשימה ולחץ קל של אמריקה וכמה מדינות אירופאיות, הסכימו בסוף הבריטים להיענות בחיוב להחלטה 181 של החלוקה ולעזוב את הארץ. הם בהחלט יכלו לדחות את ההחלטה ולהישאר בארץ, כמו שהיו קולות בכיוון הזה. בשלב מסויים אפילו האמריקאים ראו בהישארותם לעוד תקופה בלתי מוגדרת כראויה.
_new_ הוספת תגובה



הבריטים קיבלו את המנדט של חבר הלאומים לאחר שהתקבלו התנאים!
דוד סיון (יום ראשון, 16/10/2016 שעה 14:49)
בתשובה לבצלאל פאר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבריטים קיבלו את המנדט על ארץ ישראל רק לאחר שהתקבלו התנאים שלהם. בין אלה היה קו הגבול המזרחי על הירדן:

א. חבר הלאומים מעולם לא שירטט מפה של המנדט.
ב. הבריטים קיבלו את המנדט רק בקייץ 1922 לאחר שקיבלו את
דרישתם, שהמנדט על פלשתינה יהיה בין הים לירדן.
ב. לפני כן הם קיבלו גם את הסכמת כל חברי ההנהלה הציונית
לעניין הגבולות (www.faz.co.il/story?id=4542&base=&NewOnly=2).

לכן טענתך שכאילו הם קרעו את עבר הירדן מתחומי המנדט, איננה נכונה
משום שעבר הירדן לא השתייכה למנדט הזה.
_new_ הוספת תגובה



הבריטים קיבלו את המנדט של חבר הלאומים לאחר שהתקבלו התנאים!
בצלאל פאר (יום ראשון, 16/10/2016 שעה 17:09)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבריטים חילקו עם הצרפתים את המזרח התיכון בסייקס-פיקו כבר ב-‏1916, בתוכנית כללית ועדיין בלתי מחייבת. רק ב-‏1920 בועידת סן רמו הגדירה הועדה לבריטים בדיוק את גבולות ארץ ישראל שכללו את המרחב בין הים ועד קו הרכבת הח'ג'זית על גב הרי אדום, מואב וגלעד (25 עד 30 מיל בקירוב ממזרח לנהר הירדן). בהצהרת המנדט על פלשתינה נכתבו ביטויים שמבהירים את תכולת המנדט. ראשית בטקסט מצויין שהשטח מתייחס לפלשתינה העות'מנית וגבולה המזרחי של זו היה גב הרי עבר הירדן, היכן שבסוף המאה ה-‏19 הם העבירו את קו הרכבת החיג'אזית.

בסעיף 25 נכתב במפורש הערה לגבי השטח של פלשתינה שמהירדן ומזרחה - ''בטריטוריות שנפרסות בין הירדן לגבול המזרחי של פלשתינה'' וכו'- ''In the territories lying between the Jordan and the eastern boundary of Palestine as ultimately determined, the Mandatory shall be entitled, with the consent of the Council of the League of Nations.... ''.
כאמור ב-‏1922 קרעה בריטניה (שר המושבות צ'רצ'יל) את עבר הירדן מארץ ישראל כדי לתגמל את החמולה שתמכה בבריטים והפסידה במלחמת פנים סעודית את השלטון בחיג'אז. לפרטים מסודרים ראוי שתקרא את עבודתו של ד''ר ישעיהו פרידמן http://in.bgu.ac.il/bgi/iyunim/15/freedman.pdf
_new_ הוספת תגובה



הבריטים קיבלו את המנדט רק לאחר שהתקבלו התנאים שלהם!
דוד סיון (יום שני, 17/10/2016 שעה 1:42)
בתשובה לבצלאל פאר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

פרופסור ביגר המומחה לעניין גבולות ארץ ישראל כתב בספרו במפורש (עמ' 160, ארץ רבת גבולות, מאה השנים הראשונות של תיחום גבולותיה של ארץ-ישראל, 1840 – 1947, המרכז למורשת בן גוריון, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, 2001.):
''קו הגבול המזרחי היה קו הגבול האחרון שתחם את ארץ-ישראל שבשלטון בריטניה. רעיונות ודיונים כלליים על מיקומו של קו זה נערכו במקביל לקביעת שאר גבולותיה של ארץ-ישראל, אולם רק בקיץ 1922 התנהלו דיונים מעשיים על מיקומו המדוייק של קו הגבול; דיונים אלה היו קצרים ומהירים. אינטרסים ציוניים ושאיפות ערביות היו מעורבים בתהליך קביעת קו הגבול, אולם בדומה לקו הגבול הדרומי ובניגוד לקו הגבול הצפוני – ההכרעה כולה היתה נתונה בידי המדינאים הבריטיים,...''

לפרטים מסודרים ראוי שתקרא את יתר המידע שהוא פורש בנדון.

אהרון אהרונסון וטולקובסקי פעלו לעזור לויצמן במהלך השנים לאחר מלחמת העולם לקבוע את הגבול המזרחי לפחות על קו הרכבת החיג'זית. אבל השנים שהם השקיעו לא הואילו בסופו של דבר.

מנוסח החלטת המנדט ברור שלבריטים יהיה חופש החלטה לקביעת הגבולות ובאופן יותר ברור בנספח שצורף להחלטה.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי