פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
(נכתב בתשובה לדוד סיון, 25/05/03 16:23)
מספר שאלות להבהרה
דוד פלד (יום ראשון, 25/05/2003 שעה 22:09)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. ההפרטה המוצעת על ידך

מה משמעות הרעיון שהמניות יוצעו לכולם? מדוע מישהו יסרב אם מציעים לו משהו בחינם? אם יחולקו דיווידנדים לבעלי המניות של חברה מרוויחה, אין זה משנה מתי, הרי שמראש קיים סיכוי לרווח של יותר מאפס. מה קורה לחברה מפסידה? מה בכלל תהיה אז משמעות למניה שכל אזרח יחזיק בכיסו? האם אתה מציע ''מניית מורל''? מניסיוני הפרטי בחלוקת מניות לעובדים במפעלי הי-טק קנית משום שהאמנת בעתיד החברה. מעבר לזה, התגאית להימנות על עובדיה ולהכריז על כך בראש חוצות. כמובן שיכולת לממש את רווחיך אחרי פרק זמן, אך מי שעשה זאת בדרך כלל היו המנהלים שידעו להפעיל את הפרצות המתאימות ולגרוף את הרווחים (ראה דוגמת אפי ארזי בסייטק), בעוד שהפרצה נסגרה מייד לאחר שהראשון והיחידי עבר דרכה.

א. אחרי הקדמה כל כך ארוכה, מהי לדעתך משמעות המניה שעולה לא כלום לאזרח?

ב. מובן שאין בכך תשובה לשאלה מי ינהל את החברה שהופרטה ולמה ירצה מישהו לנהל אותה אם לא יובטחו לו לפחות אותן הטבות הניתנות בחברה כלכלית רגילה?

ג. מדוע זה מזכיר לי קיבוץ גדול אחד שנקרא פעם ברה''מ?

2. בקרה - או תשואות מול תשומות.

נשאר ללא תשובה. המשוואה אינה משוואה חשבונאית פשוטה והשתמשתי בבקרה רק כדי להצביע על הבעיה. יש אמנם בתי ספר פרטיים מרוויחים, לדוגמה בית ספר ידוע בצרפת ששימש חממה לכל מנהיגי המדינה בכל התחומים ושהצרפתים החליטו לקצץ את תקציבו בשנה שעברה. הרעון הבסיסי היה מעולה. בית הספר הוקם בשעתו ביוזמת דה-גול איש החזון שביקש לטייב את האדמיניסטרציה. המטרה שהושגה בעשר השנים הראשונות לקיומו התמסדה והתוצאה: בית ספר המבטיח קריירה לבוגריו. הכניסה בשעריו לפחות כמו הכניסה לאיגוד רואי החשבון בארצנו. איך אמר מי שאמר Power abuse.

יש לי הרגשה שיש כמה נקודות נוספות שכדאי לתת עליהם את הדעת בהצעתך. ככל שאני מהרהר בה אני מוצא יותר שאלות מאשר תשובות, אך דומני שנסתפק בכך.
_new_ הוספת תגובה



תשובות לשאלות ההבהרה
דוד סיון (יום שני, 26/05/2003 שעה 9:26)
בתשובה לדוד פלד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

נתחיל בציטוט מספר שנכתב על ידי פרופסור חיים ברקאי בסוף שנות ה- 70 (''התפתחות המשק הקיבוצי''. המקור נכתב באנגלית ויצא לאור בשנת 1977. הגירסה העברית הוצאה לאור על ידי מכון פאלק באוניברסיטה העברית, 1980) :
''הניתוח של מודל מערכת הייצור מוליך למסקנה שתורת הייצור הניאוקלסית המקובלת, המוליכה להגדרת ככלי התנהגות אופטימליים לפירמה ''רגילה'', ישימה גם למערכת הייצור של הקיבוץ. ההרכב האופטימלי של מכלל המוצרים וההקצאה האופטימלית של גורמי ייצור נקבעים, לפיכך, על-ידי תנאי שיווי משקל ה''מקובלים''.

על רקע הידוע היום על התנועה הקיבוצית זה עדין משב רוח רענן. הסיכוי שקיבוץ בן המערכת היצרנית פועלת על פי העקרונות הללו יתמוטט כלכלית קטן יותר מאלו שלא. לכן הדמיון לקיבוץ, אם אכן קיים, לא צריך להדאיג. למעשה אני מכיר לא מעט קיבוצים שהצליחו ומצליחים כלכלית למרות שהשינוי החברתי שהנהיגו בעשורים האחרונים היו מינימליים.

מניה של חברה ציבורית (שהולכת להפרטה) בעצם נרכשה/נוצרה על ידי האזרחים. לכן חלקת מניות אלו היא, בעצם, העברה לשליטה ישירה של האזרח מה שבעצם שלו. לכן אין סיבה שישלם עבור המניה.

המנהל של החברה המופרטת יהיה מי שבעלי המניות בחרו. המנהל יתוגמל לפי יצירת ערך רווח כמו שבגופים כלכליים אחרים. אבל כמו בגופים אחרים פעולתו תצטרך להתאים ליעדי החברה המופרטת שאינם שונים מיעדי אירגונים כלכליים אחרים. כמובן, שאפשר להטיל על תהליך קבלת ההחלטות אילוצים שונים (כולל אלו שאתה העלית בתגובותיך כאן).

דיבידנדים יחולקו אם החברה המופרטת תרוויח ותחליט שכדאי יותר לחלק רווחים מאשר לממש יעדים אחרים. חברה מפסידה תאלץ בסופו של דבר לדרוש מבעלי המניות להביא כסף ''מהבית'' (השקעת בעלים). זוהי סיבה שאזרח עשוי להחליט שהוא בוחר לא לקחת ממניות חברה מסויימת בעת ההפרטה-חלוקה. סירוב יכול לבוא מסיבות רבות אחרות שחלקן אפילו אינן רציונאליות.

אני חושב שאילוצים (תשומות?) שניתנים למדידה אפשר לשלב במודל שמחשב את מקסימום הרווח מתהליך הייצור. התשואה (הרווח) מושפעת גם מ''תשומות'' (פרמטרים) שלא ניתן למדוד כמותית ולכן יש, למעשה, נעלמים במודל הניהולי עד יום הדיווח. אני מניח שמודל ניהולי עם כלי בקרה יותר טובים ישיג תוצאות יותר אופטימליות.

אני מצטער שהדיון מעלה יותר שאלות מתשובות אבל בלי השאלות אולי לא ימצאו תשובות כלל. אני לגמרי לא בטוח שעניתי תשובה טובה בנושא הבקרה ולכן ודאי כאן נשארו שאלות ללא תשובה.
_new_ הוספת תגובה



תודה על ההבהרות
דוד פלד (יום שני, 26/05/2003 שעה 11:13)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

פילוסוף הנחשב לאחד החשובים בימינו Richard Rorty טען שהדיאלוג הוא הדרך היחידה לברר את האמת שהמצאנו (בניגוד לדיעה שאמת חושפים). ככל שעולות יותר שאלות כן הדיון מהנה יותר, לפחות לטעמי; אבל את זה נשאיר כבר לדיון הבא.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי