| רעיונות האקולוגייה בעולם אינם רעיונות כה חדשים כפי שאנשי גרינפיס חושבים, והם הופיעו כבר בסוף המאה התשע עשרה ובמשך המאה העשרים, והוצגו על ידי חוגים רומנטיציסטים, חוגים אזוטרים וחוגים ביולוגיסטיים שונים, אשר המשותף לכולם היה דחיית ערכי תרבות המערב הדמוקרטי, ופנייה אל ערכים 'טבעיים' ונקיים בשמם של אידיאות שונות.
ארגון גרינפיס רחוק כמובן מהגדרות אלו, אך דומה שלמרות זאת אינו יכול ומעוניין לוותר על נקודות מרכזיות באידיאולוגיה פאן-ירוקה בתחפושת האימפרטיב האוניברסלי כבר מעצם הגדרת שמו: מדוע 'שלום'? מילא ירוק, אבל מה הקשר ל'שלום'? מה הקשר בין שלום לאקולוגיה? מהו החיבור האמיתי המסתתר בין שני מושגים אלו? מדוע קורא לעצמו הארגון 'גרינפיס' ולא 'גרין-אקונומיק' או 'גרין-אקשן'? מדוע המילה 'שלום'? מדוע לא יכלו לקבל את המילה 'חוזה' ולומר 'גרין-קונטרקט' או כל דבר אחר?
הסיבה לבחירת שם אינה כה תמימה, ממש כמקורות מימון ארגון זה, אשר ברובו הגדול ממומן מתקציבי עתק גרמניים, ואשר מקבל תרומות בגרמניה מימין ומשמאל כאחד. ארגון גרינפיס הנו ארגון אידיאולוגי במהותו, אשר אינו נאבק בליקויי החברה המערבית באופן פרגמטי ומקובל, כי אם ובמיוחד במישור האידיאולוגי, ודי אם אציין את הטראנספרנט המוזר של סיסמאות שלום-ירוקות מסוג זה, אשר גרינפיס מתהדר בהם בפירסומיו.
על הבעיות הקשות והחמורות ביותר לזיהום הסביבה והטבע אין גרינפיס מדבר באמת; גרינפיס נמנע מלעסוק בבעיית התפוצצות האוכלוסין בעולם, אשר לדעת חוקרים שונים חמורה הרבה יותר מבעיות ירוקות אחרות בקרב תושבי העולם הראשון, אשר הולכים ומשתלטים בהדרגה על אמצעים מונעי זיהום, לצד ריסון גידול אוכלוסייה והכרה בחשיבות נושא זה. גרינפיס אינו עושה זאת על מנת שלא יואשם חלילה בגזענות, ולכן מבכר לתקוף בכל בעייה קיימת את העולם הראשון, אשר חייב לעקרונות שיטה זו להיות אחראי לכל תחלואי העולם השלישי. העדר הביקורת של ארגוני גרינפיס כלפי מדינות לא-מערביות בעולם הוא הדבר המתמיה מבחינתי, והוא הדבר המעיד אלף מונים על מדיניות מכוונת של מצד הארגון בנקודה זו, למען לא ייחשב הארגון לכאורה כממשיך דרכו של הזרם הרומנטציסטי האמור.
גרינפיס ייטיב לעשות אם לצד ביקורתו המוצדקת כלפי הדברים החייבים בשינוי בארצות העולם הראשון יטען ויסביר מדוע על העולם השלישי לקחת חלק בתהליך זה, תוך קבלת עזרה כספית קבועה, תמיכה ועידוד ממדינות העולם הראשון. |