פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
(נכתב בתשובה לאלכסנדר מאן, 04/07/02 15:54)
לא מדויק
שקד (יום חמישי, 04/07/2002 שעה 20:14)
בתשובה לאלכסנדר מאן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כבר בתחילת המאה הוכשרו ע''י הבארון רוטשילד איכרים יהודים והוקמו מושבות חקלאיות.
גם בקיבוצי (ומושבי) העליה השלישית נבנתה חקלאות לתפארת.
הבעיה החלה עם חלוקת האדמות החקלאיות בשנות ה - 50, בהן, כדי לאפשר לכמה שיותר עולים להתפרנס מחקלאות, חולקו האדמות לחלקות קטנות שמקשות על רווחיות. בתמורה הובטחה סובסידיה גבוהה, שלא פעם ''פירנסה'' את החקלאים טוב יותר מהחקלאות עצמה.

יחד עם זאת, אין לחלוק על כך שבראשיתה הייתה החקלאות הישראלית אחת מאבני הדרך בציונות, וכי גם היום ממשיכים פיתוחים חקלאיים (ישירים ועקיפים) לפאר את מדינת ישראל בעולם.
_new_ הוספת תגובה



לא בדיוק, אבל בערך
אלכסנדר מאן (יום חמישי, 04/07/2002 שעה 21:37)
בתשובה לשקד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כשאני מדבר על מסורות איכרים אני מתכוון לקבוצות אוכלוסיה שיושבות מזה 500 שנה על אדמותיהן ומטפחות מסורת איכרית, הרחוקה מרעיונות המודרניזם או הקידמה לשמה, לפחות במודל האירופאי.

לא לחינם טען הימלר שהדם 'הארי הטהור' ביותר מצוי בקרב שכבות האיכרים אשר 'אינן מזוהמות' ברעיונות דקדנטיים וברצון למודרניזם, שלא לדבר על קירבתן הבריאה אל הטבע במובנו הפאנתאיסטי של מושג זה. שכבת האיכרות ברחבי אירופה שיתפה על פי רוב פעולה עם כל כוחות הריאקציה האפשריים, מסיבות שונות ותואמות תקופה.

היהודים בגלות, על תקן 'עם הספר והקופה הרושמת' היו אולי סוחרים מצטיינים או בנקאים ומלווים בריבית ממולחים - אך כתוצאה מאיסור רכישת אדמות לא התפתח ענף האיכרות אצל קבוצה זו, ו'חיסרון' זה ביקשה הצינות לתקן, על ידי יצירת אדם חדש וזקוף, אשר יהיה קשור בטבורו לאדמתו. בין אם היה זה הברון (ושימי לב עד כמה מגוחך העניין שקפיטליסט בנקאי יהודי מהגולה מתעסק ברעיונות 'איכריים' לכאורה) או הוגי הציונות הראשונים - שאפו כולם להתחבר חזרה אל הקרקע בארץ חמדת, ורצוי בתהליך מהיר ועשיר פאתוס כיאה לחברה שמקדשת עקרונות מסוג דת העבודה ומנסה להדביק פיגור טכני של מאות שנים.

הדבר היחידי שאנשי העליות השונות הקימו לאורו של רעיון זה היה אכן חקלאות לתפארת, אולם ייתכן שד''ר מילשטיין צודק וכי כלכלית היתה ישראל חייבת להתפתח גם בכווני טכנולוגיה מתקדמת כיפן, או בכווני עסקאות כספיות בינלאומיות, כדוגמת שווייץ.
נקודה למחשבה.
_new_ הוספת תגובה



אכן נקודה למחשבה
שקד (יום שישי, 05/07/2002 שעה 0:10)
בתשובה לאלכסנדר מאן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

החקלאות הייתה אחת מההצלחות הגדולות של הציונות הניבנת, אבל אין ספק שמדינה שעיקר משאבייה מצויים בראשה צריכה הייתה לבנות אלטרנטיבות נוספות, ולא לקפוא על שמריה ולהגיע לשנת 2002 כשהיא עדיין מתחזקת מפעלים כושלים, כדי להבטיח פרנסה כלשהי לעובדים.
וכדאי לשים לב שדווקא בנושא החקלאות, למרות חוסר המסורת, הגיע ישראל להשגים ולפיתוחים טכנולוגים וביולוגים מרשימים.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי