פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
(נכתב בתשובה לישראל בר-ניר, 16/02/05 1:34)
צמיחה אמיתית?
דוד סיון (יום רביעי, 16/02/2005 שעה 6:38)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני לא כל כך זוכר את המיתון של שנות ה-‏60, אבל למדתי עליו משהו מאז שנעשיתי כלכלן. הוא הסתיים בגלל המלחמה של ששת הימים.

אם ''צמיחה אמיתית'' פרושה שהיא נובעת ממקורות פנימיים אז זו שלנו היא לא כל כך אמיתית. זאת משום שלדעתי עיקר קיומה נובע ממדיניות מרחיבה של האמריקאים. זו מן מדיניות שלא מייצרת ''צמיחה אמיתית'' אלא משהו קצר טווח, זמני, זה משהו שמייצר מעין קפיצת מדרגה כי שיעורי המס יורדים. לעומת זאת, תהליך מבוסס וארוך טווח נובע מהשקעות פיזיות ותגליות (פיתוחים) טכנולוגיות ועדיף ממקורות פנימיים.

אני חושב שגם בישראל המדיניות הכלכלית בשנה האחרונה היתה-היא דומה, בתוספת ''חיזוק האמריקאי''. אם הצמיחה האמריקאית תחלש כמו שאני חושש (כי יתחילו, כמו שצריך, לטפל בגירעונות), תחלש גם הצמיחה בארץ. הצמיחה תמשיך אם נראה גל של השקעות והתרחבות ''אמיתי'' שלא נובע ממדיניות כלכלית אלא מסיכוי כלכלי שבעלי העסקים שמו אליו לב.

התרומה של שר האוצר היא מאד חשובה אך חלקה היחסי בתהליך הוא קטן בהשוואה לערבויות והצמיחה האמריקאית. אבל ביבי שהחליף לנו דיסקט חשף את התרגיל של סילבן. זה שעשה כל טעות אפשרית וגם האשים את האינתיפאדה בכל הצרות. העובדות הן בצד של ביבי: המשק צומח למרות המלחמה כמו שאמרנו (הרבה כלכלנים מנוסים וגם אני...).

התרומה של ביבי היא בעיקר בהקשר קצר טווח (שיעורי המסים) אבל גם בהקשר ארוך הטווח (שינויים מבניים).
_new_ הוספת תגובה



צמיחה אמיתית?
ישראל בר-ניר (יום רביעי, 16/02/2005 שעה 16:28)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לפי דבריך, אני מתרשם שמה שקורה בכלכלה היום דומה קצת ל''כלכלת'' ארידור, שגם היא לא התבססה על גידול פנימי.

האם אני צודק?
_new_ הוספת תגובה



צמיחה אמיתית?
דוד סיון (יום רביעי, 16/02/2005 שעה 17:41)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אנחנו נגזים אם נשווה את מה שקורה פה בשנתים האחרונות לתקופת ארידור. אם אני זוכר נכון ארידור חילק מתנות בבחינת ''אם אין לחם ניתן להם עוגות'', והציבור לקח בשימחה והאינפלציה התחילה להשתולל והמשק לשקוע. זה לא המצב כעת תחת שרביטו של נתניהו.

נתניהו בכל זאת הזיז דברים לכיוון הנכון אלא שהוא בחר את הדרך (הורדת מיסים) שמתחילה להשפיע מהר יותר על הצריכה ולכן על המשק. היתה לו גם רוח גבית ממדיניות דומה בארצות הברית שהיא שוק יעד עיקרי עבורנו. נתניהו גם מקווה שהורדת שיעורי המס תניע בסופו של דבר תהליך ארוך טווח שירחיב את המשק בבחינת יזם ועובד שמשלמים פחות מס הם יותר יצירתיים. אלא שאז החוב הציבורי הכבד, שלא מטופל ישירות, פוגע ביכולת של המיגזר הפרטי לגייס הון חדש להשקעות.

הסכנה כאן היא שהצמיחה הזאת תדעך בגלל אחת משתי סיבות או שתיהן יחד:
1. הצמיחה האמריקאית תדעך בגלל כי לדעתי לא נוצר גורם מניע חדש. בנוסף כמו שנראה כעת יתחילו לאזן את חשבון ההוצאות הציבוריות. כל זה עשוי לפגוע בצמיחה בארה''ב.
2. לא נוצרו סיבות להניע תהליכי צמיחה ארוכי טווח במיגזר הפרטי שלנו וקיצוצי שיעורי המס יגיעו לקיצם.

ישנו כמובן סיכוי שמערך הפרוייקטים בשיטת BOT (תחנות כוח, חוצה ישראל, מתקני התפלה ועוד), שהונהגו על ידי האוצר בשנים האחרונות, ישפיעו על המשק להתרחבות. אם אכן זה יקרה הרי זאת כבר בעצם צמיחה ממקורות מקומיים. כאן אני לא מכיר טוב את הנתונים של הגודל היחסי (לגודל המשק) של סך הפרוייקטים הללו ולכן קשה לי להביע דעה נחרצת.

-----

בכל זאת ישנה כנראה בעיה עם ההובלה של נתניהו. לא כולם זכו לשפר את מצבם הכלכלי (רמת חייהם) וחלק ניכר גם נפגע (בגלל קיצוץ תקציבי הרווחה). היה פה תהליך שחילק הטבות לחלק ולקח הטבות מחלק אחר אלא שלקחו מהחלשים יותר מבלי שהיתה או תהיה אלטרנטיבה.

נדמה לי שנתניהו סמך שהמשק יתרחב ויגרור איתו גם את אלו שלא עובדים או לא משתכרים מספיק. במציאות זה יכול לקרות רק אחרי זמן רב (But in the long run all of us will be read). לכן צריך להניע תהליך שירחיב את השתתפות בכוח העבודה (תוכנית ויסקונסין שקיבלה תקציב זעום היא כנראה מהלך כזה).
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי