פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
אתה מעלה בעיה אמיתית וחמורה
פרקש (יום רביעי, 29/06/2005 שעה 14:30) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אלא שהפתרון שאתה מציע לה הוא קצת, אין לומר, חמור עוד יותר ומחטיא את המטרה.

האלימות והפשע הולכים וגואים ברחובות ישראל והמשטרה עומדת חסרת אונים. כי היא קטנה, היא חלשה, היא עוסקת בעניינים לא לה ומעל הכל - היא לא יודעת לעשות את העבודה המקצועית על באמת.

אסור לאזרחים להיות 'שוטרים במילואים' ולא משנה איך תקרא לזה: ''משמר המחסומים'' , ''משמר חינוכי'', ''חברה להתנהגות אזרחית'' וכו'. אני מפחד ממצב שבו אזרח שונא אזרח ואז הוא ''ידביק'' לו תלונה פלילית. שניים יריבו על חניה ומחר נהג אחד יקבל תלונה מהנהג השני על שהוא חשוד בפריצה לבית עסקים או אונס קטינה. זו שיטת הפעולה של ארגוני הפשע ושל הרבים הסועדים מסביבם. אינך יכול לתת תפקיד למי שלא הוכשר לכך (וראה דברי בעניין המושבעים) . תפקידו של האזרח לדווח לרשויות דיווח עובדתי ואמין ותו לא. את החקירה ארו הדו''ח ימלא מי שהודרך לכך (ואפילו כך יש לעיתים בעיות).

הפתרון הוא להגביר את אכיפת החוקים. המשטרה צריכה לחדול לעסוק במשימות לא לה ולהתעסק לאכיפת החוקים, בעיקר הפליליים.

בעיה ראשונה היא העדר שוטרים ברחובות ובשכונות. פעם היה ''שוטר מקוף'', ''שוטר שכונתי''. אלה אותם שוטרים שהסתובבו בערים ופשוט הסתכלו מסביב. אזרחים היו ניגשים אליהם ומדווחים על תקלה, גניבה, פשע. והם היו מגיבים מיד, קוראים לתגבורת וכו'.

אותם שוטרים קהילתיים הן המגע הראשוני והקבוע עם האזרח הקטן. אם אזרח היה רואה יום יום מול עיניו שוטרים מסתובבים מסביב לו ולביתו ועוצרים פושעים, תוקעים דו''חות לעבריינים, מיד היה האזרח הקטן יודע שעינו של החוק פקוחה, והוא היה חושב שוב ושוב לפני שהיה חושק לבצע איזשהו גניבה או עבירה.

מה קורה היום? היום כולם חוני באדום לבן, חוסמים נתיבים, לא עוצרים באדום, זורקים פסולת ברשות הרבים, מדברים בפלאפון בשעת נהיגה, חוצים קו לבן, חורגים בבניה, מרעישים לשכן, פותחים ולא סוגרים ברז ציבורי וכו'. ואלה עבירות שמתקיימות מול עיננו כל הזמן.

אילו רק היו שוטרים מגישים דו''חות מלוא-המחברת כל יום, אני מאמין שתוך תקופה צרה כמות הפרות החוק היתה יורדת למינימום. כלומר, אם האזרח יידע שהוא מסתכן בסבירות גבוהה עם כל הפרת חוק קטנה, הוא יימנע מהפרת החוק לעיני הרבים. וכידוע, הפרות חוק מתחילה בחוקים קטנים וממשיכה לגדולים.

אבל היום כלום! אז למה שנערים צעירי רשיון לא ילגמו איזו בירה סקוטית עדינה ויתנו גז ל-‏180 קמ''ש גם בדרך עירונית? למה שהחבר'ה לא יריבו על איזו בחורה נחמדה בפאב הלילי וישלפו סכינים? כי לעזאזל אין משטרה. ואף פעם לא עצרו אותם על זה, אז למה הפעם כןן?

לסיכום - לצד חינוך, ענשיה מחמירה, שיקום ר ק לאחר ביצוע העונש, אי קיצור עונשי מאסר בשליש לעבירות שיש עימן קלון - לצד כל אלה, קודם כל ישנה חשיבות להגברת אכיפת החוקים ''הקטנים'' למקסימום אפשרי ואפילו בגיוס עוד 2000 - 3000 שוטרים. אז אפילו הרווח הכלכלי יהיה גבוה יותר מההפסדים מנת חלקנו היום.
_new_ הוספת תגובה



בתגובה לפרקש
מחנך (יום רביעי, 29/06/2005 שעה 21:50)
בתשובה לפרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

זה נכון ואמת ויציב שאכיפת החוק היא בעלת ערך חינוכי.אולם
יחד עם זאת,מאחורי האוכפים את החוק,בין אם מדובר בכוחות הביטחון או במערכת המשפטית,חייבים לעמוד האזרחים ומערכת החינוך על כל רבדיה,החל בגן הילדים וכלה באקדמיה.הציבור הישראלי,זה שנקרא ''הרוב הדומם'' עדיין לא הפנים את העובדה כי חברה דמקורטית אינה מתבטאת רק ביום הבחירות אלא היא פועלת נושמת,מגיבה בכל ימות השנה.מסע חינוכי כזה חייב להקיף את כל זירת החיים:חינוך,תרבות,אמנות,פרסום.למשל חברות פרסום יכולות להתנדב ולקיים מערכות הסברה על החשיבות בתגובות האזרח לנעשה בארץ,ברשות היחיד וברשות הרבים.אז ורק אז האכיפה לא רק תהיה יעילה אלא תיזכה לתמיכה נחושה של הציבור כולו.הציבור הרחב משווע לזה.אין לו הנהגה,גם לא בתחום האלמנטרי הזה.
_new_ הוספת תגובה



אינך סותר את דברי
פרקש (יום רביעי, 29/06/2005 שעה 23:44)
בתשובה למחנך
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

טענתי שחזרת החברה לנתיב של חברה הפועלת במסגרות חוקיות, או מונעת מערכים של כיבוד האחר ושמירת החוק היא כוללת ומכילה בתוכה את הדברים שעליהם דיברת.

אך בעוד שבכל אותם תחומים נעשית עבודה ואפילו היא שולית, חלקית, הרי שבנושא אכיפת החוקים המצב הוא על סף שערוריה, קריסה הפקרות. הפרות החוק הן הנקודה החלשה, עקב אכילס, של כל העניינים הנודעים לתודעה החברתית וההתנהלות השקטה והתקינה בה.

בנוסף, חוקים חייבים להֵרָאות שמקיימים אותם. אין האזרח רשאי להפר חוקים, גם חוקים שהוא לא מודע להם. כלומר, אי ידיעת החוק אינה עילה לזכאות העבריין. המשמעות - ישנה חשיבות עליונה לאכוף את החוקים, גם במידה ואינך יודע על קיומם. המחוקק, או האמנה החברתית, מניחה שלאכיפת החוק יש משקל גבוה בחינוך הפרטים בחברה.

המצב בישראל מראה שיש אמת בטענה הזו. כאן אין לפרש את אי ידיעת החוק לחומרה. אני מדבר על חוקים שהם ברורים לכולי עלמא. אלה אותן עבירות ''קטנות'' בין אדם לחברו שנדחות היום הניד עפעף במשטרה, כי הם לא יכולים לטפל בהן. אי האכיפה הזו היא אם כל חמאת. 'תינוק' הפרת החוק הולך ןצומח לפשעים חמורים בהרבה, ואז כבר מאוחר מדי לעצור את המפולת.

אכיפה קשוחה של החוקים, התעקשות של המשטרה גם בהפרות חוק זניחות תניעה את המטוטלת לכיוון הפחד לא לקיים את החוק באופן הכי מהיר והכי אפקטיבי שניתן, במצבנו הקשה. זהו בבחינת קודם תעשה נכון ואח''כ תבדוק למה.

במקביל חייבים להעמיק את החינוך בבתי הספר ולהטמיע את ערכיותם של החוקים בין אדם לחברו - שמירת כבוד האדם, הגנה על זכויות האדם, התנהגות נכונה בכביש ולמה זה חשוב, איכות הסביבה והחשיבות בשמירת הנקיון האקולוגי וכו'.

עניין התרבות, אומנות, פרסום, ספרות, ספורט ותרומתם לעניין הוא התנדבותי וספוראדי ותלוי במשבי הרוח בחברה ואינם ניתנים לניווט מלמעלה. אם הם יטפלו מיוזמתם בעניינים אלה, זה יהיה תהליך טבעי שיצביע או על מצב חרום חברתי או על תהליך הבראה מואץ.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי